Friday, December 02, 2016

Är unga lata?

Såg denna artikel i Aftonbladet idag http://arbete.story.aftonbladet.se/chapter/de-lata/ 

Är ju lätt att snabbt tänka att det är fördjävligt och beklaga sig över "dagens unga". Men har det inte alltid varit så att vi mellan 30 och 60 tycker att de mellan 15 och 25 är en hopplös generation? Jag har extremt liten egen erfarenhet av nivån på undervisningen i skolan eller barn och ungdomar för den delen. Utan får därför gå mycket på rykten och hörsägen. Och då är det ju lätt att tro att skolan är en katastrof och att ungdomarna är lata och bortskämda.

Den erfarenhet jag har från jobbet där det ju inte jobbar några 19-åringar utan universitetsutbildning. Men de 25-åringar som kommer direkt från högskola/universitet tycker jag är minst lika duktiga och ambitiösa som jag och mina jämnåriga var för 10 år sen.

Håller ni med artikeln om att dagens ungdomar är lata, bortskämda och knapp kan klara av att sköta sitt jobb? Och är verkligen skolan så mycket sämre än för 10-40 år sen? Även mina föräldrar var ju bekymrade över att vi inte lärde oss lika mycket om Sveriges geografi och årtal för olika kungar som de gjort på sin tid. För att inte tala om mormor som tyckte att en majoritet av skolåren från 1-6 skulle bestå av att träna skrivstil.

Kommer dagens ungdomar klara av att hålla samhället igång när jag går i pension inom kort?

11 comments:

  1. Min erfarenhet av unga (12-14 år) som scoutledare är att när de blir lite äldre kommer de bli lysande personer. Så jag tror inte du ska oroa dig, samhällets värderingar av vad som är värdefull kunskap har ju trots allt förändrads de senaste 40 åren, vi kanske inte behöver ägna 6 år till skrivstil när vi knappt skriver på papper längre?

    ReplyDelete
  2. Jag tror inte att dagens ungdomar är latare än tidigare generationer men däremot så tror jag att barriärerna till nuvarande arbetsmarknad är för tuff för vissa. När jag var ung så fans det dom som inte orkade med skolan men då gick de kanske en ett årig utbildning på något industriföretag och började jobba inom tillverkningsindustrin eller så började de jobba på någon butik eller liknande man kunde även börja på bank direkt efter gymnasiet om man ville.
    Idag krävs det högre utbildning för i stort sett alla jobb (jobben har inte alltid blivit svårare men eftersom fler utbildar sig så är det högre konkurrens) och då tror jag att tröskeln att ta sig över för någon som inte riktigt orkar i 15 år åldern att tänka att nu ska jag fortsätta och utbilda mig i minst 5 och kanske 10 år till känns oöverstiglig och så blir det fler som hamnar i den där gruppen som varken går i skolan eller jobbar..eller gör mycket annat för den delen.

    Min analys kan vara hel felaktig men jag baserar den både på vad jag ser runt omkring mig nu...men även på tidigare klasskamrater som jag inte tror hade pallat att ta sig in på arbetsmarknaden idag...men som kom in för 20 år sedan och sen har etablerat sig väl.

    ReplyDelete
  3. Vad vi absolut inte ska ägna oss är att memorera en massa årtal och namn. Däremot måste man ha vissa kunskaper om övergripande skeenden som Franska revolutionen, industrialismen osv för att förstå historien och samhället. Memorering av lösryckt fakta leder inte till någonting vettigt överhuvudtaget men verklig kunskap är viktigt.

    ReplyDelete
  4. Anonymous12:34 PM

    "Fem sex personer slutar varje månad genom att helt enkelt inte dyka upp." :)

    Varför har Peter Kadhammar som skrivit artikeln inte sökt upp någon av dessa personer som slutat utan att dyka upp och få deras berättelse, kanske man hade fått en annan bild?

    ReplyDelete
  5. Jag extraknäckte som mattelärare på en gymnasieskola en gång för elever som pluggade fordonsprogrammet. Läraren hade gått in i väggen så jag fick hoppa in.

    DÄR! Där kan vi tyvärr snacka lathet... Gjorde allt i min makt för att engagera men det gick inge vidare kan jag tillägga.

    ReplyDelete
  6. Anonymous4:11 PM

    Tjena Miljonären. Tesla börjar bli mer och mer billig nu, vad tror du om den som aktie? och är det köpläge?

    ReplyDelete
  7. Anonymous5:11 PM

    Jag är inte så orolig för om dagens svenska ungdomar kommer klara av att betala för min pension. Däremot vettefan om dom kommer klara av att fortsätta vara halva världens socialkontor =/

    ReplyDelete
  8. Anonymous8:44 PM

    Jag håller med FFF i mångt och mycket. Jag är född -74.
    Jag minns det som att några generationer innan mig kunde gå ut 9:an och gå rakt in i fabrik/industri och jobba. Det är en omöjlighet idag, minst gymnasie måste du ha, och som FFF skriver inom många yrken ytterligare x-antal år eftergymnasial utbildning.
    När jag tog mitt första jobb inom industrin -96 så brydde sig inte chefen om vad jag hade för betyg från gymnasiet, han glodde lite på lumpen-betyget minns jag. Jag skulle ju bara stapla säckar och köra lite truck.. :) Sånna jobb finns knappt, och kraven är som sagt högre.

    Många fler som inte klarar av skolutbildningen idag, ofullständiga betyg, då blir det svårt att få jobb i dagens anställningsmiljö.

    Min syster är f.d gymnasielärarinna, jag har hört oehört många skrämmande berättelser, det råder ingen tvekam om att skolan är mycket sämre idag och enligt min mening är det inte lärarna det är fel på, utan eleverna.

    ReplyDelete
  9. Tror i likhet med Anton Westerlund. Skolan är som den är. Ibland hyllad ibland kritiserad. Men barnen som går där kommer under sin period som unga vuxna, ca 16-26, genomgå en mental metamorfos där deras värderingar och livserfarenheter, deras kunskap och reflektionsförmåga sammansmälter till en ny nivå av "mänsklighet". Det är den nivån som sedan börjar föda nya mammor, pappor, ledare, chefer, drivna och ansvarsfulla vuxna som vill bära och bygga samhället framåt och kämpa för att göra det till en bra plats på Jorden.

    Så om vi bara vågar och ger barn och unga möjligheten att spegla sig i oss vuxna, så kommer de eller "evolutionen" med all trolighet att ta hand om resten.

    Mvh,

    Atlas Investo

    ReplyDelete
  10. Som vanligt vanskligt att sätta en etikett på en hel generation. Det finns alltid en massa undantag och då förutsättningarna som andra redan skrivit förändrats blir det ju ännu svårare att generalisera. När jag stöter på något om t.ex. "generation X" och "generation y" bläddrar/klickar jag oftast bara vidare. Ibland läser jag om fattigpensionärer och ibland hör jag att pensionärer är en av de köpstarkaste åldersgrupperna. Och så vidare. Ju fler människor som ingår i en generalisering desto mer ointressant blir det.

    ReplyDelete
  11. Anonymous6:39 AM

    Det som blir sämre i samhället är inte ungdomarnas fel! Det är vi äldre generationer som inte ger dem en bra chans. Tänker på hur samhällsklyftorna växer, fler är ohälsosamma - äter skit och rör inte på sig och hur vi ger upp att vara föräldrar och sätter dem framför skärmar.

    Ska fingret pekas mot någon så är det mot oss som uppfostrat ungdomarna.

    ReplyDelete