Att Sparpodden tappat "lite" av sin glans från Günther och Jans storhetstid tror jag de flesta är överens om. Inte ens topp 5 inom kategorin i Podcastpriset där omröstningen pågår just nu säger det mesta.
Senaste avsnittet var ett försök tillbaka till rötterna med fokus på sparande där lyssnares sparmål togs upp. Men första 5-10 minuterna satte fingret på vad jag tror är poddens problem. En lång diskussion om valet i Italien som resulterade i absolut ingenting. Italienarna röstade nej, men börsen fortsatte upp. Alltså absolut noll effekt för oss svenska privatsparare. Inte ens om börsen hade gått ner 2% på valresultatet tycker jag det är något en sparekonom på en av de stora nätmäklarna ska lägga så mycket fokus på. Ut och prata boränta, fondavgifter, månadssparande, sparkvot, risken med att bara äga ett bolag och sånt som faktiskt påverkar oss privatsparare långsiktigt. Lite synd, för både Peter Benson och Joakim Bornold är mycket kunniga och har bra tankar när de väl kommer in på rätt ämnen och lyssnarfrågor.
Men som sagt i onsdags gjorde man ett försök i rätt riktning med ämnet sparmål i fokus. Jag respekterar och avundas folk som älskar jobbet och tänker jobba heltid minst till 70. Även om jag har svårt att förstå varför man då ska bry sig om sparande och investeringar för att jaga någon procent extra avkastning. Att byta pengar idag mot mer pengar i framtiden känns för mig meningslöst, troligtvis kommer den som har ett välbetalt jobb och älskar att jobba ha en lön som mer än väl räcker mellan 55 och 70.
Att byta pengar idag mot frihet och tid i framtiden är enligt mig däremot ett klockrent byte.
Detta resonemang höll inte poddarna Jocke och Peter med om, utan de ansåg att jag troligtvis inte var så nöjd med livet när mitt sparmål lästes upp. En lite konstig slutsats kan jag tycka när det bara är de 25% av min tid som utgörs av arbete som jag är missnöjd med.
Eller som bloggkollegan Fantastiska Farbror Fri uttryckte saken: "Fattigdom är att inte veta hur man skulle använda mer fritid".
Hej!
ReplyDeleteJag håller helt med. Lyssnade på avsnittet och tyckte att resonemanget de förde var konstigt. Det var som att de inte ens försökte förstå att folk värderar att använda sin tid på det sätt man själv vill, istället för att låta någon annan göra det åt en (ett problem som iofs försvinner om man blir sin egen chef, men då handlar det väl snarare om att "samhället" sätter kraven).
Och argumentet kring att det bara är människor som inte trivs i sin vardag som är ute efter ERE är också märkligt. Det handlar väl snarare om att få insikt i att oavsett hur kul ett jobb är så finns det alltid mer spännande, mindre kravfyllda saker att göra för att fylla sin oerhört värdefulla tid på jorden med.
/J
Tyckte de förlöjligade ett stort sparande mer mål att bli ekonomisk oberoende. Istället kunde de ha varit nyfikna och gjort ett helt avsnitt på just detta ämne.
ReplyDeleteHar inte lyssnat på avsnittet ännu, det är dagsens lunch treat. Men jag tänkte ändå säga några saker om sparkvot som jag har funderat på. Till att börja med, det allra flesta är nog inte ens bekanta med ordet även om man kan räkna ut vad det betyder. Det flesta spara nog för de är något man ska göra och man tänker nog inte så mycket på det i form av procent av nettoinkomst. Utan att veta tror jag att de flesta tänker på sitt sparande i absoluta tal, alltså att man spara 1000kr i månaden tex. Det jag vill ha sagt med det här resonemanget är att det är ett litet fåtal som bryr sig om sin sparkvot. Jag tror att det kan finnas en fara i att en podd om ekonomi blir en klubb för inbördes beundran. När vi pratar sparkvoter om 70% så kan de kännas som att man själv är så långt ifrån de nivåerna att man istället för att se det som inspiration ser det som en omöjlighet och bara ger upp istället. Alla har olika förutsättningar och olika mål, och det är viktigt att ha med sig det om man vill nå ut. Men respekten finns inte om den inte går åt båda hållen. På samma sätt känns det förmätet att raljera om andra människors livsval och liv för de har valt att göra sin ekonomiska frihet till ett av sina livsmål.
ReplyDeletePersonligen sätter jag ett likhetstecken mellan ekonomiskfrihet och frihet. Dessutom hade Daniel fel, störst av allt är friheten ;)
Tackar för omnämnandet och citatet. Jag tror problemet bottnar i att man tänker sig "tidig pension" eller frihet som något som man får på äldre dagar men några år tidigare en vanlig pension. Man tänker sig så att man sitter på en strand med en drink i handen hela dagarna alternativt i stugan med en öl eller på golfbanan. Man ser framför sig att detta är trevligt till en början men sen blir tråkigt.
ReplyDeletePersonligen tror jag dock inte att en enda person som satsar på att lämna ekorrhjulet tänker sig den typ av tillvaro. Alla tänker sig någon form av engagemang. Skriva, jobba ideellt, ägna sig åt självhushåll, konsulat, föreläsa, bygga, reparera, baka, laga mat med mera. Saker som kan räknas som "jobb" men helt frikopplad från kravet att generera inkomst. Jag vill tillexempel jobba med att hjälpa folk att se möjligheterna i sin privatekonomi men jag vill inte jobba för en bank och sälja deras ofta dåliga produkter så då är jag hellre oberoende.
Jag försökte sammanfatta lite tankar kring detta i ett inlägg för ett tag sedan och möjligheterna för någon som vill ta sig ur ekorrhjulet. http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/målet-att-ta-sig-ur-ekorrhjulet
Kan inte du starta en egen podd med Petrusko Miljonär innan 30? Fatta vad vi hade lyssnat :D Skulle vara min önskan till 2017, men jag är medveten om att den inte skulle slå in.
ReplyDeleteHade blivit en hit däremot!
Håller helt med Johan. Nordnet ska inte göra en podd som är anpassad för de 25 personer i Sverige som vill öka sparkvoten från 65 till 70%, utan rikta sig till de breda massorna där de kan locka till sig nya kunder. Att däremot förklara hur stor skillnad det blir i antal år till ekonomisk oberoende av att ändra prata sparkvot istället för absoluta tal eftersom en ökad sparkvot från xx% till xx% skapar en förändring i två ändar. Lägre konsumtion i ena änden och högre sparande i ändra, åren till avkastningen täcker konsumtionen minskar snabbt när man ökar sparkvoten.
ReplyDeleteSparar man till en ny båt är absoluta talet mer intressant än kvoten.
Håller helt med att att man ska prata sparande och privatekonomi på ett sätt som hjälper, inspirerar och motiverar alla oavsett om man vill gå från 0 till 5% eller från 70 till 80% i sparkvot. Något jag tror Sparpodden med Günther och Jan och nu Prata pengar från Unga aktiesparare lyckas med.
Hej Miljonären!
ReplyDeleteNyfiken på hur du gör vid juletid med julklappar till familjen tex? Handlar du gåvor till familj och vänner, om ja, hur resonerar du?
Mycket rolig blogg, tack!
/Maria
Hej Maria då vi inte har några egna barn eller barn i den närmaste familjen som vi firar jul med så köper vi inga julklappar.
DeleteJag tycker Sparpodden har snöat in sig för mycket på aktier, Günther och Jan pratade personligare och bredare om ekonomi. Jag är väldigt intresserad av ekonomi och sparande, men orkar inte lyssna på massa tjöt om aktier...
ReplyDeleteHej Miljonären!
ReplyDeleteJag har inte lyssnat på podden men tror jag förstår ungefär vad soms sagts ändå. Ett vanligt resonemang när man vill sluta jobba är precis som du skrev att man har en tråkig vardag.
Jag skulle isåfall vilja motargumentera med att vi som vill sluta jobba tidigare kanske tvärtom har ett helt grymt liv. Vi kanske anser att vår fritid är för mycket värd för att spendera på att göra saker andra vill att vi ska göra för att få siffror på en skärm att öka.
Motargumentet kan då också vara att de som väljer att jobba så länge, inte har något annat liv eller ett begränsat liv utanför arbetet. Deras arbete kanske är så stor del i deras liv att de tappar hela sin personlighet och vardag om de slutar att arbeta.
Nu låter det kanske lite fel och hårt men det var mest för att sedet från båda håll. Min syn är att ett livutan arbete är det jagvill leva för att jag då kanvälja heltsjälv vad jag gör. Är man tvungenatt arbeta så har man inget val, sen kan det bero på ekonomi men även socialt.
Kanske har vi som tänker sluta jobba tidigare i livet ett större liv utanför jobbet?
Mvh / Frihetsmaskinen