Thursday, February 01, 2018

Ljudböcker

Jag har tidigare gjort flera försök med ljudböcker. En gång när jag skulle åka 15 timmar bil under en vecka i jobbet var det riktigt lyckat. Men utöver det har jag aldrig riktigt fått till det. Gjort många försök där jag bara hört första 10% av boken och sen avbrutit.

Nu ska jag ge det en ny chans med en gratis provperiod. Tänkte börja med HandelsMännen, en bok om H&M med några år på nacken, som jag aldrig kommit mig för att läsa.

Har ni något mer bra förslag så tar jag gärna emot tips. Det behöver inte handla om börs/ekonomi.

Jag gillar podcasts och pratprogram på radio. Så har svårt att sätta fingret på varför jag har haft så svårt för ljudböcker. Så nu blir det en ny chans!

14 comments:

 1. Anonymous6:22 PM

  H&m boken är rätt intressant, ungefär som ”historien om Ikea”. Mitt förslag är intelligent Investor: https://www.storytel.se/books/54196-The-Intelligent-Investor?gclid=EAIaIQobChMIjqG685yF2QIV1oKyCh1x2wBPEAAYASAAEgLlpvD_BwE går också att lyssna på gratis!

  ReplyDelete
 2. Anonymous7:24 PM

  Ta inte lätt på berättarrösten. Stefan Sauk är riktigt bra. Kolla om man kan söka på hans namn och få upp titlar han berättat in. Har för mig han hade en hel del inom ekonomi. Avbröt flera böcker som verkade intressanta men där berättaren var oengagerad eller hade jobbig dialekt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous7:26 PM

   Tillägg. En annan grej kan vara att man tappar fokus under en 15h-bok. Jämfört med 1h poddavsnitt/radioprogram. Hände mig ofta iaf.

   Delete
  2. Ja fokuset är min utmaning. Jag behöver göra något precis lagom utmanande samtidigt tex köra bil, cykla, promenera eller träna. Om jag gör något mer krävande kan jag inte koncentrera mig. Och ligger jag och stirrar i taket börjar jag tänka på annat och glömmer lyssna.

   Delete
 3. Jag lyssnade nyligen igenom Timothy Ferriss bok 'The 4-Hour Work Week'. Även om jag inte kommer ta till mig varenda praktiska tips så gav den en stark allt-är-möjligt-feeling som har varit väldigt ihållande.

  Ska precis börja lyssna på 'Sveriges mäktigaste familjer' av Anders Ström. Båda finns på Bookbeat.

  ReplyDelete
 4. Problemet med ljudböcker är att det går alldeles för långsamt jämfört med att läsa själv.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous8:56 AM

   På Storytel får man själv bestämma vilken hastighet du vill ha. 1x, 1,25x, 1,5x och 2x tror jag det finns att välja mellan. Osäker på om Bookbeat har liknande funktion.

   Delete
  2. Jo finns samma. Kör H&M-boken på 1,25.

   Delete
 5. Håller med ovanstående talare att det går alldeles för långsamt:
  "Det...var...en...gång...en...låååångsam...tjänst" när man vill höra "Det-var-en-gång-en-snabb-tjänst" typ.

  ReplyDelete
 6. Måste verkligen motsäga Gustav och "konsultinsikter"!
  Även vid normal hastighet läser (lyssnar) jag ut böcker med en rasande hastighet. Vid alla tillfällen som inte kräver någon större hjärnkapacitet lyssnar jag på ljudbok eller podd. En podd är ju lite mer som radio, dvs det gör inte så mycket om man slölyssnar emellanåt, men boken kanske man vill hänga med på hela tiden. Å andra sidan blir man mer inne i en bok, så att man gärna vill ta en extra promenad bara för att fortsätta lyssna.
  Jag lyssnar mest via Audible där det går att ställa in hastigheten upp till tre gånger inläst hastighet.
  Men även på normal hastighet lyssnade jag ut Utvandrarseriens fyra böcker på 5 dagar! Det är en fantastisk hisoriebeskrivning och perfekt att gå och lyssna på när man är hemma med barn. Jag lovar att jag klarar av att övervaka lek och stimulera utvecklingen genom sandlådelekar och säga saker som "titta katten" och "här kommer bilen" samtidigt som jag lyssnar.
  Tror du skulle uppskatta boken "Svenska miljardärer". Vet inte om den finns på bookbeat men du kan skaffa ett prova-på vid Nextory där jag läste den.

  ReplyDelete
 7. Anonymous7:01 AM

  Om syftet fr a är kondenserade nya kunskaper effektivt rekommenderas
  Blinkist - Always Learning av Blinks Labs

  ReplyDelete
 8. Tack för konkreta boktips. Väljer mellan dessa som nästa bok!

  ReplyDelete
 9. Anonymous8:47 PM

  Om du skulle fastna för ljudböcker finns ju Biblio som gratistjänst från biblioteken.
  Niklas

  ReplyDelete