Monday, December 12, 2016

11 dagar till lön, och mitt nya liv

12 dagar till jul, men det vi alla som läser den här bloggen väntar på är väl lönen snarare än jultomten? Dvs 11 dagar före vår stora dag idag.

Lönen som kommer den 23 december blir startskottet på min nya lägre sparkvot om 70% av lönen*. Jag har skruvat och räknat lite fram och tillbaka och nu har jag spikat målsättningen. Den blir alltså att jag ska spara 22.400 och leva på 9.600 av min nettolön om 32.000 kr. Egentligen är ju tanken att öka konsumtionen vid årsskiftet, men jag delar upp månaderna på period mellan lön och lön istället för första till sista dagen i kalendermånaden.

Under 2016 har sparkvoten på över 80%, via ett sparande på runt 26.500 kr i månaden med samma lön, dvs runt 4000 kr mer än nästa års plan. Målet för 2016 var att spara 300.000 kr, vilket jag blev glad när jag överträffade. Men för 2017 är verkligen målet med sparandet att landa på plan och inte överträffa den. Jag ska tvinga mig själv att konsumera upp denna 9.600 kr per månad i snitt. Får jag in extra intäkter eller betydande löneförhöjning får det givetvis gå till extra sparande. Men jag får inte öka sparandet tack vare minskad konsumtion. Tror även Nicklas Andersson i #PrataPengar har nämnt att han låst sin sparkvot för att tvinga sig att konsumera lite mer.

Jag tror verkligen på upplägget att köra några hårda år i början av yrkeslivet för att kickstarta portföljen. Ett bra sätt är att aldrig tillåta sig att börja dra på sig onödiga kostnader när man får första jobbet och är van att leva billigt som student. Sen om man ska köra som mig 11-12 extremt hårda år eller om man ska nöja sig med 2-3 halvhårda får man ju själv känna. Är både nöjd och stolt med vad jag uppnått på drygt 10 år när det kommer till att skapa förutsättningar för det fortsatta liv jag vill leva.

Ska bli spännande att testa att leva på hela 9.600 kr. Vilket gör att både bloggen och mitt liv nu snart går in i en ny fas. Slut på rapporter från tvättstugans toalett och nudlar i handfatet. Nu kommer det bara bli bilder på lyx och slöseri. Eller överskattar jag vad man får för 9.600 nu kanske?

*Med tanke på att det ibland används lite olika definitioner av sparkvot så menar jag sparande som andel av nettolön. Räknar inte in vare sig återinvesterad utdelning eller olika typer av pension som det avsätts pengar till som tjänstepension och PPM. Sparandet går till 100% in i aktieportföljen och ska handlas upp innan nästa lön. Utöver detta sparande kommer jag och min fru sätta av pengar till ett gemensamt konto varifrån vi tar pengar till resor eller tex om vi köper något till hemmet. Denna typ av kortsiktigt sparande till konsumtion räknas alltså inte in i sparkvoten, utan är en del av kostnaderna på 9.600 kr.

11 comments:

  1. Anonymous6:29 PM

    Att gå från spara till slösa är intressant ur ett kognitivt perspektiv. Det är inte så lätt att bryta ett invant beteende. Om du inte lyckas med att göra av med dina pengar varje månad, vad händer då? Jag tror inte att du sista dagen på månaden när du upptäcker att du har 2000kr över springer iväg och panikköper prylar för att nå ditt slösa mål.

    ReplyDelete
  2. Om jag inte lyckas göra slut på 9.600 i månaden säger jag upp mig från jobbet redan i vår istället för som planerat ett år senare. För då behöver jag inte mer pengar än jag redan har. Kommer tillåta att det ligger kvar pengar på lönekontot över nästa lön så behöver inte panikköpa. Men över tid ska det inte ackumuleras pengar på lönekontot.

    ReplyDelete
  3. Anonymous6:43 PM

    Jag har en ide på ett nytt programformat för tv. Sparfällan, det handlar om personer som sparar förmycket:)

    ReplyDelete
  4. Ska bli väldigt spännande att se hur du ska lösa den här överkonsumtionen :) själv har jag ett fast månadsspar på 50% och det som är kvar när månaden är slut sparas också. Så vissa månader blir det 50% sparkontot och vissa kanske 60%. I motsats till dig så har jag som mål att höja den fasta sparkvoten till 55% under kommande år och se hur det går :)

    ReplyDelete
  5. James7:34 PM

    Har du får ihop 6 lax till sommarn passar väl en utlandsvistelse bra? Kanske Vasaloppet 2018 om problemet kvarstår?

    ReplyDelete
  6. Resa i sommar kommer det bli. Samt SL kort. Det är de två säkra bokade delarna i den ökade konsumtionen.

    Kommer nog också anmäla mig till Vasaloppet 2018 när anmälan öppnar i mars.

    ReplyDelete
  7. Otroligt hur man kan leva på 9600 kr. Har någonstans runt 70 000 kr att klara månaden på netto och inte för att skryta utan mer skämmas så är det jämt skägg, inte mycket blir sparat. När det behövs mer pengar runt semester osv får man ta av utdelningar etc. Otroligt imponerad av disciplinen men det behövs också lite Carpe diem tycker jag. våga bränna dina 9600 nu, har du problem med det kan jag komma med tips. Allt gott!

    ReplyDelete
  8. Anonymous9:24 PM

    9600 / månaden känns som mer än väl överkomligt utan att leva varken fattigt ellet överkonsumera. Själv ligger jag på en årskostnad (hyra, räkningar, försäkringar, mat, etc.) på runt 91000 / år, vilket skulle motsvara runt 7600 / månaden. Lycka till! Jag är dock övertygad om att du inte kommer ha några problem över huvudtaget att leva gott på din målsättning. :)

    ReplyDelete
  9. Anonymous7:30 PM

    När du säger att du ska ha 9600 kr att leva för, räknar du in de förmåner du får från jobbet som konsumtion eller bortser du från dem? Tänker främst på bredband som jag har för mig att du sade i ett tidigare blogginlägg att din arbetsgivare betalade. Sitter med dilemmat hur jag ska räkna min sparkvot. Har en förmånsbil som kostar mig runt 1000 kr netto i månaden till följd av att förmånsvärdet är ca 3000 kr.

    ReplyDelete
  10. Jag har fri telefon via jobbet (har tidigare haft internet men inte nu längre). Och ibland gratis lunch eller middag. Dessa kostnader räknar jag inte in på något sätt i sparkvot eller nettolön.

    Förmånsbil med förmånsvärde blir ju lite lurigare, men finns nog inget rätt eller fel.

    ReplyDelete
  11. Anonymous7:45 PM

    Jag har en fråga till dig Miljonären... Är en ung kille som har ambitionen att gå i pension lika tidigt som dig med vigoröst sparande. Undrar bara, när du började för 10 år sedan, hur var sparkvoten då med tanke på att troligtvis hade hus/lägenhet att amortera av varje månad?

    ReplyDelete