Tuesday, February 06, 2018

Känslor i nedgången

Jag fick ett par frågor på gårdagens inlägg om hur jag tar nedgången rent känslomässigt. För det första, även om nedgången varit snabb och plötslig, är det fortfarande en väldigt liten nedgång i procent.

När jag tog modet till mig och sa upp mig från jobbet funderade jag mycket på hur jag skulle tåla en nedgång på 40-50% på börsen. Skulle jag då drabbas av panik och ångra min uppsägning vid 5-10% nedgång så har jag lurat mig själv ordentligt.

130 dollar för Johnson&Johnson kan upplevas som ett ras. Men det var bara ett par år sen då jag omöjligt förmådde köpa fler aktier i samma takt som planen för att den gått över 120.

Jag fick också frågan om nedgången på börsen motiverar mig till extra jobb för att få in pengar till nya köp. Där är svaret att det kanske kan ha den effekten, men i rätt liten omfattning. Säg att jag kan göra ett litet ryck och tjäna 10.000 kr efter skatt så skulle det för någon vecka sen motsvara 25 aktier i Investor medan jag nu kan få 27 aktier. Ingen direkt livsavgörande skillnad men visst 2 gratisaktier är väl inte fel.

Även om lönen nu slutat komma in är mina första försäljningar av fonder runt 1 år bort. Nu lever jag på sparad lön. Och årets utdelningar som ska räcka huvuddelen av mina kostnader 2019 har slagit mina förväntningar med råge. Så jag kan helt ärligt säga att jag inte är speciellt oroad över att börsen gått ner ett par dagar.

15 comments:

 1. Anonymous3:48 PM

  Kommer du att köpa något nu? Har själv bara börjat med att spara i aktier, för typ 1vecka sen, hahaha snacka om dålig tajming �� men men... är faktisk sugen på att köpa lite till, men är lite rädd att orsaka ännu större krasch på börsen ��! Har du några förslag?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bättre tajming att börja köpa än att sluta köpa vid en nedgång. Köp på du i 20-30 år så blir det toppen.

   Delete
 2. Jag förstår att nedgången drabbat många rent känslomässigt när jag kikar i min gmail. Har fått 2 mail idag där personer frågar hur jag tänker och gör dagar som dessa.

  Själv har jag ingen aning om hur länge nedgången kommer vara, men tror helt klart att det kan fortsätta ett tag till, eller så inte.

  Är glad att ha läst din bok här som fått mig att förstå långsiktighet och hur man bör agera. Köpte en hel del idag och inte sålt något ännu. Så funkar jag i alla fall :)

  Med det sagt så måste jag ändå inflika att det känns rent känslomässigt dessa dagar. Dock var det svårare 2015 när jag precis börjat min resa och vi stod på toppen på väg nedför. Funderade många gånger om jag valt rätt spår innan det slutligen vände.

  Kronan till Miljonen - för varje krona är början på en ny miljon

  ReplyDelete
 3. Anonymous4:17 PM

  Svälj stoltheten och ta ut a-kassa. De röda vill ju att alla ska vara med där ändå. Insättningar säkrade de kommande 6 månaderna vid eventuellt fortsatt dipp

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous4:42 PM

   Detta är inte "Miljonär innan 30, bidragsfuskare innan 40" bloggen hoppas jag :)

   Delete
  2. Nej ingen a-kassa för mig. Är pensionär inte arbetslös.

   Delete
  3. Anonymous5:07 PM

   Exakt vad vore fusket med det? Arbetslös eller inte är väl grundfrågan. Att det sen är självvalt hör inte till saken :). Men respekt för ditt val

   Delete
  4. Anonymous5:25 PM

   Jag håller med.. ta ut a-kassa. Du har ju betalat för eländet. Klart du ska nyttja den så gott du kan.

   Delete
  5. Det handlar väl om man står till arbetsmarknadens förfogande. Vilket jag inte gör.

   Delete
  6. Anonymous6:11 PM

   Ska han även börja nyttja försäkringar? Hemförsäkring eller bilförsäkring tex. Kanske går att få ut något på det på något sätt så man går med vinst. Jag menar, han har ju betalat för den...

   Delete
  7. Anonymous7:42 AM

   Om man har ett aktiebolag så måste man lägga det i vila, för att kunna hämta ut a-kassa. Det vill säga ingen verksamhet alls.
   Vad som gäller för enskild firma vet jag ej.
   Vanlig a-kassa är inget för företagare.
   Bättre att satsa på inkomster i firman än att bli passiv och stämpla. Att Sverige ser ut som det gör är kanske för alla dessa som föreslår a-kassa, och gå hem och sätta sig i soffan personer!?
   /Kalle

   Delete
 4. Anonymous6:23 PM

  Märkligt med dessa dödsrubriker i DI, Expressen etc. "Rädda dina sparpengar", "sälj innan det är för sent". Inte konstigt att folk med lite kunskap blir livrädda. Snålgrisarna tar detta lilla börsfall med ro, och köpte Axfood när de låg -10% idag. That's it. Att portföljen tappade 60000 kr senaste veckan eller att de JNJ jag köpte i fredags redan ligger 6% back, det bekommer mig inte, då vi ska sitta i båten i många år framöver.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous4:50 PM

   Ja verkligen löjligt.. hängselmannen sitter i morgonsoffan och påpekar hur mycket bitcoin gått ner från den högsta toppen och råder folk att passa på att sälja bostad och värdepapper pga börsen gått ner någon procent.. vilka lirare alltså

   Delete
 5. Hjärter Kung1:12 PM

  Nu har placera.se skrivit om dig och din orealistiska plan
  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2018/02/12/ekonomiskt-oberoende-till-vilket-pris.html

  Så här kan man sammanfatta det:
  -Du har nyligen sagt upp dig från jobbet, 30 år gammal
  -Du snyltar på din fru och tvingar henna att jobba så att du ska slippa.
  -Du har inte fattat att man måste bränna massa pengar på semester och nöjen för att ha en dräglig levnadsstandard.
  -Du kommer vara fattig när du blir 65 för då får du bara 9273 kr/månad i pension
  -Snart kommer du vara enormt uttråkad av att inte jobba
  -När börsen går ner kommer du vara tvungen att börja jobba igen men då är det ingen som kommer vilja anställa dig.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hjärter Kung1:14 PM

   Med andra ord det bästa du kan göra är att hoppa in i ekorrhjulet igen innan det är för sent.

   Delete