Wednesday, October 12, 2016

Ericsson

Riktig tråkig utveckling i Ericsson, kraftigt ner idag på vinstvarning.

En aktie jag köpte på runt 50 kr (innan omvänd split så motsvarar väl 250kr idag tror jag) kanske runt 2001. Då hade den gått ner massor sen mars 2000 och jag trodde jag gjorde ett fynd. Sen fortsatte den ner och jag köpte på för studiemedel och lön från sommarjobb ända ner till nyemissionen på runt 3kr. Sen vände den upp och tack vare att jag fick så många aktier när jag köpte för på 3 kr jämfört när jag köpte för samma summa vid kurs 30 kr så blev det helt ok till slut. Nu har jag inte ägt Ericsson på många år. Förutom det jag har via Investor och Industrivärden. Vilket är mindre än man tror, Ericsson vägde tex bara ca 4% i Investor innan dagens fall. Nu ännu lite mindre. Har man då 5% av portföljen i ett investmentbolag som i sin tur har 5% i ett enskilt bolag blir ju påverkan liten. Vilket ju tyvärr även gäller i uppgång.

Men att följa index ungefär känns helt ok. Självklart hoppas man på någon procent extra per år. Tex genom att äga vissa bolag som ABB, Atlas Copco och SCA både i investmentbolag och separat. Men inte äga andra som Ericsson och SSAB separat.

Målet är runt 10% av den slutliga portföljen i både Investor och Industrivärden. Samma vikt som H&M alltså. H&M har jag för övrigt köpt som en galning senaste tiden men nu har jag tagit en paus då den ligger över 250 kr.

18 comments:

 1. Anonymous7:05 PM

  Frågan är, vågar man gå in och plocka upp aktien nu?

  ReplyDelete
 2. Riktigt tråkigt för inblandade i Ericsson. Jag har spenderat dagen grubblandes på till vilken grad jag är okej med innehav i investmentbolag som jag själv inte gillar. Det går ju att falla tillbaka på tankarna du presenterar att "5% av 5% är väldigt lite", samtidigt känns det inte som ett vattentätt argument. Hur mycket kan du se mellan fingrarna när det kommer till innehav i investmentbolag som du inte gillar? Eller förlitar du dig på att de vet vad de gör och fokuserar på substansrabatter och liknande istället?

  //Humankapitalisten

  ReplyDelete
 3. Jag litar fullt ut på investmentbolag och så länge rabatten är så hög att man får 2-3 bolag som Ericsson på köpet känns investmentbolagen klockrena. Jag kommer fortsätta fylla på i Investor!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous9:15 PM

   Hej miljöner. Själv kör jag i min fondportfölj.
   Spiltan Global investement 50%
   Spiltan investement 32%
   Amf småbolag 18%.
   0,42% årsavgift. Långsiktigt.
   Tankar månadsvis 12000kr. Har även aktier men med tiden det mesta ska in i fondportföljen. Vad tycker du?
   Mvh.jacke77

   Delete
 4. Tråkigt både för aktieägare och Sverige med Ericssons utveckling. Man får väll hoppas att en ny VD kan ordna upp ett och annat. Mvh Slimis

  ReplyDelete
 5. Anonymous9:04 PM

  Jo tufft att äga Ericsson för närvarande. Men är inte reaktionen överdriven 20%!? Vi visste ju att försäljningen går knackigt samt att det är stökigt i ledningen. Jaja.. sätter hoppet till att 5G blir en Ericsson succé.

  ReplyDelete
 6. Anonymous9:54 PM

  30-32kr är min högst ovetenskapliga och amatörmässiga värdering då den är intressant för ett köp. Vilket är eran?

  ReplyDelete
 7. Jag köpte Ericsson idag igen. Fortsätter fånga den fallande kniven. Inte så sent som deras förra stora nedgång till ca. 60 kr köpte jag. På något vis så tror jag att deras framtid ser ljus ut, men på ett annat sätt tvivlar jag på deras utveckling. Är nog inte strategin i sig som jag tvivlar på utan mest kringliggande ledning. Är som ett väldigt högt spel detta. Tur man inte spelar lika mycket kring resterande innehav :)

  ReplyDelete
 8. Anonymous10:42 PM

  Ericsson borde ha rasat mer än 20% idag. I mina ögon ett riktigt skitföretag som inte gjort många rätt sedan slutet av 90-talet. Då började man "spara" på fel saker...outsourcing, låglöneländer, trista konsumentprodukter etc. De senaste turerna med avgångar och varsel, en ledning som helt levt i det blå...nej, det är ett tragiskt företag som jag inte vill satsa en krona på även om de skulle rasa med ytterligare 50%.

  Spontant så börjar jag nu själv dra öronen åt mig...börsutvecklingen sedan början av juli könns på tok för kraftig i förhållande till vad företagen levererar. Är det fler än jag som misstänker att det är dags för en rekyl nedåt? 15-25% ner på ganska kort tid...eller är jag för pessimistisk?

  ReplyDelete
 9. Anonymous10:50 PM

  Om de fångar trenden "internet of things" är aktien självklart köpvärd. Med eller utan 5G. Men Cisco och amerikansk datacom konkurrerar om världsherraväldet?! Kanske kan någon med branchkunskap kommentera? Måste erkänna att jag inte har professionell bedömning av framtiden.

  ReplyDelete
 10. Anonymous11:01 PM

  ...eller Huawei som väl snart har fler anställda i Sverige än Ericsson. Det är massor av duktigt folk som gått till just Huawei...ett företag med framtidsutsikter till skillnad mot Ericsson.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous11:30 PM

   OK, tvivlar inte på det. Old East konkurrerar ur New West. Tyvärr

   Delete
 11. Ja det är svårt att se vart bolaget är på väg. Jag hoppas de vänder trenden, lockar till sig bra chefer och tillika anställda som innoverar inifrån! Köpte in mig en pyttepost på 65, kanske tar tillfället att sänka mitt GAV, men som du säger det är svårt att veta hur man ska ställa sig! Mvh Kneg till Deg

  ReplyDelete
 12. Anonymous2:31 PM

  fråga till miljonären

  sparar du i en isk? har du dina utländska innehav i en kf?

  ReplyDelete
 13. Alla aktier i KF. Alla fonder i ISK.

  ReplyDelete
 14. Man undrar ju om det inte börjar bli köpläge i Ericsson nu eller är de dödsdömda?

  ReplyDelete
 15. Anonymous7:32 PM

  Finns det något kul med Ericsson förutom att aktien sjunker? Det finns ju välskötta roliga företag att satsa sina pengar på istället.

  ReplyDelete