Monday, October 16, 2017

En prioriterad hobby åt gången?

Jag slängde ur mig en spontan tanke på Twitter förra veckan som fick många kommentarer om att följarna kände igen sig. Men också några som inte riktigt höll med. Så jag tänkte att det kunde vara läge att förklara lite vad jag menade på ett sätt som inte passar så bra på Twitters 140 tecken.


Min egen erfarenhet är att jag behöver något som jag kan vara riktigt dedikerad till. Som fyller upp tomrummet i tid mellan roliga och viktiga saker i livet som att gå till jobbet (några månader till), äta, sova, umgås med min fru etc. Hur mycket sånt tomrum man har beror ju på den övriga livssituationen.

För mig är det pengar/aktier/sparande respektive träning som är de två stora intressena. Och så har det varit i över 20 år. I början hade de viss konkurrens av fiske, men det intresset tappade jag när jag flyttade hemifrån ungefär.

Vad jag menar med att jag växlar mellan börsen och träningen som huvudintresse är inte att jag tar perioder av paus från vare sig träningen eller börsen. De senaste 10 åren har jag nog aldrig tränat mindre än 250 träningspass om året. Det har heller inte gått en enda månad utan att jag satt av större delen av min lön till sparande. Så jag är ingen periodare i det avseendet att jag slutar träna helt eller att jag säljer aktierna för att köpa ny utrustning bara för att träningen just nu är intressantare.

Växlingen handlar istället om det här lilla extra, det närmast maniska.

När sparande och aktier är i fokus så:
- Loggar jag in på Avanza >10 gånger om dagen
- Pillar jag med mina innehav, planerade aktieköp och sparkvot 30 min om dagen
- Går jag ner i soprummet och kollar efter burkar för att under ett års tid få ihop till 1-2 extra aktier i Investor
- Lyssnar jag på ekonomipoddar 2h om dagen
- Tränar jag ändå 5-6 gånger i veckan, men inte med samma engagemang som annars

När träningen är i fokus så:
- Går jag upp kl 6 på helgen för att hinna träna om vi har andra planer under dagen
- Går jag in på funbeat >3 gånger om dagen
- Skriver jag upp vikter på gymmet och tider på löpintervallerna
- Höjer jag mitt proteinintag från 1,6 till 2 gram per kg kroppsvikt
- Tränar jag på lunchen 2 dagar i veckan för att få in 2 pass dessa dagar
- Köper jag ändå aktier varje vecka, men inte med samma engagemang som annars

Ska bli spännande att se vad som händer när jag slutar jobba. Rimligtvis borde det frigöras så mycket tid och energi att jag skulle klara att upprätthålla båda ovanstående nivåerna konstant. För hitta en ny hobby som kan ta arbetets plats känns inte troligt. Det är ju träning och aktier jag är intresserad av. Frågan är också vad som händer när jag slutar få lön, det kommer ju påverka hur mycket tid jag kan lägga på mitt excelark och mitt sparande när jag inte längre ska köpa aktier.

Sen är det ju så att båda dessa intressen egentligen är underordnade saker som hälsa och familj. Dvs om jag eller min fru blev allvarlig sjuk skulle det ju få allt fokus direkt. Men så länge hälsan och förhållandet är bra så tuffar det liksom på.

Vad säger ni hobbyspykologer där ute? Har jag Asperger syndrom light?

För att det inte ska låta för deppigt så behöver jag kanske förtydliga att jag mår väldigt bra generellt sett. Jag är nästan aldrig nedstämd, ledsen, omotiverad, har långtråkigt etc. Utan på en skala 1-10 ligger jag nog betydligt högre än genomsnittet i livsnöjdhet över tid. Mycket tack vare att jag kan lägga så mycket tid och energi på det som intresserar mig.

11 comments:

 1. Jag tror att det kommer vara svårt att hålla fokus på aktierna med en "ligga still"-strategi där du inte har kassaflöde till regelbundna köp. Du kan t o m bli frustrerad över att du inte har möjlighet att ägna dig åt din favoritsysselsättning att köpa aktier.

  Så jag gissar att du kommer att ta en del sidouppdrag inte bara för att det är roligt, utan även för att få pengar till att köpa mer aktier - för att du gillar att köpa aktier snarare än att du behöver fler aktier.

  Alternativt så kommer du upptäcka att du har mycket mer än du behöver i indexfonder och använda pengar därifrån till att köpa aktier.

  ReplyDelete
 2. Anonymous10:34 AM

  Jag håller med dig med nästan allt! Du är väldigt lik mig när det kommer till intresset. Värt och säga är dock att träning och pengar är inte allt. Jag hade ett missbrukande intresse av träning och insåg att all energi jag la på det kunde jag istället lägga på något mer spännande än att flexa muskler och öka i styrka. Tror nog att det är sant med ett intresse i taget, vill man leverera så krävs 110% och vissa människor är så.

  ReplyDelete
 3. Du får starta ett till konto för day- eller swingtrading. Där kommer du lätt kunna fördriva massor med tid. Och kanske kan dem 100 tkr generera mer är dina andra innehav?

  ReplyDelete
 4. Jag är visserligen bara beteendevetare (master i psykologi), men jag tycker det låter helt normalt. Jag tror de flesta har svårt att ha 100% fokus på fler än en hobby åt gången. Det är så mycket annat som ska ha fokus samtidigt, oavsett om det är roligt eller inte.

  ReplyDelete
 5. Anonymous11:34 AM

  Jag känner igen mig jättemycket. Den senaste tiden har det däremot blivit mer blaha av bägge delar. Jag tror det har att göra med att jag jobbar för mycket sedan en tid tillbaka. Omvänt borde ju du bli "mer manisk" över bägge intressena.

  ReplyDelete
 6. Anonymous12:48 PM

  Jag har inte lagt mycket tid på aktier sedan jag slutade långt innan pensionsåldern. Mina atierportföljer genererar tillräckliga pengar för våra behov. Vi spenderar mycket tid på golf, tennis, styrketräning och sociala aktiviteter. Vi bor ca ett halvår på södra Europa och vi reser mycket ofta. Det är viktigt att see till pengar maskinen rullar innan man slutar jobba.

  ReplyDelete
 7. Anonymous1:21 PM

  Grattis till att du har tid till en hobby :)

  Här går all tid efter jobbet till hus, hem och familj. Sen somnar man...

  När barnen blir större inbillar jag mig att jag kan få tid till åtminstone en hobby, men annars får det vänta till man går i förtida pension.

  Eller ser man till att skaffa en hobby som resten av familjen gillar, så kan man utöva den istället för att dega vid tvn... ;)

  ReplyDelete
 8. Anonymous8:19 PM

  Kanske hitta något mer social aktivitet så får du in den aspekten i ditt liv. Det är i alla fall det som jag är inne på. Det värsta som kan hända om du saknar inkomsten som kommer in är att du jobbar... lycka till och grattis att du mår bra

  ReplyDelete
 9. Anonymous9:02 PM

  Tjena Miljonären.

  Du har ju Alm Equity preffen precis som jag själv. Hur tänker du kring den och andra fastighets-preffar nu när den branschen har det lite tufft? BR som inte säljs och som istället omvandlas till HR etc. Såg att Petrusko sålde av sina Alm Preffar. Och den har dippat lite nu. Ser du någon risk att dom kan få problem att betala utdelning till preffarna framöver eller behåller du och fortsätter att köpa?

  Tack för en grym blogg för övrigt. Du har inspirerat mig att äntligen, som 37 åring, börja bygga en utdelningsportfölj. Bättre sent än aldrig. Siktar på frihet om 10 år.. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag behåller Alm pref. Visst är det lite högre risk än tex Akelius pref vilket den betydligt högre direktavkastningen visar.

   Men jag tror det ska mycket till om de ska ställa in utdelningen på preffen. Priserna är fortsatt höga på bostadsmarknaden och Alms försäljning verkar ticka på ganska bra.

   Delete
 10. Jag känner verkligen igen mig i detta. Tror det har att göra med att när jag verkligen går in för något så är det enbart det som jag kan ägna så mycket uppmärksamhet åt, annat kommer i andra hand.

  ReplyDelete