Saturday, February 24, 2018

Kämpig start på börsåret

Med många svenska storbolag i min portfölj blir sällan avvikelsen mot storbolagsindexet speciellt stor. Alternativet att välja Avanza Zero istället för enskilda aktier finns alltid också. Jag jämför därför min utveckling med SIX30 Return Index.

2018 har börjat strålande vad gäller bolagens förslag på utdelning för året. Målet var 120.000 i utdelning och för det skulle det krävas 3% organisk utdelningstillväxt. När jag nu sammanställer läget är det klart att jag kommer gå över 130.000 kr i utdelning i år. Visserligen tack vare några extrautdelningar som vi inte kan räkna som uthålliga. Till det har jag möjlighet att sälja fonder för minst 5000 kr i månaden under väldigt många år.

Något som inte börjat året lika bra som utdelningarna är aktiernas pris. Även om jag fokuserar på utdelningen och inte aktiernas pris nu när jag nästan inte ska köpa några nya aktier och heller inte sälja några aktier så är det ju oundvikligt att jämförelsen med alternativet Avanza Zero alltid finns där i bakhuvudet.

Såhär ser aktiedelen i min portfölj ut hittills i år (fonddelen struntar jag i att jämföra men den räddar upp totalen en del).


Inte så kul att se att mitt intresse för aktier har kostat mig över 30.000 kr i månaden i år, dyr hobby. Som tur är så ser det bättre ut om vi zoomar ut på lite längre sikt. Så jag behåller aktierna ett tag till och hoppas kunna hålla den gröna linjen över den gula över längre perioder även framöver.


Intressant är att den starka utdelningen i förhållande till aktiekurserna har gjort att jag för första gången som jag kan minnas så ligger aktiernas totala direktavkastning över 4%. Till viss del hjälpt av att jag köpte lite preferensaktier under 2017. 4,3% direktavkastning är en uppskattning av nuläget för portföljen som helhet. Mitt mål har länge varit 4% direktavkastning, vilket hänger bra ihop med att jag planerar att återinvestera en mindre del av årets utdelningar.

5 comments:

 1. Bra att ibland zooma ut och få en annan synvinkel på depån!
  Lätt att deppa ihop annars, och kanske göra dåliga beslut.

  ReplyDelete
 2. Har du övervägt att köra utdelningsaktier för hela slanten? Om du designar om portföljen till 5% direktavkastning borde det väl bli ungefär 25.0000 kr / månad för dig?

  Undrar Seglarn

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tanken har slagit mig. 250.000 per år dvs 20.000 i månaden ungefär skulle det bli.

   Men tror indexfonderna är bra komplement som ger billig exponering utanför Sverige.

   Delete
  2. Om inte annat är det en bra hedge mot eventuella dåliga investeringar som man gör på egen hand.

   Själv har jag renodlat mot egna investeringar för att få ett kvitto på om jag ska pyssla med det över huvud taget. Skulle nästan kännas skönt att gå över till 50% globalfond och 50% sverigefond och slippa allt meck med portföljen. Men hittills har jag inte fått chansen :P

   Delete
 3. Anonymous8:31 AM

  Hur ser det ut när du zoomar ut till 10 år, eller ännu bättre, till dagen då du började investera? Slår du index över så lång tid och isåfall med en betydlig %? (Jag använder inte Avanza, så vet inte ifall det är möjligt)

  ReplyDelete