Monday, February 05, 2018

Trist att inte kunna köpa dippen

Rejäl nedgång på börsen idag. Precis som väntat. Med lite Ratos i portföljen fick jag dessutom stryk av index.

Jag har varit med om nedgångar tidigare. Hade lite aktier redan år 2000, det var ju småpengar men ändå lite trist när Ericsson tappade motsvarande en månadslön på sommarjobbet under en presskonferens.

Under finanskrisen för 10 år sen hade jag hunnit spara ihop några hundra tusen men det var inte värre än att jag de flesta månader kunde möta nedgången i portföljen via nya insättningar.

Sommaren 2011 var det värre, då försvann flera hundra tusen på en vecka. Men jag hade då just fått upp lönen och månadssparandet närmade sig för första gången 20.000 kr i månaden. Perfekt med lite rea tänkte jag då.

Nu är läget lite annorlunda då varje procent i portföljen motsvarar runt 50.000 kr och inga större nya insättningar ska göras. Men min fru jobbar ju vidare och hushållet som helhet fortsätter därmed spara en bra bit över 20.000 i månaden från hennes lön. Dessutom kommer jag tjäna lite pengar på bok och konsultuppdrag under 2018. Även om det är småpengar från mitt håll så är det troligtvis mer än vad jag kommer tjäna 2020.

Så det kanske inte är så dumt med en nedgång just nu trots allt? Fin höjning av utdelningen från Sandvik idag förresten, men den kom lite i skymundan.

10 comments:

 1. Anonymous8:53 PM

  Hur ser din frus investeringar ut?

  ReplyDelete
  Replies
  1. 90% indexfonder.

   Delete
  2. Anonymous10:22 PM

   Hur har de gått i förhållande till din portfölj?
   Vilka fonder har hon?
   Såna jämförelser är alltid kul=)

   Delete
  3. Precis som mina fonder har hennes gått lite bättre än mina aktier. Beroende på att Sverige gått lite sämre än andra marknader. Min aktieportfölj har slagit Avanza Zero.

   Delete
 2. Ja idag blev det rejält ner. För mig som jobbar halvtid motsvarade nedgången i portföljen en halv årslön :).

  Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

  ReplyDelete
 3. Anonymous11:28 PM

  Frågan är väl snarare om du skulle köpt samma aktier idag som du har i din portfölj - om ja är det ju bara att sitta kvar.

  ReplyDelete
 4. Anonymous11:51 PM

  det gick ner en del idag men med Usa ner med så mycket som innan stängning så blir det åka av imorgon när Svenska börsen öppnar jag tror minst -3% ner till imorgon tyvärr.

  ReplyDelete
 5. Anonymous6:41 AM

  För mig känns det snarare som att kraschen alla har väntat på har fått en svag inledning. Hoppas på rea snart!

  ReplyDelete
 6. Anonymous8:09 AM

  Miljonären, kan du inte lägga ut lite om hur tankarna går kring de kursfall vi ser nu och hur du bedömer att det påverkar din portfölj mm.

  Kan det här påverka glädjen med att vara ”fri”, dvs finns det en tanke långt bak i huvudet att dina inkomstbringande projekt (tex bokskrivande) måste leverera för att väga upp ett eventuella börsfall.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous8:22 AM

   Instämmer!

   Hade varit väldigt intressant att veta hur du upplever tryggheten i din vardag nu när de tillgångar du äger eventuellt sänker sina utdelningar om det blir en börskrasch / lågkonjunktur. Jag har aldrig befunnit mig i den situationen själv, men satsar på att bli ekonomiskt fri inom loppet av 10år.

   Hur hade du upplevt ett fall på 40-60% på världsbörsen? Hade du börjat arbeta igen för att köpa på oerhört låga nivåer eller i rädsla för att utdelningarna inte kommer att räcka att leva på, om de sänks. Hur tänker du?

   Delete