Wednesday, November 16, 2016

Gästinlägg av "Dubbel Utdelning"

Här kommer ett gästinlägg av Twitterprofilen @DubbelUtdelning

Då jag har vissa planer på att flytta till Portugal men låtit portföljen få bättre tilldelning av lönen än resebudgeten tog jag chansen till hjälp med lite spaning av Portugal när jag såg att han var där nere. 

/Miljonär innan 30

---

Tjenare! Dubbel Utdelning här!

Jag har tidigare skrivit blogg som miljonären men har nu valt att bara fokusera på att bara twittra, så om ni vill nå mig så är det enklast där, på Twitter alltså! ;)

Jag har var iväg på semester till Portugal och detta snappade miljonären upp och beställde en prisjämförelse mellan varor i matvarubutiken i Portugal kontra Sverige. Då jag inte handlade alla måltider så kommer det inte vara helt exakt, men jag ska försöka ge en bild av prisläget i alla fall. Vidare är Portugal också känt som ett land som drar till sig många svenska pensionärer och det gjorde mig lite intresserad så lite extra info om detta kan jag också bjuda på! =)

Sällskapet som jag åkte med var 8 personer inklusive mig där vi flög till Lissabon och bilade sedan ner till Albufeira som ligger längs sydkusten i Portugal (Algarve). Algarve är ett väldigt turisttätt område med framförallt turister ifrån Storbrittanien, vilket jag tror spelar väldigt stor roll för prisbilden. Är man mer inåt landet i områden med mindre turister är priserna troligtvis lägre för både mat och boende (något som jag inte jämförde på denna resan). Vi hade där hyrt ett hus via Airbnb som kostade i runda slängar samma som att hyra ett hus en vintervecka i exempelvis sälen. Skillnaden här var att huset var mycket större, och man bodde max 2 i varje rum. Alla rum hade egen toa och balkong och i vissa fall även eget vardagsrum. Städning varje dag ingick och nya rena handdukar om man ville det. Ett ordentligt lyxliv helt enkelt, där jag själv är lite tudelad. Å ena sidan gillar jag det stora fina husen med hög standard, men där jag också är lite emot "konsumtions-hetsen" där större och nyare hela tiden ska ses som bättre. Men nog om det!

I matväg så handlade vi för två måltider var och alla landade oftast någonstans mellan 200-300 beroende på måltid (för 8 personer). Lite billigare än Sverige skulle jag säga men inte supermycket. Hade som avsikt att spara några kvitton, men de gick inte hela vägen så får jämföra de produkter som jag kommer ihåg istället.

Chips som jag är ganska svag för finns i alldeles för många olika smaker och kostar ungefär som i Sverige 15-30 kr beroende på kvalité. Chips-index: 100% av svenskt pris.

Kokosmjölk som vi hade i en av måltiderna köpte vi ca 12 kr burken vilket jag tror är lite billigare än snittet i Sverige, men det intressanta här var att det var en stor prisskillnad då den varianten vi först hittade kostade över 30 kr, och utan att burkarna skilde på sig särskilt mycket i "exklusivitet". I Sverige har jag aldrig stött på en så stor prisskillnad på kokosmjölk utan mer att man väljer mellan eko eller inte för 23 eller 26 kr.

Vin som man köper i matvarubutikerna därnere finns över hela pris-spektrat, men det fanns ingen botten utan billigaste flaskan gick på ca 8 kr (!!).

Över till en annan dryck, "läsken" så är min samlade uppfattning att det kostade som hemma, mellan 15-25 kr för 1.5 l.

Av alla matvaror som vi köpte så skulle jag säga att ingen av dem var dyrare än hemma i Sverige, men känslan var ändå att det här var lite dyrare för att vara i Portugal då vi som sagt var i ett turistområde.

Restauranger som är en stor del av portugisernas måltidspussel var vi på vid några tillfällen och alltifrån 40 kr för en indisk gryta till 350 kr för fisk i alla dess former (som de är väldigt glada i nere i Portugal). I Sverige tycker jag ofta att man landar på 150 kr för en ok middag ute så vill man så kan man äta mycket billigare i Portugal.

Med alla de här priserna i huvudet så skulle jag säga att Portugal ligger någonstans runt 80-85% av de priser som vi betalar för mat här hemma i Sverige, summerat över all basvaror och restaurangbesök, men lägger man manken till så kan man såklart hitta mycket billigare än så.

På resan hade vi med oss några som närmar sig pension så detta diskuterades lite smått. Portugal är ett av få länder (enda?) som det är skattefritt att plocka ut sin pension i som svensk medborgare (om man skriver sig i Portugal), då detta är en deal mellan de två länderna. Finland som också hade en liknande deal (i all fall fördelaktigare deal än att bo hemma i Finland) skrev om sitt avtal med Portugal nu nyligen http://www.helsinkitimes.fi/finland/finland-news/domestic/14345-finland-strikes-pension-tax-agreement-with-portugal.html så att samma skatteplikt gäller i båda länderna tycker jag sänder en tydlig signal att detta också skulle kunna hända även för svenskar.

Tjänstepensionen kan man om man vill plocka ut på 5 år, så man skulle teoretiskt sätt kunna plocka ut den på 5 år och sedan flytta tillbaka till Sverige utan att ha skattat en krona.

En annan sak som jag är mer intresserad av är det egna sparandet. Tjänstepensionen byggs ju upp under många år men det egna sparandet har man ju mer inflytande över och i mitt fall räknar jag med att det är större än "pensionen". De finns 2 olika kontotyper som oftast används för sparande, det så kallade InvesteringsSparKontot (ISK) och KapitalFörsäkringen (KF), och dessa två funkar på helt olika sätt om man väljer att bosätta sig utomlands (Ja, i alla länder förutom USA där det bara är massa specialregler på allting).

ISK'n och KF'n är väldigt lika med beskattning men vem som äger aktierna skiljer och det är lite bättre med utländska aktier i en KF, men annars är de väldigt lika som sagt. Väljer man att flytta utomlands så är det dock en stor skillnad, då ISK'n inte får följa med utan omvandlas till ett "vanligt" depåkonto där man skattar för utdelningar och kapitalvinster. KF'n däremot får man ta med sig precis som den är och den fortsätter att schablonbeskattas precis som när man bor i Sverige. Jag har inte helt gått till botten med varför men jag gissar att det beror på att försäkringsföretaget som äger aktierna i en KF fortfarande har sitt säte i Sverige och således är det ingen skillnad mot om du skulle bo hemma i Sverige.

ISK'n som omvandlades till ett depåkonto, omvandlas tillbaka till ett ISK om man väljer att flytta hem igen.

Det var allt jag hade att bjuda på och hoppas att jag kunde bjuda på lite ny kunskap, Ha de gott!

//Dubbel Utdelning

16 comments:

  1. En blogg om att flytta från Sverige till Portugal: http://www.bortugal.se/

    Har bara läst den (i samma syfte), tar inget ansvar för innehållet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Intressant länktips Micke. Ska kolla in.

      Delete
  2. Tycker även att denna site är bra för att jämföra priser och kostnader.

    https://www.numbeo.com/cost-of-living/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja den indikerar klart lägre priser än Dubbel Utdelnings observation. Var lite för att få en uppfattning om dessa siffror jag sett som jag bad honom kolla priserna.

      Delete
  3. Tjena Miljonaren,

    Lever sjalv utomlands for tillfallet, tyvarr inte Portugal utan Kina, och jag hade mycket nytta av foljande site. Hoppas det kan hjalpa dig nagot.

    https://www.expatistan.com/cost-of-living/comparison/lisbon/stockholm

    ReplyDelete
  4. Har själv som långsiktigt mål att spendera vintrarna i södra Spanien eller Portugal så tack för intressant artikel, visste inte om att ISK inte fungerade om man flyttade (flytt är dock tyvärr inte aktuellt än på >10 år så regler kan ju ändras).

    Föräldrarna har ett ställe på spanska solkusten så har spenderat ganska mycket tid där och skriver under på väldigt många av dina reflektioner, vin för 8 kr etc. Tycker dock maten nog ligger på 60-70% av svenska priser (som Stockholmare jämför jag med Stockholm så blir ju inte lika stor skillnad för er som bor på billigare orter)

    Som du nämner är det billigare inåt landet, men man behöver inte komma långt för att det skall vara stora prisskillnader på framförallt restauranger i Spanien. Ta exempelvis Pizza där föräldrarna har ställe. Pizza vid:
    Stranden: 11-13 EUR
    0,5-1 km från stranden: 7-9 EUR
    2-3 km från stranden: 4-5 EUR

    /M

    ReplyDelete
  5. Anonymous12:16 PM

    En personlig fråga (så du behöver inte svara) - är du eller din fru ensambarn, och hur gamla ungefär är era föräldrar? Jag har bott i Sverige i 20 år (är lite över 40) och det har varit helt ok att inte bo i samma land som mina föräldrar (England) i om att de reser gärna hit och vi dit på semester, och dessutom har jag två syskon där som kan 'underhålla' mina föräldrar. Men om kanske 10 år blir de 82/83 och jag funderar på att det kanske skulle ändå vara skönt att vara lite närmare dem då, och jag kan i princip jobba från överallt med mitt företag.

    Hur som helst - tänkte bara höra hur det ligger till på den punkten dvs föräldrar som blir allt äldre när man själv närmar sig 40, och om ni har syskon som kan 'ta hand om' föräldrarna i så fall. Det blir i och för sig kanske lättare för er att ändå tillbringa längre perioder tillbaka i Sverige vid behov när ni inte jobbar och inte ha barn, så det löser sig säkert

    ReplyDelete
  6. Har varit i Lissabon en del. Jag tror kostnadsskillnaden är intressant mest om man vill ta del av "livets goda" , alltså vara social och äta på fina restauranger, gå på konserter och museum, ta en drink på kvällen, att bo vackert osv. Då blir det väldigt stor skillnad. En god och stor drink kostar kanske 3 euro på en cool bar centralt och 15 för en fin middag. I stockholm blir det 100kr för dagens stor stark och en varmkorv på vägen hem. Kanske om jag skulle försöka jämföra så 1:3 i skillnad på kostnadsläge för såna sociala saker. Men om man som jag lika gärna sitter och filosoferar och kan leva på ris är det lika billigt i en stuga på landet i Sverige.

    ReplyDelete
  7. Björn: Tack för länktips!
    M: Intressant. Mat för 60-70% låter lovande!
    Anonym: Vi har båda syskon och föräldrarna är 60-70 år. Tycker inte man ska begränsa sitt eget liv för att underhålla sina föräldrar när de är 75-90. Att vi inte ska ha några egna barn gör behovet att bo nära våra föräldrar mindre. Men vi tänker ju absolut hälsa på någon vecka i Sverige om vi nu flyttar.
    Kaktus: Fina restauranger och coola centrala barer är inte så viktigt. Men äter gärna ute på enklare ställe några gånger i veckan minst vilket talar för utlandet snarare än stuga i skogen. Men svenska landsbygden är absolut också ett alternativ i alla fall första åren efter pension.

    ReplyDelete
  8. Anonymous8:54 PM

    Hur tänker du kring valet av depå vid en eventuell flytt utomlands? Vad jag har kunnat läsa mig till så får man inte ha ISK om man flyttar utomlands, då omvandlas den till en vanlig depå och det kan ju bli dyrt om man får mycket utdelningar. KF kan man däremot fortsätta att äga men oklart vad skatten blir. Vet inte om du tagit upp detta ämne i något tidigare inlägg? Tack för mycket intressant läsning! Mvh viktor

    ReplyDelete
  9. Det är riktigt som flera kommentarer skriver att man inte kan ha ISK om man är skattemässigt utskriven ur Sverige. KF fungerar dock bra.

    Tänk dock på att även en KF kan komma att beskattas i bostadslandet (lite beroende på dubbelbeskattningavtalet mellan Sverige och bosättningslandet). I Spanien t.ex. så har Spanien rätt att beskatta allt från första året. Så om du får utdelningar (eller gör omplaceringar) i din KF t.ex. när du bor i Spanien så kommer du att få betala 21-23% kapitalvinstskatt i Spanien. Dock får du avräkna det du betalat i annat land.

    Dessutom tillkommer förmögenhetsskatt i vissa länder, bl.a. Spanien.

    Så ur ett utflyttningsperspektiv så tror jag att ISK och KF är likvärdiga i många länder.

    ReplyDelete
  10. Anonymous10:15 PM

    Vadå begränsa sitt liv för att underhålla sina föräldrar? Ser du det som en uppoffring? Efter att min pappa gick bort så blev det än viktigare med närhet till kvarlevande mamma. Att vara nära och kunna hjälpa till om så behövs känns åtminstone bra för mig, men kanske är er relation med föräldrarna lite ansträngd, vad vet jag. Jag tyckte bara att det såg egoistiskt och "illa" ut att skriva som du gjorde :-(.

    Alla gör som alla vill, men utan kontakt med sina närmaste så är väl friheten lite värd.

    Nu har ni tagit beslut om att inte skaffa barn och inte direkt värdesätter närhet till föräldrar.
    Hela ert liv verkar gå ut på att spara pengar...inte unna sig något...för att sluta jobba tidigt...och sen då?
    Inga barn, inga nära...boendes för sig själva utomlands i ett "billigt" land för att spara än mer pengar och kanske slippa lite skatt...kul liv...NOT.

    ReplyDelete
  11. Känner vi att vi får ett ökat behov av att träffa föräldrarna så får vi ju bo i Sverige. Fördelen med att vara fri är att man inte har så många måsten. Så svårt att uttala dig i detalj nu om hur ofta jag ska träffa min mamma om 20 år när pappa ev gått bort.

    ReplyDelete
  12. Anonymous10:02 AM

    tack för svaret Miljonären och förresten blogget är jättebra

    /Anonymen som ställde frågan om föräldrar osv men inte samma anonymen som skrev kl 2215 igår! Håller inte med honom/henne

    ReplyDelete
  13. Björn Erikssons länk var riktigt trevlig - härligt att få se det bevisat svart på vitt: :D

    https://www.expatistan.com/cost-of-living/comparison/gothenburg/stockholm

    ReplyDelete
  14. Letar du efter ett företag lån? personliga lån, hus lån, billån, studielån, skuldkonsolidering lån, lån utan säkerhet, riskkapital, etc. .. Eller har du nekats ett lån från en bank eller ett finansinstitut av någon anledning. Vi är privata långivare, utlåning till företag och privatpersoner i en låg och prisvärd ränta på 2% ränta. Om du är intresserad? Kontakta oss idag på (danieljohnhome@gmail.com) och få ditt lån idag
    Hälsningar,
    Daniel john investeringsteam

    ReplyDelete