Tuesday, December 27, 2016

Sammansättning i aktieportföljen

Året börjar närma sig slutet och det kanske kan vara intressant att se hur portföljen ser ut fördelat per bolag och värde. Ja för de fåtal läsare som inte börjar varje dag med att läsa av mina innehav ute till höger på bloggen (om du läser via datorn eller i webversion) och mata in i er egna excelsnurra med massa staplar och diagram så klart. Ni andra har ju redan koll...

Såhär ser fördelningen ut just nu.
Värde ca 2 600 000 kr


Har inte några bolag som jag ska superprioritera under 2017. Som jag gjort med tex Investor som gått från 0 till 7% under relativt kort period i år. Då jag nu är fullinvesterad så kommer köpen under 2017 motsvara ungefär 14% av portföljens värde idag, vilket är klart mindre än vad jag köpt för under 2016.

Som jag lagt upp på bloggen tidigare tänker jag mig 2017 års köp som något i stil med detta (kan och kommer säkert ändras i några mindre detaljer framåt hösten när jag "köpt klart" i något bolag men vill köpa mer):


Tanken är alltså att Johnson&Johnson och Investor ska prioriteras få leta sig upp mot målet 10%. Medan verkstadsbolagen ABB, Atlas, Volvo och Sandvik efter ett starkt 2016 får klara sig lite själva utan påfyllning.

Utöver aktieportföljen har jag indexfonder för lite över 1,5 miljon där jag inte gör några köp och sälj eller månadssparar några nya pengar längre. Största innehav där är Länsförsäkringar Global Indexnära.

19 comments:

 1. Får man fråga lite mer om fond-portföljen? =)

  LF Global störst, har du en bas där på 20-30% eller mer? Tänker lite hur du viktar (global, sverige, asien etc), mtp. aktieinnehavet som förstås är sverige/norden/västeuropa-tungt, väl?

  ReplyDelete
 2. Fondportföljen saknar helt exponering mot Sverige (i form av rena Sverigefonder alltså).

  Det är ca 50% Global, 30% tillväxtmarknad och 20% Europa.

  ReplyDelete
 3. Har du aldrig varit funderat på att investera i småbolag med högre risk men också högre belöning/värdestegring om man väljer klokt? Du tror stenhårt på värdeinvesterarmodellen? Själv slog jag index med 14% i år, investerar endast på First North och Aktietorget.

  ReplyDelete
 4. Anonymous11:11 AM

  ska man tolka detta som att din portfölj är 2,7 milj aktier + 1,5 milj fond = 4,3 miljoner? bra jobbat!

  ReplyDelete
 5. J: Har tyvärr inte den kompetensen som dig som gör att jag kan hitta bra små bolag och slå index med 14% om året. Så jag får hålla mig till storbolag och vara glad att jag med aktieportföljen slagit index (SIX Portfolio return index) med 4% i år.

  Fondportföljen har gått betydligt bättre, men där har jag haft tur med Ryssland. Vilket jag nu sålt och helt nöjer mig med att följa index där.

  Anonym: Ja exakt (fast det är 2,6 och inte 2,7 miljoner i aktier). Gillar ju att även räkna med bostaden då jag lagt kontantinsats och under åren amorterat en del där vilket ger en total på en bit över 6 miljoner. Men har gett bort halva bostaden i samband med att jag gifte mig, så man kan också säga drygt 5 om man vill krångla till det med ytterligare ett alternativ.

  ReplyDelete
 6. Hur ser du på att öka i H&M, Fortum, Ratos och Telia givet deras olika utmaningar och osäkerhet kring framtida vinster/utdelningar?

  Jag har t.ex. ett mål att öka till 200 aktier i H&M under 2017 men om jag genomför det eller inte beror på besked under vårens rapporter. Resonerar på samma sätt kring Telia som är i ett känsligt skede just nu.

  ReplyDelete
 7. Som synes i planen är det små köp i både Telia och Ratos. Men vill ändå fylla på lite om den vänder upp.

  Fortum även det ganska litet köp men de bör kunna behålla utdelningen många år tror jag.

  H&M runt 250kr köper jag gladeligen. Hinner jag kan det bli mer än planerade 100 aktierna.

  ReplyDelete
 8. Håller med om HM, runt 250 är det ett bra köp om man är långsiktig, tror jag.

  ReplyDelete
 9. Vad kör du på för tillväxtfonder om man får fråga? :)

  Jag har själv börjat öka mitt aktiesparande och det är väl påväg att bli 40/60 eller 50/50 aktier/fonder. Så tänkte lägga mig ca 40% Globalindex i fonderna, ca 20% billiga asien/tillväxtfonder, lite korträntor och krydda med en del småbolag i sverige/norden och lite asien.

  ReplyDelete
  Replies
  1. SPP Emergin Market och Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära är mina två val inom tillväxtmarknader.

   Delete
 10. Agaton9:13 AM

  Jag har också satsat en hel del i LF Global indexnära, men har även två andra globalfonder (bl.a. Spiltans nya), en Sverigefond, en Asienfond och några räntefonder. I dagsläget överväger jag dock att minst halvera innehavet av långa räntefonder (helt skippa SPP Obligationsfond, med tanke på den höga risken för ränteuppgång) - tror du att det är ett gott val? Eller kan jag som långsiktig lika gärna låta allt puttra på, dvs. köra vidare på c:a 50/50 mellan aktiefonder och räntefonder (35 % långa räntor, 65 % korta)? Vet att du inte vill ge några exakta råd, men om du har lust får du gärna nämna din egen hållning i frågan. Kommer för övrigt att fortsätta placera nya pengar i fonder med regelbundenhet - om jag frigör pengar från långa räntefonder lägger jag nog viss andel i kort räntefond och resten i globalfond + lite i tillväxtsfond som krydda.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag personligen skulle inte köpa eller behålla långa räntefonder i dagsläget.

   Delete
 11. Jakob7:55 PM

  Hej Miljonären.

  Tack för en intressant och trevlig blogg!

  För ett år sedan investerade jag lite sparpengar i fonder, det gjordes endast i en insättning då jag tappade intresset direkt efter och har sedan dess lagt alla sparpengar i ett vanligt sparkonto. Just nu har jag 60 % i Danske Invest Global Index, 20 % Swedbank Robur Access Asien och 20 % Swedbank Robur Access Sverige, till ett värde av ca 60'000.

  Efter att ha läst din blogg har jag nu bestämt mig för att sätta upp ett riktigt sparande. Jag har 350'000 på mitt sparkonto och i dagsläget fyller jag på med runt 15-20'000 i månaden. Jag är 21 år gammal och har ett tag kvar till pensionen. Vet tyvärr inte heller vad jag ska hitta på de närmsta åren om inte fortsätta med det jobbet jag har nu. Hur som haver vill jag sätta igång och spara pengar med det samma.

  Vad jag hade tänkt att göra är att, först göra en pensionsportfölj som helst inte ska behöva särskilt mycket arbete under åren. Jag vill även ha en fondportfölj med en sparhorisont på 3-5 år. Är även intresserad av en aktieportfölj men det blir efter att ha strukturerat upp mina fonder. Har funderat på att sälja av min global fond och istället satsa på en fond med lägre avgift.

  Har du några bra idéer på hur jag ska lägga upp mitt sparande? Vad för fonder rekommenderar du till ett långsiktigt sparande, och kortsiktigt (3-5 år)?

  Med tanke på min ålder har jag inte hittat några bra alternativ på hur jag ska fördela mina pengar, med tanke på att jag lätt kan lägga undan 20'000 i månaden, beroende på vad för nöjen man har.
  Synpunkter från dig uppskattas gladeligen.

  Bästa hälsningar
  Jakob

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej Jakob. Jag skulle spara 25.000 i månaden i aktiefonder. Dvs dels ta hela ditt sparande men även några tusen frågor sparkontot för att fylla upp med.

   Behåll gärna lite pengar utanför aktiemarknaden för 3-5 års sikt så det mycket väl kan komma en nedgång på 40% när som helst under denna period.

   Men långsiktigt tar du den stora risken i att som 21 åring stå utanför aktiemarknaden.

   Grattis till ett bra läge och fantastiskt högt sparande med tanke på din ålder.

   Delete
  2. Okej tack så mycket!

   Det är alltså bättre att låta pengarna vara på sparkontot än att han dom i räntefonder och obligationer?

   Delete
  3. Ja det skulle jag säga. Mee dagens ränta är det svårt att få mer än mycket låg riskfri avkastning.

   Delete
 12. Anonymous11:43 PM

  Hej miljonären,
  Jag ska precis börja spara i aktier och kommer ha ett månadssparande på ca 4-5000 som ska till portföljen. Just nu har jag 10000 som jag ska gå in med, tycker du att jag ska köpa små poster i enskilda aktier för att skapa en modellportfölj med en god riskspridning alt köpa 2 poster i t.ex. två aktier och sedan fylla på med en aktie varje månad.

  Ett annat alternativ jag tänkt på är att köpa en indexfond eller annan fond men känns inte lika kul och jag har få ett ökat intresse för aktier på senare tid men jag är osäker vad som är smartast i nuläget.

  Tack på förhand.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kul att du ska börja köpa aktier. Sikta på ett lågt minicourtage på 1 kr (eller helt gratis under första perioden) så tycker jag du kan sprida din portfölj i 8-12 olika aktier. Du behöver inte köpa alla olika aktier varje månad men kan gärna försöka fylla på relativt jämnt till en början.

   Välj gärna några investmentbolag som består av många olika bolag. Det blir som ett roligt alternativ till en fond.

   Delete
 13. Hej Miljonären,
  Jag har själv sparat en bra tag men aldrig läst så mycket bloggar osv fram tills för ca en månad sedan. Jag har också startat en egen blogg för att dela med mig av mina tankar och idéer.
  Ditt koncept med att fokusera på antalet aktier snarare än portföljvärde är intressant.
  Jag ville fråga om du har någon excelsnurra för hur man kan uppskatta hur många aktier man behöver baserat på de olika aktiernas viktning i portföljen, utdelningstillväxt, om en viss del av kapitalet är fonder m.m. Jag tycker själv det blir lite krångligt att ställa upp det på ett snyggt sätt, kanske har du några tips? :) Målet är ju att konstatera hur mycket mer inköp som krävs och hur lång tid det kan ta innan man når dit.

  Tack för grym blogg och inspiration!

  ReplyDelete