Friday, October 07, 2016

Ännu en arbetsvecka avklarad

Tiden går riktigt fort just nu. Redan fredag kväll. Ganska lagom mycket jobb gör att dagarna rullar på. Är faktiskt riktigt ok på jobbet för närvarande. Tänker givetvis på friheten och pension varje dag, men bara 2-3 gånger om dagen jämfört med 10 gånger när jag är less på jobbet.

Det är ju trots allt så att det kommer påverka mitt framtida kassaflöde rätt ordentligt om jag skulle kunna känna att det var ok att jobba ett år mer än tänkt. Fortsätta stoppa in 20-25.000 i månaden och återinvestera utdelningen ett år till. Dessutom tjänstepension och allmänn pension som betalas in utan att man riktigt tänker på det. Och ett år mindre kvar som pengarna ska räcka.

Men ska absolut inte tvinga mig själv att jobba vidare om jag inte trivs. Att lida på jobbet och sen dö med pengar kvar är inte tanken.

Trevlig helg på er!

16 comments:

 1. Anonymous12:32 AM

  Du längtar till helgen hela veckan. Vad gör du en normal helg?

  ReplyDelete
 2. Tränar i lugn och ro, utan att klämma in det före eller efter jobbet som på vardagen. Ofta tillsammans med en kompis som jag sällan lyckas med på vardagar.

  Går upp lika tidigt som vanligt men sover middag 1h i soffan.

  Umgås med min fru.

  Går till biblioteket och läser tidningar.

  Älskar helg/semester vilket gör att jag längtar efter dagen då jag inte behöver jobba mer.

  ReplyDelete
 3. Mycket bra och motiverande läsning!

  Är du inte rädd för att det ska bli "ett år till beteende"? Det vill säga. När tiden då pensionen nalkas så tänker du "hmmm, det vore kanske bra att jobba ett halvår till, tråkigt att inte kunna fylla på portföljen". Det är i alla fall något som jag är rädd för :)

  ReplyDelete
 4. Jo är livrädd för det och risken känns stor att man jobbar för länge.

  ReplyDelete
 5. Jag älskar att jobba, jag älskar att vara ledig. Min kärlek ligger i att själv kunna välja om jag vill jobba eller vara ledig. Det är en av de största lärdomarna jag tar med mig från min tid som professionell pokerspelare, känslan att vara sin egen chef till 100%.

  Hoppas att den sista tiden på jobbet är uthärdlig, du kommer garanterat nostalgiskt tänka tillbaka på den här tiden i framtiden.

  Lycka till, fortsätt blogga. Du gör det bra!

  //Humankapitalisten

  ReplyDelete
 6. Du kanske har besvarat frågan innan, men du funderar inte på att gå ned i tidsomfattning och jobba halvtid med start 2018, snarare än att sluta jobba helt? Personligen tror jag att man riskerar falla i en ond cirkel där man enbart stannar hemma dagarna i ända pga. alla vänner och familj är på jobbet. Hur ser du på detta? Jag tror halvtid är en bra avvägning, man kommer ut och träffar människor samtidigt som man fortsätter bygga på utdelningsmaskinen.
  /S

  ReplyDelete
 7. Jobba mindre några år från 2018 är planen. Kommer inte nått målet i antal aktier om under 2 år. Om det blir som anställd eller i egen regi är inte bestämt. Skulle tro att runt 25-50% mellan 2018-2021 är rimligt.

  Väldigt lönsamt skattemässigt att jobba mindre om man betalar statlig skatt idag.

  ReplyDelete
 8. Anonymous7:19 AM

  hur många marabou köpte du? vilket är din favorit? hur mkt pengar lägger du på choklad/godis skräpmat osv per år?

  ReplyDelete
 9. Köpte 2 x 200g Marabou. Skulle säga att vi äter glass/godis/fika för 20 kr per vecka dvs 1000 kr per år. På 2 personer.

  Äter pizza 10 gånger om året också om det är skräpmat. Men skulle ju ändå ätit någon middag så inte helt onödigt.

  ReplyDelete
 10. Varför inte byta jobb? Bör finnas både bättre och sämre jobb där ute, och något nytt brukar alltid ge en nytändning.

  ReplyDelete
 11. Anonymous1:13 PM

  Misstänker att du följer Gunther på Shareville och därför precis som jag fick ett mejl om hans certköp. Funderingar kring det?

  ReplyDelete
 12. Robin: Ja byta jobb skulle kunna vara ett alternativ. Men är egentligen inte mitt jobb jag har så mycket emot utan att jobba. Frågan är om det är lönt att byta jobb med bara 2 år kvar. Kanske bättre att bita ihop till sommaren 2018 och sen ev ta ett roligare halvtidsjobb efter det? Men självklart hittade jag ett roligt jobb men ungefär samma betalt skulle jag byta direkt.

  Anonym: Har tyvärr inte Shareville så berätta gärna mer.

  ReplyDelete
 13. Anonymous7:52 PM

  Detta skrev Gunther:


  Köpte XACT BEAR 2 till kurs 75.95 SEK

  Sedan urblåsningen på börsen dagarna efter Brexit har börsen lyft sig rejält. Återhämtningen har skett utan att bolagen indikerat ljusare utsikter för vinsterna det närmsta året. Snittet för P/B bland storbolagen är 4,4. Det innebär att man får betala i snitt 4 kronor och 40 öre för varje krona eget kapital – en sällsynt hög nivå. Därtill är det genomsnittliga P/e-talet nu långt över 20 vilket också är på historiskt höga nivåer. Förklaringen till den höga värderingen återfinns i den extremt expansiva penningpolitiken som yttrar sig i minusränta och stora stödköp av obligationer. Som investerare är det aldrig roligt att behöva vara helt beroende av Riksbankens agerande för att kunna försvara sina börsinvesteringar. Visst, få saker idag tyder på att penningpolitiken skulle förändras på 6-12 månaders sikt. Men min uppfattning är ändå att aktier generellt kommer att få det tuffare närmsta tiden. Därför har jag idag tagit en kort position (spekulerar i en nedgång) mot OMXS30. Däremot behåller jag tillsvidare mina enskilda aktieinnehav eftersom jag anser att de som grupp har en möjlighet att utvecklas bättre än marknaden. Min korta position är självklart inget långsiktigt innehav utan jag är mer intresserad av att kortsiktigt ”försäkra mig mot” en sättning i marknaden. Därför kan tidshorisonten bli väldigt kort och jag kan även komma att stänga positionen med förlust om marknaden fortsätter visa styrka. En lärdom är att aldrig vara sen med att erkänna om man har fel. Marknaden har ”alltid rätt” och det kan kosta på att gå emot trenden.

  ReplyDelete
 14. Tycker nästan att du ska satsa på att börja gå ner till 80% ett tag (om det fungerar med din nuvarande arbetssituation). Tror att en ledig dag extra kan göra riktigt stor skillnad + att du kan pynta in mer i din fantastiska portfölj. Frågan är då bara vilken dag man skulle ta :)

  ReplyDelete
 15. Anonymous9:44 PM

  Hur man kan tänka om pengar som jag tror kan passa dig, Psychology of Money: https://www.youtube.com/watch?v=NhrGf73Ftwo&feature=youtu.be

  /MB

  ReplyDelete