Saturday, November 26, 2016

Min prioriterade aktie närmaste tiden

Min strategi för aktieköpen har varit samma de senaste månaderna. Gör lite fler eller större köp dagen efter lön (denna månad JNJ) ofta för 4-5000 kr. Därefter går jag över till att köpa för 700-999 kr om dagen så länge det finns pengar kvar. Vilket brukar vara ungefär till nästa lön.

Senaste månaderna har det blivit mycket H&M, Investor och nu på slutet Castellum. Planen nu för kommande veckor är att verkligen prioritera Investor A. Här kommer lite motivering:

1. Investmentbolag är toppen som riskspridning för en person som mig som har svårt att slå index över tid. Investor har lyckats med det under långa perioder och är med sin låga förvaltningskostnad (på runt 0,15%) ett bra alternativ till en indexfond. Som dessutom delar ut varje år och har fin historik av höjda utdelningar. Av den anledningen...

2...vill jag vikta Investor och Industrivärden till ca 10% var av portföljen och där släpar Investor något jämfört med Industrivärden som jag började köpa tidigare. Om jag slutar jobba redan 2018 kommer jag inte nå upp till mina mål om antal aktier i alla bolag men är det något som jag vill komma så nära målet som möjligt på så är det investmentbolagen Industrivärden och Investor. Målet är därför minst 300 nya Investoraktier innan utgången av 2017. Och jag tror det är ett bra läge att köpa så många som möjligt av dessa ganska snart då...

3...substansrabatten i Investor har gått upp senaste månaden. Det beror på att aktien inte hängt med när några av de största innehaven som tex Atlas Copco och SEB har gått starkt. Substansrabatten är nu nästan 30% och jag ser ingen rimlig förklaring till att onoterade innehav som tex Mölnlycke skulle rasat i värde senaste månaden vilket skulle kunna motivera att Investor inte hängt med det största noterade innehaven upp.

En månad är en kort period att mäta på. Men i den lilla mån jag tror mig kunna tajma köp så är det ändå relevant att försöka hitta tillfällen då rabatten i Investmentbolag gått upp. Den med skarp blick ser att det är Investor A och inte B som jag jämför med i grafen och det beror på att...

4...jag köper just Investor A och inte den mer omsatta B-aktien. Helt enkelt för att Investor A kostar mindre än Investor B. Den lägre omsättningen är inget problem om man ska handla för 1000 kr per dag. Inte heller om man skulle vilja handla för 100 000 per dag för den delen. Då utdelningen som jag främst är ute efter är samma för A och B aktien får jag högre direktavkastning på A aktien tack vare det lägre priset.

Denna graf är en jämförelse mellan kurserna där då båda börjar på exakt samma startvärde som gäller för Investor A. Grafen visar alltså bara att kursen mellan A och B-aktien följs åt och B-aktien alltid är ganska precis lika mycket dyrare än A. Skulle grafen istället visa faktisk kurs skulle alltså den gula linjen ligga lite över den gröna hela tiden, men med nästan exakt samma avstånd. 

Det betyder att det inte finns någon större chans att man kan trixa till sig fler aktier genom att byta mellan A och B. Detta har dock gått att göra i vissa andra bolag som tex Handelbanken där ibland A aktie och ibland B aktien varit dyrast. Men i fallet Investor är det alltså köpa A och behålla som är grundtanken. Skulle den någon gång i framtiden vara dyrare än B kommer jag dock sälja och flytta över för att få några extra aktier och därmed högre utdelning. Möjlig men inte trolig bonus.

Så på måndag morgon när börsen öppnar blir det 3 nya Investor A. Blir jag ivrig kan det hända att det blir 3 till på eftermiddagen också. Annars blir det 3 nya senast tisdag morgon. Visst borde vi kunna hoppas och tro på 11 kr i utdelning i vår? 


19 comments:

 1. Investor är ett av få stabila investmentbolag med rabatt nu för tiden så jag tror också att de är köpvärda! När du sammanställer dessa köp om något år är jag övertygad om att du kommer ha en fin uppgång!

  ReplyDelete
 2. Anonymous11:54 PM

  Även jag har handlat Investor A den senaste tiden.

  En fråga till Miljonären - vad har du valt för typ av courtagemodell som Private Banking kund på Avanza?
  PB Mini ger ju 1:- som lägsta courtage men ligger på 0,15%...då du köper så få aktier åt gången så misstänker jag att det är detta val du gjort. Köper du inte för en större summa ibland, och brukar du ändra courtagemodell då?

  ReplyDelete
 3. Exakt har 1 kr/0,15% men är så otacksam mot Avanza att jag försöker handla så nära 1000 kr som möjligt så det blir ofta nära 0,1% i courtage då det avrundas till 1 kr om det egentligen skulle varit låt säga 1,45 kr.

  På utländska köp försöker jag köpa för 5-8000 kr då minicourtage är 1 Euro och 1 Dollar. Men på svenska börsen är det nästan alltid köp för strax under 1000 kr. Även om jag ibland inser det fåniga i att krångla för mycket för att jaga avrundningen utan köper för 2000-3000 kr åt gången. Större köp än så är väldigt ovanliga sen jag fick minicourtage. Var ju inte så länge sen Avanza öppna möjligheten för private banking-kunder. Så innan köpte jag för runt 50 000 kr åt gången. Snacka om att livet blivit roligare sen man jag kunde börja köpa varje dag. För mig som börjar närma mig fullinvesterad och aldrig ska sälja några aktier och spara 20-30.000 kr i månaden är det optimalt att kunna köpa för 1000 kr åt gången.

  ReplyDelete
 4. Mycket trevlig genomgång av dina tankar kring Investor, det uppskattas! Jag har själv fyllt på en del senaste månaderna och ska försöka klämma in några till innan årsskiftet. Jag hoppas och tror på 11 kronor, även om utdelningsökningen minskar för varje år som går med den här trappan så tycker jag att 10% är en godkänd utdelningsökning.

  //Humankapitalisten

  ReplyDelete
 5. Varför köper du så mycket just dagen efter lön?

  Utifrån en högst subjektiv betraktelse tycker jag att börsen allt annat lika oftast tenderar gå upp något då många småsparare köper aktier då. Visst att man aldrig kan pricka in trenden men såvida inga nyheter som ex-dag eller rapport är i annalkande borde det lika ofta finnas möjligheter att sprida i större utsträckning beroende på kurs- och valutavariationer.

  Jag brukar ha kvar större delen på ett räntekonto någon vecka vilket ger en försumbar vinst men ändå någon extra krona och försöka sprida ut köpen ganska jämt över hela månaden.

  Finns det någon särskild anledning till att du investerar en så stor andel i marknaden direkt?

  Säger inte att det är fel - är bara genuint nyfiken! :)

  ReplyDelete
 6. Jag tycker han gör rätt i att köpa direkt. Statistiskt borde man väl tjäna på det. Säg att börsen snittar +10% per år. Då borde man stistiskt sätt få betala drygt 0,8% mer om man väntar en månad med köpen. Haha bara mina högst ovetenskapliga tankar ;).

  Mvh / Frihetsmaskinen

  ReplyDelete
 7. Har inte sett några tydliga studier som pekar på att det skulle vara dyrare mellan den 25-30e varje månad än den 15-20e.

  Att ha pengarna på aktiemarknaden så länge som möjligt bör vara bäst. Men ändå sprider jag ut en majoritet av köpen över hela månaden. Dvs gör något mitt emellan.

  ReplyDelete
 8. Anonymous11:33 AM

  Hej Miljöner.
  Själv köper jag i min fondportfölj. Jag får utdelningar i fonden som sköter sig själv automatisk.
  Spiltan Global investement 50%
  Amf småbolag 15%
  Spiltan investement 35%
  Har likvider i Avanza isk på 280000kr som ska in i fonderna. Samt 13000kr går in från lönen månadsvis. Slipper tänka så mycket. Allt sköter sig självt. Lycka till. Mvh.jacke77

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja autogiro till fonder är ju mycket enkelt. Men jag vill ha ett upplägg som ger mycket arbete och nöje med mina aktier.

   Delete
 9. Anonymous1:44 PM

  Om man ska gå in i Investor nu för långsiktigt ägande, skulle du fortfarande rekommendera A-akiten?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Absolut. Värdet kommer nog gå ganska precis som B-aktien men du får aktierna någon krona billigare och därmed högre utdelning i procent av aktiepriset.

   Delete
 10. PS du har övertygat mig - ska försöka köpa mina första aktier i Investor i morgon om det inte blir en Miljonär innan 30-effekt och kursen rusar. ;)

  YOC på 3,25, förvisso före förvaltningsavgiften, är ändå ganska bra för Investor och man får väl hoppas att de kommer höja utdelningen något till nästa år med tanke på att deras större innehav väntas höja.

  ReplyDelete
 11. Anonymous8:31 PM

  "YOC på 3,25, förvisso före förvaltningsavgiften, är ändå ganska bra för Investor "

  Ganska bra för Investor? Investor har snittat 3.6% DA senaste 10 åren så ur den synvinkel borde aktien snarare vara dyr.

  ReplyDelete
 12. Anonymous5:19 PM

  Jag har för mig att miljonären funderat på att bo i portugal i framtiden.

  hur går det med dom planerna, läste att det är förmånligt o flytta pensionen dit.

  Jag har själv tagit mig en funderare på diverse "lågprisländer" som jag besökt, att vintertid bo i Laos, kambodja eller vietnam tex (och säg nu inte thailand någon för där var det längesedan det var billigt). Kuba kan också vara ett bra och billigt alternativ, om dom får ordning på internet nån gång vill säga.

  Att investera i fastigheter i dessa länder är dock inget alternativ då den möjligheten är för riskabel och oftast inte möjlig i socialistländer. utan då att hyra en billig lägenhet/del av hus/lägenhet av lokalbor.

  ReplyDelete
 13. Tycker precis som du att H&M fortfarande är köpvärt efter hacket som lämnades för en tid sedan. Kul att se att vi bägge sparar i Castellum :)

  ReplyDelete
 14. Anonymous9:31 PM

  Sälja dina ABB och atlas copco?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aldrig sälja något. Men köper Investor och inte ABB och Atlas nu. Dvs viktar ner dessa i procent nu, även om det tar tid.

   Delete
 15. Hej allihopa. Jag såg kommentarer från människor som redan fick sitt lån från CHRISTY WALTON FINANCE och sedan bestämde jag mig för att ansöka under deras rekommendationer och för bara några timmar sedan bekräftade jag på mitt eget personliga bankkonto ett totalt belopp på $ 30 000 som jag begärde. Det här är verkligen en fantastisk nyhet och jag råder alla som behöver riktigt lån att ansöka via sin e-post (christywalton355@gmail.com) Jag är glad nu när jag har fått det lån jag begärde

  ReplyDelete
 16. HEJ, Vet du att det finns ett sätt att tjäna pengar utan stresskontakt (THOMAS FREDDIE) för ett tomt [ATM-KORT] idag och vara bland de lyckliga som drar nytta av dessa kort. Detta PROGRAMMERADE tomma ATM-kort kan hacka sig in i vilken ATM-maskin som helst i världen. Jag fick mitt masterkort från en bra hackare på internet, med detta ATM-kort kan jag samla in $50 000.00 dollar varje dag via kontakter: thomasunlimitedhackers@gmail.com
  Jag var väldigt fattig men det här kortet har gjort mig rik och lycklig, om du vill få denna möjlighet att bli rik och etablera ditt företag så ansök om detta Master-kort, jag är så glad över detta eftersom jag fick mitt förra veckan och jag har använde det för att få $277 000,00 dollar från THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackare delar ut kortet bara för att hjälpa de fattiga och behövande och de ERBJUDER ÄVEN FINANSIELLT HJÄLP. få din från THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS idag. Vänligen kontakta dem via e-post thomasunlimitedhackers@gmail.com

  ReplyDelete