Tuesday, December 13, 2016

Sparandets och yrkeslivets olika faser

Satt igår kväll och tänkte tillbaka lite till hur jag såg på pengar, jobb och frihet för 10 år sen. Läste även lite gamla inlägg för att hjälpa minnet på traven.

Som jag minns det var önskan att bli fri och att kunna sluta jobba mycket mindre då. Det handlade mer om trygghet än frihet. Dvs att om jag tvingades sluta jobba skulle jag ändå klara mig.

Läget var ju annorlunda när man just lämnat universitetet, köpt sin första lägenhet, hade några enstaka månadslöner på banken och provanställning på första jobbet. Bland de jämnåriga kompisarna var det många som hade svårt att hitta bra jobb.

Jag minns att jag vid ett tillfälle tänkte att sparar jag halva lönen så klarar jag mig ytterligare 1 år om jag får sparken efter 1 år på jobbet. Efter att a-kassan är förbrukad. Varje månad på jobbet köpte mig lite mer tid ovanför vattenytan.

Det intressanta är att jag tror egentligen inte att jobbet är tråkigare nu än då. Men då var mitt största fokus att få jobba kvar så länge det bara gick. Nu är fokus att få sluta snarast möjligt.

Jag har nog helt enkelt fått råd med lyxen att ifrågasätta om jag gillar att jobba.

18 comments:

 1. Anonymous9:47 AM

  Personligen är min åsikt att majoriteten av allt folk inte gillar att jobba, men naturligtvis tvingas till det för att försörja sig. De som säger att de faktiskt gillar att jobba tror jag använder en omedveten psykologisk försvarsmekanism för att legitimiera det faktum att de tvingas spendera majoriteten av deras "vakna" liv på ett jobb istället för att göra sådant som de egentligen vill göra.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous6:33 PM

   Men där är det skillnad på folk och folk, jag kan garantera att det finns folk som älskar att jobba och gjort det till en livsstil, då menar jag inte Jocke på macken, utan egna företagare med ett personligt engagemang i sitt jobb. Jag är sån med, jag mår som bäst och är som lyckligast när det är mycket att göra, och det är inte för pengarnas skull, utan för att det skapar något vettigt att göra på dagarna, för det är inte så jävla kul att spela tv-spel. Men alla är olika och det är tur det, och jag kan inte med ord förklara hur imponerad jag är av miljonären. Mvh Emil

   Delete
 2. Vad ska du göra när du slutar jobba miljonären?

  ReplyDelete
 3. Anonymous11:54 AM

  Jag tror dom flesta människor på ett omedvetet plan avskyr sina jobb djupt, men har gått in i ett accepterande för att överleva. Sen finns det några medvetna personer som MI30 som accepterar att han måste jobba men är medveten och gör något åt saken. Tänk en värld där många av dina vänner snart fyllda 40 år som går i pension och bestämmer helt över sin tid. Då skulle dessa andra omedvetna bli smärtsamt medvetna över sina liv och kanske göra något åt saken. Jag tror MI30 är före sin tid och att man kommer kunna läsa denna blogg i framtiden som ett historiskt dokument om paradigmskiftet när människan började äga sin tid.

  ReplyDelete
 4. Goda livet: Här är ett inlägg om ungefär hur jag tänker mig livet efter jobbet. http://miljonar.blogspot.se/2016/09/en-dag-i-livet-som-fri.html

  ReplyDelete
 5. Ok. Jag har levt det livet i ca 9 mån nu. Den balansen jag kom fram till är att jag sysselsatt mig till ca 50-60% med något som ger inkomster och resterande har varit fritid. Har knappt haft några tider att passa, gjort precis vad jag velat etc. Kan vara ledig tisdag - torsdag och ibland jobba en lördag och halva söndagen. Beror helt på vad jag har lust till och om jag går in i nåt projekt eller bokade en sista minuten. Man får rätt mycket arbete gjort ändå. Och med dina enormt låga omkostnader lär du gå plus även då om du inte redan arbetat ut dig så att säga. Då kanske det tar några månader för lusten att komma tillbaka och du börjar göra nåt som ger inkomster, men det lär den göra. Lycka till!

  ReplyDelete
 6. Goda livet: Får man fårga vilken typ av uppdrag du gör. Något som är extremt fritt och som jag kan lägga ner 10-50% arbetsinsats på skulle vara perfekt för mig. Då skulle jag kunna tänka mig att sluta på vanliga jobba imorgon.

  ReplyDelete
 7. Jag är IT-konsult. Men jag kan tänka mig att du kan göra det med i princip med mycket kontorsjobb som drivs i projektform eller där arbetet inte måste utföras exakt vid specifik tidpunkt som t.ex. försäljning eller rekrytering. Man har några åtaganden som man sköter. Eftersom man har slack i sin planering blir det dessutom bättre kvalitet och högre servicegrad. Det går ofta att hitta upplägg här som blir win-win är min erfarenhet. T.ex. företaget betalar bara när de faktiskt behöver något men i gengäld får de betala bra för de timmarna samt att de förhålla sig till att du har stor frihet exakt när jobbet blir gjort (inom rimlig gräns såklart). För mig spelar det som sagt ingen roll om jag jobbar en söndag ibland eftersom jag har så mycket ledig, och det är väldigt uppskattat om man ska jobba mot en deadline eller göra en produktionssättning. Ingen anställd som vill ta de jobben. Som marginalskatter och försäkringssystem fungerar är det ju ofta vansinnigt att jobba över brytpunkt också. Är ju perfekt om man kan tangera brytpunkten på att jobba kanske 40-50%. Det behöver man inte ha speciellt hög timpeng för att nå. De flesta i ekorrhjulet har ju inte råd att prova detta efter de spenderar alla pengar de år in plus allt de kan låna upp.

  ReplyDelete
 8. Matte5:46 PM

  Jag har gjort som Goda livet. Jag lämnade anställning för 1,5 år sedan och jobbar nu via eget AB. Idén är att ta interimsuppdrag på 6-9 månader för att ha semester med barnen mellan maj och augusti. Funkar fint och vi kan leva ett bra liv tillsammans med vetskapen att en lång ledighet snart kommer. Att driva eget AB gör ju också att jag själv kan styra lön, skatt etc.

  ReplyDelete
 9. Anonymous5:49 PM

  Att jobba som IT-konsult med deadlines, chefer och leveranser är inte enligt mitt sätt att se på det att bestämma över sin egen tid. Jo, möjligen om det är du som är kunden och lagt ut jobbet på någon annan/annat företag, men då är det någon annan som ska möta MINA deadlines och leverera till MIG. Ser det mer som en beskrivning av minskad arbetstid inom det vanliga traden dvs ekorrhjulet.
  Om några år har Goda livet kanske lyckats ta sig ur det vanliga arbetstänket och känslan av att man måste dra in pengar. Nyckelordet här är kanske "det är väldigt uppskattat" - när du har befriat dig från att du måste känna dig uppskattad av andra personer - i ett arbetsliv - så kanske, men bara kanske du kan göra dig fri från dina mentala bojor.

  ReplyDelete
 10. @Anonymous som vet hur IT-konsulterna har det. Om jag inte trivdes med jobbet skulle jag naturligtvis söka ett annat jobb/st sysselsättning. Har bland annat varit entreprenör och sålt direkt till slutkunder, det var för mig då betydligt mer stressigt än min nuvarande situation. Ej heller tycker jag att en meningsfull sysselsättning måste vara något slags lönearbete. Sverige måste ju vara ett paradis om det bara handlar att kunna klara sig utan att jobba.

  ReplyDelete
 11. Robin8:20 AM

  Intressant läsning. Jag skulle absolut vilja ha det som Goda livet och Matte. Hur börjar jag?

  ReplyDelete
 12. Måste kännas så ofattbart skönt att se slutet i tunneln och känna att du framgent kommer kunna egna tiden åt egna projekt som säkert i framtiden genererar mycket pengar. MEN! Det är inget måste att det du gör ska generera ditt dagliga bröd, vilket måste kännas superskönt :)

  Själv har jag bara börjat nosa lite i öppningen till tunneln.

  ReplyDelete
 13. En fråga som inte rör ämnet:
  När man lägger upp en kommentar och man blir frågad att markera samtliga rutor som innehåller en vägskylt. Ska man då markera även stolparna eller hur gör folk?

  Verkar få fel på detta hela tiden :P

  ReplyDelete
 14. Anonymous3:19 PM

  @kronantillmiljonen
  Detta är ett test för att se ifall du är en robot eller inte. Klarat du inte de så är du helt enkelt en robot!

  ReplyDelete
 15. Anonymous3:27 PM

  Hej!

  Vad har du för tankar om toborrow.se? Jag är lockad, men undrar om någon har någon erfarenhet? Funkar det? Är det säkert? Verkar lite för enkelt att få 5% ränta på sina pengar riskfritt?

  ReplyDelete
 16. Anonymous9:12 PM

  Hur ser på människor som egentligen skulle kunna sluta jobba men som ändå gör det?
  Tror du inte det finns något egenvärde i att ha ett jobb man trivs med? Kännas behövd, osv.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ser mycket positivt på människor som jobbar trots att de inte behöver pengarna. Om de trivs med det, vilket man ju får utgå ifrån.

   Delete