Monday, January 16, 2017

Halvtrist försäljning från H&M

Att öka antalet butiker med drygt 10% samtidigt som försäljningen "bara" växer med 6% är givetvis inte optimalt. Framförallt inte i en tid där mer och mer borde säljas utanför fysiska butikerna. Det är inte en enstaka svag månad utan en tydlig trend att försäljningstillväxten har bromsat in.

Det är lätt hänt att man som lekman i frustration och besvikelse börjar komma med smarta idéer om att H&M har för många butiker. Gärna med något exempel från Nordstan i Göteborg eller Drottninggatan i Stockholm. Eller att de varit för långsamma med online. Den dagen vi som ägnar 15 minuter i veckan åt H&Ms business bättre kan avgöra effekten av att ha en eller två butiker på en viss yta i en specifik stad än H&Ms ledning med alla data och analys de sitter inne på...

Jag fortsätter köpa H&M på dessa nivåer, för kanske 10-15% av mitt månatliga sparande. Även om bolaget har utmaningar. Men tror (eller gissar) att utdelningen kommer vara högre än dagens 9,75 kr år 2020 och över 14 kr 2025. Och att då köpa under 250 kr känns helt ok för mig.

Rekommenderar annars Magnus Anderssons inlägg som motvikt till min positiva syn då jag tycker han har flera bra poänger. Också starkt att se rationellt på ett bolag som man tidigare hyllat och ägt, istället för att som mig envist köpa vidare och hoppas att allt löser sig.

7 comments:

 1. Skulle vara intressant att höra motiveringen till att du tror på 14kr utdelning 2025? Jag har ju också en inre tro om att bolaget kommer gå bättre framöver då det är mitt största innehav, men har samtidigt börjat vikta ner det genom köp i andra bolag.

  Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

  ReplyDelete
 2. Anonymous11:33 PM

  6% ökad tillväxt mot förväntade 9% av analytikerna, det intressanta hade varit att få veta vad ledningen tycker, kanske deras förväntningar är lägre och resultatet ligger precis i linje med deras förväntningar. Väntar med att dra några slutsatser innan årsredovisningen kommer och hört va vd har att säga 31jan.

  Allt tyckande och siande innan dess känns inte seriöst eller professionellt. men eftersom det kommer från amatörer så är det väl ok:)

  ReplyDelete
 3. Tycker deras kvalitet på kläder är inte så bra, pratar lite med folk och barn familj, ofta negativ feedback ,äger själv aktien men de måste satsa mer på kvalitet tycker jag , Folk är bredd betala för det.

  ReplyDelete
 4. Hej Miljonär innan 30!

  Tycker du gör helt rätt i att hålla kvar H&M och att du köper på dessa nivåer. Samtidigt förstår jag den negativa syn som alla har på bolaget nu när försäljningen inte presterat så bra.

  6% i ökning av försäljning är ju inte dåligt! Bättre än en minskning med 6% antar jag. Fast då är det ju samtidigt tanken att nya butiker som öppnats som skrämmer en lite. Med antalet butiker borde ju försäljningssiffran stiga.

  Minns att jag långt innan jag började med aktier tänkte att HM:s hemsida var riktigt kass. Hur den ser ut idag vet jag inte men då tyckte jag i alla fall inte om den :)

  Ha en fortsatt trevlig tisdag!

  ReplyDelete
 5. Anonymous4:36 PM

  Tänk scenariot med denna butiksexpansion och försäljningsutvecklingen hade minskat! Då hade H&M haft problem av episka mått. Är inte 6% en rimlig utveckling?

  ReplyDelete
 6. Min fru köper ibland H&M på nätet till barnen, katastrofal leveranstid som kan dröja veckor, skickas som B-brev (plastpåse) typ. Jämför med t.ex. Suitsupply som jag handlat från några gånger, skickas från Holland och brukar dyka upp till dörren med UPS dagen efter beställning, i ett riktigt grymt emballage.
  H&M måste rycka upp sig online...

  ReplyDelete
 7. Jag tror att de vänder på det här. När investeringar i e-handel och nya butiker blir en lägre andel av utgifterna än idag borde vinsten rimligen öka om den inte gör allt fel.

  Däremot är jag något mer vaksam i att storköpa - risken att trenden fortsätter finns fortfarande och utdelningsandelen är nästan 90 procent i nuläget. De kommer behöva ta av kassan för att bibehålla.

  Lite ökar jag dock för att bibehålla en god portföljandel när aktien trots allt är bra värderad. Handlas stundtals till YOC under 4 procent och det är köpsignal nog även om det sker stegvis.

  ReplyDelete