Sunday, November 06, 2016

Levnadskostnader utomlands

Med en sparkvot på över 60% så räcker det ju med runt 10 års jobb för att du sen ska kunna leva på pengarna resten av livet. Förutsatt att du får 7-8% avkastning och kan tänka dig att fortsätta att leva på samma ekonomiska standard resten av livet som under åren du sparade. Många av oss har ju dessutom en högre sparkvot än så. Det är ju rätt sjukt när man tänker på det att man kan jobba under 5-6 år och sen leva på pengarna resten av livet. Bildgoogla Early Retirement Extreme för några diagram eller räkna själv.

Om man dessutom jobbar och sparar i ett dyrt land och sen kan tänka sig att flytta till ett billigare land när man slutat jobba blir det ju absurda värden när man räknar på det. Säg att du sparar 80% av lönen och sen efter avslutat jobb flyttar till ett land där levnadskostnaden är 50% av den i Sverige så krävs det inte ens 3 års arbete innan din passiva inkomst från 5% utdelning (vilket man borde klara med 2% utdelningstillväxt för att skydda mot inflationen) motsvarar den levnadsstandard du har under tiden med 80% sparkvot.

Och imorgon är det måndag och jag ska gå till jobbet som vanligt efter långt mer än 10 års arbete, trots över 80% sparkvot senaste åren. Kanske håller jag på att bygga upp en onödigt stor säkerhetsmarginal? Ja kanske, men att kunna sluta jobba runt 30 år innan normal pensionsålder för mina jämngamla kamrater känns ändå ok.

Att hitta ställen att bo på med omkostnad på runt 50% av Sveriges verkar inte så svårt enligt https://www.numbeo.com/cost-of-living/ . Jag har haft lite spanare ute för att göra egna uppskattningar om levnadsomkostnaden på några platser på jorden. För att se om vi kan våga tro på de officiella siffrorna. Återkommer i den frågan.

13 comments:

  1. Visst är det fint att det ofta är billigare att leva utomlands. Min syn på saken efter att ha bott i ganska många andra länder av olika prisnivå och standard är att skillnaden inte alltid är så stor som man tror. Det beror till syvene och sist, precis som i Sverige, på hur billigt du kan lösa ditt boende. Äger du din bostad utomlands utan några betydande lån i ett land med låga löpande kostnader för mat mm. kan det bli en god affär.

    - Försäkring: ett måste med tanke på att sjukvård ofta är riktigt dyrt utomlands. Tänk på att utländska försäkringar inte alltid är utformade som en svensk hemförsäkring/olycksfallsförsäkring och att du kan behöva komplettera. En svensk utlandsförsäkring är i de flesta fall löjligt dyr (för mig skiljde det över 5 000 kronor per år mellan billigaste och dyraste alternativet).
    - Skola: om du har barn och vill att de ska gå i en någorlunda vettig skola, inte minst eftersom de antagligen inte kan det lokala språket, kan det vara löjligt dyrt.
    - Resor: du kommer antagligen fortfarande vilja besöka släkt och vänner någon gång om året och även om du planerar går direkt många tusen kronor, inte minst om du bor på en annan kontinent.
    - Valuta: när den svenska kronan är svag, som du får utdelningar utbetalda i, blir det snabbt ganska kännbart utomlands. Jag märker av det just nu om än i liten skala. Här kommer också växelkostnader in för banköverföringar, bankomatuttag osv. Du får räkna med att det är ett nödvändigt ont att behöva betala upp till en halv procent i transaktionsavgifter (även om du förstås kan försöka göra de flesta överföringarna i perioder när valutakursen är mer gynnsam)
    - Internet: om du ska fortsätta förvalta en aktieportfölj kommer du vilja ha tillförlitligt internet. Det kan vara förvånande dyrt även i många mer utvecklade länder jämfört med Sverige där marknaden är väletablerad. Jag betalar t.ex. nästan dubbelt så mycket som jag gjorde i Sverige trots att jag har ett ganska basalt paket.

    ReplyDelete
  2. Tack för bra kommentar Utlandsutdelaren!

    ReplyDelete
  3. Anonymous6:50 PM

    Men om du väljer ett billigare närliggande land så blir det väldigt gynnsamt, till exempel EU-medlemmar som Polen eller de baltiska staterna. Stabila länder så länge inte Ryssland får för sig några dumheter.

    ReplyDelete
  4. Jag blir mest fundersam över det sociala. Jag kan förstå lockelsen i billigt leverne, bättre klimat osv - men det naturliga vardagsumgänget med vänner och familj är värt ganska mycket också.

    En vän till mig bodde i Spanien 6 år, med sin svenska man och deras barn. Det var inte helt lätt att komma in i nya umgängeskretsar som inte bara var ytliga (för sådana bekanta är ju lättare att skaffa) och det blev stora projekt av att se sin familj & vänner 2 ggr/år. De upplevde till sist att det inte var värt det & flyttade hem.

    Dessutom blev de det naturliga valet för bekanta som ville få bo gratis på semestern och det tog ett tag innan de kom på detta, vilket gav en bitter eftersmak. Hur ställer du dig inför det? Är man beroende av sin partner som den enda djupare relationen på plats kan det ju ge trista spänningar & slitningar.

    ReplyDelete
  5. Anonymous7:37 PM

    Angående utlandsjobb är det viktigaste att hitta jobbet eller anställningsformen som ger bäst betalt. Gör du det så kan du ändå spara en väsentligt högre summa än på ditt lönearbete i Sverige efter alla omkostnader omnämnda i utlandsutdelarens inlägg. Med väsentligt högre menar jag runt 50-60 000 SEK efter att alla dina omkostnader och övriga utgifter är betalda.

    ReplyDelete
  6. Anonymous8:54 PM

    Jag tycker absolut man kan testa på att bo utomlands. En stor fördel med EU är att det ju faktiskt är oerhört enkelt att flytta till andra länder inom unionen så länge man kan lösa det ekonomiskt. Däremot kanske man ska ta höjd i sina kalkyler för att man efter ett tag trots allt känner att man vill bo i Sverige.

    Däremot känner jag mig personligen lite fundersam över att ha som allt överskuggande mål att slippa lönearbete. Om man kan acceptera att leva på en väldigt tight budget, så kan man ju lika väl försöka hanka sig fram i Sverige, på bidrag, småinkomster och tillfälliga jobb, utan att ens behöva jobba de där 5-6 åren. Men det skulle jag nog inte välja. I så fall hellre spara mycket i början och sen gå ner i arbetstid och få en kompromiss mellan mycket fritid och ekonomiska marginaler. Jag har inga stora materiella behov men kan ändå inte tänka mig att leva supersnålt resten av livet bara för att slippa gå till jobbet.

    ReplyDelete
  7. Glömde nästan det viktigaste. Vissa länder kan i praktiken kräva att du säljer av din aktieportfölj av skattelagstiftningstekniska skäl. Jag kollade upp detta noga när jag öppnade mina depåer. Inom EU är detta inte något problem och om du bara vistas halvårsvis utomlands och är skatteskriven i Sverige är det inte heller något problem. USA är det enda landet jag känner till där detta är mycket viktigt att tänka på men finns säkert fler.

    Baltikum är fint, har varit där mycket och kan varmt rekommenderas. Tallin, Pärnu, Riga, Vilnius och Klaipeda är alla trevliga och underskattade städer. Säkert ett bra val där du kan leva till hög levnadsstandard och ändå kunna ta färjan hem när du så önskar.

    ReplyDelete
  8. Mycket tänkvärt inlägg. Tack så mycket för det :) Blir att bege sig utrikes då med andra ord.

    ReplyDelete
  9. Ibland är det roligt att bo utomland men inte alltid och det är definitivt inte för alla. Prova först ett halvår eller två. Köp inte fastighet förrän du flyttat ut.

    ReplyDelete
  10. Storugglan7:28 PM

    Den här sajten har tagit Numbeos data ett steg vidare och korsat den med "various sources such as Wikipedia, UN studies and reports, and other publicly-available databases":

    https://www.theearthawaits.com/

    Jag är verkligen imponerad.

    ReplyDelete
  11. Anonymous7:43 PM

    Miljonären har du Netflix?
    Jag såg en dokumentär som hette living on one dollar. Handlar om Ett gäng grabbar som testade livet i Guatemala. 1.1 miljarder människor lever tydligen på under 1 dollar per dag så allt är ju möjligt..

    Bra inlägg förövrigt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Har inte Netflix men får kanske råd med det efter nyår när jag ska sänka sparandet lite. Min fru verkar taggad på att dela kostnaden på två.

      Så ska kolla dokumentären då i så fall!

      Delete
  12. Hej allihopa. Jag såg kommentarer från människor som redan fick sitt lån från CHRISTY WALTON FINANCE och sedan bestämde jag mig för att ansöka under deras rekommendationer och för bara några timmar sedan bekräftade jag på mitt eget personliga bankkonto ett totalt belopp på $ 30 000 som jag begärde. Det här är verkligen en fantastisk nyhet och jag råder alla som behöver riktigt lån att ansöka via sin e-post (christywalton355@gmail.com) Jag är glad nu när jag har fått det lån jag begärde

    ReplyDelete