Tuesday, November 29, 2016

Uppföljning på gårdagens #Pratapengar

På vägen hem från jobbet igår lyssnade jag som vanligt på måndagarna på ett färskt avsnitt av podden #Pratapengar. Gillar verkligen den positiva stämningen. Tiden och avkastningen löser allt på lite sikt!

Några kommentarer på gårdagens avsnitt. Inte tänkt som någon kritik utan snarare lite kompletterande fakta kring några av ämnena som berördes.

Philip sa att avkastningen och tiden är de viktigaste faktorerna och att sparandet visserligen spelar lite roll men inte så viktig. Det tycker jag är en sanning med modifikation. Sparar du dubbelt så mycket varje månad och får samma avkastning under samma antal år så kommer slutresultatet också bli dubbelt. Så skulle säga att hur mycket man stoppar in varje månad är extremt viktigt då sambandet mellan insatt och slutresultat är linjärt. Tror de flesta håller med om att det är viss skillnad på att komma upp i 5 eller 10 miljoner på en viss tidsperiod, allt annat lika.

Det pratades om att aktiemarknaden är bättre än spel. Här håller jag verkligen med. Lite skämtsamt kallade man spel för nollsummespel vilket jag däremot inte håller med om. Då runt hälften av det man spelar för tillfaller spelbolaget. Så det är inte så enkelt som att några spelare tillsammans har satsat den miljon som en annan person vinner. Om vi tar trisslotter som ett exempel så går klart mindre än hälften av omsättningen tillbaka till vinster, och merparten av vinsterna är på mycket låga belopp där tanken är att vi bara ska köpa en ny lott så ingen utbetalning behöver ske. På en serie om 2 miljoner lotter dvs en försäljning om 60 miljoner kronor är det i genomsnitt bara 2 lotter som ger 1 miljon eller mer i vinst. Dvs väldigt långt från vad man kan kalla nollsummespel.

Det pratades också om hur mycket svenska folket spelade för och summan Nicklas då for efter var nog den undersökning som SIFO gjorde för några år sen en undersökning på uppdrag av Folksam där man såg att i genomsnitt la svensken 465 kr per månad på spel och lotterier. Pengar som skulle göra dig till garanterat miljonär på börsen över ett helt liv.

De sa också en grej om att en majoritet av Buffets förmögenhet skapades efter 60 års ålder. Får man tro denna bild är det snarare runt 90% som skapats efter 60 års ålder. Ränta på ränta är mäktigt!

Tack för ett bra avsnitt! Ser fram mot utdelningsspecial.

20 comments:

 1. Anonymous9:52 AM

  Har ingen aning om vad det där är för podd men nu när du berättar om det känns det som något aktiespararna ligger bakom. De brukar inte ha så bra koll... Det är ju kul med bra stämning men gör man så basalt felaktiga uttalande så skulle jag råda alla okunniga och naiva att inte lyssna på podden. Det är det största problemet att folk lyssnar på "fel" personer när de ska ta sig an sitt investerande. Folk går på aktieträff med Gunnar Ek och hänger i facebookgrupper där det sprids allt möjligt skrärp eller lyssnar på Classe Hemberg.

  ReplyDelete
 2. Jag tycker verkligen att det saknas en riktig "sparpodd" i utbudet. #pratapengar började bra på det sättet. Och den första uppsättningen av sparpodden med Gunther och Jan var också ett bra exempel.

  På samma ämne skrev jag ett inlägg i oktober som försöker ta den här diskussionen. Ett problem med att lita till avkastningen är (förutom att den är osäker) är att det kommer gå många år innan de blir några pengar..och därmed frihet.

  http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/avkastning-vs-sparsamhetsmuskler

  ReplyDelete
 3. Uttrycket "Tid och Avkastning" myntas ju väldigt ofta i PrataPengar och tror den största anledningen till det är att alla ska inse att oavsett om man inte kan spara så mycket så ger tiden och ränta-på-ränta effekten ett otroligt inslag på det insatta kapitalet. Däremot är ju, precis som du och även PrataPengar antydde, även en faktor hur mycket man faktiskt kan sätta in, d.v.s. ens sparkvot som det pratades om när ämnet togs upp.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Frågan är bara om det verkligen är rätt att säga att tiden och avkastningen är så mycket viktigare än hur mycket man sparar.

   Delete
  2. Anonymous6:25 PM

   En liten reflektion: Att spara dubbelt så länge men med halva sparbeloppet ger mycket större avkastning om tidshorisonten är lång. Ur den aspekten har de rätt. Men samtidigt kan man inte påverka tiden, 40 år tar 40 år. Däremot är det relativt lätt att öka sitt sparande. Så ur den aspekten är summan man sparar viktigare eftersom man styr det själv och det ger effekt direkt.

   Delete
 4. Anonymous6:43 PM

  Jäkla skumt diagram det där. Killen som gjort det borde allvarligt gå en kurs i statistik! ;o

  ReplyDelete
 5. Anonymous9:32 PM

  X-axis

  ReplyDelete
 6. Anonymous9:36 PM

  Det är ojämna steg på x-axeln. Ibland bara ett år, ofta mycket större steg på slutet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är sant! Men tycker det funkar bra att manuellt läsa av vid olika åldrar eftersom höjden på staplarna ändå är rätt intetsägande fram till 50. Antalet staplar dvs år mellan mätpunkterna spelar mindre roll. Men håller med om att upplägget gör det visuellt lite vinklat!

   Delete
 7. Tjena Miljonären! Tycker du skriver en riktigt bra blogg, man blir inspirerad. Lyssnar du på några fler poddar?Sånt fall vill jag ha lite tips =)

  Mvh
  Pengargeek

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lyssnar på det mesta svenska. Ranking just nu:
   - Prata Pengar
   - Sparpodden
   - Börspodden
   - Placera Stockholmsbörsen
   - Efn börslunsch (hinner tyvärr sällan se på web utan får lyssna utan att se alla fina grafer)
   - Fill or Kill
   - Fondpodden
   - 25 minuter
   - Aktiespanarna
   - Analyspodden från DI

   Delete
 8. MARTIN ANDERSSON:
  Lite märkligt att du rekommenderar folk att inte lyssna på en podd som du själv aldrig lyssnat på. Spelar man inte 50 timmar podd och har med så otroligt mycket fakta i varje avsnitt är det inte konstigt om det dessutom smyger sig in en och annan felaktighet.

  När man kallar lotteri för nollsummespel antar jag att man menar att det inte skapas några pengar i systemet. Pengarna som kommer ur systemet kan aldrig vara större en pengarna som stoppats in i systemet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Helt rätt Tor. Martins kritik får stå för honom.

   Delete
 9. Anonymous11:56 PM

  Det både du och andra här i kommentarerna missat är att pratapengar är en inspirationspodd till att börja spara och inte en podd som främst
  riktar sig till sparnördar som miljonär innan 30, farbror fri osv. Alla tips är inte strängt nyttomaximerande utan de sägs i syfte att övertyga folk att det värt att spara och det låter mer motiverande att då höra att " det spelar inte så stor roll hur mycket ni sparar, det som räknas är tiden och avkastningen"

  Självklart fattar de att det har stor roll i hur mycket som avsätts varje månad, precis som en träningsexpert kan säga
  det spelar ingen roll hur mycket ni tränar, bara ni tränar något så är det lika bra.

  ReplyDelete
 10. Gustav12:42 AM

  Jag tycker att #pratapengar är den bästa svenska ekonomipodden just nu, trots att den är ganska grundläggande och till viss del förutsägbar med pratat om tid och avkastning. Philip och Nicklas gör ett fantastiskt jobb, en stor eloge till dem! De har med bravur tagit över stafettpinnen från Jan och Günther som tidigare stod högst på min lista.

  Martin Andersson, prova ett avsnitt så tror jag också du kommer fastna 😊

  ReplyDelete
 11. Mer generellt undrar jag:
  - Börserna på ATH
  - IPO-hysteri
  - Fler och fler ekonomipoddar och ekonomibloggar
  - 2 timmars direktsänd #uppesittarkväll

  Kraschar vi snart?

  ReplyDelete
 12. Tor: Beror ju på vad man menar med krasch. Men ovanligt med nedgångar på över 30% efter att börsen gått sidledes i 2 år. De stora nedgångar brukar komma från betydligt högre toppar än denna. Så jag känner mig förhoppningsfull och tror bolagen kan höja utdelningarna kommande åren och då ska det mycket till om kursen ska gå ner så länge räntan är nära noll.

  ReplyDelete
 13. Hej allihopa. Jag såg kommentarer från människor som redan fick sitt lån från CHRISTY WALTON FINANCE och sedan bestämde jag mig för att ansöka under deras rekommendationer och för bara några timmar sedan bekräftade jag på mitt eget personliga bankkonto ett totalt belopp på $ 30 000 som jag begärde. Det här är verkligen en fantastisk nyhet och jag råder alla som behöver riktigt lån att ansöka via sin e-post (christywalton355@gmail.com) Jag är glad nu när jag har fått det lån jag begärde

  ReplyDelete
 14. HEJ, Vet du att det finns ett sätt att tjäna pengar utan stresskontakt (THOMAS FREDDIE) för ett tomt [ATM-KORT] idag och vara bland de lyckliga som drar nytta av dessa kort. Detta PROGRAMMERADE tomma ATM-kort kan hacka sig in i vilken ATM-maskin som helst i världen. Jag fick mitt masterkort från en bra hackare på internet, med detta ATM-kort kan jag samla in $50 000.00 dollar varje dag via kontakter: thomasunlimitedhackers@gmail.com
  Jag var väldigt fattig men det här kortet har gjort mig rik och lycklig, om du vill få denna möjlighet att bli rik och etablera ditt företag så ansök om detta Master-kort, jag är så glad över detta eftersom jag fick mitt förra veckan och jag har använde det för att få $277 000,00 dollar från THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackare delar ut kortet bara för att hjälpa de fattiga och behövande och de ERBJUDER ÄVEN FINANSIELLT HJÄLP. få din från THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS idag. Vänligen kontakta dem via e-post thomasunlimitedhackers@gmail.com

  ReplyDelete