Friday, February 02, 2018

Mindre jobb - lägre pension

Aftonbladet skriver om att deltidsarbete under några år inte är så förödande för pensionen som många tror. Det intressanta i artikeln är att den anger att 6 av 10 avstår från att jobba deltid just pga lägre pension. Lönen under deltidsarbetet påverkas ju betydligt mer än framtida pension och är inte minskad lön idag något som bekymrar lika mycket finns det säkert utrymme att spara någon extra procent av lönen.

Hur det ska bli med min framtida pension är en vanlig fråga jag får om att jag slutat jobba. Att jag ska klara mig utan lön de kommande 30 åren verkar många tycka är ett mindre problem än lägre pension mellan 67 och 87.

https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/A238E5/deltidsarbete-har-liten-inverkan-pa-pensionen

Du vet väl att du på minpension.se kan göra en prognos över din kommande pension? Och att du i den kan testa effekten av deltid eller inget jobb alls under några enstaka eller många år.

Jag har roat mig med att välja följande: jobba deltid -> jobba 0% -> start 2018 -> aldrig börja jobba mer än så. Men det går att anpassa till alla möjliga upplägg med % och olika år för börja och sluta. Så får man lite mer koll och kan värdera om oron är befogad.

15 comments:

 1. Anonymous10:40 AM

  Nu börjar det väl bli lite väl mkt reklam?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tror du jag får pengar från min pension? Det får jag inte.

   Ev reklam på bloggen kommer alltid vara tydligt utmärkt.

   Delete
  2. Tog även bort vilken ljudbokstjänst jag ska testa gratis i gårdagens inlägg. Då inte heller det var något sponsrat innehåll.

   Delete
  3. Kanske va aftonbladetlänken han trodde du fick betalt för :)

   Delete
 2. Anonymous11:14 AM

  Som vän av ordning nämner jag att ljudbokstjänsten fortfarande nämns i gårdagens inlägg.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Attans hade tydligen skrivit det på 2 ställen.

   Delete
 3. Anonymous12:22 PM

  Hade gärna jobbat deltid om några år när man passerat 45, men snackade med chefen och det såg han inte som en möjlighet, blir mycket svårare att hyra ut en deltidskonsult, var svaret. Har även kollat med enmanskonsulter jag känner och de bara skakar på huvudet, det är heltid eller arbetslös som gäller. Vad är det egentligen för yrken/arbetsgivare som tillåter deltid även efter att eventuella barn har vuxit upp?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous12:17 PM

   Undersköterska, affärsbiträde arbetar ofta deltid (40 h/veckan) PS

   Delete
  2. Anonymous1:20 PM

   Visst beror det mycket på bransch. Men också på hur värdefull man är för arbetsgivaren. Är man tillräckligt bra går det nog att lösa i de flesta yrken om arbetsgivaren verkligen vill. Men kan kräva att man visar att man menar allvar och faktiskt säger upp sig (under ordnade former, inte i affekt). Och bra att ha en plan B om det visar sig att man faktiskt inte var tillräckligt värdefull för att ha kvar på deltid...

   Delete
 4. Anonymous12:34 PM

  Tror det viktigaste om man jobbar deltid är att se till att det är upplagd så att det faktiskt blir deltid och inte en förtäckt heltid med lägre lön. Har själv sökt ett jobb på 75% av heltid, ingen aning om jag får det men är lite nyfiken på hur de har tänkt. För mig vore det fina fisken att kunna jobba 3 x 10 timmar i veckan och sen vara ledig fyra dagar på raken. Men sex timmar fem dagar i veckan går nog bort.

  Pensionen bryr jag mig däremot inte om för den har jag ändå tänkt fixa själv.

  ReplyDelete
 5. Anonymous7:19 PM

  Den där artikeln tycker jag personligen är dålig journalistik! Man skriver att 5 års deltid minskar pensionen 2%. Men vad är deltid? 80% av heltid? 50%? 20%? Att inte redovisa sina beräkningar/antaganden/förutsättningar förekommer alldeles för ofta och skapar falska "sanningar"!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous8:55 PM

   Inlägget är inte journalistik...

   Delete
  2. Anonymous8:46 AM

   Förtydligande, kritiken är inte mot miljonärens inlägg som ju hänvisar till att man kan göra sin egen prognos på minpension.se. Kritiken är mot Aftonbladet som får anses vara en journalistisk tidning med visst publicerngsansvar. Sen är gränsen hårfin ibland om man snarare borde klassas som skvallerblaska.

   Delete
 6. Anonymous7:41 PM

  Aha, du menade Aftonbladet-artikeln. Jag förstår. Jag hade väl haft en tung dag och längtade förmodligen åt att leka besserwisser bakom tangentbordet. My bad.

  I det aktuella fallet håller jag med dig. Jag tycker ofta att det blir oklart och konturlöst när kvällspressen lämnar ren nyhetsbevakning för fackkunskap (ekonomi, hälsa, egentligen vad som helst).

  ReplyDelete
 7. Anonymous5:54 PM

  Jag jobbar 90% och är helt ledig 2dgr per månad. Asnajs att ta en weekendresa per månad fre-mån i Europa. IT-konsult men jobbar med en hel del inhouse drift som går att planera och vara borta från. Blev headhuntad och det var ett av mina krav.

  ReplyDelete