Tuesday, October 18, 2016

Tips till mig själv som 25 åring

Jag har fått ett par frågor och kommentarer kring hur jag ser på mina drygt 10 år som heltidsarbetande sparare med målet att bli rik och fri. Ångrar jag min strategi med mycket fonder till en början, vilka råd hade jag gett mig själv som 25 åring, har jag slagit index med min strategi etc?

Det är väldigt intressanta frågor, men tyvärr inte så lätta att svara på. Jag är väldigt nöjd med några saker...

För det första är jag nöjd med att jag i tidig ålder började intressera mig för aktier och fonder och insåg att aktiemarknaden över lång tid är ett utmärkt sätt att låta tiden och avkastningen jobba för mig. Jag hade rätt dålig koll på aktier och fonder men provade mig fram och lärde mig under resans gång. Från mycket dyra fonder hos Nordea och chansaktier via billigare fonder och stabilare utdelningsaktier.

Jag är också nöjd med att jag redan som student jobbade extra men inte använde lönen till att öka levnadsomkostnaderna utan kunde spara den extra pengen. Det gjorde att jag när jag började jobba kände att det var naturligt att ligga kvar på låga omkostnader och låta den ökade inkomsten gå till ett ökat sparande. Det har gjort att jag i stort sett legat på samma kostnad i 15 år. Där det som student blev kanske två tusenlappar i månaden i sparande, som nyanställd lågavlönad blev det 6 000 kr i månaden i sparande och på senare år tack vare en högre lön kunnat komma upp i över 25 000 i månaden i sparande.

Har även haft tur, inte minst genom att ta ett lån och köpa aktier nästan precis på botten hösten 2008. Vilket ju blev bra.

Vad kunde jag gjort bättre då?

Ja enskilda aktieköp eller försäljningar vid speciella tillfällen kunde ju givetvis blivit enormt mycket bättre. Men det är ju meningslöst att titta på med facit i hand. Jag har ibland tagit stora risker, inte minst med att investera över 1 miljon i rysslandsfonder under en tid av extrem oro i regionen och ett oljepris i fritt fall. Nu löste det sig och blev riktigt bra på ett par års sikt. Men jag kan konstatera att sparandet är så extremt mycket roligare men samtidigt mindre stressande nu när jag har ett mål i antalet aktier och en utdelning snarare än ett värde i portföljen. Ser jättemycket fram mot varje ny lön som möjliggör nya köp som för mig kanske 1% närmare slutmålet. Tidigare tänkte jag knappt på att månadssparandet gick in fonderna och att en ny lön kommit.

Så rent motivationsmässigt och intressemässigt önskar jag att jag hade växlat över till utdelningsaktier tidigare. Skapat mitt exelark med målsättningen 2000 H&M aktier där jag kunnat köpa några aktier varje månad redan när jag bara sparade 6000 kr i månaden. Kanske även tidigare börjat intressera mig för aktiesparandet på ett lite djupare plan. Gått med i unga aktiesparare, aktiespararna eller sökt större kontakt med likasinnade på annat håll. Är inte säker på att avkastningen hade blivit så mycket bättre, men hade fått en ännu roligare resa tror jag. Nu har jag ändå lärt mig mycket och fått mycket glädje av mitt aktieintresse men det är egentligen främst senaste 3-4 åren som jag känner att det blivit ett intresse i sig. Från början var det enbart ett sätt att nå målet att bli rik.

Sen går det ju inte att undvika att tänka i banor som att jag borde försökt börja jobba lite mer och tjäna lite bättre under perioden 2003-2009 då jag jämfört med de 5 senaste åren hade ett ganska lågt sparande. Tänk om jag kunnat sätta av 20.000 kr i månaden till aktiemarknaden under dessa år, det hade blivit fina köp såhär i efterhand.

12 comments:

 1. Anonymous3:55 PM

  Varför utdelningsaktier istället för fonder?
  Andra bloggar förespråkar fonder framför utdelningsaktier dels för att man inte behöver lägga så mycket tid på sparandet.
  Jag har funderat mycket över detta själv och vet inte vart jag står..

  ReplyDelete
 2. Anonymous4:09 PM

  Fonder kan vara bra om man absolut inte orkar engagera sig i Aktier tycker jag. Annars så tjänar man på i längden att köpa och återinvestera utdelningen och det kräver inte speciellt mycket intresse i aktier för att klara det.


  ReplyDelete
 3. Stora fördelen med aktier tycker jag är att det är roligare. Och lättare mentalt att få utdelning år ut och år in istället för att behöva sälja 5% av fonderna för att betala mat och hyra vilket kommer kännas tråkigt ett år när börsen rasat 35%.

  Men i princip funkar det absolut lika bra med fonder som aktier.

  ReplyDelete
 4. Intressant inlägg. Har du i ett tidigare inlägg redovisat hur mycket du sparat i månaden varje år under de senaste 10 åren. Skulle vara skoj att se hur mycket du sparade i början och när det verkligen blev stora summor (läs 20 000kr i månaden)

  ReplyDelete
 5. Anonymous4:43 PM

  Skulle du råda en student att ta csn-lån?

  ReplyDelete
 6. Tack för att du delar med dig! Jag känner igen mig i dina tankar kring att det faktiskt är roligare med direktägande i aktier. Jag är tämligen säker på att det motiverar mig till att lära mig mer, avsätta mer pengar, upptäcka världen genom alla företag som verkar inom den och så vidare. Vad jag vill ha sagt är att även om indexfondalternativet är bättre i teorin så är jag övertygad om att direktägande överträffar i praktiken på det stora hela för min del.

  Ser fram emot att läsa vilka tips du ger till dig själv som 35-åring om 10 år!

  //Humankapitalisten

  ReplyDelete
 7. Anonymous6:00 PM

  Har du någon gång funderat kring att investera i tillväxtbolag istället för att fokusera på utdelningar? Syftar då på mid och smallcap bolag.

  ReplyDelete
 8. Anonymous6:40 PM

  "Och lättare mentalt att få utdelning år ut och år in istället för att behöva sälja 5% av fonderna för att betala mat och hyra vilket kommer kännas tråkigt ett år när börsen rasat 35%"

  Fast du skulle väl göra så att du sparar utdelningarna för ett år som du sedan lever på nästkommande år utifall att utdelningarna skulle drastiskt sänkas har jag för mig? Förslagsvis gör man en liknande variant med fonderna att man säljer av en liten större del de åren de gått bra som man kan leva av de sämre åren?

  ReplyDelete
 9. Tack för bra frågor!

  Spara för livet: Finns en del gamla inlägg i ämnet. Men jag sätter ihop ett nytt inlägg, kanske med graf till och med över sparandet utveckling. Publiceras senast imorgon.

  Anonym1: Tycker inte det är något fel att ta CSN-lån för att kunna studera. Och om man tar lånen tycker jag det är bättre att köpa aktier än öl för pengarna. Så skulle man överleva utan lånen tycker jag inte det är fel att ändå ta lånet och investera på aktiemarknaden. Över tid ska du absolut få bättre avkastning än CSN-räntan. Och så länge man studerar något som leder till ett jobb med ok betalt är det inga problem att ha ett CSN lån när man är klar med studierna. Jag själv tog tyvärr för lite lån och betalade tillbaka lånet för snabbt, hade fått bättre avkastning på börsen.

  Humankapitalisten: Precis så tänker jag. Sparar gärna in 100 kr i vardagen för att kunna köpa en aktie för dessa 100 kr. Är inte säkert att jag skulle klara av att spara den sista 100-lappen för ett automatiskt sparande i indexfonder.

  Anonym2: Klart jag funderar på det. Men utdelningar är och kommer vara min bas. Men ska jag ha aktier som intresse efter att jag slutat jobba kanske det inte är fel att ha en liten pott jag kan jobba mer aktivt med och leta bra bolag och även kosta på mig lyxen att sälja och byta bolag ibland. Det kommer dock i så fall bli för en väldigt liten del av portföljen. Huvuddelen ska vara passivt ägande i storbolag med utdelning.

  Anonym3: Japp så är tanken med utdelning, utdelning från år 1 lever jag av år 2. För att ge mig framförhållning på om utdelningen sänks. Men det är inte riktigt samma sak som att sälja fonder. Ska jag spekulera i när det är läge att sälja extra mycket fonder för att det gått bra och sen går det bra även nästa år. Ska jag då sälja av ännu mer så jag har 4-5 års levnadskostnader utanför aktiemarknaden? Det kommer bli betydligt svårare än att leva på en utdelning som svänger betydligt mindre än börsen som helhet. Sen är ju tanken att ha minst 1 miljon i indexfonder. Så delvis blir det som du säger att jag kan sälja av fonder när de gått upp en del då jag inte behöver mer än denna miljon i fonderna.

  ReplyDelete
 10. Anonymous8:49 PM

  Hej miljöner.
  Själv är jag också miljöner och köper fonder för 12000 kr månadsvis. Har börjat på börsen för 3 år sedan då hade jag mycket sparpengar på sparkonto. Visste inget om fonder och aktier hur det fungerade. Nu har jag både aktier och fondportfölj.
  Spiltan Global investement 40%
  Spiltan investement 25%
  Amf småbolag 15%
  Amf asien stilla havet 10%
  LF tillväxtmarknad index 10%.
  Kommer till slut ha allt i fondportföljen som jag trivs jätte bra med och kan vara långsiktig utan att sälja något på 15-20 år eller mer. Tänker jobba till pensionen ändå. Det är ca 27 år kvar till det. Har varken lån eller skulder. Kommer aldrig att låna pengar för att köpa aktier. Vi får 32500 kr netto i månaden. 12500kr i aktier. 3500kr på sparkonto. 16500 kr har vi att spandera med alla utgifter ,mat,kläder,bilen,hyra i månaden. Att ha en fondportfölj med global spridning äver hela världen i billiga fonder som sköter sig automatisk varje månad gör mig fri att jag kan göra mycket annat med min 3 åriga son och familjen. Det är lite hur jag tänker och hur jag ser på detta efter när jag har jobbat i 18 år. Om jag hade sparat bara i global index fond istället på sparkonto hade jag haft mer än dubbla vad jag har idag. Men jag är nöjd att jag har hittat till fondvärlden där jag kan få mina sparpengar växa långsiktigt 6%-9% årligen och kunna sova på nätterna i lugn och ro. Läser din blogg varje dag. Lycka till.
  Mvh.jacke77

  ReplyDelete
 11. Otroligt roligt att du tar dig tid och sammanfattar det du lärt dig i ett litet retrospective. Din resa är fantastisk och jag önskar att jag börjat lite tidigare med just utdelningsaktier jag också.
  Själv är jag inne på lite ditt spår jag med, att det inte värdet i portföljen som är det roliga utan den faktiska avkastningen. Det riktiga mål jag har om att uppnå ett totalt värde på en miljon kronor är dock fortfarande solklart.
  Glad utdelning på dig :)

  ReplyDelete
 12. Anonymous1:49 AM

  Har levt på vatten och bröd senaste 2 åren och betalat av massa skulder. Nu är jag nästan helt skuldfri, och tänker gå samma väg som du. Att leva snålt gjorde mig lyckligare! Så tänker fortsätta nu när jag har vanan inne.

  Jag har läst på om ekonomi/aktier/börsen under dessa 2 år och har rätt bra koll, men saknar praktisk erfarenhet. Det svåra är hur jag ska börja. Från flera hundratusen back, till nu noll, mot 10 miljoner.

  Jag har väldigt låga månadskostnader (iof låg lön också), men kan lägga undan 12 000 kr varje månad. Hur bör jag fördela dessa? Aktier direkt? Ska jag komplettera med fonder? Börja med högrisk aktier för att få kapital snabbt?

  Ytterst tacksam för hjälp att påbörja del 2 av min resa.

  ReplyDelete