Friday, November 11, 2016

Tiden går fort, även när man inte har så roligt

Börjar närma sig fredag eftermiddag och dags att bocka av ytterligare en arbetsvecka. Jag upplever att tiden går extremt fort just nu. Tror det beror på att jag har ganska lagom mycket att göra på jobbet. Så dagarna går i ett och vips är det lunch och sen ett par möten och helt plötsligt är det dags att gå hem. Men inte så mycket jobb att jag behöver jobba massa på kvällarna vilket gör att även dessa går fort när man kan göra det som är kul.

Jag har funderat en del på det här med jobb och framtid senaste veckorna. Trivs ju i grunden bra på mitt jobb och med mina kollegor. Men mindre bra i att jobba heltid med ett jobb med ganska hård styrning både vad gäller behov av att vara på plats på kontoret, leverera till deadlines och projektleda och hålla ordning på tidplaner och kollegor. Så vantrivs med att jobba men trivs med jobbet kanske man kan säga.

Det har gjort att jag funderat på om det är lönt att söka något annat jobb med mer frihet och kanske lite mindre arbete redan nu istället för att bita ihop och kriga på till sommaren 2018 som är planen och sen utvärdera läget helt förutsättningslöst då. Jag har varit anställd på samma företag i över 10 år och även om rollerna har varit olika och jag har fått chansen att utvecklas så kanske det är sista chansen om jag ska testa något annat som ett riktigt jobb innan jag trappar ner och jobbar mycket mindre och friare om ett par år.

Har ju långt ifrån någon superlön med runt 45.000 kr i månaden, men är ändå ok tycker jag. Ska jag få ett friare, roligare och mindre ansvarsfyllt jobb behöver jag troligtvis gå ner lite i lön. Och ska jag tjäna lika mycket eller mer på ett nytt jobb så kommer det troligtvis krävas mer av mig då jag gör mycket på rutin nu som skulle kräva mer engagemang första halvåret på en ny arbetsplats för att komma in i nya jobbet.

Att jag tvekar gör också att jag inte riktigt tar tag i det och chansen att det bara ska ramla ner något toppenjobb på mig är ju rätt liten. Så det mesta talar för att jag kör vidare som idag och att det blir heltid till sommaren 2018. Under den perioden bör jag hinna köpa nya aktier för minst 600.000 kr med sparande och återinvesterad utdelning. Med tanke på att veckorna går så fort så är vi ju snart där...

24 comments:

 1. Anonymous3:20 PM

  Jag sitter ungefär i samma sits och har samma funderingar. Med den rutinen man har så tror jag inte man hitta ett roligare jobb där man jobbar mindre men får mer betalt. Det ända som skulle få mig att byta nu är om jag startar eget. Då gör man i alla fall nått man skulle tycka var kul även om det inte gav så mycket direkt...

  ReplyDelete
 2. Med 45 lax i månaden tjänar du troligtvis bättre än 99% av alla kvinnor och 95% av alla män. Var nöjd! :)

  ReplyDelete
 3. Markus4:50 PM

  Jag tycker det låter som en bra idé att byta jobb eller arbetsplats. Det kanske är just ditt specifika jobb du hatar, man vet ju aldrig. 45.000 kr i månaden är ju en toppenlön, speciellt du du knappt har några utgifter :)

  ReplyDelete
 4. Den största risken tror jag är att du om 30 år kommer se tillbaks och tycka att du arbetade för länge. Säg upp dig nu, du klarar dig på det kapital du har och i absolut värsta fall kan du alltid ta något extraknäck närmaste 30 åren. Testa vingarna. Du kanske kommer vilja ha ett extraknäck ändå efter ett tag, vem vet.

  ReplyDelete
 5. Anonymous6:15 PM

  Det skadar inte att skriva ett CV och skicka ut det till jobb du tycker verkar vara intressanta! ingen har sagt att du måste tacka ja till ett jobb du blir erbjuden? :)

  ReplyDelete
 6. Anonymous6:52 PM

  Kriga på några år till, det är ju nu det börjar gå snabbt!

  ReplyDelete
 7. Säger som anonym, du kan ju skriva fila på ett CV (jag misstänker att det var ett tag sedan du skrev CV sist med tanke på att du har varit på samma arbetsplats i 10 år) och dra iväg till lite intressanta poster. Det är ju inte svårare än att tacka nej till eventuella jobberbjudanden. Känns inte som att du har något att förlora på att öppna lite dörrar på glänt?

  //Humankapitalisten

  ReplyDelete
 8. Anonymous9:36 PM

  45000 i månaden låter som en dröm. Fick löneförhöjning i år och har nu hela 24000 i månaden!

  ReplyDelete
 9. Du kan inte starta eget inom det du gör eller något annat du tycker är kul?

  Med ditt kapital och dina låga kostnader tar du egwntligen ingen risk. Vem vet du kanske startar eget och nöjer dig med att köra 5-timmarsveckor. Om du upptäcker det efter du jobbat 2 år till så har du ju jobbat massa i onödan. Jag förstår om det känns svårt nu när du är så nära målet, speciellt när du jobbat så länge på samma plats.

  Själv sa jag upp mig för drygt 4 år sen och kör nu eget på halvtid. Bästa valet jag gjort hittils.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  ReplyDelete
 10. Tycker att Frihetsmaskinen har en jättegod poäng. Men skulle ju som han nämner få den effekt att du går i från ditt mål.

  Ett annat alternativ som man kan fundera över är att ta ett annat jobb som man tycker är roligare men för kanske 40,000 kr/mån istället.
  Skulle ett jobb som du tycker är fantastiskt roligt för 2,500kr netto mindre i månaden faktiskt kunna vara något som är positivt istället.
  Med din investeringsmodell så känns det ytterst tveksamt att du skulle sakna de där 30,000kr/år för investering, i alla fall i der korta perspektivet och då kanske belöningen är att du haft ett roligare arbete :)

  ReplyDelete
 11. Anonymous1:38 AM

  Sluta tramsa!

  Kör på till sommaren 2018 och sedan väljer du vad du ska göra.

  Fredrik von Oberhausen

  ReplyDelete
 12. Kul att se alla kommentarer där olika personer skriver exakt de olika tankarna jag själv har fram och tillbaka. Så debatten i kommentarsfältet är precis den samma som sker i mitt huvud.

  ReplyDelete
 13. Hallar7:00 AM

  Personligen ser jag fram emot känslan att kunna vara på jobbet som jag trivs bra med men att samtidigt veta att jag inte behöver det. För mig fyller jobbet en viktig social funktion.

  ReplyDelete
 14. Anonymous10:10 AM

  Om du ändå ska sluta jobba 2018 så tycker jag du ska fortsätta på ditt nuvarande jobb. Du har en fantastisk lön. Skulle du byta jobb så troligtvis skulle du gå ner i lön o första året får du kämpa som fan o ligga i. Jag vet för det var inte länge sedan jag bytte jobb. Det är krävande o tar mkt energi att komma in i nya jobbet o för att vara duktig måste du jobba mkt över o på helger. Så mitt råd e att hålla ut i 2 år till på nuvarande jobb o känn dig nöjd med dig höga lön ��

  ReplyDelete
 15. Du har superlön!
  http://pejl.svt.se/visualisering/inkomster/var-ar-du/

  ReplyDelete
 16. Anonymous10:24 PM

  45k för en högskoleutbildad svensk 35-årig man i Stockholmsområdet är verkligen ingen superlön..Det torde vara ganska lätt att hitta annat med samma eller bättre lön.

  ReplyDelete
 17. Anonymous12:53 AM

  Haha jag skulle vilja se det! Du verkar inte ha någon verklighetsuppfattning!

  ReplyDelete
 18. Anonymous11:13 AM

  Vore jag i din sits skulle jag bara härda ut.
  Jag har, i många mäns ögon, världens bästa jobb.
  Jag tradar fotboll för en stor spelkartell. Dvs ser fotbollsmatcher och tar positioner för dem, ganska likt daytrading med aktier.
  Har gått den långa vägen som först frilansare och sen oddssättare för ett gäng spelbolag innan jag fick den här chansen.
  Ofta med 55-60 timmar i veckan framför datorn. Men sport och spel har alltid varit mitt stora intresse och det har både varit och är fortsatt tämligen bra betalt.
  Men nu för tiden spyr jag i stort sett på jobbet. Mitt största intresse i livet har blivit mitt jobb. Och jag har insett att ett jobb betyder krav och kommer då alltid att vara ett "jobb".
  Får man betalt så får man automatiskt krav och då spelar det ingen roll hur roliga arbetsuppgifterna är. För mig är det kravbilden som gör att man ogillar det.
  Det verkar också vara det du längtar efter, att slippa kraven och bestämma över dig själv.
  Så jag skulle helt klart ta de sista hundåren på nuvarande jobb och sen helt släppa jobbandet om jag vore du. Jag har svårt att tro att gräset är grönare på andra sidan så länge det gäller jobb.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag håller med om att byta till ett liknande jobb med liknande eller mer arbetstid är nog dumt. Men att göra något man tycker är roligare som egen kan bli lyckat om man jobbar lite. Säg 5 timmar i veckan kanske. När man jobbar mindre och har lägre inkomst så blir skatten väldigt mycket lägre. Som ekonomiskt lagt person tjänar du mer per timme som egen företagare och du kan välja att bara ta jobb som du tycker är roliga.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Delete
 19. Kul att följa din blogg. Och se hur du blir allt mer kreativ. Det verkar som du tvekar mellan att fortsätta bygga, och att bara vilja göra vad du känner för. Kanske hittar du ett sätt att kombinera. Nnär ditt tidsperspektiv blir längre blir man mer motiverad att utvärdera vad man mesr vill ägna sig åt i framtiden. Kanske skulle du leta efter en coach.

  ReplyDelete
 20. Anonymous5:29 PM

  45.000 ska du va sjukt nöjd med. Känner typ ingen som tjänar såna summor.. (bor i sthlm). Gillar att läsa bloggar som dina, men känner mig så malplacerad, kvinna..tjänar 23.000 på mina 92% inom LSS, ca 200-450 kr i löneökning årligen. Gillar mitt jobb men måste verkligen tänka på att skaffa mig en "pengamaskin" för framtiden, så tack för inspo.

  ReplyDelete
 21. Det är kul att läsa kommentarerna på det här inläggt. Inser att jag har helt fel bild av vad människor har i lön, känner knappt ngn i Sthlm med en utbildning och ngr års erfarenhet som har under 40.000 i lön. Min uppfattning som jag i och för sig dryftat tidigare är att du borde ha startat eget företag. Med det driv du har för att spara så hade du säkert blivit mkt framgångsrik. Gällande jobb så sägs det att man ska byta bart tredje år för att maximera sin lön, i ditt så låter 10 år därmed för länge.

  ReplyDelete
 22. Bulgari Hotel LONDON urgently needs the services of devoted and Hard working workers, who are ready to work after undergoing enlistment training in all sectors.Qualified persons should contact us immediately for job placement here at Bulgari Hotel LONDON as the Hotel Management intends to increase its man power-base due to increasing number of customers in the Hotel. Interested in this opportunity provided by Bulgari Hotel LONDON contact us on bulgarihotel_job4u@yahoo.com . BEST REGARDS

  ReplyDelete
 23. Hej allihopa. Jag såg kommentarer från människor som redan fick sitt lån från CHRISTY WALTON FINANCE och sedan bestämde jag mig för att ansöka under deras rekommendationer och för bara några timmar sedan bekräftade jag på mitt eget personliga bankkonto ett totalt belopp på $ 30 000 som jag begärde. Det här är verkligen en fantastisk nyhet och jag råder alla som behöver riktigt lån att ansöka via sin e-post (christywalton355@gmail.com) Jag är glad nu när jag har fått det lån jag begärde

  ReplyDelete