Saturday, October 01, 2016

Kläder och budget

Fick en fråga från en ny bloggare vid namn Freddie Smedh http://freddiesmedh.blogg.se/ om klädkostnad och hur det funkar på jobbet. Lite kul att frågan kom idag för skrev nämligen lite på min kommande bok igår kväll som berör detta. Dels klädinköp med pris vs kvalité. Men också om det faktum att jag inte tycker man behöver ha någon budget eller följa upp alla kostnader. Mer motivering och tankar kring det kommer i boken. Men just att jag inte har någon budget gör nedanstående till uppskattningar och gissningar. Men jävligt kvalificerade gissningar.

Precis som Freddie misstänkte i frågan jobbar jag på ett jobb där man förväntas se ut på ett visst sätt. Jeans är inte uttalat förbjudet men ingen har det på sig. Jag har däremot aldrig kostym på jobbet utan byxor och skjorta. Trots att H&M utgör del av basen i min portfölj så handlar jag mest på Zara. Skulle tro att det blir ca 4 nya skjortor om året x 350 kr i snitt och 1-2 par byxor för 500 kr i snitt. Skor för jobbet köper jag 1 par per år och skulle säga att de snittat på 350 kr. Strumpor och kalsonger köper jag utan märke i storpack så säg 50 kr för kalsongerna 20 kr för strumpor. Jacka kanske var 3e år (varannan gång höst/vår och varannan gång vinterjacka, så använder jackan 5-6 år). Kostym var 10e år.

Så säg 250 kr i månaden i snitt för kläder till jobbet. Och sen kanske 100 kr till för fritidskläder och 100 kr för träningskläder.

Vet ju inte om alla kollegor skrattar bakom ryggen på mig. Men inbillar mig att jag ser någorlunda ok ut i klädväg.

15 comments:

 1. Hej!

  Har en fråga som gäller din löneutveckling under alla dessa år, finns det gamla inlägg om det?

  ReplyDelete
 2. Anonymous12:45 PM

  Låter vettigt Miljonären, men undrar bara vad sjutton är det för skor för 350 kr? 🙂

  ReplyDelete
 3. Jag köper kvalitet men alltid på REA. När det gäller skjortor brukar det oftast bli ETON med 40 procents rabatt. De är i det närmaste strykfria och håller under många år. Har ibland köpt billigare skjortor men ofta blivit besviken på att de slits snabbare, tar längre tid att stryka och hålla propra i allmänhet. Hur lång livslängd har du på dina skjortor och har du några bra tips för att spara pengar där tar det tacksamt emot?

  Kostymer tycker jag är svårare eftersom företagen har otyget att även i samma klädkod ändra modellen så att man måste köpa en ny. Det går aldrig att komplettera med nya byxor. Därför köper jag ofta två kostymjackor och minst tre par kostymbyxor när det väl är REA. Jag måste ha i jobbet men använder å andra sidan jeans och enklare tröjor de dagar jag kan komma undan.

  Skor har jag beprövade modeller som jag köper på REA. Köper då gärna tre par skor. Sliter dem sedan olika fort så att jag alltid har minst ett par kvar som är i närmast nyskick och ett par som slits snabbare till vardags. Vanliga skor för fritidsbruk köper jag ofta vrakbilligt på outlet. Joggingskor köper jag kvalitet specialutprovat - man drar lätt på sig skador annars så där vill jag inte snåla. Skor, kostym och skjortor snittar högst en tusenlapp i månaden sett över hela året men då räknar jag in kostymen och den köper jag inte varje år.

  Min slutsats är att kvalitet - men på REA - lönar sig i längden.

  ReplyDelete
 4. Erik: Hade en fin löneutveckling under bloggens första 5 år. Finns massa inlägg om det. Tror du hittar via google. Tex det från 23 januari 2013 som även länkar till äldre inlägg.

  Anonym: Skopunkten har tex massa skor för under 400 kr. Tycker de håller helt ok. Har ju träningsskor när jag cyklar och springer till jobbet och på helgerna så blir mest skonsamt inomhusbruk för jobbskorna.

  Utlandsutdelaren: Hört mycket gott om ETON, ska kanske testa de. Har testat lite olika skjortor för 600-800 kr men aldrig märkt någon fördel med dessa jämfört med de för 300 kr. Men kanske testat fel märken. Att köpa på rea är bra, försöker men hatar att gå i affärer och hålla koll på rea. Så händer nog att jag missar mycket godbitar.

  ReplyDelete
 5. Anonymous1:40 PM

  Jag undrar också vad det är för skor man får om man betalar 350kr. Mina Crockett and Jones betalade jag 4600kr för. Köpte ett par Nike Pegasus kostade 1100kr. Det måste väl vara någon kvalitet.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  ReplyDelete
  Replies
  1. Själv köper jag med jämna mellanrum skinskor från vagabond i olika färger. De byts ut med jämna mellanrum. Man vill ju inte gå i gamla svettiga skor år ut och år in. Eller hur Lars? :)

   Har också hört gott om Eton så det är nog dags att prova dem. Jag har dock problem med ett brett axelparti och smal midja. Den skjorta som hittills visat sig sitta bäst är Tigers extra slimfit.

   Köper även jag nästan uteslutande kläder på rea. Ordinariepris är på tok för högt tycker jag.

   Med vänlig hälsning

   J

   Delete
 6. Typ denna sorts skor https://feetfirst.se/stepside-loafer-bruna-304474

  ReplyDelete
 7. Eller dessa. OBS 3 för 2 så räkna på 100 kr för dessa https://feetfirst.se/gg-sko-bruna-292684

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous8:44 PM

   Jadu, det skall sägas att det kräver lite viljestyrka för att visa sig ute i dylika skodon. Bra jobbat!!
   Själv har jag köpt riktiga kvalitetsskor, kängor från RM Williams och några klassiska kostymskor från Loake. Kostade nog 3000/st men samtliga har hållt i över tio år nu och ser fortfarande fantastiska ut. Säg 9000:- för alla skodon exkl sportskor sedan millenieskiftet. Dyrare än Miljonären men jag har dålig karaktär.

   Delete
 8. Nu är ju jag kvinna men vill ändå svara Utlandsutdelaren angående slitage på kläder. Jag byter om så fort jag kommer hem från jobbet. Dessutom hänger jag ev kavaj eller stickade plagg på vädring ett par timmar. På så sätt behöver jag inte tvätta dem lika ofta eftersom tvätt och även kemtvätt är det som sliter mest på kläderna. Om plaggen inte är fläckiga eller nedsmutsade (vilket de aldrig är, om jag inte råkat spilla på mig) så räcker det oftast att köra uppfräschningsprogrammet vid tvätt. Alltså inte underkläder och strumpor utan mina tröjor, blusar, skjortor, kjolar och byxor. Hur man hanterar kläderna tycker jag påverkar livslängden minst lika mycket som plaggets grundkvalitet. Jag har både dyra och billiga plagg och märker ärligt talat ingen större skillnad. Tvärtom, har tröjor från Lindex som hållit bättre över tid än tex tröjor från Gant och Ralph Lauren.

  ReplyDelete
 9. Snålcoachen: tack för bra tips! Att mina kläder slits beror också på att jag periodvis har bott i länder där standarden på tvättmaskiner och vatten inte är lika hög som i Sverige vilket medför att de tyvärr slits snabbare. Skjortor brukar jag aldrig köra i torktumlare då det riskerar onödigt slitage.

  Miljonaren: ETON-butiker brukar ofta ha rea i anslutning till sommarsemestermånaderna eftersom färre köper skjortor då jämfört med under arbetsmånaderna. Senast köpte jag i augusti och gången innan dess tror jag var i mitten av juni - varierar lite från butik till butik.

  ReplyDelete
 10. Värderar man sin tid och om man vill se välklädd ut så är Eton det bästa alternativet. Rätt skötta så är de strykfria. Då kan man till och med sälja strykjärnet ;). Dock hittar jag dem aldrig på 40 % rea om man vill ha dem vita... Har du ett specialställe eller är det färgglada och mönstrade skjortor du köper till de förmånliga pengarna Utlandsutdelaren?

  ReplyDelete
 11. Tack för alla bra tips!
  Roligt att jag hittade detta inlägg just nu, kom precis hem från en runda, har skaffat en grundkollektion inför nya jobbet som säljare, men som framöver behöver kompletteras.

  ReplyDelete
 12. Lars: Träningsskor köper man på nätet från England.
  Pegasus inkl. frakt för 870 SEK t.ex:

  https://www.keller-sports.com/p/nike-air-zoom-pegasus-32-herren-laufschuh-grau-lila-eu-41-us-8-oxid.html

  Ser man till att köpa förra årets färg får man dom flesta skor för 500-900 SEK.

  ReplyDelete
 13. Anonymous1:21 PM

  Varför inte köpa aktier I Zara (inditex) om du själv som manga andra hellre handlar där? tror de har en fördel gentemot HM då de har fler varumärken I olika segement. Verkar som att hm kmr få det tufft att hänga med där.

  Vad ska du göra när du slutar jobba? Är det inte trist att bara vara ledig hela tiden? varför inte gå ner på exempelvis halvtid eller deltid. Då kan du dessutom fortsätta spara vilket verkar vara ett av dina största intressen.

  Superbra blogg. Keep going!
  / Jacob

  ReplyDelete