Monday, March 26, 2018

Att behålla motivationen

Många läsare som mailar till mig frågar om det här med att behålla motivationen att fortsätta spara år efter år. Ja till och med årtionde efter årtionde. Vissa som ganska nyligen kommit igång med ett högt sparande verkar känna sig lite osäkra på om de ska klara det och vill ha tips. Andra hör av sig och berättar att de läste bloggen i början men sen hade ett uppehåll på 5 år då de tappade intresset för sparande och gjorde slut på massa pengar men nu hittat tillbaka både till blogg och eget sparande igen.

För egen del känner jag inte igen problemet just när det kommer till sparande. Jag har aldrig haft några problem med motivationen och heller aldrig haft minsta tanke på att skita i allt och sälja aktierna för att kunna köpa en sportbil eller ta ett år som backpacker i Asien redan när första miljonen var i hamn. 

Jag tror inte det beror på att jag har ett speciellt bra psyke eller stark vilja. För när det kommer till andra saker som kräver uthållighet och bra disciplin är jag nog inte bättre än någon annan. Nu när jag slipper jobba är det nätt och jämt att jag klarar av att vara uthållig och plugga lite spanska varje dag. Att läsa mer skönlitteratur har jag tänkt på i många år och satt upp mål att läsa mer och lägga mindre tid på nätet. Men det har jag aldrig lyckats fullfölja mer än väldigt korta perioder.

Träning har jag mer eller mindre hållit i hela tiden men även här kan jag ibland vara slö och hitta en anledning till att hoppa över ett pass då och då. Det är nog egentligen bara när det kommer till sparande som jag varit 100% konsekvent och uthållig under en så lång period. Jag tror det beror på två saker. Dels att det varit ett så starkt intresse och drömmen om målet varit så stark. Men också att jag inte haft några större sug efter ökad konsumtion, så att det egentligen aldrig varit en så stor uppoffring. Sparandet har alltid varit väldigt roligt och stimulerande.

För att koppla tillbaka till träning. Om en 12 åring  drömmer om idrottsliga framgångar dag som natt och dessutom tycker det är jättekul att träna och fortsätter ha samma dröm och tycka träningen är lika kul är det säkert inga problem att ge det 15 år av livet för att kanske vinna ett SM-guld som 27 åring. Medan en person som antingen inte bryr sig så mycket om ett eventuellt guld massa år in i framtiden eller tycker att träningen är ganska tråkig är det nog mer eller mindre omöjligt att hålla på i 15 år utan att göra uppehåll. 

20 comments:

 1. Prova läs spanska som komvuxkurs på distans

  Du kan dessutom ta csn samtidigt...

  ReplyDelete
  Replies
  1. James9:43 PM

   CSN kan han mest troligt glömma med tanke på inkomst av kapital

   Delete
  2. Hur lungt som helst. Typ 88k man får tjäna per halvår innan det minskar och aktierna är ändå på KF.

   Delete
  3. Anonymous10:39 AM

   Jag måste tipsa om böckerna "Este Pais". Har själv lärt mig väldigt mycket av dom. Perfekta för självstudier. Nummer 1-3 finns att köpa. Nummer 4 får man gå till biblioteket och kopiera.
   H.

   Delete
 2. Bra inlägg eftersom detta säkerligen är ett vanligt förekommande fenomen. Även jag har fått liknande frågor på min blogg.

  Tror att det helt enkelt handlar om att man behöver göra det till prioritet nr 1. Efter det är det bara en tidsfråga innan det blir helt integrerat i ens beteende och man kan sparar 50% av inkomsten utan att tänka på det. Så har det varit för mig i alla fall.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Har precis samma känsla. Man kan bara en sak som är ohotad etta på priolistan.

   Delete
 3. Anonymous10:45 PM

  Finns det något särskilt som är lite onödigt som du haft svårt att låta bli att köpa under dina mest sparsamma år Miljonären? För egen del har jag de två senaste åren tappat disciplinen när det gäller chips som ju är en onödig utgift och ohälsosamt. Inga mängder blir det inte, men känns ändå onödigt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Köper godis. Men äter det bara på helgen. Nu händer det mer ofta att det blir en flaska vin eller cava också (kanske varannan helg). Vilket var mer sällsynt under de mest sparsamma åren. Men hände så klart ibland då också.

   Delete
 4. Anonymous5:55 AM

  Kan det vara så att du inte har några intressen helt enkelt? Att du trivs med att dega och in inte göra någonting. Isåfall är det lätt att spara utan något som helst driv och målvetenhet. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Att jag inte har några intressen som kostar så mycket pengar att det påverkar sparandet.

   Men min bild av min omgivning som inte sparar är inte att det är deras intressen som driver kostnader. Utan slentrianköp som de knappt reflekterar över att de gör.

   Delete
 5. Det har nog också att göra med hur man är som person från början. Jag har alltid haft ett sparsamt förhållande till pengar, kanske för att mina föräldrar var studenter när jag var liten och jag lärde mig att pengar var viktigt att inte slösa för mycket för att få dem att räcka. Om jag bara hade lärt mig mer om börsen tidigare istället för att ha dem på sparkonto...

  ReplyDelete
 6. Anonymous9:47 AM

  Jag tycker inte det är så svårt att spara. Men för att göra det måste jag ha inkomst och jag finner det väldigt svårt att fortsätta jobba. Det är där motivationen tryter. Men att konsumera upp pengarna löser ju inte det problemet. Så jag jobbar, och sparar.

  ReplyDelete
 7. Anonymous10:40 AM

  Jag tror helt klart att det viktigaste för uthållighet i sparande är att känna att man inte försakar något här och nu, pga sparandet. T ex är resor högt prioriterat för oss och trots att vi sparar för att nå frihet lägger vi ca 125 tkr per år på resor. Vi resonerar som så att det får hellre ta lite längre tid att nå frihet, men att vi inte offrar allt kul nu till förmån för sen. Tack vare schyssta inkomster kan vi ändå uppnå en sparkvot på nästan 50%.

  /Fru Avfart Frihet - avfartfrihet.blogspot.se

  ReplyDelete
 8. Anonymous1:22 PM

  Ganska lätt om beloppet man kan spara varje månad är stort (tex 10000+) och man därmed lätt ser att det gör skillnad, svårare om mindre belopp är inblandad

  ReplyDelete
 9. Anonymous1:25 PM

  Hur går bilen?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bra inga problem alls hittills. Men den går mer sällan än jag trodde. Vi åker kanske 1 gång i veckan med bilen i snitt. Men otroligt skönt att ha.

   Delete
  2. Anonymous7:37 AM

   En gång i veckan? Då är nog bilpool ett bättre alternativ, tillochmed hyrbil skulle kunna vara billigare. Kostar det något att parkera bilen hemma?

   Delete
 10. Disciplinen att spara är absolut den största faktorn att kunna spara. Min sambo sparar varje månad, runt 10% i fonder, men resten av pengarna samlas på hög på lönekontot. Då och då gör jag en riktad insats. Medan för min del så använder jag programmet MoneyManagerEX för att ha järnkoll på alla transaktioner. Nog är jag mer slösaktig än henne, men det viktigast är ändå att man inte tittar på kronorna som växer. Många säger att man ska ha ett mål med sparandet, men för min del så är endgame pension.

  ReplyDelete
 11. Jsg tror också att du levde ett bra liv, var på ett bra ställe i livet när du började spara. Billig bostadsrätt inköpt och redan en peng på banken. Bra jobb och fast besluten att inte skaffa barn. Du hade koll på låga utgifter och bibehöll dem, jättebra. Och inget som 'störde' planen i form av arbetslöshet, sjukdom eller att du gjorde större förändringar i livet..bra jobbat och du är en stor inspiration!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Så är det nog. Vill dock lyfta fram att jag separerade under resans gång.

   Delete