Monday, February 20, 2017

Uppdaterade mål

Jag fick en kommentar på ett av mina senaste inlägg som fick mig att få tummen ur och fixa en sak som jag borde gjort för länge sen. Nämligen justera mina mål för antalet aktier ute i högerkolumnen här på bloggen (om ni läser mobilversionen får ni klicka på web version längst ner).

Målen har varit uppdaterade i min egna uppföljande excelfil i ungefär ett halvår. Men har ömsom glömt och ömsom struntat i att uppdatera de här på bloggen. Jag har enkelt tänkt att de kan väl ligga kvar där som någon form av avlägset mål eller dröm som jag gärna skulle nu upp till en vacker dag. Men då köptakten av nya aktier kommer minska kraftigt från hösten 2018 när jag inte längre har någon heltidslön så valde jag nu att skriva ner målen för att bli lite mer realistiska för närtid. Även dessa mål som ligger där nu kommer vara tuffa att nå. 

Anledningen till att jag skruvat ner målen är att jag insett att jag inte längre behöver 10 miljoner för att kunna sluta jobba. Då det känns ju lite som fusk att helt plötsligt bara plocka bort aktier från målet motsvarande flera års sparande och extra jobb., Så jag tänkte därför motivera lite extra varför jag anser mig kunna göra det och inte längre behöver 10 miljoner för att våga sluta jobba.

Jag har ju valt att redovisa mina pengar personligen här på bloggen. Många andra som är gifta eller i ett fast förhållande väljer att redovisa familjens totala ekonomi. Vilket kanske är mer logiskt. Men då bloggen är min personliga och den ska följa min resa från bloggen början till ekonomiskt oberoende tycker jag det varit tydligare att hela tiden räkna på mig personligen och en person för att få en tydligare röd tråd i tider av sambo, singel, sambo och sen gift.

- Jag har haft turen att hitta en fru som är ekonomiskt intresserad och precis som mig har ett högt sparande och förmågan att leva billigt. Hon är även inställd på att jobba lite längre än mig, kanske till runt slutet av 2019. Det har gjort att den buffert i form av att kunna försörja ytterligare en person med min aktieutdelning är borttagen.

- Jag känner mig också såpass säker på att vi kommer fortsätta bo ihop att jag räknar med något lägre omkostnader då det är billigare att bo 2 än 1. Det faktum att min fru sparar så mycket gör också att en eventuell skilsmässa skulle ta ganska lite av mitt kapital även utan äktenskapsförord. Skulle jag behöva bo själv i framtiden får jag utvärdera läget då om det behövs något års extra jobb igen. Men både hoppas och tror att jag aldrig behöver reda ut det.

- Avsaknaden av barn. Har ju alltid räknat med att vi ska leva utan barn, men här kanske ändå någonstans i bakhuvudet tänkt att det kan vara bra att ha en liten ekonomiskt buffert om det skulle ändras. Nu börjar vi bli så pass gamla att har vi inte ändrat oss angående barn nu så gör vi det nog aldrig.

- Bättre koll på hur mycket pengar som verkligen behövs. När jag 2005 satte upp målet 10 miljoner hade jag egentligen ingen aning om vad som behövdes eller var realistiskt för att kunna sluta jobba för min del. Nu är jag väldigt trygg i att vi som 2 personer kommer klara oss på 30.000 kr netto i månaden ihop. För det behövs det inga 10 miljoner per person.

- Jag har också ökat upp målet för mina indexfonder lite, från 1 till 1,5 miljoner. När jag fick bra utveckling på mina Rysslandsfonder och sålde dessa tyckte jag det kändes bättre att stoppa in dessa pengar i indexfonder än att utöka aktieköpen. Att slå index är ju svårare än man tror. Jag har också börjat laborera lite med upplägget att sälja lite fonder varje månad fram till jag kan börja plocka ut tjänstepension. Dvs inte bara ha fonderna i reserv till år av sänkt utdelning från aktierna. Vilket ju även det skapar lite lägre behov av aktieutdelning.

I år kommer jag handla aktier för ca 375.000 kr till (sparande + återinvesterad utdelning). Under 2018 bör det hinna bli runt 200.000 kr i aktieköp beroende på hur upplägget när jag slutar jobba ser ut. Utdelningen 2018 kommer inte återinvesteras utan är min lön från 1 jan 2019. Så vi ser att även de mål som ligger där idag kommer vara omöjliga att nå innan jag vågar ta steget att sluta jobba. Tänker mig ju ändå lite sidoinkomster och extrajobb som kan ta mig närmare målet. Känner jag att det inte behövs extrajobb får jag helt enkelt skruva ner målet ytterligare en gång framåt hösten 2018.

28 comments:

 1. Anonymous10:01 AM

  När både du och din fru slutat jobba och enbart lever på utdelningar, har du någon strategi för om 2008 skulle upprepas? Då försvinner eventuellt ett eller flera års inkomst om jag inte är alltför obildad i aktier.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Svårt att förbereda alla tänkbara scenarier. Men även om börsen rasar 50% bör inte utdelningarna som helhet i mina bolag rasa så våldsamt. Sen är ju tanken med att leva på 2018 års utdelning 2019 att få en förvarning och kunna agera vid kriser. Tex jobba lite extra för att dra in kompletterande pengar.

   Men hela tanken med 4% regeln är ju att klara nedgångar. Så länge de inte är större och längre än någon de senaste 100 åren.

   Delete
 2. Hur resonerar du kring Ratos efter rapporten? Revidering av utdelningen påverkade aktiekursen mycket negativt.
  Du är fullinvesterad i Ratos? Vad har du för GAV och hur resonerar du med den sänkta utdelningen?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vet inte riktigt vad man ska tro om Ratos. Den sänkta utdelningen var väntad. Köpte en del i slutet av sommaren för runt 40 kr. Tyckte den nya ledningen kändes lovande.

   Då jag är fullinvesterad i aktien är det ju inte mycket att fundera på. Bara hoppas de kan vara stabila på denna utdelningsnivå och kanske på sikt börja höja utdelningen lite.

   Delete
 3. Anonymous12:29 PM

  Håller på att planera min aktieportfölj och är helt ny. Behöver lite tips hur jag ska tänka.
  Det finns ju flera olika bankaktier till exempel, jag ser att du har nordea. Är det någon idé att sitta med två bankakier i en portfölj eller är det bara dumt? Jag tänkte köpa handelsbanken och nordea, men inser att det kanske är bättre med en av dem.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous9:33 PM

   Hej. Jag funderade lite i samma banor som du och hade faktiskt Nordea och handelsbanken i min portfölj innan jag hittade sampo. Jag sålde av mitt innehav i nordea och la in det i sampo istället, då får jag fortfarande exponering mot nordea men jag sprider riskerna med att ha för mycket rena bankaktier.

   Delete
 4. Anonymous1:48 PM

  Hur är tanken att vardagen ser ut? Ska inte vara några problem att fylla dagen med roliga aktiviteter eller för den delen inte behöva stressa i vardagen.

  Skulle vara kul att höra :)

  ReplyDelete
 5. Hur gjorde du när du bestämde hur många aktier som var mål i varje företag? Har du någon länk till ett inlägg där du förklarar dina aktiemål?

  ReplyDelete
 6. Anonymous4:01 PM

  Hej miljonären!
  Du kanske har skrivit det någon gång tidigare men jag undrar hur din och din frus syn på att skaffa barn är? Varför vill ni inte ha barn?

  Med vänlig hälsning, Tobbe.

  ReplyDelete
 7. Svar på lite frågor:

  Angående att ha flera banker så ser jag inga problem med det. Jag har valt Nordea då jag får Handelsbanken resp SEB via Industrivärden och Investor. Men jag tycker absolut man kan ha fler banker, eller skogsbolag eller klädbolag eller spelbolag eller fastighetsbolag om man har svårt att välja.

  Har skrivit lite om en typisk dag som pensionär. Men tror fylla dagarna är minsta problemet. Kommer hitta på massa roliga projekt. Läsa mer. Träna mer. Men kan utveckla det i fler inlägg framöver när planerna närmar sig.

  Antalet aktier i målet är ingen större vetenskap. Började med att lista ett antal bolag som jag ville äga. Sen satte jag en ungefärlig % fördelning baserat på aktuell aktiekurs så det summerar upp till 100%. Sen har jag avrundat lite för att hitta jämna siffror. Men även utgått lite ifrån vad jag äger idag och vad jag önskar öka på mest.

  Angående barnlösheten. Vi tycker helt enkelt inte det verkar vara tillräckligt kul med barn för att väga upp de negativa delarna som vi ser vad gäller kostnad, tid och kraft det tar i anspråk, frihet att kunna flytta till vilken plats man vill på jorden de närmaste 20 åren etc. Vi vill ha maximal frihet i livet och det tycker vi är svårt att kombinera med barn. Men det får ju var och en värdera utifrån sina egna intressen och preferenser.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous4:59 AM

   Roligt att du är ärlig och står för dina tankar kring barn!

   Delete
 8. Anonymous11:26 PM

  Gick i pension för drygt 10-12 år sedan, är 35 nu och har fortfarande inte haft en tråkig dag.
  Är bara fantasin som sätter stop, och har man inget behov av att skryta att man har det bra ställt så räcker pengarna man har satt upp som mål. Nu är jag inte lika bra som miljonären på att spara och vända på pengarna, använder ca 44 000 varje månad. varav 10-20 000 går till sparande beroende på hur snål jag känner mig.. Ränte på ränte effekten är en älskare som är svår att kapa banden med.

  ReplyDelete
 9. Anonymous8:48 AM

  Mycket intressant att se kontrasterna i bloggens kommentarer idag jämfört med kommentarer från 2009. Nu för tiden ser jag många inlägg i stil med "Kan du hjälpa mig välja fonder/aktier?" jämfört med en goding som jag hittade i ett inlägg från den 9 december 2009.
  "Anonymous said...
  Oho ho ho, du är för jävla rolig. Jag ser framför mig hur du sitter lite krumryggad som en smeagol och blöter fingrarna för att räkna igenom en sedelbunt. Därefter lägga dem tillrätta i prydliga högar i den hemliga lådan. Mohahahahahahaha. Det är en inte så lite vacker tavla det!

  *skrattat sig harmynt*"

  Jag kan inte låta bli att tänka att det är samma sorts person som nu ändrat sitt synsätt. Tack för en mycket inspirerande blogg som jag dagligen följer.

  ReplyDelete
 10. Anonymous10:32 AM

  Någon som har mejlat denna Kerstin Sorrell som kommenterade? Skickat mail men inte fått svar ännu!

  ReplyDelete
 11. Anonymous5:06 PM

  Hej tycker du att man ska armotera på sitt lån med 7% ränta istället för att investerar i aktie ? Det är ju svårt att slå 7% räntan med utdelnings strategi så då borde armoteringen vara bättre ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Har man över 5% ränta på ett lån skulle jag amortera för väldigt stor del av sparandet. Med 7% ränta skulle absolut min prio vara att få bort lånet.

   Delete
 12. Anonymous6:00 PM

  @Anon

  Amortera! Amortera så mycket du bara kan. Köp inte en aktie före låneportionen med 7% ränta är bortbetald.

  -Koservativ

  ReplyDelete
 13. Anonymous7:04 PM

  Japp ska nog armotera väck lånet men det lär tar tid eftersom lånet ligger på 300k + men tror att man får mer avkastning på att armotera ner det än att sätta det i en utdelningsmaskin

  ReplyDelete
 14. Anonymous7:33 PM

  Hej!

  Jag är ny till din blogg och undrade varför jag inte ser en ända preferensaktie. Varför värderar du inte dom lika högt?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag börjar faktiskt bli lite sugen på några fastighetspreffar till 6-7% direktavkastning. Men har varit lite orolig för kursnedgång vid stigande ränta och har trott att stamaktier ska ge mer. Men på denna nivå så börjar tex Akelius pref kännas lockande jämfört med vissa aktier där priset stigit mycket på slutet. Så preffar är på väg in med ett par procent av portföljen.

   Delete
 15. Anonymous2:13 PM

  Hejsan och tack för en fantastisk blogg! har en snabb fråga, hur tänker du kring Ratos sänkning av utdelning? hur kommer det påverka din portfölj ? hur kommer du agera? kommer du byta ut aktien eller hur tänker du kring Ratos? Med vänlig hälsning :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Känns som skadan redan är skedd både i Ratos och Telia, med kursnedgång och sänkt utdelning. I Ratos ligger jag kvar och i Telia köper jag lite mer.

   Delete
 16. Hej, jag är Theresa Williams Efter att i relation med Anderson för år, han gjorde slut med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, jag bad honom med allt jag gjort löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre bör kontakta en stavnings caster som kunde hjälpa mig kasta en trollformel för att föra honom tillbaka, men jag är den typ som aldrig trott på stava, hade jag inget annat val än att prova det, jag postade stavnings caster, och han berättade att det var inga problem att allt kommer att bli okej innan tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig innan tre dagar, kastade han förtrollningen och överraskande i den andra dagen, var det runt 04:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag besvarade samtal och allt han sade var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag gjort löfte om att vem som helst vet jag att ha en relation problem, skulle jag vara till hjälp för personen genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfull spell caster som hjälpt mig med mitt problem. e-post: drogunduspellcaster@gmail.com kan skicka honom om du behöver hans hjälp i din relation eller något annat fall.

  1) Love Spells
  2) förlorad kärlek Spells
  3) skilsmässa Spells
  4) Förbindelse Spells
  5) Bindande Spell.
  6) Breakup Spells
  7) Bannlys en tidigare älskare
  8.) Du vill främjas på kontoret / Lottery spell
  9) vill tillfredsställa din älskare
  Kontakta denna stora man om du har något problem för en hållbar lösning
  genom drogunduspellcaster@gmail.com

  ReplyDelete
 17. Mitt namn är merival. Jag vill tacka Dr Ajayi en fantastisk stavbeslag för att hjälpa mig att rädda mitt 10 års äktenskap. min man har alltid varit en bra man tills han plötsligt bytte och började fuska på mig med en dam som heter Anna. Min man slutade komma hem i den utsträckning han övergav mig och våra tre barn. Jag gick till hans familj för att hjälpa mig prata med honom men han vägrade, vid den här punkten visste jag inte vad jag skulle göra mer. tills jag hörde talas om Dr Ajayi kontaktade jag honom och han försäkrade mig att min make kommer att återvända till mig och barnen efter att ha perforrmerat några trollformler, så jag bestämde mig för att prova. Efter några veckor från ingenstans återvände min man hem, han var så nykter och ber om ursäkt för allt han har gjort mot mig och barnen. Allt tack till Dr Ajayi, stavmästaren för att ha räddat mitt äktenskap. om du behöver någon form av andlig hjälp kontakta honom på Viber / whatsapp: +2347084887094 eller e-post: drajayi1990@gmail.com han är 100% pålitlig.

  ReplyDelete
 18. Jag är Jehonna Bekteshi från Stockholm, jag är en läkare som arbetar på Stockholm Healthcare-anläggningen. Jag tror att vittnesbörd är verkliga liv bevisar mäktiga bra verk i verkligheten som gör människor lyckliga och hitta fred i äktenskapet förhållanden som jag har hittat samma i mitt äktenskap, idag är jag mycket glad att dela mitt vittnesmål här för alla att läsa och också lära sig att dra nytta av det. Jag läste ett vittnesbörd från blogginlägg från olika människor över hela världen och pratade bra om mannen Dr.Oduduwa Love-spell caster, jag tappade hoppet på spellcasters på grund av mina tidigare erfarenheter, jag kontaktade kommunikation från andra stav-casters. Jag älskade stava charm tidigare för att föra tillbaka min ex man hem men fungerade inte bra, förrän för några dagar sedan gav jag Dr.Oduduwa det sista försöket att föra tillbaka min kärleksman till mig, jag meddelar Dr.Oduduwa på hans personliga e-post för att lösa min äktenskapskris.
  Jag älskar min man så mycket, jag vill ha honom tillbaka till mig och våra två barn. Jag vill att mina barn ska växa upp med sin pappa och vara lyckliga som en familj.
  Jag skickar e-postmeddelande till Oduduwa-adress, några ögonblick senare fick jag svar från dr.oduduwa, jag var så glad eftersom e-postmeddelandet var giltigt.
   Jag förklarade alla mina relationsproblem till Dr.Oduduwa, jag ber om hans hjälp för att föra tillbaka min kärleksman man hem och återvända kärlek och förtroende.
  Dr.Oduduwa gav mig sitt arbete 100% löfte mig med försäkringsgaranti resultat efter att ha lanserat magiska kärleksförtroll för att få tillbaka min kärleksman Antionio hem, sa han att mitt fall är lätt för honom att lösa. han förklarade alla Love-spell-processerna och rutinerna för mig och han berättade om materialen att köpa för att stämma lunchen inkantationsbön,
  Jag följde noggrant alla instruktioner. Så tidigt på morgonen, det är nästa dag efter Oduduwa lunch Kärleks-magi-förtrollning för min räkning, min ex man taht har inte ringt mig på över två månader, ringde mig nästa dag, på morgonen ringer min mobiltelefon med ett okänt nummer, så jag tog upp samtalet och se, åh jag var så förvånad i mer än 2 månader nu har jag inte fått textmeddelanden, inga samtal och inget mail skickat till mig. Wow jag är väldigt glad idag, plötsligt precis som Oduduwa lovade mig. Jag är överväldigad av glädje och glädje i mitt hjärta som delar detta vittnesmål här i dag, min kärleksman Antonio på väg tillbaka hem för att träffa mig dagen efter,
  Jag använder detta medium för att säga ett stort tack till den stora mannen Dr.Oduduwa som utan detta inte skulle ha varit möjligt.
  Alla som läser den här artikeln som går igenom äktenskapskris, och för dem som delar hemliga tårar av hjärtsvängningar är idag alla dina problem över, bara ett enkelt e-postmeddelande till den stora Dr.Oduduwa Love Spell Temple i dag (dr.oduduwaspellcaster@gmail). com)
  Min bön är att hitta lycka i kärleksliv och äktenskap, oavsett vad som händer i våra äktenskap, vi bör alltid försöka göra rätt sak och uppskatta vad vi har. kämpa för att ditt äktenskap ska fungera med alla nödvändiga medel och tillgänglig hjälp finns här för dig nu.
  Jag har denna kraftfulla avsikt att dela detta fantastiska vittnesmål här ute kommer det att motivera att hjälpa så många unga eller gamla par att lösa sina äktenskapsproblem.
  När två personer verkligen bryr sig om varandra, kommer de alltid att leta efter ett sätt att få det att fungera, oavsett hur hårt och svårt sättet att lösa problemet är att söka lycka är den verkliga kärnan i existensen.
  Jag vet att Dr.Oduduwa kan vara till god hjälp för dig idag, kontakta hans personliga adress via: dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

  ReplyDelete
 19. Hej, här är en person jag vet att du faktiskt kan ha en privat session och få din civilstånd löst inom ett ögonblick, den personen är den ständigt medkännande doktorn Egwali, en trollformell som har använt sin magiska trollformel för att hjälpa till att förändra livet för så många jag känner idag. Du bara heter det, är det en kärleksformulering, yrkesverksamhet, sjukdomar av olika slag, vad som än är fallet, han har rätt i tid för att ta hand om dig och ge dig sinnesro precis som han gjorde för mitt. Du kan kontakta honom via WhatsApp / Viber + 2348122948392
  Mail: dregwalispellbinder@gmail.com Ha en privat session med honom och var glad. Lycka till!!

  ReplyDelete
 20. Det går bara upp för mig att jag inte har gjort rätt sedan när min man kom tillbaka till mig, jag är på den här bloggen för att tacka vem den förtjänar. För några veckor sedan var mitt liv i ett fruktansvärt skick eftersom min man lämnade mig och jag tror aldrig att jag skulle få tillbaka honom. Men med hjälp av denna kraftfulla trollformler som heter Dr. Ekpen är mitt liv nu på ett glatt humör, jag måste rekommendera Dr. Ekpens tjänster till alla där ute att de ska kontakta Dr. Ekpen genom dessa uppgifter nedan: ( ekpentemple@ gmail.com ) eller whatsapp +2347051979135 eftersom genom Dr. Ekpen hjälp återupprättades mitt äktenskap.

  ReplyDelete
 21. Mitt namn, maya elijah Efter 12 års äktenskap grälade min man och jag på ett eller annat sätt tills han slutligen lämnade mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin pappa igen. Jag försökte vara stark bara mot barnen, men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågade mitt hjärta, mitt hjärta var fyllt av sorger och smärtor eftersom jag var verkligen kär i min man. Jag tänker på honom varje dag och natt och jag önskar alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och behövde hjälp, så jag sökte hjälp online och hittade en webbsida som antyder att Dr Alaba kunde hjälpa hans tidigare ex att återvända. Så jag kände att jag borde ge det ett försök. Jag kontaktade honom och han sa till mig vad jag skulle göra. Jag gjorde det och sedan gjorde han mig till en kärleksförtrollning. 48 timmar senare ringde min man mig verkligen och berättade att han verkligen saknar barnen också, så fantastiskt!! Så, så han kom tillbaka den dagen, med mycket kärlek och glädje, och bad om ursäkt för sitt misstag och smärtan han åsamkade mig och barnen. Vårt äktenskap var starkare än tidigare, allt tack vare Dr. alaba. Han är så mäktig och jag bestämde mig för att dela min historia på nätet att Dr alaba var en sann och kraftfull trollkarl. Jag kommer alltid att be att hon lever länge för att hjälpa sina barn i nöden, om du är här och behöver ett ex tillbaka eller din man har gått vidare till en annan kvinna, sluta gråta, kontakta detta kraftfulla stavningshjul direkt. Här är hans kontaktadress på: {dralaba3000@gmail.com} eller WhatsApp / viber honom via hans kontakt nedan +1(425) 477-2744 Tack Dr. alaba.

  ReplyDelete