Friday, December 30, 2016

2016 i backspegeln

Här kommer några tankar kring året 2016. En dag för tidigt, men tänkte ägna morgondagen åt att blicka framåt mot 2017.

Bloggen:
Jag tycker bloggen är rolig att skriva på och den utvecklas bra när jag tittar på besöksstatistiken över de två senaste åren.

Sidvisningar per månad

Kanske når jag mer de breda massorna och nya läsare som är mer på nybörjarstadiet som gett denna fina ökning? Flera år av stark börs kanske har lockat in nya människor till området?

För när andra bloggare har nominerat profiler och läsvärda bloggare i sina årskrönikor senaste veckorna har det varit skrämmande tyst kring Miljonär innan 30. För några år sen var jag nog mer intressant och banbrytande och min blogg syntes ofta när man skulle rekommendera några intressanta bloggar och profiler. Konkurrensen är mycket hårdare, det har det kommit nya personer som lever minst lika sparsamt som mig trots en 3-4 barn. Och när det kommer till omvärldsbevakning och aktieanalyser så är jag ju chanslös.

Blir intressant att se hur intresset för bloggen kommer utvecklas när jag ska börja spendera mer och spara mindre. Kanske blir jag då ännu mindre intressant då jag inser att det är nudlarna i handfatet och liknande som gjorde bloggen till något som man mindes. Men som sagt besöken totalt sett går ju upp så ska inte sitta här och vara besviken och bitter.

Hoppas också resan från en nyanställd 24 åring med 100 000 kr på kontot till en ekonomiskt oberoende pensionär vid 38 kan vara intressant att följa ändå. Även om det inom ett par år kommer handla om ett ganska vanligt liv rent ekonomiskt med utgifter på 15.000 kr i månaden. Att jag drog igång redan 2006 är lite roligt och skapar förutsättningarna för att det blir en intressant livshistoria som man kan följa genom åren.

Som en rolig vidareutveckling av bloggen har jag fått kontakt med ett förlag och jag ska lämna ifrån mig ett manus direkt efter årsskiftet. Förhoppningsvis håller det måttet och boken blir verklighet under 2017.

Sparande:
Mitt sista riktigt sparsamma år blev en stor succé. Målet var 300 000 kr i nysparande (dvs överföring från lönekonto till Avanza, ej återinvesterad utdelning inkluderad) vilket jag överträffade med nästan 20 000 kr. Mitt överlägset bästa sparår någonsin. Kändes skönt att avsluta med flaggan i topp när jag nu växlar ner sparandet något.

Denna sammanställning gjorde jag innan året var slut, tack vare en bra avslutning blev det istället hela 26 500 kr i månaden i snitt.
Portföljutveckling:
2016 var året då jag successivt köpte aktier under hela året. Började året med runt 1 miljon i Rysslandsfonder och 1 miljon på sparkontot. Under året har Rysslandsfonderna sålts till förmån för indexfonder (50% global, 30% tillväxtmarknaden och 20% Europa) och sparkontot är nu nere på 50 000 kr efter aktieköp för runt 150.000 kr i månaden i början av året och sen lite lägre takt under sommaren och hösten till pengarna började ta var slut.

Brottas varje dag med att inte fokusera på dagsaktuella värdet i depån utan fokusera långsiktigt på utdelningen för mina aktier. Om jag ändå ska säga något om portföljutvecklingen som helhet så är jag nöjd med drygt 20% upp. Mest drivet att Rysslandsfonderna givetvis. Sålde tyvärr för tidigt, då Ryssland fortsatt upp hela året. Men köpte tungt för ett par år sen och ville säkra vinsten när jag fått runt 30% efter många svängar både upp och ner.

En stor händelse blev att jag under 2016 som Private bankingkund hos Avanza kunde få courtage på 1 kr upp till aktieköp om 1000 kr. Har förändrat hela mitt beteende då jag numera köper aktier i stort sett varje dag. Perfekt när man är fullinvesterad och ska fylla med med månadssparandet bara.

Från och med 2017 blir utdelningen det enda som är intressant. Under 2016 fick jag knappt 50 000 kr i aktieutdelning. Under 2017 blir det över 100 000 kr.

Privat:
Den största händelsen 2016 var givetvis att jag och min fru gifte oss i somras. Detta är ju ingen bröllopsblogg så har väl inte skrivit så mycket om det och det finns inte så mycket att berätta heller, vilket kanske totala budgeten på 15.000 kr skvallrar om.

Den stora händelsen på bloggen kopplat till giftemålet blev väl diskussionen om äktenskapsförord som rasade i kommentarsfältet både före och efter att vi gifte oss. Många starka åsikter i vissa fall baserade på egna erfarenhet verkade det som. Vi skrev inget äktenskapsförord om någon missat det.

Att pensionen nu är nära är något som påverkar mig mycket. Tänker på detta dagligen och även min fru börjar nu inse att detta kommer bli verklighet för oss båda inom kort. Men det kommer bli ett stort beslut när vi väl ska våga ta steget och sluta jobba. Något som jag kommer få anledning att återkomma till under 2017.

Tack alla läsare för alla kommentarer och mail och ett roligt 2016 tillsammans!

23 comments:

 1. Jag tror tvärtom att det blir än mer intressant att följa vad du hittar på när du gått i pension så ung. Så mycket fri tid du har framför dig!

  ReplyDelete
 2. 15 000 kr för ett bröllop?? det här måste du ju utveckla. Räcker det ens till ett borgerligt bröllop?

  ReplyDelete
 3. Jag försökte medvetet undvika ordet bröllop. Vi hade ingen fest utan gifte oss borgerligt. Med middag på restaurang efteråt. Huvuddelen av de 15000 kr gick till min frus ring. Förlovningsringar hade vi sen tidigare.

  ReplyDelete
 4. Anonymous3:05 PM

  Helvete vad du inspirerar! Det är helt otroligt vad du hjälp mig i mitt sparande. Jag har haft hög lön sedan jag började jobba efter studierna men inte haft fokus på sparandet tidigare. Tog tag i sparandet först 2-3 år efter jag börjat läsa din blogg (började läsa 2010). Började månadsspara 2000kr första året och det kändes mäktigt när depån gick över 50k. Har successivt ökat på sparandet och nu ca 4 år senare, på min 30års dag i höstas, slog depån igenom miljonen (nästan kusligt)! Nu ligger jag på månadssparande på 20k och hoppas kunna sätta 1,5 miljon i depåvärde 2018 och 2 miljoner 2020. Tack för inspirationen och sluta inte skriv!

  ReplyDelete
 5. Anonymous3:24 PM

  Ett bröllop, bröllopsmiddag och ring för 15k... #Life

  ReplyDelete
 6. Anonymous4:40 PM

  Din blogg är alltid den jag tittar efter först, alltid intressant och underhållande. Därför är jag är rätt säker på att du kommer att få fina framgångar med boken du har på gång också!

  ReplyDelete
 7. Anonymous4:46 PM

  Hej.
  Tack för en intressant blogg.
  Några funderingar. Jag kan dock ha missad något.
  Tolkar det nu som att du har ca 4 miljoner i sparat kapital om man bortser från boendet som jag tolkar det som är 50& belånat och där overvärdet till 50% ägs av din fru. Du har då 1 miljon att hämta på ditt konto om ni taggar in i en hyreskvart ist.(Bortser nu från ev skatter som iofs torde vara några hundra tusen?
  Som jag ser det är du totalt god för 5 miljoner?
  Vet inte om du vill gå in på detta men hur ser din frus tillgångar ut? Ni är ju att räkna som "ett" nu när ni är gifta?
  Hur ser framtiden ut? När skall du gå i pension samt skall din fru också göra det samma? Hur ser tidsplanen ut?
  En fråga i övrigt. Dina synpunkter kring Kavastu och hans trender? Misstänker att du till viss del känner till honom?
  Gott nytt!

  ReplyDelete
 8. Vill tacka för en fantastisk blogg. Helt klart en av mina största favoriter.

  Diggar dina mål i högra spalten som får det att se så enkelt ut, men i grund och botten så är det ju det.

  Ser fram emot att fortsätta följa bloggen 2017 och önskar Herr och Fru ett gott nytt år!

  ReplyDelete
 9. Augustsson6:21 PM

  Hej
  Intressant läsning! Undrar om du inte tror att Ryssland kommer att gå bra även nästa år??
  Ica har jag valt att äga pga utdelningen är det fel tänkt??

  ReplyDelete
 10. Anonymous6:26 PM

  Miljonären har varit en riktig inspiration. Kommer aldrig nå din nivå gällande sparande då jag gillar att njuta av livets goda ting. Dock har du hjälpt mig att tänka till gällande utgifterna och sätta mål för min ekonomi. Ett brinnande aktieintresse har ökat depån från 30 tkr till 350 tkr på 3 år. 2030-01-01 ska det stå 14 mkr på sista raden enligt excelfilen:):):) gott nytt år miljonären!

  ReplyDelete
 11. Tack för alla kommentarer!

  Anonym 03:05 PM: Tack, vad glad jag blir. Trots kommentarer och mail under årens lopp inser man ju inte riktigt att man kan ha påverkat folk där ute så mycket. Verkligen superkul att läsa och grattis till miljonen på 30 årsdagen. Nära att du klarade miljonär INNAN 30 ;-)

  Anonym 4:30 PM: Tack kul att höra, hoppas du har rätt angående boken. Känns ju lite läskigt med boken. Ingen aning om det kommer säljas 500 eller 10 000 ex. Men börjar känna mig ganska nöjd, så hoppas på succé så klart.

  Anonym 4:46 PM: Du har räknat helt rätt. Min fru har cirka 2 miljoner i tillgångar förutom sin halva i bostaden. Grundtanken är ju att vi slutar jobba ihop, men det kan absolut bli så att hon jobbar lite längre än mig. Eller att hon fortsätter på halvtid efter att jag slutat helt. Hon är lite yngre än mig och har alltså lite mindre pengar i dagsläget.

  Kavastu har ju prickat in börsens vändning väldigt pricksäkert i år, vilket han ska ha all heder för. Som person känner jag inte honom. Många retar sig ju på hans självgoda stil, men jag tycker det är rätt roligt.

  NiklasHemliga: Tack, kul att höra!

  Augustson: Ryssland är ju fortfarande lågt värderat. Men jag vågar inte ligga kvar. Jag tror man ska köpa när det gått ner 50% inte när det gått upp 80%. Vilket jag gjorde i Ryssland vilket ju blev lyckat. Men som sagt ingen aning om det kan fortsätta gå några 100% till. Inte alls omöjligt. Mycket fler som är positiva till Ryssland nu än när jag köpte.

  ICA är säkert bra tänkt med en stabil utdelning. Jag äger dock varken ICA eller Axfood (mer än lite ICA via Industrivärden). Tror inte ICA kan ta större andelar än nu utan får nöja sig med att växa med befolkningen i Sverige och eventuellt lite lite dyrare mat.

  Anonym 6:26 PM: Tack! Grattis till att du kommit igång. 2030 har du mer pengar än mig om du följer planen!

  Gott nytt år!

  ReplyDelete
 12. Tror inte att det finns så många bloggar som har en chans mot dig, inget är svårt att göra i praktiken men att leverera en bra blogg över tid adderar samma värde som utveklingen i din portfölj. Det svåra är alltid att fortsätta göra samma sak över tid därav existensen av att gym kan övertekna sina årskort(är själv med och bidrar till den ekvationen :-)) gott nytt år på dig!

  ReplyDelete
 13. Kul att du ändå stod på dig vad det gäller Rysslandsfonderna. Var många läsare som var kritiska till ditt innehav minns jag. Jag sålde också aningen för tidigt.

  ReplyDelete
 14. Anonymous9:43 PM

  Total orelevant fråga och skit samma igentligen, men räknas framtida beskattning vid en försäljning av om man ska ta reda på om man är miljonär. Teoretisk sett kan ju hälften försvinna om man behöver alla likvida medel för ett bostadsköp eller hjärntransplation.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag har alltid räknat bort framtida skatt när jag uppskattat min nettoförmögenhet. Har främst gällt bostad då jag haft aktier och fonder i KF i massa år dvs betalat skatt löpande.

   Delete
 15. Anonymous10:46 PM

  Hur räknar du nettoförmögenhet? Tar du med bostaden? Tar du med mindre tillgångar typ bil annat ev lite
  dyrare lösöre osv?

  ReplyDelete
  Replies
  1. I bloggens början gjorde jag en rapport varje månad med nettoförmögenhet. Då tog jag med bostad och bolån. Men inga andra saker. Nu fokuserar jag mer på kassaflöde från portföljen än nettoförmögenhet.

   Delete
 16. Anonymous12:14 AM

  Gott Nytt År Miljonären! Du är verkligen en inspirationskälla. Otroligt underhållande blogg också med alla "tokigheter" du gjort för att spara en slant eller två.
  Tipsar alla om att läsa din blogg från start, fantastisk resa mot frihet. Hoppas också din livsstilsinflation nu går bra under 2017 och att du börjar öka utgifterna utan att få ont i magen.

  Gott nytt år!

  ReplyDelete
 17. Hur ser bokpanelen ut, ges den ut som Miljonär innan 30 eller kommer du, likt andra bloggare gjort på senaste, ta av dig masken?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tanken är att det blir Miljonär innan 30 som skriver boken.

   Delete
 18. Anonymous1:11 PM

  Ger dig ett nyårslöfte där jag hoppas att du antar utmaningen:) förbereda dig för Vasaloppet 2018!
  // Tomten

  ReplyDelete
 19. Fantastisk resa du gjort och du är en enorm inspirationskälla!

  Kan bara hålla med om att det är grymt roligt att blogga och att det bara blir roligare och roligare.

  Från början var bloggandet enbart ett sätt att föra en dagbok över mina beslut och aktieval men på senare tid med diverse partners har den även gett en riktigt bra extra inkomst också, vilket inte är fel när man är på väg mot en miljon :)

  Fortsätt kämpa och sluta aldrig spara, vi tror på dig.
  Gott nytt år!

  ReplyDelete
 20. Anonymous2:13 PM

  Skall bli spännande att fortsätta läsa din blogg. Du är ett unikum, och en fanatiker. Folk som sitter och tycker saker utifrån en årsredovisning finns det tretton på ett dussin.

  Keep up the good work

  Lars

  ReplyDelete