Monday, February 13, 2017

Att leva i nuet

Jag fick en väldigt intressant kommentar på förra inlägget rörande att leva i nuet jämfört med att bara längta till nästa lön och nästa aktieköp. Så jag tänkte att jag skulle försöka få ner lite tankar kring detta.

När jag började spara och blogga för drygt 10 år sen hade jag ganska nyligen fått mitt första fasta heltidsjobb efter skolan. Jag var jättenöjd med att ha ett jobb som jag trivdes bra på och njöt av varje dag. På den tiden tyckte jag det var toppen att ha ett jobb och kunna spara flera tusenlappar varje månad. Då jag ännu inte lyckats bygga upp något större kapital var möjligheten att kunna sluta jobba i förtid inte något jag tänkta på speciellt ofta. Snarare var det så att jag varje vecka/månad jag fick behålla jobbet kändes som en vinst. Ännu en månad på jobbet som innebar att jag kunde spara flera tusen kronor. Efter varje månad hade jag en ännu lite större buffert om jag i framtiden skulle bli arbetslös och det skulle ta några månader att hitta ett nytt bra jobb. Under denna period hade jag mitt sparande främst i fonder via autogiro vilket gjorde att jag inte tänkte så mycket på om det var den 15e eller 25e utan dagarna och sparandet rullade på.

Självklart kunde jag även under denna period längta till fredagen, längta till semestern och längta till julafton (nja julafton var kanske för 30 år sen och inte för 10 år sen när jag tänker efter). Men jag tycker jag var bättre på att leva i nuet och vara nöjd med livet tidigare.

Numera känner jag till mycket större del igen mig i kommentaren kring längtan efter att dagarna och veckorna ska gå och läggas till handlingarna. Trots att jag är nöjd med livet, lyckligt gift, bor bra, trygg ekonomi, har ett jobb som är helt ok, en hobby i träning och bra kompisar. Men kommer titt som tätt på mig själv med att längta till nästa lön och uppesittarkväll då en ny månad kan bockas av från de få månader jag har kvar till pension.

Jag tror det är närheten till ett planerat jobbslut som är den största boven i dramat för mig. Hade jag haft 10 år kvar i yrkeslivet hade jag nog inte tänkt så mycket på det. Och min längtan efter ytterligare en fredag, nästa lön, sommaren semester etc är ärligt talat väldigt stark just nu. Jag har en kompis som nyss flyttade utomlands för att jobba där 9 månader, min första tanke då var att när han kommer hem och vi ses igen så har jag bara 7-8 månaders jobb kvar till pension. Det är nästan så jag skulle vilja att det blev sommaren 2018 när jag vaknade imorgon, även om jag då skulle slänga bort 1,5 år av mitt liv.

Tror dock det är ganska vanligt att man längtar till rasten, längtar till man får gå hem från jobbet, längtar till det jobbiga spinningpasset är över, längta till man är klar med disken, längta till kl blir 22 och Homeland börjar, längtar till fredag eftermiddag etc. Och jag kan ju glädja mig åt att även om jag längtar mycket just nu under 1,5 år så kan jag förhoppningsvis leva ännu mer i nuet när jag nått mina drömmars mål och är fri från lönearbete och inte behöver längta efter fredagar längre. Men jag har tänkt mycket på detta redan innan kommentaren på förra inlägget kom upp och ska bli bättre på att njuta av vardagen och allt roligt som är här och nu istället för bara räkna ner dagarna till nästa lön och nya pengar in i portföljen.

Känner ni igen er i en ständig längtan och svårigheten att njuta av vardagen?

32 comments:

 1. Linus8:19 PM

  Det är som med konsumtionen, du skjuter upp nuet för tillfället för att kunna få ännu mera nu i framtiden :)

  ReplyDelete
 2. Anonymous8:41 PM

  Det ända jag tänker på när jag vaknar,går och lägger mig, sitter på bussen på väg till jobbet, på jobbet på semestern är: jag vill gå i pension Nu!jag aldrig mer vill gå upp tidigt på morgonen för att gå till jobbet. Är 26 år och har väldigt långt kvar till pension. Kan inte spara mer än 7000-9000 i månaden... så kommer behöva jobba tills jag är 55. Mardröm.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous9:13 PM

   Byt jobb, ta ett sabbatsår, plugga gör något.. Tragiskt annars..

   Delete
  2. Hur mycket behöver du egentligen för att kunna gå i pension?

   Delete
 3. Anonymous9:10 PM

  Att skjuta upp konsumtion är en sak, att skjuta upp livet är ganska skrämmande tycker jag. Då tänker jag på Linus kommentar.

  ReplyDelete
 4. Anonymous9:20 PM

  Hej! Jag är lite nyfiken på de olika rollerna du haft under ditt yrkesliv då du gjort en fin löneresa. Är det möjligt att ge oss en bild av dina olika jobb och arbetsroller du haft utan att avslöja dig? Jag har självklart full respekt om du av naturliga skäl inte kan utan jag är mest nyfiken :-). Hälsar Lars D

  ReplyDelete
 5. Känner absolut igen mig i det du skriver. Men så får man ju inte glömma att sparandet och all tid (inklusive väntan) man lägger på det också är ett stort och givande intresse. Jämför med en elitidrottare som går all-in med sin träning och väntar på en OS-tävling. Även hen måste vila emellanåt även om tankarna oftast är på den där tävlingen. :)

  ReplyDelete
 6. Jag är ingen extrem sparare men visst är jag fokuserad på att bygga upp en säkerhet och en aktieportfölj som ger mig en extra inkomst. Jag har slutat att tänka "sen". Sen när jag är färdig läkare, sen när jag blir specialist, sen när jag är klar med avhandlingen osv. Jag försöker så mycket som möjligt skapa mig en tillvaro här och nu som jag trivs med där jag inte behöver göra av kall på för mycket. Sedan att jag har en rätt asketisk och minimalistisk ådra skadar ju inte i processen att spara lite pengar. Jag tror att det går att göra båda delarna. Jag upplever dock inte som att miljonären har späkt sig särskilt mycket under de åren som jag har haft glädjen att följa bloggen. Det blir mycket som en kul grej och egentligen behöver man inte alla de där sakerna som så många människor inte tror sig kunna leva utan.

  ReplyDelete
 7. Anonymous10:56 PM

  vilka indexfonder har du?

  mvh alexandra

  ReplyDelete
 8. Känner igen mig i det där. Ibland svårt att njuta här och nu. Tänkvärt inlägg!

  /Aktieflickvännen

  ReplyDelete
 9. Anonymous1:26 AM

  Det är väl ganska tydligt att du ändå lever i nuet iom att du på en nivå trivs med att längta och se fram emot löning? Förväntningarna är halva nöjet, det är resan som är målet osv. :)

  ReplyDelete
 10. Anonymous7:00 AM

  Jag tjänade snabbt ihop ca 10 miljoner som pokerspelare när jag var 20. Jag kan nu göra vad jag vill. Det är dock skoj att ha något att göra, tänk på det. Den dagen du slutar jobba har du helt plötsligt tomma dagar som du trodde att du skulle älska, dessutom en av sakerna du gillar med ditt liv försvinner, lönen!

  Att ha semester och resa 4-5 månader om året är en sak, men det är inte fel att ha något i huvudet och mål resten av ditt liv. Speciellt nu när du valt att inte skaffa barn.

  Tänk om och tänk rätt! Trivs du inte på jobbet så SLUTA DIREKT! Du har pengar att klara dig på, på din fritid kan du tex analysera småbolag, lite trading eller något annat som du tycker är skoj och tjäna lite pengar.

  Skulle du inser du när du är 45 att du behöver lite extra kan du säkert komma på något bra. Vad händer om du kommer på något rolig och bra affärsidé? Då kan du inte göra det bara för att du är pensionär.

  Stor risk att du blir besviken och undrar vad hände med mina 10-13 år som ung. Kan du, så gör vad du tycker är skoj JUST NU... inte om några år.

  ReplyDelete
 11. Anonymous7:24 AM

  Intressant blogginlägg. Känner igen mig själv där, varje löning är som julafton och det är en extremt stor tillfredställelse att sitta och klura vilka aktier man ska köpa och sen se staplarna för utvecklingsprognos växa någon millimeter på skärmen. Mer, mer, meeeer :)

  Man ska inte pausa livet, man ska borsta tänderna, gå till jobbet, unna sig en god middag, en härlig semester, en brakfest med polarna, en ny platt-tv istället för en sunkig gammal CRT-tv som ger blindhet och så vidare. Däremot finns det så oerhört mycket annat smått som suger pengar, dyra försäkringar, onödiga avgifter etc. Där ska man i första hand strypa ner kostnaderna. Och så gör en budget. Vill du budgetera för trisslotter för 2000 kr/månad så gör det, det är ditt val. Det viktiga är att det stannar vid just 2000 kr och inte spårar ut, det är sånt beteende man ser i lyxfällan. Folk handlar en massa skit hejdlöst utan någon koll.

  Du är ung, har gott om tid att se pengamaskinen växa. Sen med tiden kanske du inser att det finns oerhört mycket i affärerna som egentligen saknar värde helt eller är extremt överprissatt. Ta en tur till Thailand eller Kina så får du ett annat perspektiv på vad saker "borde" kosta när man köper direkt från fabrik utan mellanhänder. Jag lovar, det gör underverk för din kostnadsmedvetenhet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fast borde kosta.... Lönen de barnen får är inte okej....

   Delete
  2. Barnens lön blir ju inte bättre för att jag betalar 10x för varan i Sverige?

   Delete
 12. James7:25 AM

  Man undrar ju lite vad du kommer att längta till sedan, att frugan ska komma hem från jobbet? Att löppasset är klart? Att vintern övergår i vår? Att boken är färdigskriven?

  ReplyDelete
 13. Anonymous8:21 AM

  Läsvärt:
  http://www.paulgraham.com/vb.html

  ReplyDelete
 14. Anonymous8:42 AM

  Du gör cirka 100 i bänkpress och gör då säkert 10 reps på 75kg. På samma sätt som du gör dina första 6-7 reps utan närmare eftertanke så är de 3-4 sista mer plågsamma och du räknar troligtvis ner.

  Eller värre om du någon gång tränat 20 reppare. De första 12-14 repitionerna gör du per automatik utan att behöva bita ihop. Värre är det med de 6-8 sista om setet skall gå till fail.

  Lite märklig liknelse kanske men jag tycker inte det är speciellt långt ifrån.

  /Magnolia

  ReplyDelete
  Replies
  1. Du tappade mig tyvärr redan på 10x75 kg då jag snarare gör 13 på 75 kg och 10 på 80 kg.

   Men tror jag fattar. Men kanske även tänker mer på kommande helgen en fredag kl 14 än en tisdag kl 10.

   Delete
 15. Anonymous9:36 AM

  Blir tyvärr ganska deprimerande läsning kan jag tycka. Men de flesta människor är nog i någon form i liknande sits, fast kanske av andra anledningar. Många längtar väl till helgen så fort de är måndag, många längtar till lön för att de är helt beroende av den. Inte så många som längtar till lön för att då kan de spara pengar så att de om något år inte ska jobba längre.

  Kan tycka att många ekonomibloggar, du inkluderat, överdriver nått så fruktansvärt när de gäller hur stort kapital de behöver för att uppnå sin "frihet" eller "ekonomiska oberoende".

  Bara tanken på att innan man vågar säga upp sig så ska man ha kapital som räcker livet ut är ju helt absurd, snacka om att inte våga ta risk. Tänk om alla gjorde så när de gällde yrkeslivet och val av arbete.

  Om du skulle sluta jobba idag, vad är de värsta som skulle hända? Hur är det annorlunda om du jobbar kvar några år till?

  ReplyDelete
 16. Och ändå kan du sluta precis just nu om du inte trodde att du behövde säkerhetsbälte, livlina och störthjälm. Livet är för kort för det

  Kommer aldrig sluta tjata om att du ska sluta jobba nu och formulera en plan för ordnad avveckling av kapitalet på ålderns höst :) Från mitt perspektiv är du klart över gränsen ekonomiskt för vad som krävs för tidig pensionering. Även om du inte tjänar en spänn till hela livet vilket förstås är osannolikt.

  ReplyDelete
 17. Anonymous10:34 AM

  För min del är det närmast tvärtom. Jag har inrättat mitt liv på ett bekvämt sätt men har nästan helt slutat att längta till saker. Har också ett extremt fritt arbete där det i princip inte är någon skillnad mellan vardag och helg eller jobb och semester, så jag längtar varken till det ena eller det andra utan livet rullar mest på, var vecka den andra lik. Detta är förstås väldigt skönt men jag tycker också att jag kan sakna den där dimensionen av att längta till nåt annat.

  Kommer ihåg när jag var tonåring och kunde längta intensivt till att skoldagen skulle ta slut, till helgen, till nästa fest, till sommarlovet, till att bli vuxen, etc. Eller hur det är att vara nykär och längta extremt starkt efter att få träffa sin älskade igen. Det gav, trots allt, en slags dynamik och mening åt tillvaron som jag nu har tappat bort. Så slutsatsen är kanske att det är farligt att få det för bra :-)

  ReplyDelete
 18. Hej!

  Hur ser visionen av ditt liv när du har nått det ekonomiska målet? Vad händer då?

  ReplyDelete
 19. Anonymous4:07 PM

  Om du nu bara längtar efter dagen du slutar arbeta, vad tror du att du kommer att längta efter när den dagen kommer ? Utdelningsdagar på börsen ?

  ReplyDelete
 20. Anonymous6:33 PM

  Anonymous 10.36
  det blir en ENORM skillnad att sluta jobba nu och tära typ 120000 på kapitalet i tex 5 år. Motför att istället jobba 5 år och bygga på kapitalet med 300000 per år. bara 1,5år som i miljonärens fall gör en fruktansvärd skillnad

  ReplyDelete
 21. Anonymous6:35 PM

  Till anonym 9.36 menar jag i ovanstående, inte 10,36

  ReplyDelete
 22. Johan8:10 PM

  För mig är det normalt att längta till det roliga, det gör väl de flesta. När jag var liten längtade jag alltid till helg, men inte just för att det va helg utan för att det var fotbollsmatch då. Så egentligen var det ju matchen jag längtade till. På samma sätt tänker jag att du kanske inte egentligen längtar efter att bli klar med disken eller få sluta jobba. Det du längtar efter är det roliga som kommer efter. Att längta efter att slippa göra saker/ gå till jobb måste vara en oerhörd belastning psykiskt tänker jag. Men att längta efter det man tycker e roligt är ganska normalt tror jag. Och i ditt fall är väl uppesittarkväll och löning en del av ditt nöje? Sen att man pga denna längtan kanske inte alltid lever i nuet är sin sak, men jag ser det som att det då finns två anledningar till att detta kan uppstå varav den ena är mer acceptabel.

  ReplyDelete
 23. Anonymous9:07 PM

  Säger som Warren Buffett; hemligheten är att välja ett jobb som motsvarar det man velat göra om man inte haft något jobb. Många här verkar helt enkelt ha valt fel väg i livet. Pension vid 35 kommer antagligen inte innebära lycka. Gör om, gör rätt?

  ReplyDelete
 24. Hej!
  Tänker jag rätt om jag passar på att sova gott och vänta på utdelningarna istället för att gå i säljtankar om en del av portföljen ser ut enligt följande:
  • Indu C +27%
  • Investor B +30%
  • Swedbank +30 %
  • Skanska B +30 %
  • Kinnevik +23 %
  Tacksam för input och en bra blogg!

  ReplyDelete
  Replies
  1. De där aktierna är det bara att behålla i 50 år och strunta i aktiekursen.

   Delete
 25. Anonymous11:05 AM

  Anonymous 6.33

  Ja det är ju också en ENORM skillnad om han jobbar på hela livet då är kapitalet ännu större när de är dags å dö.

  Frågan är väl mer filosofisk, du kan ju alltid spara ihop mer pengar, men tid är svårare.

  ReplyDelete
 26. Hej, jag är Theresa Williams Efter att i relation med Anderson för år, han gjorde slut med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, jag bad honom med allt jag gjort löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre bör kontakta en stavnings caster som kunde hjälpa mig kasta en trollformel för att föra honom tillbaka, men jag är den typ som aldrig trott på stava, hade jag inget annat val än att prova det, jag postade stavnings caster, och han berättade att det var inga problem att allt kommer att bli okej innan tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig innan tre dagar, kastade han förtrollningen och överraskande i den andra dagen, var det runt 04:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag besvarade samtal och allt han sade var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag gjort löfte om att vem som helst vet jag att ha en relation problem, skulle jag vara till hjälp för personen genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfull spell caster som hjälpt mig med mitt problem. e-post: drogunduspellcaster@gmail.com kan skicka honom om du behöver hans hjälp i din relation eller något annat fall.

  1) Love Spells
  2) förlorad kärlek Spells
  3) skilsmässa Spells
  4) Förbindelse Spells
  5) Bindande Spell.
  6) Breakup Spells
  7) Bannlys en tidigare älskare
  8.) Du vill främjas på kontoret / Lottery spell
  9) vill tillfredsställa din älskare
  Kontakta denna stora man om du har något problem för en hållbar lösning
  genom drogunduspellcaster@gmail.com

  ReplyDelete