Tuesday, November 01, 2016

Två sparsamma månader kvar

Det är november vilket inte bara innebär höst, regn, mörker och att sparekonomen Hemberg är tillbaka på jobbet.

Det betyder också att mitt livs näst sista riktigt sparsamma månad är inledd. Vid nyår höjer jag mina omkostnader från 6000 kr i månaden till någonstans runt 9000 kr. Kommer sen aldrig behöva sänka kostnaderna igen även om jag skulle sluta jobba imorgon, utan 10 sparsamma år är till ända.

Hur det känns att leva på 9000 kr i månaden kommer avgöra om jag slutar jobba väldigt snart eller kör på några år till för att skapa lite marginal. Troligtvis skulle jag kunna få ut en bra bit över 10.000 i månaden netto i dagens penningvärde om jag slutade jobba imorgon. Så kommande års jobb handlar bara om hur mycket marginal jag vill skaffa. Och det kommer bli lättare att få en bild av när jag märker vilken lyx 9000 kr i månaden räcker till.

18 comments:

 1. Vad ska du lägga de extra 3000 kronorna på?

  ReplyDelete
  Replies
  1. De 3000 kr kommer främst gå till SL kort under ca halva året, lunch ute några dagar i veckan (subventionerat via rikskort) samt sommarsemester utomlands.

   Delete
 2. Det låter så definitivt. Känner du för högre marginaler längre fram går det ju att hoppa upp på ekorrhjulet igen, mer eller mindre tillfälligt. Vad statistiken än säger verkar det finnas hur mycket jobb som helst och knappt en arbetsgivare som inte har problem att tillsätta de tjänster som finns.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Håller med om att jag har ganska absolut syn på det här med jobb. Men tänker att jag tjänar ok nu och är inne i snurren. Lägg dessutom till avkastning år på år så kommer aldrig en månads jobb i framtiden kunna mäta sig med att jobba en extra månad nu. Vill känna att jag inte BEHÖVER jobba en dag till när jag slutar. Sen kommer jag troligtvis göra det ändå i någon form. Men det finns absolut en risk att jag jobbar "för länge" med den inställningen.

   Delete
 3. Jag hoppas att du hittar ändamål för den extra konsumtionen som bidrar till ett större välmående och att det inte kommer kännas på tok för ångestfyllt att lämna dina tidigare invanda konsumtionsnivåer.

  Det ska bli spännande att ta del av var konsumtionen hamnar!

  //Humankapitalisten

  ReplyDelete
 4. Anonymous11:33 AM

  Hur kan man leva på 6 eller 9tkr/mån??? Bor i tält och äter bark?
  Jobba på och fortsätt spara istället så du kommer upp till drägliga 40-100tkr/mån. Lycka till oavsett.

  ReplyDelete
 5. Anonymous3:03 PM

  Har du räknat på en framtida skilsmässa?

  ReplyDelete
 6. Hur "rimmar" att sluta jobba "nu" med dina mål för antalet aktier?

  Lycka till med besluten framöver och att klara av arr sätta sprätt på mer pengar!

  Mvh

  Egon

  ReplyDelete
 7. Har inte räknat på skilsmässa men mer än ökad boendekostnad bör det inte innebära rent ekonomiskt.

  Att sluta jobba närmaste 2 åren rimmar dåligt med målsättningen på antal aktier. Frågan är om det är tanken att sluta jobba snart eller antalet aktier som är fel.

  ReplyDelete
 8. Tjenare Miljonären!

  Bra jobbat! Har du aldrig funderat på att gå ner och jobba 18%? :)

  ReplyDelete
 9. James7:10 PM

  Har du lite marginal, så att du kan återinvestera 10-15% så kommer du förr eller senare nå aktiemålet. Lev för 9 lax & återinvestera 1 känns ju som en rätt trygg kombo. När har du råd med det?

  ReplyDelete
 10. Har du tänkt att "köpa" eller "hyra" boende i t ex Portugal och fortfarande ha ett boende i Sverige?
  Hur blir det då med dina kostnader?
  För 9000:- är ju egentligen inte så fruktansvärt mycket i månaden anser jag.
  Jag hade försökt komma upp i en nivå på 12-13000:- även om det hade inneburit 1-2 år till i arbete, men alla är vi olika som tur är :D

  ReplyDelete
 11. Markus7:28 PM

  Till alla er som inte kan förstå hur det är att leva på 6000 kr i månaden vet nog inte riktigt hur det är. Jag lever på 6000 kr i månaden och jag tycker att jag lever bra. 5000 kr går till boende (och alla omkostnader som det medföljer) och mat, 1000 kr går till allt annat utöver det. Jag lever verkligen inte i ett tält utan i en jättefin, ny lägenhet som kostar 7500 kr i månaden (som jag dock delar med min partner). Resten av mina inkomst sparar jag i aktier och fonder, och min inkomst är bara 9500 kr i månaden (10 månader om året bara, d.v.s. student).

  Miljonären har säkerligen lägre boendekostnader än mig så han har till och med mer pengar än mig att leva för, så kan själv intyga att om han ska leva för 9000 kr i månaden blir det relativt lyxigt!

  ReplyDelete
 12. Jakob9:12 PM

  Jag sätter en femma på att du inte klarar att höja ditt snitt till 9000 kr/månad, med ditt sinne för sparande är jag tveksam till om du tex kan med att köpa lunch för en hundring när du vet den summan ger matlådor för två veckor ;)

  Och tack för inspirationen!

  ReplyDelete
 13. Markus - Alla omkostnader och mat för 1250kr/mån är riktigt bra gjort.
  Hur ser dina omkostnader ut och vad äter du?

  ReplyDelete
 14. Markus8:14 AM

  Hej Belseful.

  Hyran är 7500 kr, och går ej att ändra på. Hemförsäkringen är 85 kr, elen är ungefär 150 kr, internet är 150 kr, men allt detta delar jag och min partner på. Vi har inga transportkostnader utan vi går och cyklar överallt. Det funkar bra på sommaren men på vintern kan det vara lite jobbigt. Men de kostnaderna som vi kan förändra är matkostnaderna som vi har för lite över 1000 kr i månaden per person. Det handlar inte om att vi äter den billigaste eller sämsta maten, utan att vi planerar (eller snarare jag) varje måltid. Vi köper faktiskt alltid ekologiskt som är några kronor dyrare men är i det stora hela en väldigt liten skillnad, men vi äter varor som inte är särskilt dyra från början. Vi äter aldrig "fint" kött, och kött äter vi också väldigt sällan. När vi äter kött har jag tagit inspiration från bl.a. Asien där köttet inte är huvuddelen av måltiden, utan den är där för att göra maten godare, som vi svenskar har såser till. Så det blir mycket potatis t.ex. och lite kött. Båda jag och min partner äter normala mängder mat och vi är inga matvrak. Det billigaste vi äter är blodpudding och det tycker vi båda är riktigt gott och det äter vi ungefär 2 gånger i veckan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous2:30 PM

   Leva för 2000kr i månaden som studen är nog inte extremt ovanligt? alltid typ gratis aktiviteter eftersom ingen har pengar, men sen är de klart att jämfört med de som slösar hela csn är det kanon bra!

   Delete
 15. Bra jobbat. Grattis i förskott. Jag har följt dig av och till sen start.

  ReplyDelete