Thursday, February 15, 2018

Frågestund med min fru

Efter hårda förhandlingar har min fru lovat att svara på era frågor i ett gästinlägg. Då den stackaren fortfarande jobbar så kommer inlägget skrivas på lördag. Skriv frågorna som kommentar på det här inlägget senast fredag kväll, så svarar hon efter bästa förmåga.

Kan tipsa om att hon tillhör svenska eliten i att fixa god och nyttig mat till lågt pris, har koll på normalpriset på 100-tals varor och har inte kastat ett gram av något livsmedel senaste 5 åren.

Hon är även vass på killar och lyckades lägga vantarna på en av landets hetaste singlar för några år sen. Så vill ni ha tips på hur man fångar en burkletande, bloggande miljonär kanske hon kan bidra även där...

34 comments:

 1. Hjärter Kung9:24 AM

  Kul att få höra lite från Fru MiljonärInnan30!

  Hur har du förändrats sedan du träffade miljonären? Var du lika sparsam innan?

  När upptäckte hur sparsamt Miljonären levde och vad tänkte du om det då?

  ReplyDelete
 2. Kul!
  I vilka frågor har du behövt gå in och satt stopp för vår kära miljonär?
  Eller hållit tillbaka kanske är rätt ord om du förstår min mening.

  ReplyDelete
 3. Anonymous11:07 AM

  Hur ser frugan på att laga mat billigt och vad är de bästa tipsen för att hålla nere kostnaderna? Vad är de återkommande recepten som ni lagar?

  ReplyDelete
 4. Anonymous11:42 AM

  I vilket skede av ert förhållande fick du reda på MI30 planer om tidig pension? När ni började dejta, fick du känslan av att MI30 var snål?

  ReplyDelete
 5. Anonymous11:50 AM

  Det skulle vara kul att veta hur hon tänkte om sparande innan ni träffades. Vad hade hon för planer och var tidig pension som fanns med i hennes tankebanor redan innan det blev ett mål tillsammans?

  ReplyDelete
 6. Anonymous12:53 PM

  Vill också veta vad era återkommande recept är! Gärna med länkar om ni följer recept.

  Vidare skulle jag vilja veta vad det finns för billig mat som kan tillagas effektivt. Exempelvis a kan jag tillaga en linssoppa med 8-10 portioner på under 1h. Skulle gärna hitta flera sådana recept :)

  https://www.ica.se/recept/linssoppa-med-tomat-541439/

  ReplyDelete
 7. Anonymous1:05 PM

  Här i hushållet så vaknade min IQ-cell till liv efter 40+ år och insåg att det nog f*n är rätt bra att spara. Insåg även att ränta på ränta i kombination med spara är fullkomligt fantastiskt. Nu till "problemet", min frus åsikter om pengar och sparande.

  Rara frun hal NOLL koll på pengar. Hon vägrar ens ha ett kreditkort då hon vet att hon annars skulle köpa upp alla pengar på kortet inklusive hela krediten. Ett visst mått av sjukdomsinsikt finns sålunda. Tyvärr så lever hon fullt ut enligt devisen "jag kanske inte lever imorgon, än mindre när jag är 50 så varför spara?" Hon är nog Slösas tjugo gånger värre kusin. Hade jag inte styrt upp ekonomin hemma hade vi de senaste tio åren troligtvis betalt 50 lök eller mer i bara påminnelseavgifter. "Räkningar? Orka öppna kuverten, de ligger bra där de ligger under någon klädhög!"

  Observera. Vi pratar här om en universitetsutbildad och extremt intelligent människa, inget kedjerökande WT från förbyberg...

  Jag blir galen på ointresset gällande hennes ekonomiska framtid.

  Hilfe o du visa fru till miljonären! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous5:11 PM

   taskigt ton

   Delete
  2. Hej, förlåt att jag lägger mig i men jag känner att din ton mot/om din fru är allt annat än härlig. Det kanske är menat som fyndigt men det kommer inte riktigt fram i texten.

   Sen, man måste inte vara en "kedjerökande WT" för att leva efter devisen "jag kanske inte lever imorgon". Jag själv älskar denna blogg och tycker det är jätteintressant att se hur andra människor lever sina liv, men jag är raka motsatsen. Jag sparar inga pengar alls, jag betalar alla mina räkningar i tid och har inga skulder men - noll spar. Frivilligt. För, jag kanske dör imorgon och då vill jag känna att jag har levt mitt liv till fullo. Men jag skulle inte döma någon annan som levde på något annat sätt. Vi alla människor gör individuella val, och det måste respekteras. Sedan blir det såklart svårigheter om ni bor och lever tillsammans, vilket jag tolkar det som, men då kanske ni får ha separat ekonomi och komma överens om att dina pengar är dina pengar.

   Man måste respektera andra människor och deras val. OCH - sen kan man vara en kedjerökande, universitetsutbildad miljonär också. :-)

   Delete
  3. Känner också att jag vill besvara denna med några tankar, då jag kommenterade om just detta på en annan blogg för bara någon dag sedan.

   Jag tycker det finns två faktorer man behöver ta i beaktande, den första är om man skulle dö tidigt. Min moster gick bort alldeles för tidigt för två år sedan. Detta gjorde mig än mer motiverad att faktiskt spara. Varför? Jo för om jag skulle dö tidigt, vill jag då ha arbetat hela mitt liv? Arbetat fram till döden? Nej det vill jag inte! Risken att dö tidigt gör det än viktigare för mig att kunna gå i tidig pension så att jag faktiskt får möjlighet att mer njuta av livet nått eller några år innan jag går bort i stället för att ha ett helt liv som bara kretsar kring arbetet.

   För det andra tycker jag att det är viktigt att vara realistisk i frågan och planera efter vad som faktiskt är troligt. Jag såg tex nån som hade räknat på statistik från SCB och kommit fram till att det var 96,5% chans att överleva till 50 års ålder som man (eftersom kvinnor lever längre i snitt är antagligen risken för dom lägre). Har inte kontrollräknat själv men känns rimligt.

   Vad vore vettigast, att basera sitt liv för något som med 96,5% chans kommer att inträffa eller att basera sitt liv på nått som har otroligt liten risk att inträffa?

   När är självklart var och en fri att leva sitt liv exakt som den önskar och jag ogillar personligen när någon försöker tvinga på andra sitt sätt att leva. Men jag tror de flesta här skulle hålla med om att det vore märkligt att tex planera sitt liv efter att det finns en pytteliten chans att vinna på lotto men räknar som att de kommer göra det.

   Delete
  4. snålmiljonären8:18 PM

   jag vet ett wt-fall där shoppingen var extrem, damen i huset hade fyllt ett helt rum med tomkartonger o nya prylar var spridda över halva huset. När killen kom hem från jobbet så stod budbilarna nästan på rad ute på gatan. I alla fall, när värsta krutröken lagt sig och den oundvikliga skilsmässan var ett faktum visade det sig att hon i något tillstånd av hysteri, depression eller båda delar hade shoppat kläder, elprodukter m.m på nätet för ungefär en kvarts miljon på 1,5 månader. Ganska bra jobbat / haha

   Delete
 8. Anonymous1:25 PM

  Låter som om vi har samam fru hehe "tillhör svenska eliten i att fixa god och nyttig mat till lågt pris, har koll på normalpriset på 100-tals varor och har inte kastat ett gram av något livsmedel senaste 5 åren." Låter precis som Fru Snålgris, vet precis vad saker ska kosta och vilken av de olika affärerna som har just den varan billigast.

  ReplyDelete
 9. Anonymous1:29 PM

  Hur träffades ni?

  ReplyDelete
 10. Har fru miljonär läst igenom hela bloggen? Och har fru miljonär lärt miljonär innan 30 några spartips?

  ReplyDelete
 11. Hurudan ekonomisk uppväxt/uppfostran har hon?

  ReplyDelete
 12. När avslöjade han att det var han som låg bakom bloggen? Vad tyckte du om det?

  ReplyDelete
 13. Hur kommer din vardag se ut när du går i pension nästa år? Vilka intressen/hobbies kommer du sysselsätta dig med? Kommer du ha några sidoinkomster? Investerar du också i utdelningsaktier? Hur ser din portfölj ut?

  ReplyDelete
 14. Hur gick det till när din make "kom ut" som bloggaren miljonärinnan30? Hur länge hade ni varit tillsammans då?

  ReplyDelete
 15. Martin5:25 PM

  OM DU/HON HADE 3 000 000kr, var 28 år gammal och hade köpt en bostadsrätt för 2,2 miljoner kronor. Hur hade du lagt upp det. Betalat av lägenheten kontant. betalat av 30% så man slipper amortera mycket eller lägga 15% i kontantinsats. - och hur hade du investerat resterande pengar?

  ReplyDelete
 16. Natalie5:59 PM

  Jag och min sambo försöker spara och vi är duktiga när det gäller de flesta poster - allt förutom mat! Så hur gör man? Jag tycker att vi äter billig mat men ändå har vi matkostnader på 6000 per månad, vi köper sällan hämtmat.. Vad äter ni under en vanlig vecka? Brukar ni göra storkok och i så fall har du några recept? Vilken mat är billig att äta just nu? Tips på billig frukost? Köper ni utländskt kött eller svenskt?

  ReplyDelete
 17. Tryckte på annons på aftonbladet, och hamnade på den här sajten för första gången. Då vill jag fråga, hur långt ner har du fått matkostnaden per måltid? Hur kommer ni att agera vid ett stort kursras, som blir början på en lågkonjunktur. Aktieportföljen halveras, företagens vinster minskar vilket leder till att utdelningarna blir mindre. Flera av era bolag kommer att slopa utdelningar tills vidare. Vad gör ni då? Förresten, a propos mat, kolla TV-serien "Supersize vs Superskinny". Den finns på Youtube. Där kan man lära sig mycket om olika typer av kost och dess effekter på kroppen

  ReplyDelete
 18. Anonymous7:10 PM

  Kul inlägg! Det här har jag sett fram emot och väntat på sedan förra gången du skrev ett gästinlägg!
  Hur sparsam var du innan ni blev tillsammans? Hur mycket sparar du idag,sparkvot? Vilket är ditt finansiella mål för att du ska gå i tidig pension? Har du några fritidsintressen?
  Tack för en inspirerande blogg!

  ReplyDelete
 19. Hej!

  Tack för en trevlig blogg. Frågor jag skulle vilja ställa till din fru: Drömde du/planerade du att sluta jobba redan innan du träffade Miljonären? Den dagen du själv slutar jobba vad skulle du då vilja ägna din tid åt? Vad har du för fritidsintressen?

  Det där med att lyckas att inte slänga mat är jag djupt imponerad av. Skulle verkligen vilja bli bättre på det själv. Har du några konkreta tips?

  Med vänliga hälsningar Malin

  ReplyDelete
 20. Anonymous8:59 PM

  Att spara och investera som par är verkligen ett intressant ämne :) Min flickvän skall börja jobba efter examen i år och det visar sig att hon är (minst) lika snål som jag (har hållit på ett tag), vilket är mycket glädjande. Målet är att kunna öka sparkvoten från 55% till 70-75% om allt går vägen.

  Hur upptäckte din fru att du gillar att ackumulera tillgångar? Talade ni öppet om det i början?

  För mig kändes det lite som att komma ur (spar)-garderoben och hon avslöjade mig: att jag höll i pengarna väldigt hårt i alla aktiviteter som jag gjorde på egen hand.

  Ser fram mot att läsa om vägen till ekonomisk frihet ur din frus perspektiv :)

  ReplyDelete
 21. Anonymous9:11 PM

  Verkligen kul att frugan ställer upp på frågestund.Vilken typ av jobb har frun? Gillar hon också träning? Hur känns det att fortsätta jobba när mannen är kvar där hemma?

  ReplyDelete
 22. Kul!

  Är de där "mötena" ni har något som växt fram gemensamt eller var det på någons initiativ? Har du några kvinnliga vänner som kör liknande upplägg?

  Hur hanterar man en sån gåva som Miljonären gav, alltså halva lägenheten och därmed någon miljon, utan att det rubbar maktbalansen (eller vad man väljer att kalla det) i förhållandet? Hade jag swishat över en miljon till min sambo miljon så hade det ju varit en rätt stor grej liksom.

  Har du aldrig varit sugen på att blogga själv?

  Vilka är de tre främsta gemensamma intressena ni har som inte handlar om ekonomi?

  Att inte skaffa barn, har det aldrig varit på tapeten för någon av er?

  Har du någonsin gjort något uppseendeväckande snålt - jämför med Miljonärens klassiska handfatsnudlar - eller tittar du knappt åt pantburkarna i soprummet?

  ReplyDelete
 23. Om ni blev strandsatta på varsin öde ö, vem av er skulle klara sig bäst?

  ReplyDelete
 24. Stefan1:46 AM

  Hur ser du och miljonären på presenter till varandra? Vid julafton/födelsedagar osv? Sparar ni hellre pengar eller blir det dyra presenter?

  ReplyDelete
 25. Viktor7:00 AM

  Hur tycker du det känns att behöva gå och jobba medan din man är hemma och är fri att göra vad han vill?

  ReplyDelete
 26. Anonymous2:55 PM

  Hej! Vilket preventivmedel är billigast?

  ReplyDelete
 27. Anonymous4:57 PM

  Finns det några utgifter som ni är riktigt oense om eller något du vill köpa som din man säger nej till. I förekommande fall - hur hanterar ni det?

  Är du lika sugen på att sluta jobba som din man/vantrivs du lila mycket på nuvarande jobb?

  ReplyDelete
 28. Då stänger vi lådan för denna gång då det redan kommit in väldigt många bra frågor. Tack!

  Hoppas vi får svar under morgondagen.

  ReplyDelete
 29. Handen på hjärtat- har fru miljonären ibland funderat på om det varit värt att spara och försaka olika saker under resans gång? Ni måste ha försakat mycket som era jämnåriga har gjort genom åren? Ungdomens "leva i nuet" , ta dagen som den kommer och göra spontana saker...Beundrar er båda men upplever ert liv som väldigt uppstyrt under en lång period.Jag själv hamnar i perioder av tvivel till mitt egna "uppstyrda"liv..

  ReplyDelete