Saturday, March 10, 2018

Butiksdöd och oro för bostadspriser

Idag fick vi den briljanta idén att vi skulle ta bilen till Mall of Scandinavia för att äta lunchbuffé på Olearys. Att det var genrep inför Melodifestivalen hade inte slagit oss.

Sjukt mycket folk. Kö för att ta sig in i parkeringshuset. Fick snurra runt ett bra tag för att hitta plats då de där sensorerna som känner av var det är ledigt hade fått spel och påstod att det fanns platser där det var fullt. Sen gick det inte att gå trapporna från parkeringen till gallerian utan vi var hänvisade till en hiss med lång kö. 5 minuter senare fick vi äran att åka 2 våningsplan för att ställa oss i en ny kö för att komma in på Olearys. Väl inne var det ny kö till kassan för att betala. Vidare till bordet och sen direkt till en ny kö för att få ta mat.

Jag såg varken skymten av någon oro för utvecklingen på bostadspriser eller butiksdöd. Utan familjer med massa barn med Samir och Viktor-skyltar både åt och shoppade som att det inte fanns någon morgondag. Jag fick till slut gå in på H&M för att få lite andrum från all trängsel. Nejdå skojar bara, det var folk till och med där.

På vägen hem stötte vi på en bilist som blev överlycklig när vi skulle åka. Han hade letat parkering i 30 minuter. Och utanför var det flera 100 meter stillastående bilköer.

Var var alla dessa människor innan Mall of Scandinavia var byggt och butiksdöden ännu inte var ett faktum? Jag fattar inget.

28 comments:

 1. Anonymous5:56 PM

  Haha den med h&m var rolig. Nä men jag tror inte på någon butiksdöd. Människor har behov av att vara ute och fika och shoppa loss med sina vänner. Mode handlar ju endå om att man skall visa upp det man har köpt. Och var skall man annars visa upp det en på stan/köpcentrum som är en stor scen i sig. Online handeln är absolut viktig men kommer aldrig att ta död på fysiska butiker.utan de samspelar mer med varandra.

  ReplyDelete
 2. Innan Mall of Scandinavia fanns åkte de till Kista galleria.
  Om man vill ha det lugnt ska man tydligen åka dit (säger folk på flashback, fast där sägs allt som finns att säga tror jag).

  Men jag håller med om att det inte är superlätt att se butiksdöden fast samtidigt har jag märkt att det är mycket längre köer för att hämta paket från utlämningsstället. Om de shoppade i butik istället för på nätet (läs: i Kina) hade nog butikerna kanske mått ännu bättre. Postmord, sorry, Postnord har gjort vad de kan för att korta ned köerna och öka sin vinst utan att göra ett dugg för att förbättra för kunderna. Å andra sidan tror jag att det som handlas från Kina inte skulle handlas alls om det inte hade varit tok-billigt utan fraktkostnad. Lite som att antalet nedladdade filmer inte går att översätta rakt av till förlorade inkomster för filmindustrin, inte en chans att de hade inte fått sälja lika många filmer som laddades ned.
  Alltså bara dåligt för det där klotet vi bor på och stackarna som bränner sina pengar istället för att investera dem.

  Hur som helst så hoppas jag att ni hade trevligt på åleris.


  /Guldfirren

  ReplyDelete
 3. Jag hade också lyckan att trängas pä nallen som vi kallar de ibland... som tur var vi hyffsat tidiga då min sambo skulle iväg och klippa sig i stan sen.... Hade också helt missat att det var Melodifestivalen idag , trodde den var igår... ;)

  ReplyDelete
 4. Anonymous7:27 PM

  Jag oroar mig för trenden om tidig pension. Jag själv sparar 67% av lönen och hoppas och inspireras av hela konceptet med några år kvar till min Teoretiska exit punkt. MEN det faktum att jag senaste året hör allt fler i min närhet (ålderspann 20-40 i mellanstor stad i norrland) planerar att göra detsamma. De dra ner kraftigt på konsumtion, maixmera sitt sparande och sen gå tidigare. Detta koncept om oberoende för "medel Svenson" är så otroligt enkelt och lockande att ta till sig vilket innebär att denna folkrörelse växer snabbt och det oroar mig.

  EFTERSOM:

  1. Allt färre som bidrar till skattemasen (dels försvinner en stor del inkomstskatt + reducerad dum-konsumtion av dessa, jag själv, inräknad).
  Jag bryr mig inte men de med makt kommer höja på ögonbrynen.

  2. Denna skattereducering till pappa staten kommer inte accepteras. Och skulle det accepteras så kommer vardagen/infrastruktur/pensionssystemet/vården etc drabbas hårt på sikt. och även vår valutas/land förtroende.

  3. Statens svar blir genom reglering av systemet som gör att man kommer tvingas behöva jobba längre. Gissningsvis: (progressiv förmögenhetsskatt, ISK/utdelning straffskattas så det knappt är lönt att investera vilket komma driva ner kurser) samt aggressivare inflationspåverkande åtgärder a la QE. Om ni tyckte vänsterpartiets marginalhöjning av ISK var irriterande vänta bara så får ni se när drevet efter dessa ungpensionärer drar igång.

  Det paradoxala är att just dessa bloggar som bara växer i intresse, får fler följare bidrar till processen ovanför som kommer att göra det långt mycket svårare i framtiden. om vi var smarta skulle vi hålla denna skara under radarn och inte gå ut i svt, Aftonbladet,boksläpp med hur enkelt det är att sluta jobba bara man slutar spendera...

  Jag hoppas verkligen att jag har fel, att jag själv går i mål innan 40 och sen bara glider igenom på % ökning av kapitalet. Men magkänslan säger något annat... är det bara jag som tänker så?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det var ingen större spariver vi såg idag.

   Jag tror max 1 promille kommer sluta innan 40 och 1 procent innan 50 under vår livstid. Dvs blir felräkningspengar på det stora hela. Framförallt när automatiseringen tagit över på riktigt och arbetslösheten går upp blir det bara ett välkommet tillskott med lite folk som kan försörja sig utan att slåss om de allt färre jobben.

   Delete
  2. Anonymous8:51 PM

   Lämnar man sin arbetsplats till förfogande för någon annan torde statens intäkter ramla in ändå, så länge det inte är en robot som ersätter.

   Delete
  3. Tror att det kommer bli ett ganska stort från fall när vi får en ordentlig krasch. Som allt annat så är aktier (Fingerprint, Tesla et al) i ropet nu vilket också synes i prissättningen på aktier i allmänhet. När vi då får den värde korrigering som kommer varje gång som ett gammalt brev på posten (do Postnord brev är förbannat osäkra dessa dagar) så försvinner många brända bloggare och personer från marknaden igen.

   Delete
  4. Anonymous7:40 AM

   Enorm multipelexpansion I aktier och rekordhög kreditexpansion=peak utdelningsbloggare

   Delete
  5. Jag förstår din oro och har även själv haft den i omgångar. Men jag tror att för varje ny person som ökar sitt sparande får vi två nya konsumptionstorskar. Se exempelvis bolånekarusellen där svenskens skuld(konsumption) uppgår till flera miljoner. Alla ska ha ett lån är den nya folkrörelsen. Det är alltså inget att oroa sig över än så länge tror jag.

   Mvh

   Delete
  6. Tror inte heller att det är något att oroa sig för. Att det känns så är kanske för att du läser fler bloggar själv, och således får intrycket att det är vanligt? Men i ett större perspektiv så är det ju förenklat så att desto färre arbetade timmar desto mindre materiell rikedom i ett samhälle. Automatiseringen har ju kommit långt och kommer säkert att fortsätta, men att det kommer bli färre jobb är ju inte säkert. T.ex. vård och skola skriker ju efter personal idag, så kanske är det i sådana "mjuka" branscher folk kommer att jobba i större utsträckning när industrin blir robotiserad i högre grad än idag.

   Och att aktiekurser skulle gå ner för att svenska politiker höjer skatter tror jag inte heller på. Sverige är så liten del av världen att det inte påverkar annat än små lokala företag.

   Delete
  7. Jag har klurat lite på det här:
   https://jobbochfirma.com/2018/01/07/om-alla-gick-i-pension/
   Även om bara en försvinnande del lär göra det så är det nyttigt att fundera på hur det skulle bli.

   Delete
 5. Som boende i en mindre kommun (~15k innvånare) så märker man av butiksdöden. Det är nog inte till Mall of Scandinavia (eller "MOS" som mina kids säger att man ska säga) man ska dra om man ska studera detta ämne, de butikerna som dör ut är väl just de som INTE ligger i shoppinggallerior?

  Men jag var faktiskt på MOS igår, då det var lugnare, men förundrades ändå över vad allt folk gör där samtidigt som jag blir ännu mer motiverad att inte shoppa något!

  ReplyDelete
 6. Anonymous7:41 PM

  det är visserligen stackarna som bränner sina pengar som gör att världsekonomin snurrar så att dina aktier ökar i värde...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det var den vetskapen som gjorde att jag snällt stod i kö i 5 min för att få åka hiss.

   Delete
  2. Det är ju KONE hissar på MOS.. ;)

   Delete
  3. Var för irriterad och inklämd i hörnet för att se det. Men noterade rulltrapporna.

   Delete
 7. Anonymous7:52 PM

  Andrum på H&M... Haha, det var veckans goda skratt.:D

  ReplyDelete
 8. Anonymous12:18 AM

  A 7:24 Vänta tills vi får får en ordentlig lågkonjuktur. Det rensar ut en hel del sparkapital. Kommer ihåg efter finanskrisen då var de flesta glada om de kunde behålla jobbet. Tankar om sparande är helt sekundärt i ett sådant läge. Därför gäller det att förbereda sig nu. Båda mentalt och sin egen "balansräkning".

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous12:19 AM

   svar till Anonymous7:27 PM

   Delete
 9. problemet är väl att det bara är melodifestival på friends 1ggr per år. Fyller man butikerna de övriga 51 veckorna?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kan intyga att det ofta är fullt med folk i MoS, men huruvuda det går fantastiskt för butikerna vet jag inte.

   Delete
 10. Mall of Scandinavia är ju också den mest hypade gallerian för tillfället, de har ju även IMAX och andra saker som lockar kunder så jag tror att såna typer av gallerior kommer gå bra ett tag till. Det finns ju många andra gallerior som inte är lika nya, som Sollentuna eller Kista, så jag tror att en del kan få problem. Och butiksdöden påverkar ju också många småbutiker som inte ligger i gallerior.

  ReplyDelete
 11. Det handlar mer om som du säger barnfamiljer
  Förr var det inte alls lika stort intresse för shopping som nu, det som ändrar skiftet är att barnfamiljer åker till stora shoppinggallerior för nöje, de åker iväg med barnen en helg för att nöjesshoppa, eller gå runt, käka glass med barnen, fika, äta helgens middag på något snabbmatställe.
  Det kostar ungefär lika mycket som ett biobesök med familjen och det blir inte bara det vanliga fredagsmyset med tacos i soffan.

  Shoppingens framtid handlar mer om att underhålla och locka besökare till sin butik på ett annorlunda sätt skulle jag tippa på.
  Jag har själv varit på Mall of Scandiavia en gång och det slog mig att det mestadels är tonåringar och barnfamiljer där, precis som de flesta andra gallerior.

  Sen går det jätteofta i vågor, 5-10 år är det jätte trendigt med gallerior och i nästa skede vill man handla i den lokala butiken med lokala råvaror etc.

  ReplyDelete
 12. Anonymous10:51 AM

  För att ge en annan sida av butiksdöden kan jag dela med mig av en nära bekant som jobbat i butik i just MoS. Hen har jobbat som butikschef i MoS och innan det i en annan välbesökt galleria i Stockholmsområdet. Båda gångerna i klädbutiker och det som hen säger varje gång är att det inte gått särskilt bra för butikerna. Visst att det går runt, men resultaten är inte vad som önskas av kedjorna. Det verkar helt klart som att besökarna flockas till vissa specifika butiker i köpcentrumen och väldigt få av besökarna i hens butik handlar faktiskt något.
  Det är uppenbart att inte alla butiker lyckas frodas trots att vi är uppe i en brinnande högkonjunktur med konsumtionshets utan dess like. Det kommer bli intressant att se när butiker börjar stängas i en högre takt i gallerior.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous11:10 AM

   Hen? Är din nära vän könlös?

   Delete
 13. Anonymous12:39 PM

  Den ABSOLUT billigaste och valfria lyxen man har som människa är valfrihet.
  Jag kan inte förstå hur miljonären (och andra) som kämpat i många år för att bli ekonomiskt fri väljer att åka till ett fängelse som mall of Scandinavia och dessutom på en helg. Man blir ju fysiskt låst.

  Jag har två budord när jag går ut och handlar eller tex går på restaurang, krogen.

  1. Jag söker inte upp den vidriga trängsel, värme och ljudnivå som finns i gallerior.

  2. Jag står aldrig nån längre tid i kö tex för att komma in på en restaurang eller krog. (det är oftast ändå bara ett gammalt marknadsföringstrick i krogbranschen att bygga upp en kö utanför entren). 2-3 minuter kan jag vänta men sen går jag till ett ställe som är köfritt, jag är ju trots allt ute för att ta två öl och äta nått gott, INTE FÖR ATT STÅ I KÖ:

  Ända ställena jag kan tänka mig att ändra mig tankebanor/vanor är vid idrottsarrangemang och konserter där är ju flera tusen som ska in så det kräver ju någon form av lag, ordning och köbildning.

  SOM SAGT, det är tur att man äger valfriheten att gå förbi köerna till nsta ställe / Med vänlig hälsning snålmiljonären

  ReplyDelete
 14. Signs6:19 PM

  För mig är en stor poäng med att jobba heltid med egna investeringar att man kan göra allt vardagsbestyr på helt andra tider än alla andra - inga köer i köpcentrum, inga bilköer, inga köper av något slag. Underbart, speciellt för en introvert, lätt folkskygg personlighet. I morgon fm ska jag ner till MoS, garanterat inga köer. Lugnt och skönt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Min fru jobbar fortfarande vilket sätter lite käppar i hjulet.

   Delete