Wednesday, November 09, 2016

Valet i USA

Fick en kommentar att det saknades inlägg om amerikanska valet. Att jag inte berört denna viktiga händelse så mycket på bloggen beror på att jag inte haft så mycket att tillägga helt enkelt, det mesta är skrivet för många gånger.

Satt iaf uppe och kollade valet till kl 2 då Clintons odds på betfair snabbt föll från 1,25 till 1,08. Mer eller mindre klart alltså. Men när jag gick upp kl 6 var chocken ett faktum. Men att man köper massa aktier i tron att börsen går upp om Hillary vinner funkar ju ok när börsen går upp även dagen efter att Trump vinner. Den såg jag verkligen inte komma. Köpte inget mer idag då jag räknade med större nedgång vid öppningen och sen inte haft tid att följa börsen under dagen. Imorgon blir det nog lite Investor eller H&M som vanligt den här månaden.

Heder till Marcus Oskarsson på TV4 som trodde på Trump med vettig motivering redan kl 20 igår kväll. Idag blir det tidig läggning då 4h sömn är för lite för mig. Köpa och behålla känns allt mer rätt, går ju inte att förutspå börsen kortsiktiga rörelser.

13 comments:

 1. Jag blev också rätt chockad av utfallet. Mest orolig är jag för vad som kommer hända framöver, inte med börsen utan i övrigt. Hoppas att det blir bättre än vad man tror.

  Håller med om att man blir mer övertygad om att långsiktighet är vägen att gå efter varje gång såna här saker händer.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  ReplyDelete
 2. Anonymous8:37 PM

  Hej miljonären!
  Har en fråga som visserligen inte har med valet att göra.
  Hur analyserar du vid köp av aktier, vad är viktigast? vilka nyckeltal är viktigast och hur rankar du dem?
  Tack för bra blogg du e grym!

  ReplyDelete
 3. Sitter just nu och kollar på "the Big short" och kan inte låta bli att dra paralleller till hur lång tid det tog från man såg markörerna till den senaste finanskrisen utlöste, det är rätt uppenbart att något inte stämmer när index går upp både i USA och Sverige trots en Trump seger, börsen borde gå ner. Kanske större nedgång längre fram? Hursomhelst håller med dig miljonären tycks mer och mer vara köpa kontinuerligt och behålla som är det enda rätta...men samtidigt säger mitt fega jag att det vore skönt att ta hem vinster nu samla likvider på hög och börja köra fullt ut på att köpa behålla strategin nästa gång index är nere på -01, -08 nivåerna, vilket inte känns helt omöjligt inom en snar framtid.

  ReplyDelete
 4. Anonym: Det viktigaste vid aktieköp för mig är utdelningen i procent samt en gissning av hur utdelningen kommer utvecklas i framtiden. Gissningen är just en gissning men baseras på dels historik, hur stor andel av vinsten som delas ut samt någon form av helhetsbedömning/gissning kring bolaget eller branschens utveckling framåt.

  För det mesta så väljer jag ut 2-4 bolag i anslutning till att lönen betalas ut och sen fördelar jag köp mellan dessa 2-4 bolag utspritt under månaden fram till nästa lön. Dvs gör sällan någon djupare analys för att slå till på en speciell kurs. Utan köper för ungefär 1000 kr om dagen månad ut och månad in, i lite olika av mina redan befintliga bolag.

  ReplyDelete
 5. The 99%: Ja visst lockar tanken. Men det är så svårt att få till det där. Jag har ju gjort flera försök, ibland har det gått bra och ibland mindre bra. Jag har svårt att avgöra om börsen är högt eller lågt värderad med tanke på alternativ. Tycker ändå stabila bolag med 3-5% utdelning känns ok och inget självklart att bolag som H&M och Johnson&Johnsson ska gå ner 30-50% från dagens nivå och erbjuda något fyndläge i framtiden. Jag tycker det är skönast att slippa fundera på sånt även om det är kul att försöka. Köper regelbundet och behåller, över tid tror jag det slår taktiken att sälja och invänta rea som 01 och 08.

  ReplyDelete
 6. Tack för dina visdomsord Miljonären, men kunde inte hålla fingrarna borta från säljknappen idag, än mindre när svenskt stål sköt i höjden för andra dagen i rad. Vidare sålde jag av hela min portfölj utom Ratos och Tele 2, dvs ca 80% är nu likvida medel, jag må ha fel men något känns skumt med marknaden så lyssnar på min magkänsla.

  ReplyDelete
 7. Anonymous8:04 PM

  The 99%, jag håller helt med dig...något är skumt och allt känns uppblåst. Visst är räntorna låga, men det är ju ändå någon form av "konstgjord andning". Jag har dock ändå svårt att hålla mig borta. Nu har jag dock sålt 85% av mina aktier (svenska), men funderar ändå på att satsa merparten av dessa pengar på fonder (index mm) med max 20% på aktiefonder (Sverige).

  Det känns helt enkelt värdelöst att bara ligga på kontanterna och vänta på ett börsras.

  ReplyDelete
 8. Anonymous7:23 AM

  "The big short" är ju en hygglig film men läs hellre boken, som var riktigt bra. Vet inte om den finns på svenska om du föredrar det, jag läste den på engelska. Kan också starkt rekommendera Michael Lewis` övriga produktion: klassikern Liars Poker som handlar om när han arbetade på Salomon Brothers på Wall Street under 80-talet. En klassiker. Flash Boys handlar om högfrekvenshandeln, Boomerang handlar om krisen -08, bl.a. ger han en bild av Grekland som kan få den mest förhärdade sossen att inte vilja baila ut Grekland mer. Och det finns fler, bara att köpa och läsa. Och miljonären: jag vet inte om de finns att låna men du kan ju alltid be biblioteket att köpa in böcker, tror de är ganska positiva till att köpa in det man ber om...och skall du gå upp i utgifter tycker jag du skall lägga lite av pengarna på litteratur kring finans, finns ju hur mycket intressant som helst och som jag tror kan ge dig ännu mer kött på benen och intresse för finans. och du: när du får eoner av tid sedermera, varför inte ta en liten del av kapitalet och trejda med lite mer kortsiktigt. Roligt om inte annat.

  ReplyDelete
 9. Anonymous11:02 AM

  Börsen kommer fortsätta upp vi står inför en extrem bulltrend närmsta 10-15 åren.

  ReplyDelete
 10. Vad grundar du en sådan uppgång på Anonymous?

  ReplyDelete
 11. Anonymous9:00 PM

  Enligt flera st som håller på med teknisk analys vilket jag tror på men jag är ingen expert.. så klart inte utan rekyler. Den som lever får se jag köper för långsiktig uppgång nu iaf!

  ReplyDelete
 12. Hej,
  Vårt företag driver ett dynamiskt online-system som består av över 42 miljoner abonnenter. Denna onlineteknologi som vi använder ger oss möjligheten för våra människor där ute ett bästa, föredragna val när de letar efter lån eller annan ekonomisk hjälp.

  Har du funderat på att få en legitim låneleverantör där du vill återinvestera efter mycket utdelning? Observera att vi erbjuder ett lån till en låg ränta på 2% per år eller månatligen beroende på vilket du föredrar. Vi erbjuder dock ett brett utbud av finansiella tjänster till privatpersoner och företagare. Vi arbetar med individer, små, medelstora och stora företag för att hjälpa dem att antingen komma igång eller utvidga till nya territorier. Vi hjälper till att finansiera småföretag när det behövs mest för att utöka befintlig verksamhet, köpa kapitalutrustning, betala utgifter och för många andra behov som reklam, hyra, renovering etc. E-post: marcylandloans@gmail.com »» för mer information.

  Tack

  Vänliga hälsningar,

  MarcyLand-lån
  E-post: (marcylandloans@gmail.com)
  Systems Network, MaryLand
  AMERIKAS FÖRENTA STATER.

  ReplyDelete
 13. Anonymous10:03 AM

  Pålitligt och säkert låneerbjudande Du behöver finansiering för ditt hem - för ditt företag - för att köpa en bil - för att köpa en motorcykel - för att starta eget företag - för dina personliga behov, det råder ingen tvekan om det. Jag erbjuder personliga lån från 30 000 euro till 90 000 000 euro med en nominell ränta på 3 %, oavsett belopp. Ange exakt belopp och varaktighet i låneansökan. E-post: panovskyt39@gmail.com

  ReplyDelete