Saturday, November 26, 2016

Inspiration och kurspåverkan

Det har ju varit mycket prat de senaste åren om bloggares och andra profilers påverkan på kursen. Till exempel rusade vissa illikvida a-aktier i investmentbolag i somras efter ett blogginlägg av Kavastu.

Jag har inte tänkt så mycket på detta då jag aldrig sett mig själv som en aktiebloggare med tips och analyser. Utan mer bloggat om vardagsliv och sparande där överskottet under 10 år skickats ut i lite slumpvist utvalda aktier och fonder.

Under gårdagens Black Friday med gratis courtage på Avanza så blev JNJ den mest handlade aktien. Den aktie som jag skrev på blogg och Twitter att jag skulle köpa. Den lyftes inte fram av någon twittrare med mer än 55 följare vad jag kunde se. Den var heller inte med i Avanzas film där istället 9 andra amerikanska bolag lyftes fram inför dagen med gratis courtage. Den duktiga bloggaren Petrusko köpte också, men skrev inte om det förrän efter börsens stängning.

Som ni ser letar jag orsaker till att så många svenska privatsparare köpte just JNJ igår, mer än att det är ett stabilt och bra bolag. Men har svårt att hitta det. Ändå har jag extremt svårt att tro att mitt inlägg att jag skulle köpa 5 aktier i JNJ för motsvarande runt 0,1% av min nettoförmögenhet skulle påverka någon annan att köpa.

Just i detta fall pratar vi om ett av världens största bolag så tror knappt hela Avanzas kundstock skulle klara att rubba kursen. Så ni på finansinspektionen som läser detta kan väl låta mig slippa straff?

7 comments:

 1. Anonymous12:52 PM

  NEJ!!!, vi ska sätta dit dig din jävel:)
  /FI

  ReplyDelete
 2. JNJ är väl en av de vanligaste utländska aktierna hos avanzas kunder, känns rätt rimligt att folk köper den? Själv köpte jag på mig fler JNJ tidigare i veckan.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  ReplyDelete
 3. Ja det stämmer att JNJ är en populär aktie hos Avanzas kunder. Dock "bara" 5e mest ägd så den slog 4 mer populära bolag igår.

  ReplyDelete
 4. Anonymous9:04 AM

  Om det nu måste vara så att twitter och bloggar styr aktiesparares köp, måste det också vara så att det var gårdagens tweets och blogginlägg? JNJ har ju stötts och blötts i sfären tidigare.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Absolut. JNJ är ett populärt bolag sedan innan och har varit omskrivet senaste åren.

   Delete
 5. Hej allihopa. Jag såg kommentarer från människor som redan fick sitt lån från CHRISTY WALTON FINANCE och sedan bestämde jag mig för att ansöka under deras rekommendationer och för bara några timmar sedan bekräftade jag på mitt eget personliga bankkonto ett totalt belopp på $ 30 000 som jag begärde. Det här är verkligen en fantastisk nyhet och jag råder alla som behöver riktigt lån att ansöka via sin e-post (christywalton355@gmail.com) Jag är glad nu när jag har fått det lån jag begärde

  ReplyDelete
 6. HEJ, Vet du att det finns ett sätt att tjäna pengar utan stresskontakt (THOMAS FREDDIE) för ett tomt [ATM-KORT] idag och vara bland de lyckliga som drar nytta av dessa kort. Detta PROGRAMMERADE tomma ATM-kort kan hacka sig in i vilken ATM-maskin som helst i världen. Jag fick mitt masterkort från en bra hackare på internet, med detta ATM-kort kan jag samla in $50 000.00 dollar varje dag via kontakter: thomasunlimitedhackers@gmail.com
  Jag var väldigt fattig men det här kortet har gjort mig rik och lycklig, om du vill få denna möjlighet att bli rik och etablera ditt företag så ansök om detta Master-kort, jag är så glad över detta eftersom jag fick mitt förra veckan och jag har använde det för att få $277 000,00 dollar från THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackare delar ut kortet bara för att hjälpa de fattiga och behövande och de ERBJUDER ÄVEN FINANSIELLT HJÄLP. få din från THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS idag. Vänligen kontakta dem via e-post thomasunlimitedhackers@gmail.com

  ReplyDelete