Wednesday, February 01, 2017

Fina rapporter

Måste säga att jag är nöjd med rapportsäsongen såhär långt. Starkt av H&M igår och Volvo idag. Spontant borde man ju krossa index när bolag som står för 14% resp 7%  av portföljen stiger över 5% på en dag. Men ligger ganska precis på index (six portfolio return index) både senaste veckan och sen årsskiftet.

Viktigare än utvecklingen mot index är ju utdelningsprognoserna för mig. Och här fortsätter de flesta bolag slå mina prognostiserade 3% (Volvo höjde 8%, Sandvik 10% och Cloetta 50% idag). Men H&M låg som väntat kvar på 9,75 kr. Dessutom hakade H&M på trenden att dela ut 2 gånger om året, vilket har skapat lite debatt för och emot på olika bloggar. För mig är det ingen stor fråga, självklart är det bättre att få alla pengar direkt. Men det är ju ingen extern part som blåser oss på 6 månader, utan bolaget som vi själva äger. Så det jämnar ut sig tycker jag.

Det som rör till det lite är att utdelningarna för 2017 kommer bli högre en beräknat då aktier som köps under tex tredje kvartalet kommer generera viss utdelning redan samma år. På tal om utdelning och mål så kommer för tydlighetens skull all min utdelning 2017 att återinvesteras. Räknar med att ha lön så länge under 2018 att jag inte behöver använda någon utdelning då. Utdelningen 2018 kommer dock till stor del sparas utanför börsen för att täcka mina levnadsomkostnader från januari 2019 då löneutbetalningarna med all sannolikhet upphört.

Har även uppdaterat innehaven ute till höger här på bloggen (i webversionen). Har under årets första månad prioriterat H&M där det blivit 50 nya aktier, de flesta köpta runt 240 kr. Även fyllt på lite i Castellum och idag blev det några Cloetta.

13 comments:

 1. Känns riktigt bra att sitta tungt i HM en dag som denna. Och även i går. Jag antar att du känner samma sak?

  Nu har jag inte läst allt du skrivit men har du helt klart att det blir slut på jobb 2019?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Känns helt ok med H&M. Men mådde inte så dåligt vid 235 heller.

   Allt talar för sista fasta jobbdagen 2018. Men osvuret är bäst.

   Delete
 2. Äntligen kunde jag sälja mina Sandvik och flytta in resultatet i ISKn! En bra dag!

  Har du insett att 2019 och framåt är du en säljare och inte en köpare av aktier? Själv ser jag fram emot de.

  ReplyDelete
 3. Anonymous10:24 AM

  Hej och tack för inspirationen! Vilka indexfonder rekommenderar du för 2017? Jag tänker spara i index ca 4000 per månad och undrar vad jag ska välja. Tack, any piece of advice is welcome!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rekommenderar inga speciella indexfonder just 2017. Tycker Länsförsäkringar har några billiga och fina som jag valt på lång lång sikt. Sen får man hitta rimlig fördelning mellan regionerna med tycker globalt och tillväxtmarknad är bra att prioritera. Och sen lite mer fokus på svenska aktier. Vill man inte ha aktier alls kanske 40% global, 30% sverige och 30% tillväxtmarknad kan vara lämplig fördelning på fonderna.

   Delete
 4. Varför inte ta TJÄNSTLEDIGT?
  Då kan du ju prova hur det funkar, och återgå till jobbet om du ångrar dig.
  Om du tror chefen skulle protestera så finns ju studieledighetslagen att hänvisa till.
  Funderar själv på detta då jag är liknande situation. Sparat och investerat i ca 10 år nu och just sålt min BR i centrala Stockholm. Klarar mig till pension utan probs, men det är ändå lite läskigt att helt släppa allt..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bra tips. Kan bli aktuellt om jag känner mig osäker!

   Delete
 5. Anonymous9:47 PM

  Hej! Hur ser du på ett bolag som fingerprint Cards som ska ge 2kr i utdelning i år. Dvs 4% direktavkastning mot dagens stängningskurs. Finns där ngt som lockar eller bedömer du risk som för stor?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Känns inte som Fingerprints utdelning är tillräckligt långsiktigt stabil även om 4% börjar kännas lite lockande. Men ska försöka låta bli att köpa...

   Delete
 6. Anonymous10:02 PM

  Vet att du skrivit om det tidigare men hittar inte inlägget.
  vad hade du för strategi när du placerade på börsen?

  Du skulle köpa när den gått ner x % och sälja upp x %.

  Har du lust att redogöra för en novis?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Har haft lite olika strategier under åren. Men nu är det all in börsen, hela tiden vilket jag tror är bäst. Inte minst för en novis.

   Delete
 7. Anonymous10:33 AM

  Så du tror inte på en nergång längre?
  Jag har inte hunnit få in så mycket kapital ännu och vill ju så klart kunna sälja och stå vid sidan av en eventuell nergång.

  Har ca 300.000 kr fördelat på 3 fonder och 3 aktier.

  Kan du inte länka till ett gammal inlägg eller liknande ? Vill gärna se hur du tog ställning då.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ett inlägg från när jag sålde senast. Missade fin uppgång 2014 och början av 2015 pga det.
   http://miljonar.blogspot.se/2013/12/95-likvid.html

   Delete