Sunday, February 04, 2018

Kommande vecka

Det blir en intressant börsvecka med start imorgon. Svag stängning i USA i fredags och vinstvarning från Ratos efter börsens stängning talar för utmanande start på veckan för min del.

Rapporterna fortsätter också komma in i allt högre takt och nästa helg kommer jag ha en väldigt bra bild av totala utdelningarna för året. Jag ser främst fram mot ABB, Sandvik, Sampo och Industrivärden.

I fredags och igår lördag lyssnade jag på ljudboken HandelsMännen om H&M framväxt 1950-2000. Ganska intressant och en hel del nytt för min del. I dessa tider får man ju ofta en bild av att bolaget inte har en aning om vad de håller på med skenande lager och när folk lägger upp bilder på extrema reor och vinterjackor i H&Ms butiker i Thailand etc. Så intressant att just logistik och tydligt ansvar hos inköpare av varje batch från inköp till ev sista rea lyftes fram. 

Boken är dock rätt gammal, mycket har ju hänt senaste 18 åren. H&M beskrevs som ett globalt jättebolag men är ju många många gånger större idag. Så dags för en HandelsMännen 2 kanske?

6 comments:

 1. Ratos va ju inget jättechokernade besked. Glad att jag sålde min lilla post för 2 veckor sen och tog ut en vinst på 8%.

  Hur tänker du kring Ratos miljonären? Varför har du Ratos? Dom har uppenbarligen väldigt svårt att leverera tillväxt och kanske borde fundera kring deras innehav i bolaget.

  Mvh Ekonomisktfriinnan40

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänker som vanligt. Dvs när jag vet att det är skit med bolaget så vet marknaden det också och priset blir därefter. Fördelen med köp och behåll är inte bara att courtaget blir lågt utan även att portföljen viktar om sig själv. Dvs bolag som går dåligt får mindre och mindre vikt.

   Ser dock möjligheten att Ratos med ny ledning får fart på verksamheten någon gång de kommande 50 åren.

   Delete
  2. Haha! Jag är något mer positivt inställd, tror på vändning inom 40 år ;-)

   Delete
  3. Okej, då är jag ultraoptimist som hoppas på att Ratos vänder inom 10 år! De sänkte i alla fall inte utdelningen. Ett ljus i mörkret.

   Delete
  4. Frågan är ifall en bibehållen utdelning verkligen är bra för företaget?

   Men jag förstår hur du tänker, iallafall som aktieägare/utdelningsinvesterare.

   Mvh Ekonomisktfriinnan40

   Delete
 2. För mig räcker det med en vändning inom de närmsta 60 åren :) Det känns bra att vara långsiktig.

  ReplyDelete