Tuesday, March 06, 2018

Insiders

Igår lyssnade jag på Investerarens podcast som gästades av Erik Lidén från Insiderfonder. Var intressant och det är väl rimligt att det finns ett värde i att följa insiders. Deras fonder har gått ungefär som index när jag tittar på Sverige- och Globalfonden de 3 senaste åren. Dvs lite bättre än index innan avgiften belastade avkastningen i fonden, så strategin som sådan kanske funkar lite i alla fall.

Jag tittade också på ett gammalt avsnitt av Aktiesnack med Börsplus som jag hade missat där Peter Benson gick igenom Investor. Även här bjöds på en intressant tanke kring insideraktivitet som var ny för mig.

Spaningen var ungefär såhär: Utan insyn i bolagen så har man ibland tur och ibland otur om man gör många affärer. Dvs ibland har man turen att sälja precis innan en vinstvarning och ibland har man otur att sälja veckan innan det kommer ett bud med fin premie. Även om inte Investor kan handla på insiderinformation som inte är känd av marknaden så kommer man heller inte göra affärer med direkt dålig tajming, som tex att sälja över börsen veckan innan ett bud. Rätt självklart egentligen, men jag har aldrig tänkt på det innan.

Över väldigt lång tid kan denna avsaknad av affärer med dålig tajming räcka för att ge lite extra jämfört med index. Lägg därtill rabatten och de låga kostnaderna i förhållande till börsvärdet så talar mycket för att Investor är ett bra alternativ till fondsparande i en Sverigefond.

6 comments:

 1. Anonymous9:46 AM

  Avanza har handel med europeiska aktier utan courtage idag. Tänk om du fortfarande stannat kvar på ditt jobb, så många nya aktier du kunnat köpa. Känslan att handla aktier är väl större än att vara ledig hela dagen, eller vad säger nu efter drygt 2 månader som pensionär?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tur det fortfarande är växlingsavgift på utländska köp. Annars hade ångesten varit total.

   Nejdå. Att byta aktieköp mot konsumtion har alltid känts rätt. Men att byta ledighet mot fler aktieköp har känts precis lika rätt.

   Ska dock erkänna att jag gärna tjänat några roliga tusenlappar för att möjliggöra fler aktieköp. Men inte så gärna att jag kan tänka mig sätta mig som anställd på ett kontor igen.

   Delete
  2. Anonymous5:16 PM

   I relation till detta, blev det någonsin något jobb för gamla företaget i januari och har du någonsin varit ledig så lång tid som du har varit nu? Kanske under skolans sommarlov men väl inte annars?

   /Christoffer

   Delete
  3. Jag fanns (finns) tillgänglig för frågor mot att jag fick lön i januari. Var lättförtjänta pengar med facit i hand.

   Nej jag har aldrig varit ledig såhär länge förut. Jag hade lite glapp mellan gymnasium, lumpen och universitet. Men jobbade lite extra då så var inte riktigt ledig.

   Delete
 2. Lyssnade också på det avsnittet. "Tillåten insiderinfo", dvs den rätt självklara rätten att avstå från att handla på info (för vad skulle annars alternativet vara). Aldrig tänkt på. Sedan att köpa till börskurser (vad gäller börsinnehav), men sälja bara om man får överpris. Också tänkvärt som borde ge några promille överkastning per år över tid kanske, men ränta på ränta...
  Investmentbolag har ett par fördelar jämfört med fonder alltså. Men det omvända gäller väl säkert också.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja tänkte också på det omvända. Dvs man kan ju råka sälja innan vinstvarning och råka köpa veckan innan bud, av ren slump. Vilket inte en insider kan göra. Eller kan och kan. Det var väl just vad ledningen i Scania gjorde innan budet, utan straff vill jag minnas.

   Delete