Monday, October 24, 2016

Skog som investering

Har alltid gillat att vara ute i naturen och inte minst i skogen. Som storstadsmänniska har jag dock extremt dålig koll på vad det innebär att äga skog. Trots det finns det en dröm om att ha några hektar skog den dag jag inte behöver jobba längre, kanske bo på landet och jobba någon timme i veckan i sin egna skog. Att äga något konkret och att titta ut över några km egen skog vore ju fantastiskt. Tänk att vid varje ny lön köpa ett hektar skog av grannägaren, så din skog bara blir större och större för varje månad. En bit upp i landet verkar det inte omöjligt att få en hektar för ungefär mitt månadssparande på drygt 25 000 kr.

Tanken har varit att det vore ett trevligt tidsfördriv som kanske kunde avkasta 4-5% per år eller något sånt om man inte lägger ner något jobb på det. Och kanske 50 kr i timmen där utöver om man jobbar lite själv i skogen med att gallra och skrämma bort älgar som gnager på plantorna. Har som sagt absolut ingen koll på mer än det mest grundläggande i hur man jobbar i skog, har kört motorsåg och röjsåg kanske 5 gånger i livet..

Så i helgen när jag råkade ramla över en kille på Twitter som skrev att han drev en podd som heter Skogspodden vaknade mitt sovande intresse för skog vid liv. Googlade på priser och avkastning någon timme och så lyssnade jag på några avsnitt på den där Skogspodden. Valde givetvis två avsnitt som handlade om ekonomi och skog som investering och gick direkt på godbitarna. Rotrötor hos granar i all ära, men pengar är ju alltid pengar.

Inser att man måste binda upp rätt många miljoner i skog för att få något regelbundet kassaflöde att tala om. Så som ren investering som ska hjälpa mig att leva utan vanligt jobb inom ett par år känns det avlägset. Skog verkar vara bättre om man ärvt det och även planerar egna barn som kan ta över skogen i framtiden. Att köpa skog som 40 åring för att leva på avkastningen i 40-50 år verkar inte optimalt.

Men drömmen finns kvar där någonstans i bakhuvudet. Att det skulle vara roligare med ett hus på landet och en skog än att binda upp samma pengar i en lägenhet i Stockholm. Fast allra bäst kanske det är att hyra ett boende i Portugal trots allt och låta aktieutdelningarna stå för kassaflödet. Så får man promenera barfota på en sandstrand istället för med stövlar i sin egna skog.

Känner ni igen min pepp på att äga något mer fysiskt än aktier?

19 comments:

 1. Japp, jag har därför köpt en gård med både skog och öppna fält. Inget märkvärdigt. Men skogen blir mer en rekreation som ger ved, sysselsättning och möjligheter. Jag ska exempelvis bygga egen MTB-bana tänkte jag. :)

  Jag har också haft planer på Portugal och sandstrand, vilket jag skrivit en hel del om, men jag tror jag skulle ledsna ganska snart. Halvfull och dåligt sysselsatt är inte min grej liksom.

  Onkel Toms stuga

  ReplyDelete
 2. Anonymous5:28 PM

  Jag har sedan 2008 40 lägenheter i en mindre stad i Småland. De avkastar ca 9%/år på investerat kapital. Inköpspris är ca 14 000 000 och dagens värde ca 26 000 000. Jag lägger ner ungefär 10-15 h per månad på bokföring och kontroll av hyror mm., resten tar vaktmästaren hand om. Det kanske kan vara en investering som ger bättre och stabilare avkastning än skog.

  ReplyDelete
 3. Anonymous5:31 PM

  Delar helt klart din dröm. Och genom sparande i aktier hoppas jag kunna frigöra tid för att ha möjlighet att planera och sköta egen skog. Är också oerhört intresserad av jakt och de vore en dröm att kunna styra skogsbruket på den egna jaktmarken och vice versa. Började förra terminen läsa kurser i familjeskogsbruk från Linnéuniversitetet (deltid, 25%) på min fritid och det är så intressant och man blir bara mer och mer sugen på den egna skogen. Om/när du slutar jobba och vill ägna dagarna åt ett mycket intressant tidsfördriv så rekommenderar jag deras kurser! Alltid intressant med ny kunskap och man lär känna många trevliga människor på vägen.

  ReplyDelete
 4. Hej!

  Hittills så har skog som investering varit en bra affär men om det kommer att fortsätta vara det är svårt att säga. Vad som däremot är helt klart är att sköta den egna skogen ger en skön tillfredsställelse som är svår att sätta ett pris på. Dessutom är skog en fantastisk råvara som är förnyelsebar och bra för miljön (binder CO2 när den växer och ersätter produkter som har negativ miljöpåverkan). Så det är klart du ska ha lite skog på sikt!
  Jag kan också rekommendera kurserna på Linnéuniversitetet.

  Per @Skogspodden

  ReplyDelete
 5. Det är min motivation och anledningen till att jag sparar och investerar. Att äga nåt mer fysiskt än aktier. En dag kommer jag göra mig av med alltihop och köpa gård. Inom 10-15år kommer ett generationskifte ske och jag har två syskon att lösa ut. Hur bra än mina investeringar än går kommer jag aldrig att kunna finansiera detta fullt ut. Men jag sparar ändå. Banken kommer vilja se pengar. Hade varit bra nice om man kunde ta sitt förnuft till fånga och visualisera sandstranden med gott om tid och utdelningarna som rullar in istället för skuldsatt resten av livet och med koskit bakom öronen. Men det är som det är. I dag kan jag köpa 2,5ha. Bara 67,5 kvar. Om inte granngården blir till salu också. Blir några mil längs vägren och åkerkant för att leta burkar.

  ReplyDelete
 6. Anonymous7:50 PM

  Du får komma ner hit, jag har ca 200 ha skog och är utbildad skogsmästare, har följt din blogg och sedan ett år börjat spara i aktier, vi skulle kunna ha en helg där vi lär varandra ett och annat, haha.
  Men som dom sa, det har varit bra med skog, framtiden är ju svår att sia om, men det är nog precis som med börsen, långsiktighet är det som gäller. Men det är jobb, sjukt mycket jobb, och det är inte bara röjning och gallring, utan det är vägar som skall underhållas, vindfällor som skall hämtas, planteringar som skall skötas, en viltstam som skall hållas kort, med mera.
  Men det är sjukt kul och väldigt givande, om det blir bra ekonomiskt får framtiden utvisa, det är därför jag försöker sprida risken genom aktier, känns dumt att ha 100% sparande i skogen. Känns typ som att ha 100% i ericsson. Så det enda skogsrelaterade jag har på börsen är SCA via industrivärlden, resten lägger jag på annat. Lycka till

  ReplyDelete
 7. Instämmer i inlägget från Anonymous:
  Tid och pengar behövs det rätt mycket av när det gäller att äga skog. Kunskaper en annan aspekt. Skogsplanen talar om vad som ska göras och när, grovt sett. Man kan leja bort mycket av arbetet, men då får du mindre kvar. Lägger du ner mer arbete själv, så kostar det tid och pengar. Lite krasst har jag personligen svårt att se att man kan få till ett jämnt kassaflöde via en investering i en skog (jämfört med exempelvis äga ett hyreshus eller erhålla utdelningar från aktier). Dessutom krävs en ganska stor hög pengar att pytsa in kontant. Glöm 15% kontant som vid husköp... Bland annat räknas avverkningsbar skog bort (när du vill lånefinansiera ett köp av en skogs/jordbruksfastighet).
  Man ska komma ihåg att markägare idag oftare ärver eller gör upp inom släkten när det gäller den här typen av affärer, speciellt större jord- och skogsfastigheter. Procentuellt sett är det få "nya" markägare som tillkommer varje år, orsaken är krass: väldigt få har ett par miljoner att hosta upp kontant.

  Sedan finns det ju givetvis andra aspekter, än de strikt ekonomiska, att ta hänsyn till. Det finns även små fastigheter med några hektar mark, ibland med ett litet torp på. Kan vara intressant att börja i liten skala för att "lära sig hantverket" så att säga.

  ReplyDelete
 8. För att njuta av skogen behöver man inte äga den. Spara dig besväret och utnyttja allemansrätten. För all del kan man ju köpa sig ett hus på landet istället för i stan om man trivs bättre i landsbygdsmiljö.

  ReplyDelete
 9. Anonymous9:54 PM

  Min släkt står inför ett arvskifte. Ca 600 hektar i södra Sverige. Ingen av oss fyra är har något som helst intresse och endast jag (äldsta sonen 32 år) har trygg ekonomisk grund. Jag har dock numera byggt upp mitt liv/karriär 25 mil från gården.

  Vad tusan gör man? Hur spelar man sina kort? De äldre står handfallna och blir bara äldre och äldre.

  ReplyDelete
  Replies
  1. 25 mil bort är inte så långt för tillsynsresor till gården. Jag har samma sits och äger fädernesgården ihop med min bror. Vi jobbar nu väldigt lite själva utan hyr in tjänster via medlemskap i Södra skogsägarna (finns flera andra med liknande upplägg). Nästan ingen 'hugger' själv i skogen, det är inte lönsamt jämfört med att låta en van maskinförare göra jobbet. Inne på tredje året som ägare och vi har gått plus sen start. Nyckeln är en färsk skogsbruksplan där alla åtgärder framgår. Bara att följa.
   4 delägare är kanske lite knepigare tycker jag, vi är bara två. Men det är inte omöjligt om man vill.

   Delete
 10. Anonymous10:01 PM

  Jag hade köpt ut dom övriga. Gått ner på halvtid och skött gården övrig tid, om det går. 600 ha i södra Sverige går att försörja sig ganska bra på.
  Det är ju synd när gården går ur släkten, men å andra sidan så behövs ju 100 % engagemang. Eller så driver ni det ihop om ni kan hålla sams.

  ReplyDelete
 11. Anonymous9:09 AM

  Mm det är väl lite sådan tankar jag går i. Gå ner i tid på befintligt jobb alternativt starta eget och ta sig an endast de bra kunderna.

  Ju äldre man blir, desto mer känner man sitt kall att föra det vidare. Att va den som cashar in klingar inte gått i våra trakter och är egentligen inget alternativ så vida inte de äldre tar tag i det.

  ..fortsättning följer=)

  ReplyDelete
 12. Peter9:20 AM

  Självklart släpper du inte gården! Jag äger med några i familjen en släktgård i Småland. I samband med att jag tog över en tredjedel år 2001 så sålde mina föräldrars generation de sista 90 hektaren med skog (från början var det väl 400 hektar som såldes för ca 60 år sedan. änkan var ju tvungen att leva...). Jag ångrar bittert att jag inte köpte de 90 hektaren. Gör inte om mitt misstag!

  ReplyDelete
 13. Somsagt, vem har råd att köpa 600 hektar skog idag? Möjligen bara befintliga skogsägare med finansiella muskler, läs stora skogsägare.

  Det saknas ambition att få fler att äga skog, vilket kanske är synd.

  ReplyDelete
 14. Anonymous10:53 AM

  När vi har gjort generations-skiften på våra gårdar så har det byggt på att dom som släppt sin andel har gjort det billigt, och på så sätt bidragit till att det stannat i släkten. Men det är tråkig utveckling med skogen då de flesta små skiften köps upp av traktens storskogsägare.

  ReplyDelete
 15. Anonymous12:39 PM

  har varit med på några budgivningar av skog i trakten, men inget inhandlat ännu.
  har även pratat med granne om att köpa ett litet skifte på ca 8 HA men avstyckningskostnaderna är GROTESKA!
  så att köpa skog som inte är en egen fastighet är nog en utopi.

  jag har nästan övergett tanken och istället låna upp några miljoner på banken och köpa aktier för dem. tex sca, holmen osv. tror det kan vara bättre avkastning trots allt.

  sen som rekreation och jakt etc är det oslagbart.

  har ett förväntat arv med på drygt 100HA i norrland, men dit är det 50 mil så det känns inte lika kul som om det vore inpå knuten hemmavid..

  ReplyDelete
 16. Skog är en extremt långsiktig investering och jag tycker som Peter här ovan; SÄLJ INTE skogsfastigheten om ni har en. Det kommer bli svårt att köpa skogsfastigheter i framtiden.

  Och vill ni investera i skog utan att köpa själva så motsvarar 100 aktier i Holmen ca 1,5 hektar skog. Det är det billigaste sättet att bli skogsägare. Även om man bara blir det indirekt.

  ReplyDelete
 17. @Aktiepappa
  I Holmen får man betala ca 27 000 kr per hektar produktiv skogsmark vid dagens kurs. I Latvian Forest kommer man undan med 15 000 kr/hektar. Dock i Lettland då.

  Men har själv inte köpt några Latvian. Dom delar inte ut något och jag funderar på om storleken är tillräkligt för att få till en kostnadseffektiv drift.

  ReplyDelete
 18. Anonymous6:20 PM

  Hej, Letar du efter ett företag lån, personliga lån, bostadslån, billån, studielån, skuldkonsolidering lån, lån utan säkerhet, riskkapital, etc. .. Eller var du vägrade ett lån från en bank eller ett finansinstitut. du är på rätt plats för ditt lån lösningar! Jag är en privat långivare, jag ger ut lån till företag och privatpersoner på en låg och prisvärd ränta på 3% ränta. För mer info kontakta oss via.
  stegermichaelonline@gmail.com

  ReplyDelete