Thursday, November 24, 2016

Rolig #Uppesittarkväll närmar sig slutet

Philip och Nicklas fortsätter att utveckla konceptet #Uppesittarkväll och måste säga att kvällens direktsändning var ett lyft från förra månadens premiär. Trots att det var bra redan då.

Tyvärr var konkurrensen på Twitter hård. Tror inte #uppesittarkväll trendade högre än 3-4 som bäst då det var debatter av flera olika slag på både SVT och TV4 som leder till mycket tweets.

För egen del nyttjar jag gratis courtage för USA imorgon. Men köper bara 5 st JNJ då jag har respekt för den dyra dollarn. Efter det kommer jag prioritera Investor kommande dagar för att med 3 aktier om dagen närma mig den vikt som jag har i Industrivärden eftersom jag vill komma ifatt och vikta dessa två bolag jämntungt.

Kommer med nov månads överföring gå över målet för helåret med 300.000 i överföring från lönekonto till Avanza. Så dec blir ren bonus. Klurar lite på hur jag ska nyttja det faktum att jag får ett extra bonussparande utanför plan.
1. Köpa något högriskbolag då pengarna ändå är utanför ordinarie plan. Något med låg eller ingen utdelning med möjlighet att växa.

2. Köpa på som vanligt. Dvs någon stabil utdelare av den typ som jag köper hela tiden och delar ut 3-4% nästa år och troligtvis kan höja lite lagom kommande år.

3. Strunta i utdelningstillväxt och fokusera helt på att boosta utdelningen kortsiktigt med någon pref eller högutdelare. För att kunna gå i pension lite tidigare tack vare då hög utdelning som möjligt kommande år.

Nu är kl 23:58. Dags att logga in för att ta emot lönen och slussa drygt 80% vidare direkt till portföljen.

10 comments:

 1. Fråga till alla kloka här. Har fru och två barn (krävs buffert), är det lagom med 100k i likvid på konto i banken (0% ränta) eller ska man gå ner på den summan och försöka hitta trygg avkastning?

  Summan går aldrig under 70 och går den över 130 förs det över till avanza eller så är det dags för nån större kostnad typ resa eller inköp till huset.

  Månadssparande är fast för långsiktigt kapital. Detta gäller buffertsumman, hur stor direkt likvid kör ni med familj?

  ReplyDelete
 2. Personligen ser jag ingen anledning att ha 100 k liggandes och skräpa. Jag hade det förr men inte längre. Om jag mot förmodan skulle behöva den typen av kapital på kort tid så kan jag sälja av lite värdepapper.

  Du kan även fundera på att skaffa två kreditkort utan avgifter. Maxa dem så att om du skullen behöva 100 k så kan du ta det på kredit och betala igen pengarna innan de börjar ta sina ockerräntor.

  Men utgå ifrån din egen situation, vilka typer av kostnader som ditt boende med mera medför. Fundera över en nivå av buffert som du skulle vara bekväm med. Kan du sälja värdepapper? Eller har du en pincip om att aldrig göra det? Vissa har ju det också, exempelvis Miljonären. Då blir det mer aktuellt med en buffert osv.

  Med vänlig hälsning

  J

  ReplyDelete
 3. Jag har tidigare siktat på 50.000 i buffert men börjar mer och mer luta åt att 5000 är mer rimlig buffert så länge jag jobbar. Jag kan snabbt låna upp pengar till extremt låg ränta via bolån eller belåning av portföljen. Sen skulle jag kunna använda kommande månaders månadsspar att betala tillbaka lånet med.

  Så att ligga på massa pengar med 0% ränta år ut och år in bara som någon form av säkerhet tycker jag känns onödigt. Det bygger dock på att man snabbt kan få loss de pengar man kan tänkas behöva via ett lån med attraktiv ränta. Samt är disciplinerad med att snabbt betala tillbaka lånet.

  Att däremot spara ihop pengar till tex en resa är ju bra. Men då handlar det ju om att successivt jobba upp ett kapital och sen använda det. Inte ligga på en buffert för oförutsedda utgifter år ut och år in.

  ReplyDelete
 4. Jag själv handlar på väldigt disciplinerat i bolagen som jag brukar handla i vid överraskande extrapengar. Jag har dock en liten nyskapad tradition att ge mig själv en liten gåva en gång om året i form av en investering utanför de vanliga ramarna. Nu senast föll investeringen på Stallhagen AB (ett litet, lönsamt, onoterat bryggeri) som just nu har en nyemission för att kunna utöka sin tillverkningskapacitet.

  För din del är situationen lite annorlunda eftersom du snart kliver av arbetet. Jag själv räknar med att arbeta i 20 år till åtminstone. I ditt fall hade jag förmodligen valt det "tråkigare" alternativet, alternativ 2.

  Lycka till, ser fram emot att ta del av hur du hanterar decemberpengen.

  //Humankapitalisten

  ReplyDelete
 5. Anonymous9:18 PM

  Vad röstar miljonären på? Skulle du kunna skriva lite om dina politiska åsikter?

  ReplyDelete
 6. Anonymous11:28 PM

  Nej, 100 kSEK utan avkastning är enligt mig hål i huvudet. Gör själv precis tvärtom. Belåning av portfölj samt gratis kreditkort.
  Som ovan, behövs mycket pengar på kort tid är det bara att gå till banken och öka bolånet motsvarande belopp.

  ReplyDelete
 7. Anonymous8:55 AM

  Vid en börskrasch kan värdet av portföljen sjunka med 30 - 70 %. Det är frågan om hur psyket fungerar då, om man fortfarande har is imagen att inte sälja sina aktier.

  Vanligt banksparande är bra, då har man tort krut att köpa för när börsen går ned och dessutom sover man bättre på natten när det sjunker som mest.

  Det finns små aktörer som ger ca 0,75% ränta

  ReplyDelete
 8. Anonymous3:32 PM

  Svårt det där med buffert... jag är singel och bor i hyresrätt så behöver egentligen minimal buffert. Har ändå 200k hos santander till 0,7% eller nåt sånt, och 350k i aktier.

  Bufferten är tänkt att användas när jag byter bil om några år så skulle förstås göra bättre nytta på avanza just nu... men då skulle jag ju behöva sälja aktier när jag byter bil vilket också känns fel.

  ReplyDelete
 9. Hej allihopa. Jag såg kommentarer från människor som redan fick sitt lån från CHRISTY WALTON FINANCE och sedan bestämde jag mig för att ansöka under deras rekommendationer och för bara några timmar sedan bekräftade jag på mitt eget personliga bankkonto ett totalt belopp på $ 30 000 som jag begärde. Det här är verkligen en fantastisk nyhet och jag råder alla som behöver riktigt lån att ansöka via sin e-post (christywalton355@gmail.com) Jag är glad nu när jag har fått det lån jag begärde

  ReplyDelete
 10. HEJ, Vet du att det finns ett sätt att tjäna pengar utan stresskontakt (THOMAS FREDDIE) för ett tomt [ATM-KORT] idag och vara bland de lyckliga som drar nytta av dessa kort. Detta PROGRAMMERADE tomma ATM-kort kan hacka sig in i vilken ATM-maskin som helst i världen. Jag fick mitt masterkort från en bra hackare på internet, med detta ATM-kort kan jag samla in $50 000.00 dollar varje dag via kontakter: thomasunlimitedhackers@gmail.com
  Jag var väldigt fattig men det här kortet har gjort mig rik och lycklig, om du vill få denna möjlighet att bli rik och etablera ditt företag så ansök om detta Master-kort, jag är så glad över detta eftersom jag fick mitt förra veckan och jag har använde det för att få $277 000,00 dollar från THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackare delar ut kortet bara för att hjälpa de fattiga och behövande och de ERBJUDER ÄVEN FINANSIELLT HJÄLP. få din från THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS idag. Vänligen kontakta dem via e-post thomasunlimitedhackers@gmail.com

  ReplyDelete