Sunday, February 18, 2018

Säkerhetsmarginal för tidig pension

Det var en artikel i SVD idag om ett par som som flyttat till Costa Rica för att "pensionera" sig vid 34 års ålder och där leva på ett kapital 3 miljoner kronor. Det som sticker ut är att de räknar med 13% avkastning per år (tydligen baserat på ett historiskt snitt på norska börsen) och att därmed kunna ta ut över 400.000 kr om året. Tyvärr går det ju inte att läsa SVD utan prenumeration, men artikeln har gett svallvågor på bloggar och Twitter under dagen idag.

De flesta av oss kan nog enas om att det är väldigt offensivt att räkna på 13% om året i avkastning. Några svaga år på börsen i kombination med uttag på över 400.000 kr per år kommer slå hårt på portföljens värde.

Men reaktionerna blir ofta att man ska ha grymma marginaler åt andra hållet också. Börsen är så högt värderad nu att man ska vara glad om man får 2% avkastning det kommande 50 åren hör man på sina håll. Och att räkna med att man kan leva för mindre än 50.000 i månaden för en familj är rena fantasierna. Dessa två påståenden i kombination ger att det behövs minst 30 miljoner för att våga ta steget. Vissa hävdar att man dessutom behöver 10 miljoner utöver detta så man kan köpa sig ett värdigt boende också.

Till råga på allt så kommer ju århundradets värsta börsnedgång göra det mer eller mindre omöjligt att hitta nytt jobb när man stått utanför arbetsmarknaden 15 år. Och att tro på en enda krona i pension från samhället i framtiden är bara att glömma. Enligt domedagsprofeterna.

Så får man ju gärna tänka, men då kan vi samtidigt inse att tidig pension blir mycket svårt via sparande från vanlig lön. Och ska man leva för 50.000 i månaden eller mer även under perioden man sparar ihop kapitalet så krävs det både höga löner och många år för att kunna stoppa undan pengarna som krävs.

Jag och min fru (mest jag ska erkännas) har räknat med lite över 4% uttag per år, men låt oss säga 4% för enkelhetens skull. Vilket med ett kapital på 7,5-9 miljoner ger ett uttag på 25.000-30.000 kr i månaden. 7,5-9 miljoner kan låta lite svävande som behov av kapital. Det beror på att vi inte slutat jobba båda än, vi vet inte hur börsen kommer gå de sista åren innan vi båda slutat helt och att boendet är en osäkerhetsfaktor. Dvs det kan hända att vi får loss någon miljon från nuvarande lägenheten om vi ska bo på billigare ställe än Stockholm.

Om vi skulle räkna på 3% istället höjs behovet av kapital från 7,5-9 miljoner upp till 10-12 miljoner för att kunna plocka ut 25.000-30.000 i månaden. 2,5-3 miljoner i extra kapital är en avsevärd skillnad för oss. Vill man jobba ett antal år extra för att öka säkerhetsmarginalen och plocka ut bara 3% årligen istället för 4%?

Finns det då några alternativ till att spara ihop 3 miljoner extra för att kunna ta 3% istället för 4% om man vill sova gott om natten? Ja visst gör det det. Följande kan vi tänka oss att göra i händelse av en stor och långdragen nedgång på börsen:

- Fortsätta blogga och hoppas att bloggen kan fortsätta dra in någon tusenlapp i månaden som idag. Ej räknat med en enda krona in förutom passivt från portföljen.Kanske säljs det även någon bok?

- Sänka omkostnaderna med 5-7.000 i månaden för att på så sätt komma ner till 3% istället för 4%. Dvs ner till den utgiftsnivå vi ligger på idag och klart mer än 2016 års nivå.

- Ta ett extrajobb några timmar i veckan eller några veckor per år. 5.000 kr i månaden in på 2 personer gör märkbar skillnad och kräver inte så hemskt mycket arbete eller något superkvalificerat jobb där man är helt körd efter några år utanför arbetsmarknaden. Faran är dessutom störst med en krasch första åren då vi fortfarande nyss jobbat. Är allt frid och fröjd med portföljen i 15 år ska det till en jäkla krasch för att ställa till problem just när vi kallnat på arbetsmarknaden.

- Leva på hoppet att våra ca 15 år med heltidsjobb ska generera i alla fall några kronor i pension och att inte Magdalena Andersson konfiskerar såväl vår PPM som tjänstepension.

- Arv är inget vi räknar med. Men det finns lite bostäder och annat som vore konstigt om allt försvann. Förhoppningsvis är det ca 25-30 år bort men det skulle kunna fylla på något efter 10-15 tuffa börsår när Johnson & Johnson inte bara slutat höja utdelningen utan även sänkt den kraftigt.

- Sänka utgifterna ytterligare ett steg.

- Börja jobba lite mer än några timmar i veckan eller veckor om året.

Ja lite så tänker vi. Men det fina är att vi förutom punkterna ovan kör övergången till pensionering lite successivt. Även om jag gjorde min sista arbetsdag som anställd i slutet av 2017 lever jag på slutlön och sparad semester i år.

Det gör att vi skulle kunna räkna 4% av portföljernas värde vid årets början som nysparande 2018 (även om portföljen både kan gå upp och ner skulle vi ju plockat ut 4% vilket vi inte gör), plus att min fru från sin lön, plus att jag via blogg, bokförsäljning och några dagars konsultjobb kommer kunna spara lite också. Så vi är ännu i en insättande fas och under året i år handlar det om ett nysparande på över 600.000 kr om man är lite generös och räknar som ovan. Det kommer bli mindre 2019, men inte noll då heller. Detta minskar risken jämfört med om vi båda sprungit in och sagt upp oss utan någon sidoinkomst samma dag som de gemensamma tillgångarna passerade 7,5 miljoner för första gången.

Idag var vi på "Köpa hus utomlands-mässan" i Älvsjö. Tänkte blogga om det idag med det får bli imorgon då detta med SVD och debatten om vilken enorm risk vi som slutar jobba innan 40 tar.

15 comments:

  1. Tjena Miljonären,
    Gött inlägg. Jag noterade också artikeln och en författare/blogg som var ordentligt bäsig samt mängder med kommentarer på twitter. Jag förstår inte varför folk är så otroligt negativt inställda och överdriver riskerna å det grövsta. Allting kommer gå maximalt snett vid samma tillfälle och du som person är helt bränd, utan några möjligheter.

    Jösses, jag som normalt sett är en försiktig general och gillar hängsle och livrem framstår ju vildare än äventyraren Indiana Jones jämförelsevis.

    Jag har inga 40 miljoner men inte är jag orolig för det. Om det behövs finns det alltid möjligheter till extra intäkter. Knäcka extra osv.

    Mvh petrusko

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack, skönt att höra att vi är fler som tänker lika och vågar ta steget.

      Jag hoppas kunna börja diska i utbyte mot mat hos Anders på Finefood när allt skitit sig ;-)

      Delete
    2. Anonymous11:44 PM

      Troligtvis är reaktionen sån här eftersom de flesta vet att de aldrig skulle kunna hantera den målmedveten som krävs för att lyckas. Det är då enklare att skriva negativa artiklar om ämnet. Jag menar, många skribenter verkar ju inte ens har målmedvetenhet att kolla fakta först om vilka metoder som finns. Hur ska man så ha drivet att spara ihop ett par miljoner och läsa fakta litteratur?

      Delete
  2. Personligen har vi satt ett mål på ca 10 miljoner i kapital och en bostad under 50% lån som utgångspunkt. Det blir att titta närmare på situationen när det är något år eller två ut för finjustering är vår tanke. Vi vill också medvet fortsätta växa kapitalet då vi vill lämna en stiftelse efter oss för större delen av kapitalet som ska fortsätta att dela ut pengar enligt våra önskemål som vi räknar med att kunna arbeta med i flera år också.

    4% +/- 1% är vad vi räknar med, 13% känns lite väl optimistisk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous9:42 PM

      Hej Jonas mfl! Lite nyfiken hur du räknar dessa 50% på bostadslån är det marknadspris eller vad du en gång gav för din kåk? Bostadsmarknaden kan ju faktiskt svänga en del den med....
      Väldigt långt kvar till förtida evig semester för mig och har hittills inte amorterat något alls på bostaden. Alla besparingar går i stort sett in på börsen , men ibland funderar jag på om jag inte ska amortera oxå. Prisökningen på bostäder har ju liksom ”käkat upp” belåningsgraden på mitt hus så nu ligger jag runt 50%
      Mvh JFG

      Delete
    2. 50% på bankens relevanta värdering så lånet är bara ränta :)

      Anledningen är helt enkelt att det ger mig möjlighet att sälja och flytta (bor i Stockholm i ett radhus) till ett alternativt boende som är billigare samtidigt som 50% (+/-) som jag får ut från huset kan betala det nya stället utan lån vid behov (eller iaf betala av alla existerande lån). Med bara ränta att betala så blir också månadskostnaderna lägre samt det finns gott om marginal för att kunna betala tillbaka lånet vid behov och kunna flytta vidare lånefri (om det krävs). Är personligen lite allergisk mot lån i allmänhet vilket är varför jag vill betala ner det relativt aggressivt (senaste bilen betalades kontant, CSN lånen avbetalt 8 år i förtid även med 1% ränta etc.) bredvid besparingar på banken och börsen. Arbetar hellre något år extra istället om det skulle krävas under omständigheterna än att hoppas på att prisökningar/inflation ska fixa det (hjälper inte att jag arbetade på och såg Irlands krasch komma och dess effekter i person då de hade samma princip om att husen aldrig kommer gå ner i värde).

      Delete
    3. Anonymous9:08 PM

      Tack för svaret! Ja kanske hade jag agerat annorlunda om jag inte hade så långt kvar till eviga semestern. Vi får väl se hur jag agerar när det målet inte ligger alltför långt bort.

      Med vänlig hälsning JFG

      Delete
  3. Anonymous7:39 PM

    Har haft en tanke på om man inte någon gång på ålderns höst skall börja nagga på grundkapitalet också ?
    Jag menar 7 miljoner och man bränner 200 000 per år då räcker ju pengarna åtminstone sådär 25 år väl. Eller hur tänker ni ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tanken är absolut att pengarna gärna får ta slut då vi inte har några arvingar. Men inte tänkt att vi drastiskt ökar kostnaderna vid en viss ålder för att garanterat göra slut på pengarna lagom till döden.

      Utan snarare att vi accepterar om pengarna minskar lite i värde över tid. Och att vi kan successivt öka uttagen per år om vi märker att det ser väldigt lovande ut efter 10 år.

      Delete
  4. Anonymous7:45 PM

    Tack för att du nyanserar debatten! Känns som alla som arbetar inom media kategoriskt misslyckas med att skriva väsentligt och realistiskt just nu. Medan den ena med helt absurda och direkt felaktiga antaganden kommer fram till att det är omöjligt kör andra sidan med anekdotiska exempel där rena glädjekalkylerna framhävs...

    ReplyDelete
  5. Anonymous8:43 PM

    http://www.dagens.no/innenriks/det-norske-paret-rebecca-og-magnus-pensjonerte-seg-som-33-aringer-og-flyttet-til-costa-1

    de är snarare freelancers precis som många andra - vilket jag också tycker är en bra livsstil

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous8:47 PM

      and shes out of his league :)

      Delete
  6. Anonymous9:00 PM

    Det är nog bara för oss fria att inse att vi är humlor som flyger omkring, fast det är en aerodynamisk omöjlighet!
    ;-)
    Kalle56

    ReplyDelete
  7. Nånting stämmer inte i SvDs publicering!

    Ingenstans i artikeln som SvD publicerade står hur mycket avkastning de räknar med: https://www.svd.se/pensionera-dig-vid-34--har-ar-de-basta-tipsen

    Trots detta skriver SvD att de sagt det: "I artikeln som SvD publicerade berättade paret att de räknat på en årlig avkastning som föler Oslo-börsens under de senaste 15 åren, det vill säga 13,8 procent. Det skulle innebära att kapitalet på 3 miljoner kronor genererar 415 000 kronor per år."

    Det innebär ca 33 000 kr per månad. Det som står i artikeln är:

    "När investeringen genererar vinst plockar de ut avkastningen för att täcka sina kostnader." och...

    "De fasta utgifterna rör sig runt 7 000 kronor i månaden, exklusive mat."

    Jag tror inte för en sekund att paret räknat med 33 000 kr per månad för att täcka 7 000 kr plus mat.

    Jag har mailat SvD.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fick svar, det påstås tydligen i videon som hör till. Kollar aldrig video.

      Lycka till säger jag bara...

      Delete