Tuesday, March 27, 2018

Intervju med Günther Mårder idag

Arbetet med min kommande bok fortsätter med nya intervjuer. Idag var det dags för en av mina stora förebilder. Mannen som fick sparande att bli något att vara stolt över. Jag pratar så klart om legenden Günther Mårder.

Precis som med övriga intervjuer får jag ju hålla på de riktiga godbitarna till boken. Men ändå bjuda på ett litet smakprov här på bloggen.

Günther gav ett roligt tips som kanske inte är helt socialt accepterat i jantelagens Sverige. Att bjuda in alla kompisar till en fest när man beslutat sig för att börja spara. För att fira sin kommande rikedom. På så sätt kan man på ett enkelt sätt berätta för omgivningen att man nu kommer hålla igen på kostnaderna och samtidigt skapa lite extern press på sig själv genom att offentliggöra sitt mål. På samma sätt som man kan göra om man ska sluta röka eller gå ner i vikt. Kul grej!

Vi pratade en dryg timme och Günther formligen sprutade ur sig allt från spartips, skatter, allmänna livsråd, åsikter om amorteringskrav och uppdateringar kring lyckoforskningen. Precis som på gamla goda tiden i #Sparpodden 2013-2015. Så jag har haft några timmars jobb med att försöka få ner det på pränt idag efter intervjun.

Det börjar bli en röd tråd i boken tycker jag och nu är alla inplanerade intervjuer genomförda. Jag hoppas och tror boken kan vara tryckt och klar till strax efter sommaren.

18 comments:

 1. Anonymous6:46 PM

  Tror du H&M och Ratos kommer igen på sikt?

  Peter

  ReplyDelete
  Replies
  1. All time high känns långt borta. Men rimlig årlig avkastning från dagens nivå känns fullt möjligt i båda fallen. Fast vad vet jag...

   Delete
 2. Tack för samtalet idag. Hoppas att du kan strukturera upp alla galna idéer och uppkast! Hälsningar Günther Mårder

  ReplyDelete
  Replies
  1. Stort tack för att du tog dig tid för mig idag. Hoppas kunna göra dig rättvisa i textform.

   Delete
  2. Det var ju GMs Erland som höll mig borta från aktier till 35 års ålder. Vi hade nationell aktietävling i sjuan och han insisterade på att vår klass skulle satsa allt på ett rederi som snart därefter gick i kånken. Det där med aktier verkade livsfarligt tänkte jag. Erland själv var dock ett födogeni - vill minnas att han körde taxi parallellt med lärargigget. Ser fram emot denna bok!

   Delete
  3. Ni är för roliga - skulle jag minnas det menar ni? Jag minns ju knappt vilken linje jag gick på gymnasiet.

   Delete
 3. Hej,

  Jag har läst din första bok och ser fram emot att läsa den andra boken. Kul ide med att samla sina kompisar för att berätta om sin sparplaner. Jag tror att det kan öka förståelsen bland vänner att man framöver kommer att göra andra prioriteringar än tidigare. Sedan är det alltid kul med lite festligheter.

  ReplyDelete
 4. Så himla kul att följa din blogg!

  ReplyDelete
 5. Anonymous10:53 AM

  #Sparpodden 2013-2015 var helt underbar. Kan inte påstå att jag följer någon svensk ekonomipodd längre. Någon som kan tipsa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous12:45 PM

   Kvalitetsaktiepodden är riktigt bra!

   Delete
 6. Ska bli spännande att läsa även bok nummer 2 och alla intervjuer. En följdfråga till ovanstående fråga:
  Nu är du ägare till ett stort antal Ratos och HM, bland annat men skulle du köpa de 2 aktierna idag om du hade pengar på kontot och allt annat lika i förutsättningar? HM köpes ju väldigt billigt just nu...Flip eller Flop??

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag har gjort lite småköp för utdelning och ströjobb senaste veckan. Men inga H&M eller Ratos då. Utan köpt Investor, Castellum och Nordea istället.

   Delete
 7. Blir intressant att läsa!

  Ett förslag bara är att lägga fler timmar på korrekturläsning. Tråkigt när så många språkliga fel/misstag drar ned helhetsintrycket. Stör även flödet i läsningen.

  Lycka till.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Du tror inte hans förlag gör detta??

   Delete
  2. Säkert, men uppenbarligen inte tillräckligt. Säger detta i all välmening.

   Delete
 8. Anonymous9:26 PM

  Själv skall jag köpa bloggarens bok. Inte för att jag tror att det är bra investeringslitteratur utan för respekt för mannen.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  ReplyDelete