Thursday, January 05, 2017

Portugal

Bloggaren Chansar Mest har varit i Portugal och återigen tändes min dröm och längtan efter att flytta dit. Läs inlägget här. Kolla bilden i inlägget och titta sen ut genom fönstret här hemma och säg vad du skulle välja... Minus 15 grader ute i Stockholm nu.

Man kanske skulle gå på detta seminarium den 9 feb på Anglais? Borde ju vara yngst i publiken i alla fall. Vilket även klockslaget för seminariet antyder.

Skattemässigt finns det ju så vitt jag fattar ingen mening med att flytta innan 55. Men livskvalitemässigt?

Ska inte sticka under stolen med att det vore lite kul att skicka hem bilder från morgonpromenaden på stranden i shorts till vänner och fd kollegor i november och fråga om kaffet på vägen till jobbet, städhjälpen, märkesjeansen och restaurangbesöken de senaste 15 åren var värda sitt pris att behöva jobba 30 år till.

17 comments:

 1. Anonymous11:28 PM

  Kanske ska du åka dit under sommaren för att kolla läget?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Just i sommar är planen en charter med all inclusive där vi knappt går utanför hotellet. Då det är något vi längtar efter i flera år. Men i höst/vinter/vår är det mycket möjlighet att det blir en rekresa.

   Delete
 2. Vad skulle du vilja ha för boende där nere i så fall? Hur fungerar sjukvården? Det med sjukvården är nog inget större problem för en 40 åringen men för många äldre som bor där. Om jag skall flytta dit hade jag kunnat tänka mig att bo där delar av året mellan 50-70 års ålder. Men när jag blir riktigt gammal känns det tryggt att bo i Sverige där jag känner till sjukvårdssystemet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänker mig en lägenhet på 60 kvadrat. Gärna med gemensam pool för hela huset.

   Hur Portugals sjukvård kommer se ut om 40 år vet jag faktiskt inte.

   Delete
 3. Lär dig segla och köp en båt. Kan du åka till det land du känner för för stunden och boendekostnad blir lägre än bostad i landet. Är vår plan efter att sonen flyttat hemifrån.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Låter härligt men är inte så intresserad av båtar och segling. De gånger jag seglat har jag tröttnat efter 30 min. Gillar träning och naturen mer än havet.

   Delete
 4. Anonymous9:17 AM

  Sjukvården löser man med en Privat sjukvårdsförsäkring, och kan säga att fortsätter Sverige i denna riktning så tror jag att jag hellre bor i Portugal än i Sverige när jag blir gammal och sjuk.

  Kör hårt Miljonären, grymt bra blog och ser fram emot att läsa din bok när den kommer.

  //Hokke

  ReplyDelete
 5. Hehe, har ni bara -15? :D Här är det desto kallare vill jag lova.

  Men håller absolut med! Jag och sambon funderar ständigt varför vi bor i kylan, snön och mörkret när vi egentligen inte tycker om det.

  ReplyDelete
 6. Ja, något mål måste man ju ha att realisera, om man nu ska lämna yrkeslivet redan vid 38 (i sina bäst år). Med en så enormt hög sparkvot som ni måste ha hållit under lång tid så måste du ju ha försakat en hel del i livet. Jag hoppas du har en bra plan för hur du nu ska njuta av pengarna också... Själv nöjer jag mig med bara 20% sparkvot, då jag även vill leva bra i nuet, utan att vända på korvörena varje dag. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  ReplyDelete
 7. Anonymous11:38 AM

  Det där med att "leva i nuet" är bara en dålig ursäkt för de som har kass diciplin enligt mig :)

  ReplyDelete
 8. Anonymous2:23 PM

  Leva i nuet behöver inte alls ha med kass disciplin att göra, tycker jag. Nu har jag själv hunnit bli äldre än miljonären och har kollegor, vänner, familj som rätt var det är blivit sjuka och fått en väldigt försämrad livssituation. Vi pratar då exempelvis om cancer och kroniska sjukdomar, och i det läget ligger inte längre livet framåt i tiden. Det i sig kanske pekar på vitsen att spara massor när man är ung för att hinna njuta lite av "pensionen", men å andra sidan kanske "leva i nuet" hade gjort att man satsar mer på sitt välbefinnande i nutid när man är frisk och har hälsan, än att satsa allt på framtiden som man inte har någon koll på.

  Nu menar jag inte att man ska slösa bort alla pengar direkt utan mer att kunna njuta av livet och unna sig det man önskar. Det är åtminstone livskvalitet för mig. Att kunna köpa det där lilla extra som kanske är onödigt men ger livet lite extra lyx.

  Jag kan ju också tillägga att jag inte vantrivs att jobba, utan snarare skulle tycka det var jobbigt att gå i för tidig pension. Därmed inte sagt att jag inte skulle vilja trappa ner successivt någon/några arbetsdagar i veckan i framtiden, och den möjligheten har jag ekonomiskt redan nu.

  ReplyDelete
 9. Tack Miljonären!
  Att gå på seminariet tror jag är rätt klokt.

  Personerna bakom Sparsam Skatt är rätt slipade. Jag skulle dock inte köpa något av en mäklare som inriktar sig på den svenska marknaden då det brukar vara dyrare.

  Som många är inne på så kommer sjukvårdsförsäkringen sannolikt vara den största utgiften om man flyttar till södra Europa, typ 2000-3000 kronor i månaden.
  Och andra sidan får man en betydligt bättre vård än hemma i Sverige.

  Mvh//Cm

  ReplyDelete
 10. Anonymous4:48 PM

  Hej!

  Jag vill bara säga att jag precis blev miljonär innan 30 :D Med 8733kr marginal till och med!

  Det känns ärligt talat bättre än vad jag trodde det skulle göra! Tack för en underhållande och inspirerande blogg - jag ser fram emot fler år av inlägg och även den stundande boken!

  Tack som fan för allt!

  // Erik!

  Nu ska jag göra en drink till mig och min sambo för att fira! :)

  ReplyDelete
 11. Anonymous10:37 AM

  Hej miljonären, har varit en del i Portugal, både fastlandet, Madeira och Azorerna. Måste tyvärr säga att jag inte är ett jättefan av Portugal på fastlandet. inte speciellt trevligt klimat jämfört med södra spanien t.ex. iaf Atlantkusten.
  Matkultur och service eller folket i allmänhet gör mig irriterad. Detta på Fastlandet.
  Däremot på Madiera är folket mycket trevligare, trevligare klimat. Mycket mycket mycket finare natur.
  Jag skulle vilja slå ett slag för just Madiera.

  För övrigt tack för en inspirerande blogg och mycket bra jobbat med sparandet.
  Med vänlig hälsning, Olle.

  ReplyDelete
 12. Ang lev i nuet. Det är inte antingen eller..
  Jag kör deltid och belåning för att kombinera både och.

  ReplyDelete
 13. Jag har gått dom föreläsningarna i GBG då min farsa är på g att bli pensionär. Du och jag är i princip i samma ålder och du kommer utan tvekan vara yngst.

  Ett tips jag kommer på ditekt är för att du skall få den pensionsstatusen när du blir 55 så får du aldrig ha ägt något boende i portugal(tror inte ens du får ha långtidshyrt).

  ReplyDelete
 14. Anonymous11:28 AM

  Sydöstra Frankrike (I triangeln Marseille, Gap och nice cirka) borde du kolla in. Håller själv på med en flygsport som är väldigt väderberoende och denna del av Europa utmärker sig kraftigt vad gäller stabilt och fint väder, bra klimat helt enkelt. Boende är heller inte farligt dyrt om man tittar på bostäder en bit bort från kusten(norr om väg A8).

  ReplyDelete