Tuesday, March 13, 2018

Skjuta utdelningen framåt

Jag fick lite följdfrågor och synpunkter på det jag skrev igår om att det var lite löjligt att skjuta utdelningen framåt genom att ta utdelningen i bolag som delar ut tidigt för att återinvestera i bolag som delar ut senare för att hinna få "utdelning på utdelningen" redan år 1. Jag fick ett mail från en person som hävdade att det var toppen med ränta på ränta inom året.

Låt oss ta ett konkret exempel. På börsen finns 4 bolag A, B, C och D. Samtliga bolag står i 100 kr innan utdelningen och delar ut 5 kr och står därför i 95 kr direkt efter utdelningen. Bolag A delar ut i januari, B i februari, C i mars och D i april.

Alla bolag går exakt lika bra och kommer år 2 ha höja utdelningen med 2% till 5,10. Börsen handlar fortfarande bolagen till 5% DA dvs till kurs 102 kr innan utdelningen och 96,90 direkt efter utdelningen år 2.

Vi början med att låtsas att du handlar helt utan courtage samt att du kan köpa delar av en aktie ner till 0,01 stycken så vi slipper massa pengar i kassan och avrundningar.

Du har vid första årets början 10.000 aktier i Bolag A och inga aktier i B, C eller D. Du får alltså 50.000 kr i utdelning i januari.

Nu uppstår två varianter.

Person 1. Du tar utdelningen på 50.000 kr och återinvesterar i samma bolag dvs bolag A. Detta sker direkt efter utdelningen till kurs 95 kr = 526,32 nya aktier. Du gör inga fler affärer. Vid årets slut har du alltså 10526,32 aktier i bolag A. Och fortfarande inga aktier i övriga 3 bolag.

Person 2. Du tar utdelningen på 50.000 kr och återinvesterar i bolag B. Detta sker innan utdelningen till kurs 100 kr = 500 nya aktier. Dessa aktier i bolag B ger dig en utdelning på 2500 kr som du återinvesterar i bolag C innan utdelningen till kurs 100 kr = 25 nya aktier vilket ger 125 kr i utdelning vilket du återinvesterar i bolag D till kurs 100 kr = 1,25 aktie. Detta ger 6,25 kr i utdelning vilket du sparar i kassan.


År 2 betyder det att:
Person 1 har 10526,32 aktier i bolag A vilket vid årets början är värt 1.073.684 kr till kursen 102 kr och ger en utdelning på 53.864,21 kr vid utdelning 5,10 kr per aktie.

Person 2 har totalt 10526,25 aktier totalt i bolag A-D vilket är värt 1.073.678 kr till kursen 102 kr ger en utdelning på 53.683,88 kr. Men misströsta inte person 2, du har ju dessutom 6,25 kr i kassan som du inte återinvesterade från bolag D första året. Ni har alltså exakt lika mycket pengar.

Som ni ser är det sant att köpa före eller efter utdelningen är ett nollsummespel. Vi gjorde dock en förenkling i fallet ovan och räknade inte med något courtage. Räknar vi in courtagekostnaden kommer person 1 ha handlat för 50.000 kr vid ett tillfälle vilket bör ge ett lägre courtage än person 2 som har handlat för total 52.625 kr och dessutom vid olika tillfällen till vitt skilda belopp.

Även om vi räknar med att person 2 gör insättningar via nysparande som löser problemet att köpen blir mindre och mindre och därmed riskerar att driva högre courtagekostnad i procent så kommer köp på 2.625 mer under året driva ett högre courtage. Utan att du får fler aktier eller högre utdelning år 2.

Har du aktierna på ett aktie- och fondkonto där 30% av utdelningen beskattas är fördelen ännu större med alternativ 1 som ger mindre avbränning i form av skatt på utdelning under det första året.

Fördelen för person 2 skulle kunna vara en riskspridning i 4 bolag. Men då börjar vi lämna ämnet som jag bara gjorde väldigt enkelt med att man var all in bolag A vid första årets början.

Köper ni mitt resonemang att det inte är någon mening att jaga utdelning genom att investera tidig utdelning i sånt som ännu inte delat ut? Dvs det finns ingen ränta på ränta att jaga inom året genom att köpa aktier som ännu inte delat ut.

20 comments:

  1. Anonymous9:06 AM

    Tack för ett informativt inlägg! Det är sånt man går och funderar på och krånglar till för sig i onödan ibland.

    En fråga, ser att du har Alm Equity i din portfölj. Varför valde du dessa och inte t.ex. K2A Pref?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hörde några presentationer mer Alms VD och tyckte det kändes någorlunda stabilt i förhållande till direktavkastningen på 7,5-8% som var då jag köpte. Men litet innehav. Dålig koll på K2A tyvärr.

      Delete
  2. Ett krux är att du förutsätter att priset går ner i och med utdelning. Det sker dock inte så ofta som många verkar tro.

    Alla varianter är möjliga där priset går upp, ner eller +|-0 före eller efter utdelning.

    Själv jagar jag utdelningar och med hjälp av "metoden" ovan är målet att mer än dubbla utdelningsnivån.

    Mvh. Marty

    ReplyDelete
    Replies
    1. Har man hittat något system i hur aktierna rör sig irrationellt i samband med utdelningarna bör man ju köpa och sälja hela innehav runt utdelningen. För att dra nytta av dessa gratisluncher. Inte hålla på att dutta med återinvestering av utdelningen.

      Delete
    2. @Marty: Det har gjorts många undersökningar om det lönar sig att köpa inför utdelningar och slutsatsen av dessa är förenklat att det inte ger något.

      Delete
    3. Ja, att klura ut mönster hade suttit fint i alla lägen. Det, att där just inte finns ett etablerat mönster runt utdelningar, "motsäger" tesen om att det inte lönar sig att "utdelningssurfa". Samtidigt är det inte heller per automatik alltid lönsamt, precis som all investering oberoende av utdelningar.

      Jag är inte säker vi pratar om samma sak Kalle. Köpen görs inte enbart dagen innan x-dagen utan kontinuerligt, i mån av budget såklart. Du får gärna länka till dessa undersökningar du nämner.

      För att förtydliga; jag är utdelningsinvesterare. Målet är att nå en utdelningsnivå som kan supportera mina utsvävningar i livet. Självklart är inte tillväxten helt ointressant men så länge innehaven inte går back är dess huvudsakliga uppgift att agera som ryggraden i min pengamaskin.

      Mvh. Marty

      Delete
  3. Försöker hitta tillväxtbolag som investerar i verksheten istället för att ge utdelning. Så länge man sparar för att investera mera är det bara jobbigt med utdelningar som dessitom ofta är så små så man bara kan köpa ströaktier vilket leder till oproportionerligt högt courtage.
    Dessutom angående skatten: Bolaget har redan skattat en gång för utdelningen och själv får man betala skatt en gång till. Värdeförstörelse :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fast det beror ju på vilken sparform du har. Ett ISK är väl egentligen neutralt kring om du får utdelning eller kurstillväxt? Skatten baseras på ditt kontos värde och med tanke på att utdelningen avskiljs kursen blir det ett nollsummespel som knappast ökar din skatt.

      Delete
    2. Anonymous11:10 PM

      Du utgår alltså alltid att ledningen i "tillväxtbolaget" investerar dina pengar (ja det är dina till en viss del eftersom du är ägare) alltid bättre än du kan göra.

      Jag vill också naturligtvis att värderingen ska öka på mitt innehav i ett bolag men under tiden ska jag ha betalt för att jag väntar och en betalning i cash för den risk jag tar att "tillväxtbolaget" kör i diket och förstör min investering.

      Delete
    3. Om bolaget kan investera hela vinsten i versamhet som dessutom leder till tillväxt är det väl jättebra, man slipper skatt och och behöver inte återinvestera en utdelning.
      Ja jag utgårfrån att bolaget investerar ”bättre än mig” annars säljer jag hela innehavet.

      Delete
    4. @Anonymous, Riskhanteringen sköter jag genom att sprida investeringen på flera olika bolag. Vill man ha betalt för risken kan man ju alltid sälja av lite och då får man dessutom bestämmma själv när och hur mycket

      Delete
    5. Anonymous9:33 AM

      Ytterligare, så missar du ränta-på-ränta effekten vilket är den stora missen i din tankegång enligt mig.

      Delete
  4. Anonymous11:25 AM

    Det tar ca en vecka innan du har utdelningen på kontot. Under denna vecka kommer aktien att ha återhämtat en oproportionell del av utdelningen. För att kunna återinvestera utdelning till priset 95 kr måste då ha likvider.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tyvärr, det stämmer inte med de akademiska undersökningar jag hört talas om. Vilket förstås är fullt naturligt.

      Delete
    2. Om det stämde vore det ju en given strategi att bara äga bolag dagarna mellan avstämningsdagen och utdelningen. Finns som sagt sällan några gratisluncher.

      Delete
    3. Fast det finns ju inget som säger att du måste köpa på utdelningsdagen. Jag återinvesterar oftast redan på ex-datum, det går ofta att få likviditet från andra utdelningar osv, kräver bara lite planering och framförhållning.

      Delete
  5. Jag tycker att det beror på utifrån vilket perspektiv du räknar. I teorin spelar det förstås ingen roll eftersom aktiekursen minskar motsvarande utdelningen. Så också om du köper andra aktier med samma utdelningsperiod.

    Där det blir intressant är om du kontinuerligt köper aktier på ett sådant sätt att du ökar utdelningstempot. Det jag menar är att om du köper aktier som bara delar ut i mars varje år med samma utdelning och värdering är det som du är inne på ett nollsummespel. Men jämför du med att du köper aktier som delar ut på olika tidpunkter kan du genom viss planering faktiskt påskynda din utdelningscykel. Tänk dig t.ex. att du köper aktier i januari som delar ut i mars. Den utdelningen köper du aktier som delar ut i maj med vars utdelning du köper aktier som delar ut i juli osv. Stefan Thelenius har matematiskt bevisat effekten av återinvesterad utdelning så allt annat lika får du faktiskt några promilles ökad utdelning.

    Jag tänker så ibland, t.ex. ökade jag i Axfood i början av året väl medveten om att utdelningen var nära. Men samtidigt är det viktigaste som alltid värderingen. Just nu köper jag inte Axfood för att den är lite dyr utifrån begränsad tillväxtmöjlighet och eftersom jag lika gärna kan köpa den efter utdelningen då jag tror den då kommer vara billigare.

    Summa summarum: köper alltså inte ditt resonemang att det inte är någon mening att jaga utdelning, den kan tvärtom med lite planering användas för att öka tempot i vilket du återinvesterar utdelningar från en 12-månaderscykel till högra omsättning på dina utdelningar. I den meningen finns visst en ränta-på-ränta effekt. Effekten är dock ganska liten så det viktigaste är som alltid att aktien är fundamentalt stark och rimligt värderad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Läste du inte bloggposten?

      Orginalinlägget handlar om att bevisa varför det inte är möjligt att öka tempot på det sättet som du beskriver.

      Vill du skruva upp avkastningen några promille så är mitt råd istället att göra det motsatta;
      Köp alltid precis efter X-dagen och spara på så vis in 5% på courtage.

      Länka gärna till Stefans bevisning av effekten, det skulle vara intressant att se hur han har resonerat.

      Delete
    2. Jag tror det syftas på ett inlägg Stefan skrev om fördelen med månadsutdelare. Dvs att man får utdelning ofta och att den återinvesteras i samma bolag. Vilket är något annat än det jag skrev om.

      Delete
  6. Resonemanget är felaktigt! Det är rätt enkelt att tänka sig hur det egentligen fungerar:

    Vi förutsätter att aktien håller sitt värde över året, börsens brus tas bort. I en sån värld kommer aktien stiga lite varje dag under hela året fram till nästa utdelning. När utdelningen kommer skiljs X % av till kontanter och aktien tappar X % värde. Aktien fortsätter sen stiga i värde varje dag som vanligt. Om aktien har högre utdelning nästa år kommer den dagliga värdeökningen vara högre nästa år.

    Denna värdeökning gör att utdelningen inte påverkar nånting! Oavsett när du säljer och köper en aktie får du hela tiden del av värdeökningen!

    När du återinvesterar utdelning så börjar värdet på de nyköpta aktierna ticka uppåt dag för dag igen, en lite värdeökning varje dag.

    Det spelar ingen roll vilket bolag du investerar i! (Förutsatt att bolagets utveckling i övrigt inte räknas med)

    ReplyDelete