Tuesday, November 01, 2016

Bloggen fyller 10 år

Klockan är 19.50 vilket betyder att det är på minuten 10 år sen jag skrev mitt första inlägg i den här bloggen. Bloggen startades av en person med 14.000 kr i nettolön per månad, 270.000 kr i nettoförmögenhet och en målsättning att bli miljonär innan 30. Idag har jag 32.000 i nettolön, över 5 miljoner i nettoförmögenhet och målsättningen att bli pensionär innan 38.

Andra stora skillnader när jag tänker tillbaka var att jag i början hade alla mina pengar på Nordea med deras mediokra och dyra fonder som bas i mitt sparande. Att det fanns något som hette kapitalförsäkring visste jag inte. ISK var inte ens uppfunnet på den tiden.

Här kommer några best of inlägg som jag fått tips av från följare på Twitter och här på bloggen, samt några egna favoriter:

Jag har under åren rest ganska mycket i jobbet. Både inom Sverige och till våra nordiska grannländer. Detta har jag sett som ett utmärkt sätt att öka på sparandet genom att kombinera traktamente med att äta något enkelt som jag tagit med på hotellrummet. Värmde några gånger nudlar i en mugg med varmvatten från kranen vilket verkar vara något som väldigt många kommer ihåg. Nudlar var länge sen men jag har fortfarande med mig mat typ müsli som jag kompletterar med att köpa ett paket filmjölk eller liknande på resorten. Dessa anser jag ändå haft stor betydelse, jag har uppskattningsvis fått minst 5000 kr per år efter skatt i traktamente de 10 senaste åren. Hade jag ätit restaurangmat på varje resa hade det inte blivit mycket över av dessa 50 000 kr, nu har jag säkert kunnat spara 45 000 kr. http://miljonar.blogspot.se/2007/04/snla-p-hotellrummet.html 

Om traktamentet och billiga middagar på tjänsteresan har gjort viss skillnad på sparandet finns det andra grejer som blivit mer av en rolig grej. För att sparandet är en hobby för mig. Men i slutänden så har det gett försvinnande liten effekt. Tänker dels på att leta burkar i vårt soprum som har gett mig 500 kr per år ungefär, vilket på ett sparande på 300 000 kr per år ju motsvarar ett ökat sparande på 1,6 promille per år. Ännu värre är ju att gå iväg till bostadsrättsföreningens tvättstuga för att gå på toa och spara tvål och toapapper. Här måste den totala besparingen jag kommit upp i ligga under 10 kr. Men lite om hur jag tänker kring det kan du läsa här http://miljonar.blogspot.se/2014/08/sparande-som-livsstil-och-fix-ide.html 

Fick även en kommentar om att ett favoritinlägg var när jag inte ville tapetsera om eftersom vi redan hade tapeter på väggarna. Det var något som jag själv glömt bort. Men med lite googling misstänker jag att det var detta inlägg som åsyftades http://miljonar.blogspot.se/2008/03/psktankar.html 

Just det där med att inte vilja måla om, köpa julpynt, köpa ny dörrmatta eller byta ut porslinet för att det skulle bli fint eller roligt med omväxling är något som jag känner igen. Min styrka som sparare är nog att jag struntar totalt i vilket porslin jag äter på eller att jag haft samma färg på väggarna i 10 år. Har helt enkelt inget behov av variation inom det området. Lite kring detta ämne http://miljonar.blogspot.se/2015/12/min-styrka-som-sparare.html 

En fråga/synpunkt man ofta fick främst i bloggens början var att det är dumt att spara eftersom man ju kan dö imorgon och då aldrig hinna göra av med pengarna. När en avlägsen bekant dog vid 65 bara 2 månader efter sin efterlängtade pensionering kom jag på att jämföra risken att dö innan man hinner hinner göra sig av min sina pensionspengar. http://miljonar.blogspot.se/2016/04/risken-att-do.html

Har ju slutet helt med tajming av börsen då jag inser att det är väldigt svårt. Men kan inte låta bli att vara lite nöjd med tajmingen då jag lånade 100.000 kr med lägenheten som säkerhet och köpte aktier 8 oktober 2008. Tror börsen bottnade den 17 oktober och sen hade vi en fantastisk resa. http://miljonar.blogspot.se/2008/10/desperat-eller-genidrag.html 

Det är också intressant hur mycket som hinner hända på 10 år. Hösten 2008 bodde jag i en bostadsrätt i Stockholm där jag ägde 50%. Jag värderade då min halva till 270.000 kr vilket ju är väldigt lågt med tanke på vilka priser vi har idag på lägenheter i Stockholm. (Jag fick också 800.000 för min halva av lägenheten efter skatt och mäklararvode när det såldes 2012). Men 2008 var det andra tongångar, någon kommentar tyckte jag skulle värdera ner den till 175.000 kr medan en annan som kommenterade sa att det var omöjligt att sälja en lägenhet i Stockholm så värdet borde vara 0. Detta var alltså för bara 8 år sen.

Allt jag skrivit på bloggen är sant. Men som jag erkänt tidigare är det klart att jag vinklar det hela lite, jag skriver inte om de 3 gånger per år jag går ut på krogen med en kompis och dricker 3 öl. Och det kanske låter som jag gratisbajsar i tvättstugan oftare än vad som verkligen sker. Kan väl också erkänna att jag ibland vinklat mina betraktelser om omvärlden lite för att skapa intressant innehåll och provocera lite. Ett sånt exempel var när jag skrev om fattiga och tjocka människor på IKEA vilket fick väldigt många (arga) kommentarer. http://miljonar.blogspot.se/2007/11/hjlpte-en-kompis-att-handla-mbler.html

Många av de inlägg som folk minns och som gav de största debatterna i kommentarsfältet är från bloggens första år. Kanske var jag mer extrem då eller folk hade kanske inte riktigt vant sig vid min stil? Något som nyligen gav en debatt och arga kommentarer jag inte upplevt sen 2009 var när jag i våras hjälpte pappa att byta däck på bilen. Mot 290 kr i betalning. http://miljonar.blogspot.dk/2016/03/kl-ar-inte-ens-9-och-jag-har-redan.html 

Har jag missat något av dina favoritinlägg?

Vill också passa på och tacka för 10 roliga år ihop. Bloggen har lärt mig mycket och ökat min motivation till att leva sparsamt vilket jag är er läsare evigt tacksam för!

24 comments:

 1. Riktigt trevlig läsning! Har varit riktigt kul att följa din resa och skall bli kul att se dig gå i "mål"!

  Lycka till och kör hårt!

  ReplyDelete
 2. Grattis! Ja det har varit trevligt att följa din resa, riktigt starkt jobbat!

  ReplyDelete
 3. Jag har följt dig och hejat på dig i tysthet nästan ända från första början.

  Jag minns alla ovan inlägg, utom det angående nya tapeter :). På 10-årsjubileumdagen lämnar jag också min första kommentar och säger grattis till hur långt du kommit, och tack för all underhållning på vägen!

  ReplyDelete
 4. Anonymous8:28 PM

  Wow. Bra jobbat! :)

  ReplyDelete
 5. Hur gammal var du nör du börja spara?

  ReplyDelete
 6. Tack för fina kommentarer.

  Har sparat och gillat pengar redan som barn. Men var först när jag började jobba 2005 som 24 åring som det blev flera tusenlappar varje månad.

  ReplyDelete
 7. Gratulerar, du är verkligen en förebild!

  ReplyDelete
 8. Kul att du tar upp gamla favoriter och grattis!

  Saknade inlägget där du skulle fira lite extra med flickvännen och därför köpte en avokado och bytte kranvattnet mot kolsyrat vatten. Tyckte det var riktigt roligt och lite synd om flickvännen.

  ReplyDelete
 9. Hej Miljonaren!

  Stort grattis till dina 10 blogg år och till en fantastisk ekonomisk utveckling! Du bevisar att med diciplin och målmedvetenhet kan väldigt mycket uppnås!

  Med vänlig hälsning,

  Atlas Investo

  ReplyDelete
 10. Anonymous11:11 PM

  Hej!
  Jag förstår att det inte går att säga om vi är inne i en börsbubbla nu eller inte, men eftersom det kommer då och då, om man skulle vänta med att gå in på börsen till nästa ras, och köpa indexfonder då, vilken nivå tycker du att det ska falla till isf? Om index är på 1430 nu, ska det ner till under 1100? 1000? Ännu lägre? 2008 var det på under 600. Vad tycker du?

  ReplyDelete
 11. När jag började blogga och hade ett ganska litet kapital var börsläget ungefär som nu. Det gjorde att jag valde att månadsspara 50% i aktiefonder och 50% i ränta. Tanken var att bygga upp likvider som jag kunde föra över till aktiemarknaden om/när det gått ner. Tycker det funkar i början. Nu när jag har flera miljoner tror jag inte längre på att försöka tajma marknaden. Nu hoppas jag på att få 5-8% per år i snitt av att ligga fullinvesterad hela tiden.

  Går index upp till 2200 kommer 1500 sen kännas billigt.

  ReplyDelete
 12. Stort grattis på 10årsdagen och tack för en underhållande och inspirerande blogg!

  ReplyDelete
 13. Vad har bloggen genererat i runda slängar på 10år?

  ReplyDelete
 14. Anonymous8:39 AM


  Haha helt underbart, älskar speciellt alla gnällspikar i ditt gamla inlägg 2008 som varnar dig och oss andra om framtiden år 2008. Visst gick väl inte helt hundra men att allt skulle gå åt helvete och att en återhämtning bara var att glömma och att dina 100k i lån för att köpa aktier stämde ju inte.

  Skönt, och grattis!


  ReplyDelete
 15. Anonymous8:42 AM

  Har följt bloggen i 9 och ett halv år. För de tackar jag. Detta är på riktigt den enda bloggen jag läst sedan dess (kan någon enstaka gång kolla Petrusko).

  Stor eloge till dig och grattis på 10 års dagen!

  /Med vänlig hälsning Anonym kommenterare sedan dag 1, men som legat på om Magnolia & D-vitamin.

  ReplyDelete
 16. Patrik9:44 AM

  Följt dig nästan från start här i bakgrunden, kul och imponerad resa!

  Ska ni fira ikväll? Och isf hur?

  ReplyDelete
 17. Anonymous3:54 PM

  Hej,

  Ser att du har HCP som ett av dina innehav. Aktien har tryckts ner ordentligt, precis som många andra REITs de sista dagarna. Är de någon speciell anledning till att HCP har trillat hårdare?

  ReplyDelete
 18. Tack för flera glada tillrop!

  Bloggen har gett ca 25.000 kr. Dålig timpeng men har varit roligt.

  Inget firande igår.

  HCP har delats upp i två olika bolag. Vi bör få en ny aktie i depån imorgon vars värde motsvarar en del av nedgången senaste veckan.

  ReplyDelete
 19. Anonymous9:06 PM

  Grattis! Tack för en grym blogg.

  ReplyDelete
 20. Har varit en fröjd att följa dig och hoppas att du kommer hålla i bloggandet minst 10 år till :)

  Kommer så väl ihåg diskussionen om däcken, det var en prima tillställning

  ReplyDelete
 21. Anonymous3:14 PM

  hej, fortsätt blogga, detta kommer att bli ett värdefullt tidsdokument, kul med alla olyckskorparna under årens lopp

  lärdomen vi kan dra är att ingen vet något alls om framtiden

  på aktiemarknaden finns det därför bara två beslut att ta, och det är att

  antingen satsa allt i aktier

  eller satsa inget


  Just nu säger jag:

  satsa inget


  Sen får vi se hur bra det beslutet ter sig om tio år 2026 :-)
  ReplyDelete
 22. Följt din blogg nu, alltid varit inspirerad över hur hårt du är villig att nå dina mål, visar på en otrolig viljestyrka. Hade själv målet att bli miljonär innan 30 och lyckades. Har mina dåliga stunder som alla andra , men din blogg är verkligen en "get-up-and-fight"-blogg jag blir inspirerad av. Lycka till i livet, och alla andra som läser den här bloggen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kul att höra Jerry. Bloggen har samma effekt på mig själv. Win-win.

   Delete
 23. Anonymous6:15 PM

  Två gånger har jag läst hela bloggen från början till slut under kvällar och nu kommer jag att läsa den en tredje gång. Fan, att det gått tio år! Tack för allt nöje du gett mig. Enda bloggen jag läst. Men tänk om ang. barn! Min fru övertalade mig att skaffa två barn när jag var 37 och 40 år och det ger så otroligt mycket glädje. Och sååå dyrt är det inte att ha barn. Du behöver ju inte ens vabba om du inte har något jobb!

  ReplyDelete