Thursday, December 01, 2016

Säljer sista Ryssland

Fin uppgång i Ryssland igår till följd av OPEC-mötet. Det betyder att Carnegie Rysslandsfond nu gått upp 50% sen jag köpte för ett par år sen.

Tyvärr skalade jag ju av det mesta strax under 30% upp. Nu säljer jag det sista och köper istället indexfonder (mest globala men även lite tillväxtmarknad) för pengarna. Det betyder att jag kommer ha nästan 1,5 miljoner i fonderna. Pengar som är tänkta att täcka upp när utdelningen inte räcker till fram till jag kan börja plocka ut pension vid 55 eller 60. Tanken är att utdelningen ska vara grunden till min passiva inkomst, men 1,5 miljon fördelat på 20 års uttag ger ett ganska fint tillskott varje månad även utan värdeökning. Med 7-8% årlig uppgång över tid på fonderna så är det bara att inse att pengarna aldrig kommer hinna användas.

Känner mig alltmer trygg i att det kommer funka att sluta jobba inom drygt ett år. Underbart!

19 comments:

 1. Låter strålande att kunna sluta inom ett år. Lycka till!!
  Hur gammal är du idag om man får fråga?

  ReplyDelete
 2. Sanslöst att det snart är verklighet. Har följt din blogg ett tag nu och kan inte annat än gratulera. Sann förebild! Mvh Kneg till Deg

  ReplyDelete
 3. Du kan sluta redan nu utan problem och ha mer pengar än du någonsin kan göra av med. Tillhör duvfalangen på din blogg som vill se dig sluta pronto och börja leva livet :)

  ReplyDelete
 4. Åsikterna om när jag borde sluta går verkligen isär. Samtidigt dom kommentaren här på bloggen om att jag borde sluta omgående fick jag kommentar på Twitter att jag borde jobba minst 10 år till för att få en dräglig inkomst.

  Tur man inte behöver lyssna på alla andra. Men kul med kommentarer och inspel.

  ReplyDelete
 5. Hej, Hur ser du på obligationsfonder mot Sverige är det något du har en uppfattning om det är bra att ha?

  ReplyDelete
 6. Anonymous5:43 PM

  Du är grym !

  ReplyDelete
 7. Anonymous6:12 PM

  Nu när oljan stiger?!

  ReplyDelete
 8. Rickard: Jag har en uppfattning att obligationsfonder mot Sverige är dåligt att ha.

  Anonym: Carnegie blir nog glada om du köper mina andelar. Jag är nöjd med de 50% jag fått. Fritt fram om du tror på högre oljepris och kurs framåt.

  ReplyDelete
 9. Anonymous6:31 PM

  hittar inte intrum justitia i din portfölj, lite förvånad. Motivering? :)

  ReplyDelete
 10. Friheten närmar sig. Alla har olika behov när det gäller passiv inkomst och tror man själv måste avgöra vad som är rimligt till en själv. Hoppas även jag att vara i samma sits som dig om några år. Har dock familj så krävs lite mer passiv inkomst för min del. Mvh Slimis

  ReplyDelete
 11. Snygg sälj! Grymt om du kör på friheten om ett år! Vik inte ner dig nu, ta steget!

  ReplyDelete
 12. Anonymous9:14 PM

  Knega på några år till, återinvestera utdelningen. Kommer ju göra enorm skillnad! Tror du pallar att jobba några år till, du vet ju att du kan sluta när du vill.

  ReplyDelete
  Replies
  1. James9:33 PM

   Vilken dag slutar man då?

   Delete
 13. Tycker fortfarande att det här är så sjukt imponerande.
  Kommer fortfarande ihåg när jag fick upp ögonen för din blogg. Det var här på jobbet faktiskt när en kollega sa:
  "alltså jag har hittat en sjuk snubbe på nätet. Han har köpt Rysslandfonder för 1000000 kr! Miljonär innan 30 heter han". Good old memories :)

  ReplyDelete
 14. Anonymous4:07 PM

  Skulle va kul att höra vad alla domedagsprofeterna säger nu, de skrek sig ju hesa då det begav sig då du köpte :)

  Fri som Fan

  ReplyDelete
 15. Kul och imponerande att gick bra med investeringen i rysslandsfonder! Det är spännande att läsa att du är fast besluten att sluta jobba om ett år. En fundering: Tror du att du kommer att "hinna" köpa in dig till målnivån vad gäller antalet aktier som du beskrivit uppe till höger i bloggen inom detta år?

  Mvh

  Egon

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kommer garanterar inte hinna köpa målnivån ens om jag jobbar hela 2018 ut. Dock lite mer fonder än planerat. Och tror jag kommer kunna köpa några enstaka aktier även efter avslutat heltidsjobb. Målet kan också vara onödigt högt.

   Delete
 16. Anonymous11:53 PM

  Har varit inne på att köpa aktier med bra direktavkastning och göra som du låta dem växa, men frågan är om man verkligen måste ha akter med direktavkastning, antag att du har en aktie som växer mer än t.ex. investor gör inklusive direktavkasning, om man säljer av så att det motsvarar 3 -4 % direktavkastning, så borde den aktien stiga mer och då borde det fortfarnade finnas värde kvar på ens konto. Tänker jag fel nu?

  ReplyDelete