Monday, February 20, 2017

Uppdaterade mål

Jag fick en kommentar på ett av mina senaste inlägg som fick mig att få tummen ur och fixa en sak som jag borde gjort för länge sen. Nämligen justera mina mål för antalet aktier ute i högerkolumnen här på bloggen (om ni läser mobilversionen får ni klicka på web version längst ner).

Målen har varit uppdaterade i min egna uppföljande excelfil i ungefär ett halvår. Men har ömsom glömt och ömsom struntat i att uppdatera de här på bloggen. Jag har enkelt tänkt att de kan väl ligga kvar där som någon form av avlägset mål eller dröm som jag gärna skulle nu upp till en vacker dag. Men då köptakten av nya aktier kommer minska kraftigt från hösten 2018 när jag inte längre har någon heltidslön så valde jag nu att skriva ner målen för att bli lite mer realistiska för närtid. Även dessa mål som ligger där nu kommer vara tuffa att nå. 

Anledningen till att jag skruvat ner målen är att jag insett att jag inte längre behöver 10 miljoner för att kunna sluta jobba. Då det känns ju lite som fusk att helt plötsligt bara plocka bort aktier från målet motsvarande flera års sparande och extra jobb., Så jag tänkte därför motivera lite extra varför jag anser mig kunna göra det och inte längre behöver 10 miljoner för att våga sluta jobba.

Jag har ju valt att redovisa mina pengar personligen här på bloggen. Många andra som är gifta eller i ett fast förhållande väljer att redovisa familjens totala ekonomi. Vilket kanske är mer logiskt. Men då bloggen är min personliga och den ska följa min resa från bloggen början till ekonomiskt oberoende tycker jag det varit tydligare att hela tiden räkna på mig personligen och en person för att få en tydligare röd tråd i tider av sambo, singel, sambo och sen gift.

- Jag har haft turen att hitta en fru som är ekonomiskt intresserad och precis som mig har ett högt sparande och förmågan att leva billigt. Hon är även inställd på att jobba lite längre än mig, kanske till runt slutet av 2019. Det har gjort att den buffert i form av att kunna försörja ytterligare en person med min aktieutdelning är borttagen.

- Jag känner mig också såpass säker på att vi kommer fortsätta bo ihop att jag räknar med något lägre omkostnader då det är billigare att bo 2 än 1. Det faktum att min fru sparar så mycket gör också att en eventuell skilsmässa skulle ta ganska lite av mitt kapital även utan äktenskapsförord. Skulle jag behöva bo själv i framtiden får jag utvärdera läget då om det behövs något års extra jobb igen. Men både hoppas och tror att jag aldrig behöver reda ut det.

- Avsaknaden av barn. Har ju alltid räknat med att vi ska leva utan barn, men här kanske ändå någonstans i bakhuvudet tänkt att det kan vara bra att ha en liten ekonomiskt buffert om det skulle ändras. Nu börjar vi bli så pass gamla att har vi inte ändrat oss angående barn nu så gör vi det nog aldrig.

- Bättre koll på hur mycket pengar som verkligen behövs. När jag 2005 satte upp målet 10 miljoner hade jag egentligen ingen aning om vad som behövdes eller var realistiskt för att kunna sluta jobba för min del. Nu är jag väldigt trygg i att vi som 2 personer kommer klara oss på 30.000 kr netto i månaden ihop. För det behövs det inga 10 miljoner per person.

- Jag har också ökat upp målet för mina indexfonder lite, från 1 till 1,5 miljoner. När jag fick bra utveckling på mina Rysslandsfonder och sålde dessa tyckte jag det kändes bättre att stoppa in dessa pengar i indexfonder än att utöka aktieköpen. Att slå index är ju svårare än man tror. Jag har också börjat laborera lite med upplägget att sälja lite fonder varje månad fram till jag kan börja plocka ut tjänstepension. Dvs inte bara ha fonderna i reserv till år av sänkt utdelning från aktierna. Vilket ju även det skapar lite lägre behov av aktieutdelning.

I år kommer jag handla aktier för ca 375.000 kr till (sparande + återinvesterad utdelning). Under 2018 bör det hinna bli runt 200.000 kr i aktieköp beroende på hur upplägget när jag slutar jobba ser ut. Utdelningen 2018 kommer inte återinvesteras utan är min lön från 1 jan 2019. Så vi ser att även de mål som ligger där idag kommer vara omöjliga att nå innan jag vågar ta steget att sluta jobba. Tänker mig ju ändå lite sidoinkomster och extrajobb som kan ta mig närmare målet. Känner jag att det inte behövs extrajobb får jag helt enkelt skruva ner målet ytterligare en gång framåt hösten 2018.

23 comments:

 1. Anonymous10:01 AM

  När både du och din fru slutat jobba och enbart lever på utdelningar, har du någon strategi för om 2008 skulle upprepas? Då försvinner eventuellt ett eller flera års inkomst om jag inte är alltför obildad i aktier.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Svårt att förbereda alla tänkbara scenarier. Men även om börsen rasar 50% bör inte utdelningarna som helhet i mina bolag rasa så våldsamt. Sen är ju tanken med att leva på 2018 års utdelning 2019 att få en förvarning och kunna agera vid kriser. Tex jobba lite extra för att dra in kompletterande pengar.

   Men hela tanken med 4% regeln är ju att klara nedgångar. Så länge de inte är större och längre än någon de senaste 100 åren.

   Delete
 2. Hur resonerar du kring Ratos efter rapporten? Revidering av utdelningen påverkade aktiekursen mycket negativt.
  Du är fullinvesterad i Ratos? Vad har du för GAV och hur resonerar du med den sänkta utdelningen?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vet inte riktigt vad man ska tro om Ratos. Den sänkta utdelningen var väntad. Köpte en del i slutet av sommaren för runt 40 kr. Tyckte den nya ledningen kändes lovande.

   Då jag är fullinvesterad i aktien är det ju inte mycket att fundera på. Bara hoppas de kan vara stabila på denna utdelningsnivå och kanske på sikt börja höja utdelningen lite.

   Delete
 3. Anonymous12:29 PM

  Håller på att planera min aktieportfölj och är helt ny. Behöver lite tips hur jag ska tänka.
  Det finns ju flera olika bankaktier till exempel, jag ser att du har nordea. Är det någon idé att sitta med två bankakier i en portfölj eller är det bara dumt? Jag tänkte köpa handelsbanken och nordea, men inser att det kanske är bättre med en av dem.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous9:33 PM

   Hej. Jag funderade lite i samma banor som du och hade faktiskt Nordea och handelsbanken i min portfölj innan jag hittade sampo. Jag sålde av mitt innehav i nordea och la in det i sampo istället, då får jag fortfarande exponering mot nordea men jag sprider riskerna med att ha för mycket rena bankaktier.

   Delete
 4. Anonymous1:48 PM

  Hur är tanken att vardagen ser ut? Ska inte vara några problem att fylla dagen med roliga aktiviteter eller för den delen inte behöva stressa i vardagen.

  Skulle vara kul att höra :)

  ReplyDelete
 5. Hur gjorde du när du bestämde hur många aktier som var mål i varje företag? Har du någon länk till ett inlägg där du förklarar dina aktiemål?

  ReplyDelete
 6. Anonymous4:01 PM

  Hej miljonären!
  Du kanske har skrivit det någon gång tidigare men jag undrar hur din och din frus syn på att skaffa barn är? Varför vill ni inte ha barn?

  Med vänlig hälsning, Tobbe.

  ReplyDelete
 7. Svar på lite frågor:

  Angående att ha flera banker så ser jag inga problem med det. Jag har valt Nordea då jag får Handelsbanken resp SEB via Industrivärden och Investor. Men jag tycker absolut man kan ha fler banker, eller skogsbolag eller klädbolag eller spelbolag eller fastighetsbolag om man har svårt att välja.

  Har skrivit lite om en typisk dag som pensionär. Men tror fylla dagarna är minsta problemet. Kommer hitta på massa roliga projekt. Läsa mer. Träna mer. Men kan utveckla det i fler inlägg framöver när planerna närmar sig.

  Antalet aktier i målet är ingen större vetenskap. Började med att lista ett antal bolag som jag ville äga. Sen satte jag en ungefärlig % fördelning baserat på aktuell aktiekurs så det summerar upp till 100%. Sen har jag avrundat lite för att hitta jämna siffror. Men även utgått lite ifrån vad jag äger idag och vad jag önskar öka på mest.

  Angående barnlösheten. Vi tycker helt enkelt inte det verkar vara tillräckligt kul med barn för att väga upp de negativa delarna som vi ser vad gäller kostnad, tid och kraft det tar i anspråk, frihet att kunna flytta till vilken plats man vill på jorden de närmaste 20 åren etc. Vi vill ha maximal frihet i livet och det tycker vi är svårt att kombinera med barn. Men det får ju var och en värdera utifrån sina egna intressen och preferenser.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous4:59 AM

   Roligt att du är ärlig och står för dina tankar kring barn!

   Delete
 8. Anonymous11:26 PM

  Gick i pension för drygt 10-12 år sedan, är 35 nu och har fortfarande inte haft en tråkig dag.
  Är bara fantasin som sätter stop, och har man inget behov av att skryta att man har det bra ställt så räcker pengarna man har satt upp som mål. Nu är jag inte lika bra som miljonären på att spara och vända på pengarna, använder ca 44 000 varje månad. varav 10-20 000 går till sparande beroende på hur snål jag känner mig.. Ränte på ränte effekten är en älskare som är svår att kapa banden med.

  ReplyDelete
 9. Anonymous8:48 AM

  Mycket intressant att se kontrasterna i bloggens kommentarer idag jämfört med kommentarer från 2009. Nu för tiden ser jag många inlägg i stil med "Kan du hjälpa mig välja fonder/aktier?" jämfört med en goding som jag hittade i ett inlägg från den 9 december 2009.
  "Anonymous said...
  Oho ho ho, du är för jävla rolig. Jag ser framför mig hur du sitter lite krumryggad som en smeagol och blöter fingrarna för att räkna igenom en sedelbunt. Därefter lägga dem tillrätta i prydliga högar i den hemliga lådan. Mohahahahahahaha. Det är en inte så lite vacker tavla det!

  *skrattat sig harmynt*"

  Jag kan inte låta bli att tänka att det är samma sorts person som nu ändrat sitt synsätt. Tack för en mycket inspirerande blogg som jag dagligen följer.

  ReplyDelete
 10. Anonymous10:32 AM

  Någon som har mejlat denna Kerstin Sorrell som kommenterade? Skickat mail men inte fått svar ännu!

  ReplyDelete
 11. Anonymous5:06 PM

  Hej tycker du att man ska armotera på sitt lån med 7% ränta istället för att investerar i aktie ? Det är ju svårt att slå 7% räntan med utdelnings strategi så då borde armoteringen vara bättre ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Har man över 5% ränta på ett lån skulle jag amortera för väldigt stor del av sparandet. Med 7% ränta skulle absolut min prio vara att få bort lånet.

   Delete
 12. Anonymous6:00 PM

  @Anon

  Amortera! Amortera så mycket du bara kan. Köp inte en aktie före låneportionen med 7% ränta är bortbetald.

  -Koservativ

  ReplyDelete
 13. Anonymous7:04 PM

  Japp ska nog armotera väck lånet men det lär tar tid eftersom lånet ligger på 300k + men tror att man får mer avkastning på att armotera ner det än att sätta det i en utdelningsmaskin

  ReplyDelete
 14. Anonymous7:33 PM

  Hej!

  Jag är ny till din blogg och undrade varför jag inte ser en ända preferensaktie. Varför värderar du inte dom lika högt?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag börjar faktiskt bli lite sugen på några fastighetspreffar till 6-7% direktavkastning. Men har varit lite orolig för kursnedgång vid stigande ränta och har trott att stamaktier ska ge mer. Men på denna nivå så börjar tex Akelius pref kännas lockande jämfört med vissa aktier där priset stigit mycket på slutet. Så preffar är på väg in med ett par procent av portföljen.

   Delete
 15. Anonymous2:13 PM

  Hejsan och tack för en fantastisk blogg! har en snabb fråga, hur tänker du kring Ratos sänkning av utdelning? hur kommer det påverka din portfölj ? hur kommer du agera? kommer du byta ut aktien eller hur tänker du kring Ratos? Med vänlig hälsning :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Känns som skadan redan är skedd både i Ratos och Telia, med kursnedgång och sänkt utdelning. I Ratos ligger jag kvar och i Telia köper jag lite mer.

   Delete
 16. Hej, jag är Theresa Williams Efter att i relation med Anderson för år, han gjorde slut med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, jag bad honom med allt jag gjort löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre bör kontakta en stavnings caster som kunde hjälpa mig kasta en trollformel för att föra honom tillbaka, men jag är den typ som aldrig trott på stava, hade jag inget annat val än att prova det, jag postade stavnings caster, och han berättade att det var inga problem att allt kommer att bli okej innan tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig innan tre dagar, kastade han förtrollningen och överraskande i den andra dagen, var det runt 04:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag besvarade samtal och allt han sade var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag gjort löfte om att vem som helst vet jag att ha en relation problem, skulle jag vara till hjälp för personen genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfull spell caster som hjälpt mig med mitt problem. e-post: drogunduspellcaster@gmail.com kan skicka honom om du behöver hans hjälp i din relation eller något annat fall.

  1) Love Spells
  2) förlorad kärlek Spells
  3) skilsmässa Spells
  4) Förbindelse Spells
  5) Bindande Spell.
  6) Breakup Spells
  7) Bannlys en tidigare älskare
  8.) Du vill främjas på kontoret / Lottery spell
  9) vill tillfredsställa din älskare
  Kontakta denna stora man om du har något problem för en hållbar lösning
  genom drogunduspellcaster@gmail.com

  ReplyDelete