Saturday, February 11, 2017

Höjda kostnader känns helrätt

Det var ju lite av en chock i januari som jag skrivit om tidigare. Då mina ökade kostnader och minskat sparande sammanföll med massa engångskostnader som gjorde att omställningen blev lite väl brutal.

Nu halvvägs in i februari känns det mycket bättre. Åker glatt kommunalt till jobbet istället för cykel, äter lunch ute med kollegorna någon gång i veckan (betalar subventionerat med rikskortet), sparar på separat konto till sommarens semester och drack vin till gårdagens middag.

Min fru och jag lever idag på knappt 20.000 kr ihop när vi räknar semestersparande som konsumtion. Riktigt lyxigt och även om vi inte har några barn, låg belåning på bostaden, låg boränta etc så känner man ju mer och mer hur bra vi har det ekonomiskt i Sverige.

Jag har noterat den debatt som rasat senaste veckan kring huruvida "alla" kan spara 50% av lönen. Och då den till stor del handlat om hur barn drabbas av sparsamma föräldrar och jag inte vet något om barn så väljer jag att stå utanför. Men hur vuxna sammanboende heltidsarbetare utan barn kan lyckas få pengarna att gå åt är ju ett mysterium. Samtidigt inser jag ju att om man trivs med tanken att jobba på till 67-70 så är det väl bara att köra på.

Jag har väl tidigare setts som den sparsammaste av de sparsamma. Men när jag som nybliven lyxlirare som höjt omkostnaderna med 50% läser om Farbror Fri och Onkel Tom som trots massor av barn slutar jobba innan oss med ett kapital klart under vårt så kommer jag på mig själv med att tänka samma sak som jag fått kommentar om 100 tals gånger på bloggen. "Vad är det för mening att snåla för att kunna sluta jobba om man sen ska leva på existensminimum resten av livet?"

Min taktik har alltid varit att supersparandet är något jag gör under en begränsad period om 10-15 år för att få snöbollen i rullning. Sen är jag nu inne i någon typ av mellanperiod under några år. Men tanken är att inom några år kunna höja kostnaderna ett steg till upp mot 13-15.000 per person och månad för att sen ligga kvar där i dagens penningvärde resten av livet. Som en bas i form av passiv inkomst. Vill jag ha mer pengar får jag jobba lite extra och då innebär ju varje extra intjänad tusenlapp ren lyx då alla baskostnader och mer där till är täckta av den passiva inkomsten.

Att kunna öka kostnaderna 30-50% till mot dagens, utan att behöva jobba, är i min värld väldigt långt ifrån ett fattigt liv. Det sjuka är att den nivån på kostnader fortfarande skulle innebära en sparkvot på över 50% för oss med dagens löner. Utöver det skulle ju utdelningarna fortsätta ramla in i en allt galnare takt. Ja inte är det direkt svårt att bli rik i alla fall.

18 comments:

 1. Ja, spendera pengar är egentligen ingen konst, oavsett inkomstnivå egentligen. Tror att du gör rätt i att uppnå dina mål stegvis..
  Själv har jag ett problem uppstått. Min sambo vill att familjen ska åka på en s.k familje-resa, all-inclusive, 1 vecka till Mallorca i sommar. Hur kan den 40 000 kronors-resan göras billigare. Hjälp!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Att "Min sambo vill" betyder väl inte att man måste göra det? I synnerhet inte all-inclusove, även om det inte nödvändigtvis blir dyrare. Klart är att det blir dyrt i vart fall.

   Har på sistone bott via AirBNB, har blivit förhållandevis billigt och möjliggör att man kan laga och äta i bostaden.

   Allra sämst med all-inclusive är ju att man blir "inlåst" på ett hotell med väldigt begränsat kulturutbyte, som ju är det största värdet med resan, inte minst för barnen.

   Delete
 2. Fast du glömmer en sak; att alla inte har samma höga inkomster som Er. Säg att ni hade haft en nettolön på 30-35 tkr tillsammabs istället t.ex.

  ReplyDelete
 3. Anonymous2:56 PM

  Tja Miljonären. Läst din blogg till och från ett tag nu, BRA JOBBAT!

  En fråga, jag har också Rikskortet via arbetet, får påfyllt ca 1900:- varje månad. Är det fördelaktigt att plocka ut rikskortet? Du vet väl att du kan handla på Willys, Ica, Konsum etc med kortet?

  ReplyDelete
 4. Med en nettolön ihop på 30-35 tkr hade vi ju bara kunnat spara 10-15 tkr i månaden med nuvarande standard (eller runt 20 tkr ihop med den tidigare nivån jag legat på i över 10 år).

  Dvs med lägre lön hade vi antingen fått jobba till lite efter 40 eller levt billigare.

  ReplyDelete
 5. Jag skulle säga att det är mycket förmånligt att använda rikskortet. Jag har inte gjort det tidigare då jag aldrig ätit lunch ute och missat det där med att man kan handla i vanliga matbutiken också. Men nu plockar jag ut full ranson även om jag inte planerar att äta lunch ute mer än någon gång i veckan.

  ReplyDelete
 6. Anonymous3:29 PM

  Okej, då fortsätter jag fylla på full ranson.

  Då fick jag ge ett tips då, vad roligt :) Rikskortet fungerar som sagt på varje ställe som säljer någon form av mat, dvs ganska många ställen. Jag storhandlar alltid med mitt rikskort på Willys, ICA eller Konsum, går hur bra som helst då det i grund och botten bara är ett vanligt mastercard men med spärr som bara fungerar hos handlare som är registrerade som försäljare av mat/livsmedel hos sin inlösare.

  ReplyDelete
 7. Anonymous3:53 PM

  Hej,

  hur tänker du kring dina "reserver" i indexfonderna? Har förstått att du ska nalla av dem ifall utdelningarna inte räcker till men om börsen rullar på kommer ju värdet öka ganska snabbt.

  Är tanken att hålla fondbufferten på 1,5 mille oavsett och skala av överavkastningen för att köpa aktier eller bara låta värdet öka?


  /Skägget

  ReplyDelete
  Replies
  1. Får känna mig för lite med fonderna. Huvudspåret är som sagt reserv i händelse av sänkt utdelning men kan absolut tänka mig att sälja av både någon procent om året för ökad lyx eller vid tex köp av bil.

   Får känna mig för lite hur allt utvecklar sig första åren utan lön.

   Delete
 8. Anonymous4:11 PM

  Skulle du kunna tänka dig att jobba på tex mc donalds några dagar i månaden bar för skojs skull, och för att fylla på lite pengar när du gått i pension?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Inte just McDonalds men något jobb kan jag absolut tänka mig. Nästan dumt att inte tjäna någon tusenlapp i månaden då det är skattefritt.

   Delete
 9. Jag och min fru har ut ca 37 KSEK. Boende i hus, två barn och ny bil. Bygger eget kapital med 50 % av inkomsten varje månad. Läs här:

  http://vardagsekonomi.blogspot.se/2017/01/sparande-januari-ekk.html?m=1

  Det går om man vill!

  ReplyDelete
 10. Sista meningen älskar jag och den provocerar säkert en hel del personer oxå 😅

  ReplyDelete
 11. Anonymous9:29 PM

  Hej! Du har tidigare skrivit om hur du planerar leva på utdelningar från föregående år. Hur skulle du se på en rejäl sättning på börsen. Skulle du försöka hitta kapital för att utöka innehav vid uppenbara fynd-läge eller skulle du låtsas som inget hänt och leva på fri o glad?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Beror på totala läget och behovet av extra pengar framåt. Om jag är igång och lever på utdelningar sen flera år och utdelningen känns trygg även framåt tror jag inte det kommer kännas värt att jobba extra bara för att börsen är billig.

   Däremot skapar ju obelånad portfölj och lågt belånad boende vissa möjligheter. Men svårt att bestämma på förhand exakt hur man ska agera i varje situation.

   Delete
 12. Hej, jag är Theresa Williams Efter att i relation med Anderson för år, han gjorde slut med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, jag bad honom med allt jag gjort löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre bör kontakta en stavnings caster som kunde hjälpa mig kasta en trollformel för att föra honom tillbaka, men jag är den typ som aldrig trott på stava, hade jag inget annat val än att prova det, jag postade stavnings caster, och han berättade att det var inga problem att allt kommer att bli okej innan tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig innan tre dagar, kastade han förtrollningen och överraskande i den andra dagen, var det runt 04:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag besvarade samtal och allt han sade var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag gjort löfte om att vem som helst vet jag att ha en relation problem, skulle jag vara till hjälp för personen genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfull spell caster som hjälpt mig med mitt problem. e-post: drogunduspellcaster@gmail.com kan skicka honom om du behöver hans hjälp i din relation eller något annat fall.

  1) Love Spells
  2) förlorad kärlek Spells
  3) skilsmässa Spells
  4) Förbindelse Spells
  5) Bindande Spell.
  6) Breakup Spells
  7) Bannlys en tidigare älskare
  8.) Du vill främjas på kontoret / Lottery spell
  9) vill tillfredsställa din älskare
  Kontakta denna stora man om du har något problem för en hållbar lösning
  genom drogunduspellcaster@gmail.com

  ReplyDelete
 13. Hej tittare, jag är Nelson och håller på att dela mitt vittnesmål här, min mamma introducerade mig för Great Baba Ogbogo när hon upptäckte att jag inte kunde få min fru gravid efter 3 år av vårt äktenskap. Sedan förde dessa så mycket problem i mitt äktenskap och ledde till en skilsmässa. hon sa, han är mycket andlig och kan få min fru att återvända till mig i glädje och vi kan få barn tillsammans. Till att börja med tvivlade jag inte förrän jag kontaktade honom och sedan kastade mäktiga trollformler på mig och fick min fru att återvända till mig efter att ha gjort det som begärdes av mig och det behövande. Nu är vi också nöjda med vackra barn. Redan från dagen arbetade Great BaBa Ogbogo för mig och löste mina problem. Jag gjorde ett starkt löfte om att så länge jag lever, jag kommer att fortsätta att vittna om godheten i hans stora verk, och för de där ute som står inför förhållanden och äktenskapliga svårigheter ska snabbt kontakta honom och bli en lycklig vittnesbörd som jag. Jag släpper hans kontakt här, e-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com eller hans WhatsApp-nummer. +447440557868 ...

  Han fick min ex fru att återvända till mig i glädje

  Han botade mig från en impotent man till en riktig man.

  ReplyDelete
 14. Hej tittare, jag är Nelson och håller på att dela mitt vittnesmål här, min mamma introducerade mig för Great Baba Ogbogo när hon upptäckte att jag inte kunde få min fru gravid efter 3 år av vårt äktenskap. Sedan förde dessa så mycket problem i mitt äktenskap och ledde till en skilsmässa. hon sa, han är mycket andlig och kan få min fru att återvända till mig i glädje och vi kan få barn tillsammans. Till att börja med tvivlade jag inte förrän jag kontaktade honom och sedan kastade mäktiga trollformler på mig och fick min fru att återvända till mig efter att ha gjort det som begärdes av mig och det behövande. Nu är vi också nöjda med vackra barn. Redan från dagen arbetade Great BaBa Ogbogo för mig och löste mina problem. Jag gjorde ett starkt löfte om att så länge jag lever, jag kommer att fortsätta att vittna om godheten i hans stora verk, och för de där ute som står inför förhållanden och äktenskapliga svårigheter ska snabbt kontakta honom och bli en lycklig vittnesbörd som jag. Jag släpper hans kontakt här, e-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com eller hans WhatsApp-nummer. +447440557868 ...

  Han fick min ex fru att återvända till mig i glädje

  Han botade mig från en impotent man till en riktig man.

  ReplyDelete