Tuesday, January 17, 2017

Mina vänner

Har fått ett par kommentarer som handlat om mina vänner på olika sätt. Så tänkte att jag får försöka räta ut frågetecknen. Den första frågan löd såhär och gjorde mig lite förvirrad.

Hej

Min fråga avser inte detta inläggs tema, men då det skulle vara lite tokigt att gå in i ett jättegammalt inlägg, så....:

Är lite nyfiken på hur dina vänner som du jämförde med när du började sparade har det nu.

Man får väl anta att orienteraren har nått sitt bäst före datum.
Och att globe trottern har stagnerat lite i sin resefrekvens.

Och hur ser dom på dig nu när du nått så långt som du gjort med ditt kall.
För rent ekonomiskt så har dom antagligen blåst allt.

/Makkann


Var först lite osäker på vilket inlägg som syftades på. Men hade ett svagt minne av att jag skrivit om det här och hittade detta inlägg från 2007 (otroligt snart 10 år sen). Det som gör mig lite förvirrad är att jag aldrig skrev i inlägget att min kompis var just orienterare. Men det var han. Så antingen har jag skrivit om det fler gånger eller så är Makkann synsk eller så känner vi varandra?

För att svara på frågan så har både "orienteraren" och "globe trottern" lagt om sin livsstil och lever idag vanliga svenssonliv med heltidsjobb, fast förhållande och mycket konsumtion. De levde på ungefär samma ekonomiska standard som mig under kanske 5 år för att kunna träna respektive resa. Upplever nog att de var lyckligare när de hade lite driv och mål med sin vardag. Idag har de inget kapital men säkert fina minnen och tror absolut inte de ångrar sina år som backpackers och elitidrottare även om det skjutit karriär och ekonomisk trygghet några år framåt i tiden. Precis som jag inte ångrar mina drygt 10 sparsamma år som gett mig några miljoner i kapital.

Nästa fråga var;

Spinner vidare på frågan om dina vänner.

Hur ser din bekantskapskrets ut? vad gör du när du umgås med vänner?
Hur mycket om din ekonomi berättar du för dina vänner? 
Vad tycker dina vänner om ditt sparsamma leverne?
Har du några vänner som gör samma resa och har samma mål som dig?

Tacksam för svar, och tack för en bra blogg och mkt inspiration.


Här kan man väl enkelt sammanfatta det som att det är väldigt olika. Alla mina vänner vet om att jag lever ganska sparsamt, är intresserad av sparande och aktier. Vissa som själva är lite intresserade har ställt lite frågor och då öppnar jag upp mig mer successivt och har berättat lite mer detaljer om planer framåt, hur aktieportföljen ser ut etc. Ingen av kompisarna är lika engagerad som mig, men någon pensionär innan 50 finns det nog i kompisskaran. Flera har också sagt att de blivit peppade och tror vår vänskap har ökat deras intresse kring sparande. Andra som själva är helt ointresserade av aktier och sparande har jag andra gemensamma intressen med och då finns det egentligen ingen mening att gå in på detaljer om jag sparar 5000 eller 20 000 i månaden eller köper Castellum eller Diös (eftersom de troligtvis aldrig hört talas om något av bolagen).


Fick även fråga på Twitter på samma tema:
Går du ut på AW och äter och dricker öl någon gång? Bio,lunch,fika eller annat med vänner? Eller är de för dyrt?

Här är svaret att jag dricker ca 10 öl per år på krog/restaurang och kanske lika många till hemma. Det blir någon AW med jobbet per år men brukar bara dricka 1-2 öl då. Sen någon gång med kompisgänget men som ni förstår inte så ofta med tanke på totala antalet öl per år.

Bio brukar jag och min fru vara på någon gång per år men kan inte komma ihåg när vi betalade senast. Har vunnit/fått lite biocheckar i olika sammanhang som täckt behovet. Fika på café tror jag aldrig gjort. Ruskigt oprisvärt och tror inte jag har så mycket kompisar som har den vanan heller. Så har aldrig varit några problem att stå över.

Har ett par kompisar som jag delar träningen som intresse med och vi träffas i stort sett bara i samband med träning av olika slag.

Upplever helt enkelt inte att det är något problem att leva sparsamt i umgänget med vänner och bekanta. De flesta har fullt upp med sitt och kan man få till att träffas någon gång i månaden är det bra och då brukar det inte vara några problem att styra in det till billiga hemmaaktiviteter utan att det blir konstigt. Och blir det någon aktivitet per år som kostar någon 100-lapp är det givetvis inga problem. Tror det viktiga är att man kommer bort från slentrianköpen som sker flera gånger i veckan.

6 comments:

 1. Fast orientering är ju annars en ganska billig sport. Man behöver ett par skor som håller hyggligt länge, kläder och en kompass. Det är väl resorna och träningsläger som kostar.

  ReplyDelete
 2. Det som kostade var att han bara jobbade halvtid för att hinna träna 2 pass om dagen och åka på tävlingar och läger.

  ReplyDelete
 3. Anonymous8:50 AM

  Håller med om detta med fika ute. 35 kr för en enorm kanelbulle eller muffins och 25 kr för en kopp vanligt bryggkaffe skär i hjärtat på en stackars Snålgris. Gör detta extremt sällan, men dessvärre umgås vi med personer som mer än gärna tar en fika några gånger i veckan, och för att inte bli helt isolerade hänger vi med. Men det måste vara enorma marginaler på dessa sötsaker. Värst tycker jag att räkmackor för 79 kr är som man ser lite här och var. En klick räkröra, en hönökaka, lite smör och en dillkvist med citronskiva. Kan inte kosta mer än 8 kr allt som allt. En riktig baguette kan lätt kosta uppåt hundralappen.

  Fikar oftast hemma...

  ReplyDelete
 4. Anonymous9:20 AM

  Reagerar mest över kommentarerna till ditt förra inlägg. Vad enormt provocerande din blogg var för folk innan de "vande sig" / ser resultatet 10 år senare.

  ReplyDelete
 5. Anonymous9:25 AM

  Tror det beror på att spara pengar är ett "fult mål" och att du ska "slippa jobba" är ett fult mål. Blir jobbigt för folk i ekorrhjulet att acceptera. Att vara en fattig orienterare som det är lite synd om är bra (svensson har det bättre än orienteraren) att backpacka så länge hotar en del men mindre än det du gör.

  ReplyDelete
 6. Vad roligt att du tycker att det fungerar bra att ha ett socialt liv trots din livsstil. Jag upplever nog precis tvärtom i likhet med Snålgrisen. Oftast blir det bara jobbigt att jag föreslår "middag hemma hos mig" för att dra ner på kostnaderna och istället slutar det bara med att jag betalar allas mat eller att vi handlar tillsammans (mina vänner gör andra val i butiken!) och kostnaden fördelat på antal människor blir minst lika hög som på de medeldyra restauranger vi vanligen besöker.

  Jag tycker däremot personligen att bra konditorier kan vara värt det och restauranger med bra mat, men det är för att mat och fika är ett stort intresse hos mig.

  ReplyDelete