Sunday, October 30, 2016

Vintertid vilket skit

Vill varna för att det nu kommer ett inlägg som inte har något med vare sig sparande, aktier eller tidig pensionering att göra. Men sitter här och blir rätt irriterad på det otroligt korkade med att vi håller på att ställa om klockan mellan sommartid och vintertid. Det är mörkt som tusan och omöjligt att träna utomhus efter jobbet, ja då vrider vi tillbaka klockan så det blir ännu mörkare på eftermiddagen. Ja jag vet att vintertid är det normala, men att solen ska stå som högst kl 12 härstammar från en tid då det var viktigt att det var ljust ute när vi jobbade på åkern eller i skogen. Utan maskiner med lampor.

För några 100 år sen var det säkert jättebra att man kunde jobba i skogen i mitten på februari mellan kl 7 och 16 och att det var ljust under hela den perioden. Men som läget är nu då de flesta av oss sitter inne på kontor eller i skolan större delen av dagen vore det mycket bättre om det kunde vara ljust längre på eftermiddagen. Som nu är det mer eller mindre omöjligt att vara utomhus i dagsljus på vardagarna.

Jag tycker absolut att vi skulle köra dubbel sommartid året runt. Dvs solen ska stå som högst kl 14 istället för kl 12. På så sätt skulle vi inte bara få uppleva mer solljus efter jobbet. Vi skulle även spara väldigt mycket ström då betydligt fler personer är vakna och i behov av ljus kl 19 än kl 5 på morgonen. Det kanske skulle bli lite segare att gå upp på morgonen under nov-feb men fördelen att få gå hem från jobbet i ljus överväger med råge. Vilket parti driver denna viktiga fråga åt mig? Den har alltså fördelar både inom ekonomi, miljö och folkhälsa.

18 comments:

 1. Håller egentligen med, men mest pga av att det känns som onödigt krångel med att hålla koll på. Träning utomhus är fantastiskt vintertid enligt mig då "pannlampslöpning" är fantastiskt roligt!

  ReplyDelete
 2. Pannlampa i all ära. Men tror solljus är bra för oss. Och att barn och ungdomar ska kunna spontanidrotta utan idrottsplatser med elljus eller dyra pannlampor.

  När vi väl gått över till sommartid x 2 så är det slutkrånglat med att ställa om.

  ReplyDelete
 3. Väl rutet! Jag tror att det här är en fråga för Partit #Sparpodden

  //Humankapitalisten

  ReplyDelete
 4. Anonymous4:39 PM

  tycker själv det var ganska OK med morgonpromenad i ljuset idag

  då får flytta till västra spanien, de är väl typ 2timmar efter Stockholm i soltid, samma tid som Sverige fast de ligger väster om västra England

  ReplyDelete
 5. Bra tips om västra Spanien! Även mitt planerade pensionsland Portugal ser bra ut. Långt västerut för bara 1h vridning av klockan från Sverige.

  ReplyDelete
 6. Ett alternativ är ju att låta klockan vara ifred, och ändra arbetstiderna i stället.

  ReplyDelete
 7. Anonymous7:22 PM

  Näe, mer sovmorgon till folket. Vintertid x 4...

  ReplyDelete
 8. Tills resten av Sverige tagit förnuftet till fånga och följer ditt råd, vad tror du om att göra som fattigbonddräng föreslår och ställa om själv? Stig upp två timmar tidigre, var på jobbet två timmar tidigare och dra hem/ut och träna två timmar tidigare. Det borde väl vara genomförbart med start imorgon?

  ReplyDelete
 9. Har tyvärr en arbetsplats där folk bokar möten en tisdag kl 16-17 och liknande vansinne.

  ReplyDelete
 10. Anonymous9:14 PM

  Håller med till 100%
  Inte så lätt å gå till jobbet tidigare då man har barn som skall vara på dagis/förskola/skola 0800.

  ReplyDelete
 11. Vad skulle hända om du lade in egna bokningar så du var upptagen från typ kl 15? Skulle folk välja annan tid för sona möten eller skulle de komma och be dig avboka din egna tid?

  ReplyDelete
 12. Om jag la in att jag var upptagen varje dag från kl 15 och gick hem med motiveringen att jag var på plats kl 6 på morgonen skulle det bli problem. Tyvärr.

  ReplyDelete
 13. Jag tror lek med klockan bara skulle ge tillfälliga effekter. Folk tycker inte om att gå upp i mörker så blir det mörkt längre på mornarna kommer man bara lägga mer saker senare på dagen och plötsligt är du på jobbet 9-18 istället för 8-17 och har inte vunnit någonting.

  Du har brutit mot folks förväntningar på penningaförbrukning. Kanske kan du bryta mot folks förväntningar på arbetstider också och komma till jobbet tidigare?

  ReplyDelete
 14. Börsen kommer fortfarande öppna kl 9 och AIKs vardagsmatch vara slut kl 21. Så att tro att dygnet vara skulle vridas oavsett vad klockan visar är nonsens.

  Jag ska ändå sluta jobba snart så det handlar inte om mig. Utan om slöseri med el och kommande generationer feta barn med d-vitaminbrist.

  ReplyDelete
 15. Anonymous3:04 PM

  Mejla Mårder. Tror det skulle kunna bli en hjärtefråga för Partit.

  ReplyDelete
 16. Har du tänkt att "köpa" eller "hyra" boende i t ex Portugal och fortfarande ha ett boende i Sverige?
  Hur blir det då med dina kostnader?
  För 9000:- är ju egentligen inte så fruktansvärt mycket i månaden anser jag.
  Jag hade försökt komma upp i en nivå på 12-13000:- även om det hade inneburit 1-2 år till i arbete, men alla är vi olika som tur är :D

  ReplyDelete
 17. Anonymous4:20 PM

  Håller med om att sommartiden borde kvarstå på vintern så det blir ljusare på eftermiddagarna. Men tycker däremot att den såkallade normaltiden borde flyttas till sommaren då det är alldeles för ljust på kvällen istället. Be t.ex. barnen gå och lägga sig vid 19-20 tiden när solen står som en strålkastare in i sovrummet är inte det lättaste...

  /Lukas

  ReplyDelete
 18. Kommer inte ha dubbelt boende om jag flyttar ut på landet i Sverige eller till ett varmare land är det delvis för att frigöra de miljoner som är bundet i lägenheten. Även om månadskostnaden blir lite högre tar det lång tid att bränna de pengar som frigörs vid försäljning av nuvarande boende.

  ReplyDelete