Tuesday, November 22, 2016

Anonyma och offentliga bloggare

Att Gustav som driver bloggen Gustavs aktieblogg har blivit offentlig med bild och efternamn har skapat lite diskussion om fördelarna och nackdelarna med att vara publik.

För mig är det absolut viktigaste vad man skriver och hur fångad jag blir av att följa bloggen. Läser många bloggar till och från, men det är bara en handfull jag följt riktigt engagerat under de 10 år jag bloggat.

En blogg som man bara är måttligt intresserad av gör mig inte det minsta mer intresserad av att få ett förnamn, efternamn och bild på bloggaren.

Om man däremot kunde få en riktigt intressant blogg där bloggaren var öppen med sparandet i kronor varje månad, portföljens utveckling och intressanta aktietips och analyser. Och kombinera detta med full öppenhet med bilder från vardagen och skärmdumpar från depån så skulle det så klart öka intresset och trovärdigheten. För jag är medveten om att helt anonymt bloggande som mitt eget har skapat mycket misstankar och osäkerhet under åren.

Lite grovt tycker jag det finns fyra grupper av ekonomibloggare:

- De superoffentliga. Finns ett antal här som tyvärr bloggar rätt sparsamt men är någon form av offentlig person inom investeringscommunityt. Exempel är Olle Qvarnström, Nicklas Andersson och Günter Mårder. Även om de som sagt numera bloggar rätt sparsamt och kanske inte publicerar portföljen i kronor med skärmdump varje dag, så kan man ganska lätt räkna ut både vad både Nicklas och Günther tjänar netto, sparande i kronor per månad, sparkvot och ungefärligt värde av portföljen då de gått ut med minst 3 av 4 faktorer i olika sammanhang .
Min favorit: Günther Mårder (länk till Twitterkonto)

- De offentliga som går ut med sitt namn men är lite mer restriktiva med att berätta något om sparandet i faktiska kronor och förmögenhet. Fullt förståeligt.  Också lite mer återhållssamma med privatliv och personliga mål/tankar och syfte med sitt sparande. Väldigt kunniga och använder bloggen för att bygga sitt personliga varumärke eller tjäna pengar på bloggen.
Min favorit: Stefan Thelenius (kunnig, trevlig, bra kalkylator, helt reklamfri vilket kostar honom minst 4 st H&M i månaden med den trafik hans kalkylator måste ha)

- De hemliga som mig själv. Ofta öppna med hatet mot att behöva jobba och längtan att bli fri då ingen rädsla finns för att arbetsgivaren ska läsa bloggen. Även portföljens värde och antal aktier är man ofta öppen med då få vet vad man heter.
Min favorit: Chansar mest (inspireras av det höga portföljvärdet, den fina utvecklingen på innehaven och att innehaven postas som skärmdumpar inkl utveckling)

- De superhemliga som både är anonyma och hemlighåller portföljens värde. Dessa bloggare är helt beroende av bra aktietips och hög kunskap. Annars blir bloggen rätt ointressant. Ofta mycket fokus på rena investeringar.
Min favorit: Lundaluppen (extremt kunnig, spännande långsiktig strategi jag inspereras av och har varit saknad innan han nyligen började blogga igen)

I vilken grupp hittar man dina favoritbloggar? Håller du med om indelningen?

22 comments:

  1. Jag tycker indelningen är klockren och mina favoriter återfinns i min egen del; den näst sista där. Dock hatar jag inte att jobba. Jag har ett av de bästa jobben man kan tänka sig faktiskt så det är väl enda felet i inlägget. Sen håller jag med om Stefan där. Mycket kunnig och läsvärd!

    ReplyDelete
  2. Man behöver inte hata att jobba för att vara anonym. Men som anonym så kan man skriva att man hatar att jobba om man nu gör det.

    ReplyDelete
  3. Jag tillhör samma kategori som du själv gör - kommer fortsätta med det som det känns just nu i alla fall. Gillar öppenheten med antal aktier och portföljvärde men skulle inte känna mig bekväm med att presentera detta om jag går ut med namn och bild på mig själv.

    ReplyDelete
  4. Tack för omnämnandet min vän!

    En av de bidragande orsakerna att jag själv gav mig in i bloggträsket är att jag under alla år med intresse följt din blogg.

    För min egen del tycker jag att det är av intresse och prata kronor och ören. Jag har lite svårt att förlika mig med anonyma bloggare som diskuterar procentuell avkastning och du har ingen aning om det är en investering på 10 000 kronor för en person med 80 000 kronor i månadslön. Jag vill nog veta hur seriös den faktiska investeringen är.

    Sedan så har jag all respekt för att offentliga bloggare inte är helt roade att hänga ut sin privatekonomi för offentlig granskning.

    Men vi bor i landet mellanmjölk så visst fan är det trevligt med representanter från båda lägren? :-)

    Önskar dig en fantastisk vecka!
    //Cm

    ReplyDelete
  5. Bryr mig inte om namn, bild etc. Men följer helt klart fler som offentligt går ut med hur mycket de faktiskt investerar eller har i sin depå, med vissa undantag då såklart =)

    ReplyDelete
  6. Anonymous8:24 AM

    Lova du blottar din identitet efter du sagt upp dig!!!

    ReplyDelete
  7. Anonymous11:21 AM

    Vart lite nyfiken på vad du fått för uppfattning kring niklas anderssons ekonomi, har funderat mycket på detta själv då jag lyssnar på deras podd. Vad har du för uppfattning?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det här tycker jag man kan utläsa kring Nicklas Anderssons ekonomi. Imponerande för en 29 åring! Taget från minnet och kan väl erkänna att jag inte skrivit ner det och grubblat i detalj.

      Lön netto: 34.000
      Sparande: 17.000
      Sparkvot: 50%
      Aktieportfölj: 4-5 miljoner
      Lån: 1 miljon till preffar plus bostad lägenhet på Lidingö som är belånad till 70%.

      Delete
  8. Jag tycker de mest intressanta bloggarna att följa är de som är anonyma men helt öppna med innehav och kapital. Ex. Chansar mest.

    Skärmdumpar på portfölj mm. gör allting mer trovärdigt. Anonymiteten gör att allt blir ärligt. Jag har svårt att tro att en helt offentlig person alltid säger vad den tycker till 100 procent.

    Offentliga bloggar kan i mitt tycke ha en tendens att bli tråkiga och inte sällan kopplas de till att bygga varumärke kring en person. Det gör innehållet ibland tråkigare också.

    Mvh / Frihetsmaskinen

    ReplyDelete
  9. Tack för omnämnande och fina ord!

    @Aktiepappa
    Tack för feedback!

    @Frihetsmaskinen
    Tycker du min blogg också är tråkig? Jag tror inte jag skulle skriva annorlunda om jag var anonym men oavsett så är det nog för sent för min del :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha! Nej jag tycker faktiskt att din blogg är riktigt bra och besöker den ofta.

      Det kanske lät lite generaliserat. Tänkte faktiskt nämna några undantag. Du har en typ av blogg där du inte (i mina ögon) förlorar på att vara offentlig och en av få offentliga bloggar jag läser. Har för mig att jag började läsa din blogg precis när du gjort den offenlig så kan ju inte riktigt jämföra med innan. Tror det har lite betydelse.

      Jag tror däremot mer personliga bloggar kanske tappar lite av sin grej om den blir offentlig. Vissa kanske gillar det nya medan andra saknar det gamla. Sen har jag en tendens att läsa mer bloggar som är åt det personliga hållet, med siffror resovisat mm. Kanske är det därför jag gillar det mer.

      Jag tycker en del som varit anonyma och blivit offentliga tappat lite av vad bloggen var från början och ändrar fokus. Inte alla, men några ska börja skriva böcker osv och bloggen känns mer som en marknadsföringskanal. Men det är som sagt så jag upplevt det, med risk för generalisering ;) Sen som sagt inget fel om man väljer att ändra riktning på blogger heller men det kan nog påverka läsarna på olika sätt.

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Delete
  10. Anonymous4:43 PM

    När det gäller Lundaluppen så är anonymiteten en del av mystiken som bloggaren byggt upp kring sig själv. Hur fånigt hade det inte blivit om Lundaluppen gjorde ett inlägg av typ JUL I LUND. Sedan ser man mannen stå och kavla pepparkaksdeg på köksbordet. Tror att stora delar av läsekretsen tappat sugen. När sådan här övningar börjar vill bloggarens kärring ofta ha ett ord med i laget, och skall som seden bjuder börja gästspela på bloggen. Sedan rullar vagnen snabbt mot stupet.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    ReplyDelete
  11. Anonymous7:29 PM

    Hur tror du Gunthers siffror ser ut?
    Vad jag lyssnat ungefär såhär:
    Lön: Netto 77000:-
    Sparande: 55000:
    Sparkvot: Ca 70%
    Aktieportfölj 7-8 milj
    Lån: 4-5 milj, osäker här

    Får man säga också är väldigt imponerande för en 33 åring ung herre

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ditt antagande om Günther känns rimligt men bygger på att hans fru har 100% sparkvot då han i exemplet betalar hela familjens utgifter på 22000 kr.

      Delete
  12. Anonymous7:32 PM

    @Lars

    Underbar kommentar. Mitt i prick!

    /B.L.

    ReplyDelete
  13. Srednq8:23 PM

    Günther Mårder kommer få en månadslön på 140 000 kronor, precis som sin företrädare. Men han tar inte jobbet för pengarnas skull.

    http://www.svd.se/gunther-marder-tar-over-pa-foretagarna

    ReplyDelete
  14. Intressanta grupperingar MI30!
    Ni som redan läser min blogg vet att jag föredrar att visa varenda krona och storleken på varenda köp & sälj. Dock är jag anonym och gillar styrkan av att "kunna" visa upp min portfölj och mina tankar fritt.
    Jag gillar att skriva inlägg där man staplar upp köp med lite alla möjliga siffror och en del tankar runt om det. Framförallt så finns det inget mer inspirerande och stimulerande än att hälla upp en kopp kaffe och peta i mina excel-dokument (dessa redovisar mina portföljer på bloggen) en lugn hemmakväll.
    Jag vet dessutom att ett par både närmare vänner och framförallt bekanta följer min blogg då de följer min Twitter och har RT:at med mera.

    Jag håller med Chansar Mest om att visst är det trevligt när det finns flera från varje läger då det är svårt att få hela paketet :-)

    Trevlig kväll på er,
    Mvh Västkustinvesteraren

    ReplyDelete
  15. Spännande frågeställning måste jag säga, och bra indelning i grupper.

    Fick tänka lite vilka bloggar jag följer mest och det bottnar nog i de hemliga som faktiskt också visar sin portfölj öppet. Exempelvis Chansar Mest, Grazing Lady och Aktiepappa. Som någon annan skrev tidigare så är det också lite av charmen att man inte vet vem personen är bakom bloggen. Är bloggen riktigt intressant så ser jag däremot inte att det spelar någon roll ifall personen visat vem denne är eller ej.

    ReplyDelete
  16. Nu pratar jag kanske lite i egen sak eftersom jag varit anonym sedan starten men jag tycker att man kan vara lite mer ärlig när man är anonym. Det gäller framförallt när man fortfarande har en anställning. Tycker också man märker när någon är "på riktigt" och när det är mycket snack. Lägger personen ut sin portfölj och belopp, lägger den ut skärmbilder från nätmäklaren ibland? Tar personen riktiga exempel från sitt liv som känns rimliga etc. Svarar personen på frågor från läsare mm.

    ReplyDelete
  17. Jag tycker att anonyma, personliga ekonomibloggar är intressantare generellt. Just för att det är lättare att få dem intressanta om man inte behöver fundera på vad folk tycker eller om det kan skada en själv att gå ut med detaljer eller siffor.

    För att få en icke anonym blogg intressant, som inte visar egna affärer och den egna ekonomin i detalj, krävs det mycket mer kvalitet för att den ska bli intressant. Då hänger det på att t.ex. företagsanalyserna är av hög kvalitet och har verkshöjd.

    Det kanske bara är jag, men jag tycker det är ofantligt intressant att se in i människors ekonomiska liv, vilket jag får göra genom vissa bloggar, men också i verkligheten, då jag mer och mer hittar sätt att locka fram prat om pengar på ett otvunget sätt.

    Jag tror att det är nyttigt att prata pengar privat, i lagom utsträckning. Vi kan lära mer än vi tror av varandra.

    ReplyDelete
  18. Fick inte Anders Forssberg (En daytraders dagbok) FI på sig för kurspåverkan? Känns som det är ett reelt hot om man kombinerar stor aktie-blogg med öppenhet.

    ReplyDelete
  19. Hej allihopa. Jag såg kommentarer från människor som redan fick sitt lån från CHRISTY WALTON FINANCE och sedan bestämde jag mig för att ansöka under deras rekommendationer och för bara några timmar sedan bekräftade jag på mitt eget personliga bankkonto ett totalt belopp på $ 30 000 som jag begärde. Det här är verkligen en fantastisk nyhet och jag råder alla som behöver riktigt lån att ansöka via sin e-post (christywalton355@gmail.com) Jag är glad nu när jag har fått det lån jag begärde

    ReplyDelete