Thursday, February 02, 2017

Dyrare eller billigare att vara ledig?

En fråga som varit uppe många gånger på bloggen är huruvida man helt enkelt kan testa vilka omkostnader man har en normal månad som "arbetare" och sen när ens passiva inkomst överstiger det beloppet räkna med att man är ekonomiskt oberoende. Eller är det så att man kommer behöva mer pengar när man inte har ett jobb som tar upp 9 timmar om dagen?

Allt från ökat behov av att köpa toapapper när man inte kan gå på toaletten på jobbet till mer tid för dyra nöjen har kommit upp som möjliga problem med pensionering innan 40.

Finns ju flera andra bloggare som väljer att sluta med mindre finansiella tillgångar än mig trots en hel drös barn. Så tycker oron är lite överdriven i mitt fall. Jag siktar alltså inte på något fattigt liv på existensminimum bara för att kunna sluta så tidigt som möjligt. Utan tror en aktieutdelning på en bit över 10.000 kr i månaden i kombination med 1,5-2 miljoner i fonder som säljs årsvis kommer räcka väldigt bra för mig fram till allmäna och tjänstepensionen från 13 års heltidsjobb börjar kicka in.  (Räknar mina tillgångar individuellt. Min fru kommer troligtvis jobba lite längre än mig men har egna aktier och fonder som löser hennes halva av månatliga kassaflödet inom ett par år då även hon slutar jobba.)

Syftet är heller inte att kunna leva ett liv i lyx utan klara oss bra i vardagen, bo var vi vill men relativt enkelt och kunna resa 5-10 veckor om året till att börja med. Vill vi bo 5 stjärnigt och resa 15 veckor om året räcker nog inte pengarna utan då får vi jobba lite extra under vissa perioder. Samma sak om jag hittar någon ny dyr hobby på all min lediga tid. Så syftet är att få ihop ett kapital som möjliggör ett fritt liv med rimliga kostnader. Inte att skapa förutsättningar för ett liv i lyx.

Tror transport och kläder kommer bli billigare när jag slutat jobba. Mat ungefär samma som idag, kanske lite dyrare om man räknar in frukt och att jag ibland får gratis lunch på jobbet. Den stora risken för ökade kostnader är sånt jag idag har gratis via jobbet som telefon, dator etc. Totalt sett pratar vi ändå om att budgeten kommer tillåta runt 50% högre kostnader än idag. Och då har jag ändå just höjt mina kostnader med 50%. Så tror vi har marginal så det räcker.

19 comments:

 1. Hej!
  Intressant fundering då jag själv inte reflekterat så mycket på det ännu.
  Jag tycker personligen att det är viktigt att hellre jobba något längre och inte leva på marginalen än att stressa fram en pensionering och vända och vrida på kronorna.
  För min grundtanke är att vara fri och för mig innefattar friheten också att inte behöva oroa mig för min ekonomiska situation.

  Hänger du med hur jag tänker?

  Hälsningar
  AktieFamiljen

  ReplyDelete
 2. Anonymous12:13 AM

  Jag tror att en överraskande stor procentuell ökning kommer bli ökade elkostnader. Har själv varit hemma nu i c:a 1 års tid och våra elkostnader gick upp med nästan 80% under denna period.

  ReplyDelete
 3. Anonymous7:11 AM

  Mycket intressant och något som Herr Snålgris har funderat en hel del på när denna resan med att spara järnet, köpa utdelnings aktier och sätta ett mål för hur stor utdelningen bör vara månadsvis för att vi ska klara oss. Idag med ett litet barn har vi utgifter för runt 15-17000 per månad i genomsnitt. Klarar vi oss på 10000? Svar nej, för de fasta kostnaderna är väldigt höga i jämförelse med de rörliga och där har vi pressat ner allt, billigaste abonnemang, prutat på boräntan osv. Idag spottar pengamaskinen ur sig runt 8000 kr/månad vilket är trevligt men inte i närheten av vad vi behöver för att bo i Sverige.

  Planen är dock att bo i ett annat billigare och framför allt varmare land. Och att kombinera detta med att kanske deltidsjobba. Ingen av oss ser fram emot att jobba till 65 eller 67 om man nu säger så...

  Ja elkostnaderna går upp, det lagas mer mat, tittas mer på tv och tänds fler lampor...

  /Snålgris

  ReplyDelete
 4. Anonymous8:07 AM

  Fattar inte de som tvivlar. Kalkylen är klar med marginal. Dessutom har du ju på intet sätt stängt dörren för aktiv inkomst via eget bolag med "roliga/intressanta" uppdrag.

  Det värsta som kan hända är att du behöver kompletteringsarbeta några enstaka veckor.

  Nej, kliv av som du tänkt dig och se aldrig tillbaka!

  /Skägget

  ReplyDelete
 5. Precis som jag skrev i kommentar till ditt tidigare inlägg så handlar det nog om ett par saker

  - Antingen så rör det sig om personer som vill övertyga sig själva om att det är omöjligt och därmed så kan de försvara sin oförmåga att själva förverkliga något liknande.

  - Eller så handlar det om att man tror att vara "fri" är det samma som att vara på semester året om. Men det är väldigt annorlunda att till exempel vara på annan ort under flera månader eller år och kunna hyra vanliga lägenheter eller hus jämfört med att bo på hotel och äta all mat på restaurang etc. Jacob Lund Fisker (Earlyretirementextreme.com) har beskrivit detta som att "jag har inte råd (och inte intresse av) att semestra men jag kan flytta till vilket land i världen som helst om jag vill".

  http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/lästips-världens-bästa-bok

  ReplyDelete
 6. Anonymous2:04 PM

  Jag har en fundering.. vad händer om du slutar arbeta, lever på utdelning och börsen rasar? Har du någon back-up plan?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Menar du att alla miljonärens bolag kommer sluta dela ut pengar vid ett börsras? Förmodligen inte.

   Delete
 7. Tjenare Miljonär innan 30!
  Kan tänka mig att elräkningen stiger rätt saftigt om man skulle vara ledig och ha datorn på hela dagarna. Du får se till att hitta en lösning på det där innan det är dags att pensionera :)

  ReplyDelete
 8. Anonymous10:33 PM

  Ett problem som man inte ska underskatta är att man kan bli konstig av att inte träffa människor. Om man har en liten umgängeskrets och inte jobbar finns det risk att tankarna börjar fara iväg åt något konstigt håll, som det inte gör när man jobbar.

  Detta händer inte direkt men efter 10 - 15 år kan man ha tappat kompassriktningen. Det är nog bra om man skaffar sig en hobby så att man träffar folk, eller är med andra människor som också är ledig och inte bara med sin familj.

  När det gäller pengarna så tror jag att du kan slappna av. Du har visat att du kan leva för 6000 kr under mycket långa perioder så du kan nog bita ihop lite extra om det skulle hända något som du inte har räknat med. Det borde inte vara svårt att skaffa sig ett jobb under några månader heller om det skulle behövas (sommarjobb). Jag skulle dock ha en räntefond så att jag skulle klara en rejäl lågkonjunktur.

  Problemet är väl att du blir av med din hobby, när du slutar jobba, köpa aktier för din lönen. Det är ju också vanligt för pensionärer att de blir deppiga när de slutar jobba för livet känns tomt.

  Hade jag chansen skulle jag inte tveka, jag hade slutat jobba direkt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja att inte kunna köpa aktier för 20-30.000 i månaden kommer vara lite dystert och något jag verkligen kommer sakna.

   Delete
 9. Anonymous10:44 PM

  När det gäller lägenhet skulle jag aldrig sälja den för att flytta ut på landet. På sikt kommer lägenheten i Stockholm stiga mycket mer än på landet (extra försäkring).

  På landet är många saker mycket dyrare, fick en chock när jag skulle köpa grejor till stugan. Litet utbud och ockerpriser, fick åka till storstaden och köpa det jag behövde.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Max 20 km till en Willys har faktiskt varit ett parameter när vi pratat lämplig bostadsort.

   Sen är ju värdestegring av boende en sak och kassaflöde varje månad något annat. För kassaflödet bör det vara bättre att frigöra 2 miljoner till utdelningsaktier än att binda upp det i en lägenhet.

   Delete
  2. Anonymous9:24 PM

   Struntprat!

   Bor i och för sig 50 km från något Willys men det skulle inte löna sig att åka dit, även om det var 5 km!

   Problemet med dig miljonären är att du inte som oss andra fria, redan lever på den nivån du vill leva på som fri!

   Först då vet du vilket kapital du behöver!

   Börja med att lycko optimera ditt liv. Välj sedan utifrån det.

   Mat för två personer, ligger max på 500 kr i veckan!

   Då äter du som en kung!

   Du har sedan länge passerat gränsen där du kan leva ditt liv fullt, för evigt!

   Allt hänger nu på om du har utvecklats tillräckligt som man, till att våga hoppa!
   Kalle56

   Delete
 10. Anonymous2:34 PM

  Kalle56 = a monumental cock

  ReplyDelete
 11. Anonymous10:55 PM

  Miljonären sade:
  Sen är ju värdestegring av boende en sak och kassaflöde varje månad något annat. För kassaflödet bör det vara bättre att frigöra 2 miljoner till utdelningsaktier än att binda upp det i en lägenhet.

  Det ligger mycket i det. Ett problem är dock att om du har haft en stor värdeökning på lägenheten får du mycket skatt, som du antingen måste rulla framför dig eller betala sedan tillkommer mäklare.

  Underskatta inte dina kontakter som du har i den stad som du bor i, de är värda mycket mer än pengar.

  ReplyDelete
 12. Storugglan12:53 AM

  Anonymous 2:34 PM: Nej, Kalle56 har nog dessvärre rätt. Till skillnad från många andra här har ju Kalle hoppat av arbetslivet och är ekonomiskt oberoende. Han har gått igenom det hela. Jag själv gjorde det samma för några år sedan. Jag kan intyga att Kalle har rätt: Pengarna är det enkla. Det psykologiska och självinsikten, där jag tror Miljonären befinner sig, är den svåra biten.

  ReplyDelete
 13. Anonymous5:04 PM

  Nej Storugglan, Kalle56 är en idiot pga hur han uttrycker sig, oavsett om han har rätt eller fel rent sakligt

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous9:01 PM

   :-)
   Miljonären är en fågelunge, som växt och blivit stor!

   Fjädrarna har växt ut och vingarna är starka!

   Men boet är högt upp i trädet och han sitter och tittar över kanten och försöker komma på saker som försvarar varför han inte ska hoppa!

   Han behöver en elak gammal uv, som sparkar till honom därbak, så han åker över kanten, faller och upptäcker att vingarna faktiskt bär!

   Det är så många ekonomiskt oberoende, som faktiskt fastnar där på kanten!

   Så den burdusa framtoningen är i all välmening.

   Delete
 14. Hej tittare, jag är Nelson och håller på att dela mitt vittnesmål här, min mamma introducerade mig för Great Baba Ogbogo när hon upptäckte att jag inte kunde få min fru gravid efter 3 år av vårt äktenskap. Sedan förde dessa så mycket problem i mitt äktenskap och ledde till en skilsmässa. hon sa, han är mycket andlig och kan få min fru att återvända till mig i glädje och vi kan få barn tillsammans. Till att börja med tvivlade jag inte förrän jag kontaktade honom och sedan kastade mäktiga trollformler på mig och fick min fru att återvända till mig efter att ha gjort det som begärdes av mig och det behövande. Nu är vi också nöjda med vackra barn. Redan från dagen arbetade Great BaBa Ogbogo för mig och löste mina problem. Jag gjorde ett starkt löfte om att så länge jag lever, jag kommer att fortsätta att vittna om godheten i hans stora verk, och för de där ute som står inför förhållanden och äktenskapliga svårigheter ska snabbt kontakta honom och bli en lycklig vittnesbörd som jag. Jag släpper hans kontakt här, e-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com eller hans WhatsApp-nummer. +447440557868 ...

  Han fick min ex fru att återvända till mig i glädje

  Han botade mig från en impotent man till en riktig man.

  ReplyDelete