Saturday, January 27, 2007

Strategi vid nedåtgående börstrend

Att tjäna pengar under perioder när börsen går upp är ju inga problem. Det klarar vem som helst. Det är när man dessutom kan tjäna pengar under nedåtgående trender som ränta på ränta ger en enorm tillväxt på lång sikt.

Drömde faktiskt om en börsstratagi vid nedgång inatt som jag tänkte be om lite synpunkter på. Teorin bygger på att Stockholmsbörsen har gått upp rätt kraftigt under flera år i sträck och av erfarenhet vet vi att det någon gång kommer en nedgång.

Förutsättningen för strategin är att börsen fortsätter att gå upp till i Maj, då gör man bedömningen att nedgången bör vara nära. Jag säljer då fonder till ett värde av 130.000, dessa pengar ska investeras i fonden Xact Bear som stiger 1,5% för varje % som börsen faller.

Placeringen går till som följande:

Maj - 20 000
Juni - 2 000
Juli - 4 000
Aug - 6 000
Sept - 8 000
Okt - 10 000
Nov - 12 000
Dec - 14 000
Jan - 16 000
Feb - 18 000
Mars - 20 000

Om vi just nu håller oss borta från diskussionen om och när börsen kommer vända neråt. Bör inte ovanstående strategi funka bra om vi någon gång de närmaste 2 åren från och med nu får en nedgång på börsen som håller i sig i minst 1 år?

Fortsätter börsen upp kraftigt under sommaren/hösten 07 kommer man in billigt i fonden med de stora månadsinsättningarna när fallhöjden bör vara ännu större.

12 comments:

 1. Problemet är väl att du aldrig kan veta när det vänder så hur avgör du när du ska byta strategi? Och sen byta tillbaks igen?

  ReplyDelete
 2. Nej självklart vet man inte när det vänder. Tanken med strategin blir ju att man inte behöver pricka toppen utan har 1 år på sig att hitta vändningen. Om det sedan gått ner 20-30% på 1-2 år får man ju analysera läget på nytt. Kanske ta hem vinsten vänta ett tag och sen börja en liknande strategi i vanliga aktiefonder och invänta uppgången.

  ReplyDelete
 3. Anonymous4:08 PM

  hahahahaha, den här bloggen är det bästa jag råkat snubbla över. önskar dig många lycka till och hoppas att du fortsättar.

  ReplyDelete
 4. Tack för lyckönskningen. Alltid kul att kunna glädja folk.

  ReplyDelete
 5. Hej Miljonären!

  Jag har läst din trevliga blogg och har blivit inspirerad att själv börja skriva. Du satsar på att bli miljonär innan 30. Själv är jag över 30 och har uppnått den första miljonen. Nu satsar jag på ekonomiskt oberoende och tänkte skriva om det i en blogg med den blygsamma titeln "Min första miljard". Min pseudonym är "miljardären". Hoppas du inte tar illa upp utan att vi kan inspireras av varandra!
  http://miljardar.blogspot.com

  ReplyDelete
 6. Anonymous9:09 PM

  Jag hoppas verkligen att detta är en fejkblogg - annars tycker jag uppriktigt synd om dig! Livet är här och nu och kommer inte i repris!

  ReplyDelete
 7. Miljardären: Kul med en Miljardblogg! Självklart ska vi inspirera varandra till ekonomiskt oberoende.

  Stina: Varför skulle det vara fejk? Är det så konstigt att man är sparsam att folk tror det är på låtsas? Själv tycker jag synd om om som just nu (02:30 en lördag) dricker upp lönen på dyra drinkar utan minsta tanke på framtiden.

  Jag blir lycklig både nu och förhoppningsvis också i framtiden av att leva sparsamt.

  ReplyDelete
 8. Anonymous8:17 AM

  Placeringen i Xact Bear skulle bli bättre om du ändrade på de månatliga placeringarna i fallande
  belopp
  maj-20000
  juni-18000
  juli-16000
  etc

  Börsen går ju ner och Xact Bear upp
  och sen får vi väl önska "blivande miljonären" lycka till!

  Stina har nog ingen aning om hur det känns att tjäna pengar på placeringar, det livet är här och nu och livskvaliteten ökar med intjäningen. Lite surt i början att få ihop startkapitalet men när det väl har nått önskad storlek flyter det på ganska bra.
  Lev på avkastningen och öka kapitalet!

  ReplyDelete
 9. AC-Vicke: Men tänk om börsen fortsätter upp under hela 2007. Då kommer det krävas en rätt kraftig nedgång på börsen 2008 för att få tillbaka förlusten.

  ReplyDelete
 10. Anonymous11:23 AM

  miljonären, du placerar väl efter din strategi när börsen går ner annars så funkar det ju inte, helt klart.

  mvh

  AC-Vicke

  ReplyDelete
 11. Anonymous6:37 PM

  att vara snål är tamigfan det fulaste man kan vara.

  ReplyDelete
 12. Anonymous5:47 PM

  Tänk på att du får betala courtage på varje insättning i xact-bear. det är ju en börshandlad fond.

  ReplyDelete