Saturday, February 10, 2018

Sparande på olika nivå

Jag vet ju att många upplevt mig som en totalt besatt sparfanatiker under årens lopp. Och att spara 27.000 i månaden vid en nettolön på 32.500 kanske inte direkt är "mainstream".

Men när jag läser Sparo-Mickes blogg känner jag mig som en riktig medelsvensson. Micke gör en poäng av att ha gammal ickesmart telefon, ingen TV och inte ens veta hur Netflix funkar.

För mig har aldrig sparandet tagit så extrema propotioner. Även om sparandet alltid ligger i bakhuvudet. Vår TV är 7-8 år gammal och kommer inte bytas ut innan den går sönder. När den är slut köper vi en ny (som i ej begagnad). Men kommer inte ens fundera på senaste tekniken i form av 4K eller vad det kan heta då.

När jag slutade jobba fick jag för första gången på 13 år köpa en mobil för egna pengar. En smartphone var då helt självklart. På jobbet har jag bytt vartannat år och senaste modellen kostade nog 7000 kr, själv köpte jag en för 2700 kr när jag själv skulle betala. Hittills har jag inte märkt det minsta skillnad mot telefonen med högre pris. Räknar med att den håller i 5 år istället för 2 år också. Men på jobbet förväntades man nästan byta telefon vartannat år. "Passa på att byta telefon innan årsskiftet nu när resultatet ser bra ut" hörde jag flera gånger i december månad olika år.

Att samla burkar i soprummet när man har 5 miljoner väcker ibland reaktioner på bloggen. Men det är en typisk aktivitet som får lite stora proportioner tycker jag. När jag går ner och slänger tomma tonfiskburkar köpta för 8 kr på Ö&B i metallåtervinningen och ser 12 ölburkar tar jag med dom hem. Det tar 1 minut och påverkar varken mitt liv eller omgivningens syn på mig negativt.

Jag anser mig ha levt ett väldigt normalt liv och ingen i min omgivning har anat att jag kunnat spara mer än 10.000 kr i månaden. Det har också skapat viss förvirring nu när jag helt plötsligt slutat jobba. Har jag vunnit på lotto eller?

Som ni märker bryr jag mig en del om omgivningens åsikter och vill inte sticka ut för mycket från "det normala". Även om jag givetvis köper smartphone för min egen skull och inte för att alla andra har det eller att man "ska" ha det.

Därför är det väldigt befriande med en person som Micke som bloggar helt publikt och samtidigt är lite stolt över att stå helt utanför normen. All heder åt det. Själv nöjer jag mig med att vara en medelsvensson som ingen fattar hur han kunde sluta jobba vid så ung ålder.

24 comments:

 1. Anonymous6:41 PM

  Själv har jag inte heller någon TV, har aldrig haft det. Men det har naturligtvis gjort att jag har blivit trakasserad av Radiotjänst ett par gånger om året då jag ju inte betalar licensen. Värst vad det för några år sedan då de även jagade folk som även bara hade en dator. Då gällde det att blåljuga om man inte ville få en faktura hemskickad. (Jag skulle aldrig smita från att betala om jag nu hade haft en TV, men vad sjutton ska de kräva in pengar för att man surfar på nätet för?) Men vid det här laget har jag lärt mig att inte svara på okända nummer (de får tala in ett meddelande om de vill nå mig) och jag slipper dem plus alla idiotiska försäljare.

  Matti

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lika bra du skaffar en TV snart då, TV-avgiften ska väl börja gå på skatten snart?

   Delete
 2. Anonymous8:44 AM

  Funderade på det där med att skippa att köpa smartphone vid nästa telefonköp. Dels p.g.a den otroligt långa batteritiden som äldre knapptelefoner har och sen att man inte är slav under facebook och internet med notiser och dylikt som konstant hoppar fram på skärmen. Dessutom så kostar ju knappmobiler en bråkdel av en smartphone..

  Men...alla mina bekanta använder swish (kontanter används knappt längre). Mobilt BankID är ett krav för att logga in på min bank. SMS används inte längre av personer i min närhet, det är messenger på Facebook alla använder. Detta innebär alltså att man faktiskt nästan är tvingad till att ha en smartphone 2018.

  ReplyDelete
  Replies
  1. För inkommande Swish behövs ingen smartphone, går att koppla direkt till bankkontot på internetbanken. Bank-ID går att ansluta med USB-kabel till datorn och Facebook tror jag bara är en tidsfråga innan alla lämnar. Våga kämpa emot :-)!

   Delete
  2. Anonymous8:52 AM

   man har ju möjlighet att avinstallera appar, stänga av notiser för program och andra lösningar, för att slippa de problem du räknar upp.

   Själv kör fortfarande en smartphone men har kommit ur slaveriet genom att använda den i "offline" läge (ej vara ansluten till nätet) största delen av dagen. När jag behöver något från internet trycker jag snabbt på wifi knappen, går in i den app eller webbläsaren jag ska använda för att kontrollera saken med, detta utan att en miljon notiser dyker upp, för jag har stängt av dem för varje enskild app, sen kopplar jag ner ner tillbaks från nätet för att spara på batteri.

   Detta tycker jag är den bästa kombinationen för mig, när jag kan använda de smarta funktioner en smartphone har när jag behöver det, utan att telefonen själv ska ta uppmärksamhet av en gång på gång när en notis dyker upp.

   Ta kontroll över din smartphone, före den har kontroll över dig! :)

   Delete
 3. Tack för reklamen! Jag har svårt att se mig själv som extrem både när det gäller sparande och när det kommer till att välja bort ny teknik. Jag känner att jag har råd att bränna de pengar jag vill, är ansluten till "ny" teknik nästan hela dagarna i form av en pigg dator, en mobil med alla funktioner jag behöver och en mp3-spelare fylld med poddar utan att väga som en otymplig smartphone.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Helt rätt! Du är som sagt imponerande som vågar köra ditt race.

   Är övertygad om att jag snabbt skulle vänja mig vid ett liv utan dessa grejer. Men ser bara inte fördelen med att försöka.

   Delete
  2. Jag bodde en sommar utan elektrisk ström och rinnande vatten i min ungdom. Man vänjer sig vid det mesta, men visst ska det finnas en anledning för att det ska vara någon idé.

   Delete
 4. Anonymous10:32 PM

  Vad har du för smartphone?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samsung J7 tror jag den heter.

   Delete
  2. Anonymous2:44 PM

   Blev det Vimla eller Hallon för din del?

   Delete
  3. Hallon. Med halva priset 3 första månaderna.

   Delete
 5. Har tidigare haft en strategi om att ha aktier med utdelning och tänka långsiktigt men har hört talas om en aktie som heter Prolight Diagnostics är det fel att köpa in sig på den och släppa lite på sin strategi?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous6:49 AM

   En strategi är bara en strategi om du följer den. Låter som om du behöver en lekportfölj, dvs en del av ditt investerade kapital som du får använda till spekulation. Och håll dig till den delen. Går det bra, sälj av och stoppa in i normalportföljen.

   Delete
 6. Martin1:55 PM

  Vad är dina kommentar till Avanzas artikel där din blogg tas upp gällande total frihet och ekonomiskt oberoende?:

  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2018/02/12/ekonomiskt-oberoende-till-vilket-pris.html

  /Martin

  ReplyDelete
 7. Anonymous2:44 PM

  Jag läste just avanzas artikel och upplever den felaktig , jag har upplevt att du är väl närmre 40 år än 30år. Och då blir ju hela artikeln fel.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Du har helt rätt. Men slipper man göra research som journalist är det kanske rätt lugnt och skönt att jobba. Då kan man ju gott jobba på till 67.

   Delete
 8. Anonymous5:36 PM

  Intressant hur svårt det är för många människor att tänka sig in i någon annan livssituation än den absolut vanligaste, så till den vida grad att man faktiskt sätter sig ner och författar den här texten: https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2018/02/12/ekonomiskt-oberoende-till-vilket-pris.html

  ReplyDelete
 9. Anonymous9:28 PM

  Usch vilken rakt igenom värdelös artikel.. avanza/placeras förakt mot sina kunder genomsyrar hela artikeln, blandat med faktafel och egna åsikter.. tvi

  ReplyDelete
 10. Varken du eller Sparo är sant sparsamma, ni slösar ju bort värdefullt kapital men på olika saker. Skärpning anbefalles.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nu tror jag att du blandar ihop orden sparsam och asket.

   Delete
 11. I och med att du köper den billigare tonfisken så riskerar du köpa delfin eller felfiskad tonfisk så att det riskerar utrotning. Köp med MSC märkning istället.

  ReplyDelete