Sunday, January 22, 2017

Möjliga deltidsarbeten?

I planen att kunna sluta jobba redan under 2018 ligger att jag troligtvis kommer behöva dra in några kronor i någon form av lön mellan 2018 och 2050. Jag kommer ju inte vara uppe i målet för antalet aktier som ligger ute till höger här på bloggen redan om ett drygt år. Kanske är målet onödigt högt satt men ett tillskott på runt 30-50.000 kr om året under några år efter 2018 skulle göra stor skillnad när den passiva inkomsten är på gränsen till att räcka.

Fördelen med att tjäna så pass lite är att skatten är låg. Runt 10%. Tänker också att den press, stress och begränsade frihet jag känner av jobbet idag skulle bli mindre om jag bara jobbade 10-20% av heltid. Gärna med något ganska enkelt, fritt och okvalificerat jobb.

Detta är något som jag tänker mig ska behövas under ett par år i så fall. Att bli helt fri från arbete är fortfarande det långsiktiga målet. Men räknar ju med att utdelningen växer snabbare än inflationen så håller jag mig bara flytande så talar tiden till min fördel.

Innan det är dags att flytta utomlands för gott är ett tänkbart alternativ att flytta till en mindre svensk stad för att frigöra pengar från boendet men också få en mindre stressande tillvaro närmare naturen. Så har tänkt lite under helgen på vilken typ av jobb man skulle kunna få på en sån ort. Sätta plant någon månad per år? Jobba helg på en matbutik? Vikarierande tidningsbud eller brevbärare som får hoppa in en dag i veckan?

Även om pressen och kravet att hålla många bollar i luften är mycket mindre i dessa jobb än mitt nuvarande och fördelen med den låga skatten vid en lägre årslön så måste man ändå värdera arbetsinsatsen som krävs för x kr efter skatt. När jag läst på lite så är det ganska uppenbart att det krävs en betydligt tuffare arbetsinsats som tidningsbud eller plantsättare även med 10% skatt jämfört med det jobbet jag idag gör för att dra in samma belopp med runt 30% skatt.

Så kanske är det ändå lättast att bita ihop någon månad till och jobba hela 2018 ut eller en bit in på 2019? Då kan jag ju spara drygt 20.000 kr i månaden och återinvestera 10.000 kr i månaden i utdelning. Varje månad extra jag står ut med det motsvarar ju runt 10 månaders deltidsarbete där jag tjänar 3000 kr i månaden netto och använder utdelningen för levnadsomkostnader.

Det är det här som kallas "one more year syndome" bland amerikanska tidiga pensionärer.

Vilket är ert bästa tips på att på enklaste möjliga sättet att tjäna 30.000 kr per år netto?

46 comments:

 1. I ditt fall så tror jag du skulle kunna tjäna in den summan snabbt på föreläsningar eller liknande. Du har en mycket intressant, inspirerande och lättsåld berättelse att sälja, och jag tror du snabbt skulle kunna dra in de pengarna på den typen av gig.

  ReplyDelete
 2. Anonymous10:17 PM

  Har inte haft så många okvalificerade jobb, men arbetade i matbutik ett år och i slutet så var jag sinnessjukt trött på det. Väldigt mycket jobb för ganska dåligt betalt. Och dessutom så tröttnar man på arbetet i sig, det är är så okvalificerat att det blir tråkigt. Och där är nog det största problemet, har man ingen utmaning och kass betalt så kan det nog kvitta. Se dig om efter andra sätt att få inkomst. Hyr ut lägenheten när det är stora evenemang i stan, arbeta för att dra in lite mer på bloggen, frilansa med din nuvarande kompetens (mycket roligare att jobba för sig själv än för en arbetsgivare även om arbetsuppgifterna är de samma) Och med tanke på att du lyckas uppmuntra så många till sparande här på bloggen skulle du säkert kunna använda de kvalifikationerna till att dra in pengar utanför bloggen också.

  ReplyDelete
 3. Anonymous10:17 PM

  Med tanke på att du skrivit om ditt intresse för mtb, så skulle jag prova med att jobba extra i cykelbutik. Gjort det själv och är kul och bra rabatt på de dyra prylarna!

  ReplyDelete
 4. Tidningsbud verkar bra ur ett börsperspektiv eftersom du då inte jobbar samtidigt med börsen och det är rätt bra betalt med tanke på obekväm arbetstidsersättning för få timmar men antagligen svårare att kombinera på ett vettigt sätt med din sambos schema. Brevbärare har jag extraknäckt som under studietiden. Det var ett trevligt extraknäck och gillade det mycket för att det var god stämning och man fick bra motion. Tror dock du skulle lessna på det snabbt om du arbetar mer eller mindre regelbundet och mina tidigare kollegor säger att det har blivit tuffare med åren.

  Har du med i kalkyl att sälja bostad i storstad och flytta till mindre ort? Det borde frigöra en nettovinst. Hur gör din sambo? Kommer ni sluta arbeta samtidigt eller kan du köra på så länge hon också gör det? Vad planerar hon att göra när du "pensionerar" dig?

  ReplyDelete
 5. Men du kan också vända på frågan, om du flyttar till billigare bostad i en mindre stad så sänker du dina månadskostnader på boende, transport (behöver inte ta tunnelbana till jobbet etc.) etc. med några tusen i månaden kombinerat med de pengar du frigör från nuvarande lägenhet vs. billigare boende i mindre stad. Det kan mycket väl täcka upp de 30k till 50k du letar efter.

  Jag tror inte att du kommer hitta ett deltids arbete (framför allt inte utan utbildningskrav etc.) som du skulle vilja göra för pengar med tanke på vad du tjänar idag. Visst det låter fint men i praktiken så skulle du inte bara ha tråkigt men du skulle ha mer stress och få mindre betalt för din tid (samtidigt som du vet att du kunde tjäna mer pengar i ett bättre jobb).

  Så flytta till mindre stad och ta besparingarna för att se att det fungerar men räkna inte med några större summor som du får in från ett nytt arbete.

  ReplyDelete
 6. Tack för kommentarer. Föreläsa är absolut intressant. Men inget jag har erfarenhet av och tror inte det är helt enkelt att få bokningar som ger 5000 kr+moms per tillfälle. Anonymiteten ställer ju också till det lite, även om jag kan tänka mig att släppa på den inom några år.

  Butiksjobb i matbutik eller sportbutik lockar på sätt och vis. Även om jag egentligen hellre skulle sätta plant eller något där man kan vara mer flexibel med arbetstid och inte behöver vara trevlig mot jobbigt folk.

  Tidningsbud är dåligt betalt per timme som jag fattar det. Trots den obekväma arbetstiden. Men troligtvis ett jobb som man kan jobba lite mindre som bara några timmar varje morgon om man får ett mindre distrikt.

  Tyvärr är möjligheten att flytta till en mindre ort och få loss runt 1 miljon netto i nuvarande boendet (dessutom med lägre bolån på nya boendet) inräknat i kalkylen. Men känns ändå som vi ligger på gränsen att både jag och min fru skulle kunna sluta jobba inom 1-2 år.

  ReplyDelete
 7. Anonymous10:43 PM

  Deltidsbrandman? Vanligt med dessa tjänster i mindre orter. Som jag förstått är det normala att man har jour var 4e vecka. Ställer vissa fysiska krav, men det är väl bara en kul utmaning!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Deltidsbrandman är klockrent. Bra tips! Kan man utbilda sig till det när man är närmare 40?

   Delete
 8. Har du satt plant tidigare it ditt liv? Det är otroligt hårt fysiskt och psykiskt då du har begränsad tid att sätta ned dem samtidigt som du bara får betalt per lyckad plantering. Lägg därtill transport till / från området du ska plantera vilket kräver bil så kan det låta intressant.

  Som en som har gjort det, och arbetat med de som har gjort det professionellt, så är det definitivt inte något för de flesta. Ha i åtanke att du talar ca 0.6kr per planta (eller mindre då österländsk personal är ännu billigare) så talar du runt 50.000 till 100.000 plantor som ska ner efter omkostnader på ca 3 månader. Det blir väldigt långa dagar med mycket slit ink. helger för att få det gjort då om du gör det bra klarar ca 900 till 1100 plantor om dagen i bra terräng (och har tur med vädret, inget suger mer än att gå och plantera i regn om du inte har ett perfekt ställ som håller dig och händerna torra).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Har aldrig satt plant men förstår att det är tufft.

   Fattade det som att man kunde välja ambitionsnivå själv hos vissa arbetsgivare dvs eftersom man jobbar på provision kan man ta det lite lugnare än de som inte har 12.000 i månaden i aktieutdelning som bas.

   Att jobba hårt fysiskt har jag inga problem med.

   Delete
 9. Deltidsbrandman som någon skrev är ju en idé.
  Själv har jag jobbat mycket extra som personlig assistent/elevassistent. Tycker jag har varit både givande, lättsamt och roligt.

  Ska du bara vara hemma och drälla kan du ju alltid gå ut med folks hundar för en peng :)

  ReplyDelete
 10. Domare i någon idrott är en lysande sidosysselsättning, som visserligen sker på "obekväm arbetstid" på helger och vardagskvällar. På lägre seniornivå är lönen för en match ca 500 kr och kan stiga ganska snabbt till 1000 kr per match högre upp i seriesystemen. På sommaren kan man enkelt döma fotboll och på vintern innebandy/handboll. Kräver ju ett idrottsintresse och viss form av spelsinne/förståelse för idrotten men du verkar ju allmänt idrottsintresserad.

  ReplyDelete
 11. Cykelbud? Väldigt fritt.

  ReplyDelete
 12. Anonymous12:13 AM

  Om du ändå planerar att flytta ut från Stockholm så tycker jag du ska köpa ett hur med 1-4 lägenheter i, då kommer du bo gratis samtidigt som du har möjlighet att göra ett litet överskott. Det tråkiga är att skotta snö och sköta fastigheten men det är troligtvis en ganska bra timpeng på det.
  Ett hur med 4 lägenheter i en mindre stad får du ge runt 2-3 miljoner för idag och du bör få runt 300 000 i intäkter. Du kan räkna med att det kostar ungefär 400 kr/kvm/år i drift och underhåll.
  Att sköta om det kommer att ta 2-4 timmar i veckan beroende på hur mycket du väljer att göra själv.
  Bra timpeng och ett väldigt flexibelt schema förutom på vintern när det snöar. Kan det bli bättre?

  ReplyDelete
 13. Anonymous12:22 AM

  Jag är föräldrarledig och brukar hoppa in och jobba en helg i månaden på mitt jobb, tjänar efter skatt för 16 timmars jobb ungefär 4000kr . Skönt skönt att veta att jag har ett sådant jobb att jag när som helst kan hoppa in och jobba för lite extra cash. Men det är inget vanlig butiksjobb utan det krävs utbildning. Kanske du ska plugga igen och söka jobb där du får sjukt bra betalt för så lite jobb som möjligt?

  ReplyDelete
 14. Anonymous6:47 AM

  Kontaktperson?

  ReplyDelete
 15. Anonymous6:48 AM

  Eller god man kanske?

  ReplyDelete
 16. Anonymous6:48 AM

  Jag är kontaktperson och har börjat bonustrada vilket jag hoppas sammanlagt kan ge några tusen att investera extra varje månad. Helgjobb med ob inom vården eller butik kanske vore ett alternativ?

  ReplyDelete
 17. Anonymous6:51 AM

  Varför jobbar du inte bara kvar något år extra. Du tjänar ju bra med pengar på ditt nuvarande jobb. Ser inte riktigt meningen med att sluta jobba om du ändå måste vara beroende av andra inkomster än dina utdelningar.
  Kämpa på något/några år till och återinvestera utdelningarna. Kommer ju rulla på hur snabbt som helst.
  Gå i pension med "stil" ;).
  Tack för en underhållande blogg!

  MVH CC

  ReplyDelete
 18. James7:17 AM

  Man kan ju vända på resonemanget och fråga sig hur stor chansen är att du helt kommer att gå utan jobb framöver? Något ska du göra, och troligen kommer åtminstone något av det bringa inkomst. Inte minst om det blir fortsatt författarkarriär.

  ReplyDelete
 19. Flyttar man till en annan ort utan att komma till en arbetsplats kan det vara svårt att bygga ett kontaktnät. Bo kvar i sthlm där lär ju finnas mycket att göra som pensionär. Finns inte möjligheten att jobba med begränsade uppdrag på din nuvarande arbetsplats? Ta ett snack med chefen. Du har ju ändå jobbat upp dig nu och kan lika bra dra nytta av det. Krävs ju färre timmar där.

  ReplyDelete
 20. Anonymous8:57 AM

  Förstår resonemaget med OMYS men ändå inte.
  Låt säga att du jobbar ytterligare ett år så du uppnår ditt mål. Dock är ditt mål baserat på nuvarande förutsättningar, vilket såklart är rimligt, men ändå inte troligt att de kommer stanna så på 40 års sikt.
  Låt säga att om fem år så behöver staten mer pengar och säger "vi stryker ISK och KF". Vips så får du betala 30% skatt på dina utdelningar vilket förstör din prognos.
  Med detta sagt menar jag inte att du ska fortsätta jobba ytterligare massa år utifall något händer, mer att du bör ha i åtanke att saker kommer se annorlunda ut, vissa saker bättre, vissa sämre.
  Om du strävar efter att känna dig trygg så tror jag mer det handlar om inställning snarare än belopp i aktier, iaf på din nivå.
  Sen ser jag det som extremt osannolikt att en driven person som du inte skulle tjäna några pengar. Du kommer dra in mer pengar, på ett eller annat sätt :)

  ReplyDelete
 21. Anonymous10:09 AM

  Jag var kontaktperson i några år. Bättre glädjeavkastning än i kronor mätt. 2 timmar i veckan skulle jag umgås med en kille. Aktiviteterna betalade kommunen vilket ofta var pizza, bio eller bowla. Vill minnas jag fick 1600kr i månaden netto vilket är ungefär 160kr/tim plus betalda aktiviteter. I slutet var det som att få betalt för att hänga med en kompis. Ej att underskatta glädjeavkastningen att göra nytta på riktigt.

  Annars är ju 100% OB i handels för lördagar efter 12.00 och hela söndagar god ersättning. Min studerande sambo jobbar i charken på söndagar. Enkelt och trivsamt arbete med dubbel timpeng.

  Annars kanske du skulle jobba som "hobby-PT". När du ändå lyfter och springer så tar du med någon viljelös, otränad stackare för 2-300 svarta kronor.

  Alternativt blotta din identitet och gör Youtube inlägg som komplement till bloggen. Jag tror intresset hade ökat även för bloggen vilket genererar ytterligare intäkter.  /Magnolia

  ReplyDelete
 22. Du är en sån extrem säkerhetsnarkoman :) Faktum är att du redan är långt över beloppet som du behöver för att kunna klara dig livet ut med en rimlig levnadsstandard, i synnerhet om du avvecklar kapitalet innan du dör.

  Du kan sluta jobba imorgon och det är verkligen inga problem för dig att sluta sommaren 2018. Tycker att du ska fundera över vad i din historia och psykologiska läggning som får dig att vilja ha hängslen, livrem och störthjälm? Jag tror att en sådan introspektion skulle vara mer värd än att undersöka möjliga extraknäck. Livet passerar revy medan du arbetar trots att du inte behöver göra det pga dunkla psykologiska motiv.

  OM det skulle skita sig kan du alltid arbeta en kortare period om 20 eller 30 år. Det lär för övrigt vara ett helt annat samhälle då och en helt annan arbetsmarknad.

  Släpp sargen...

  ReplyDelete
 23. Taxi, det kräver en taxilegitimation och är inte lysande betalt men det brukar vara hysterisk brist på extrachaufförer på mindre orter. Jobbet är inte så krävande och man träffar mycket folk.

  ReplyDelete
 24. Tidningsbud/reklamutdelare, motionera med lön :)

  ReplyDelete
 25. Anonymous11:41 AM

  Reseledare, då får du komma ut och se något annat än din lägenhet och blodpudding, samtidigt som du får betalt.
  http://www.expressen.se/omtalat/jobb-och-plugg/har-ar-allt-du-behover-veta-om-du-vill-jobba-som-reseledare-utomlands/
  Skid-, cykling- eller löparresor kan ge dig aktiviteter samtidigt som du arbetar.
  /M

  ReplyDelete
 26. Anonymous12:03 PM

  Utifrån vad jag förstått av dina intressen och kompetens, tre idéer.

  1. God man.
  2. Konsumentvägledare (hitta någon deltidstjänster).
  3. PT.

  /Jonas

  ReplyDelete
 27. Anonymous1:59 PM

  Tack för en bra och inspirerande blogg! Sent vaknade jag för detta med sparande. Jag är idag 35år och satt upp ett mål om att ha 2miljoner på min 50årsdag. Helt och hållet din och din bloggs förtjänst. Jag är dessutom deltidsbrandman, och jag kan säga att det behövs deltidsbrandmän över hela Sverige. Sen att det är det absolut mest utvecklande jag nånsin gjort är det bästa av allt. Man växer nånting otroligt som människa. Har du några frågor alls om detta så besvarar jag dom gärna.

  ReplyDelete
 28. Kul detta med deltidsbrandman. Har kommit upp flera gånger. Ett jobb jag inte tänkt på.

  Som jag förstår det får man lön delvis bara för att vara redo och ha jour vissa veckor. Dvs bor man tillräckligt nära brandstationen kan man sitta hemma och skriva bok eller blogg eller träna i källaren och tjäna pengar på att man är redo att rycka ut. Känns också som ett spännande och meningsfullt jobb!

  Är det inte för sent att utbilda sig när man närmar sig 40?

  ReplyDelete
 29. Anonymous3:07 PM

  Precis så är det. 5min från stationen brukar vara gränsen. Min station har jour var 3:e vecka, vissa har var 4:e. Man kan även tillhöra en pool-grupp som inte är ordinarie, man tar på sig jour när man har möjlighet. Dock inget okvalificerat jobb, utb kommer ske inom alla delar, sjukvård, brand, drunkningstillbud, hypotermi, trafikolyckor, hlr osv. Det är absolut INTE för sent att börja vid 40, du är ju dessutom träningsintresserad. Fystestet törs jag lova är ingen match.

  ReplyDelete
 30. Är dessa fyskraven så kan jag lova att jag klarar 36 poäng med råge. Bänkpressen och rodden är jag 100% säker på full pott. Löpningen också om jag fattar skalan rätt.

  http://www.dalamitt.se/fystester-for-att-bli-brandman/fystester-for-deltidsbrandman__420

  ReplyDelete
 31. Anonymous3:15 PM

  Vi har bara ett gåbandstest på band med full rökdykarutrustning. Inget annat. En bra grej till är du får en läkarundersökning en gång per år, arbets-ekg, blodvärden, syn, hörsel osv.

  ReplyDelete
 32. Anonymous3:25 PM

  Hej,
  En helt annan fråga, lönen kommer snart :). Ska man slå till på flera H&M aktier nu när det ligger så lågt eller vad tror du?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Återkommer med mina prioriterade köp under morgondagens uppesittarkväll. Men Castellum och H&M ligger bra till för köp redan onsdag morgon.

   Delete
 33. Rekommenderar jobb på Systembolaget, som ju har butiker i de flesta ställen.
  Väldigt sällan stressigt på mindre orter och även lite auktoritet som följer med positionen. Dessutom flexvänligt med antal timmar per vecka, vanligen får man ett kontrakt på 10-20% och allt utöver det får du förhandla med chefen.

  Dock inga vidare arbetsförmåner, gratis påse kan du nog få kanske.

  ReplyDelete
 34. 1 Du startar ett aktiebolag
  2 Du börjar föreläsa, konsulta, sköta redovisningen åt någon du har ingen som helst brådska med att få in pengar i bolaget eftersom du har pengar så du klarar dig resten av livet.
  3 Du kan planera ditt löneuttag.

  Ett alternativ är att när du bestämt dig för att sluta på ditt nuvarande jobb så säger du att du kan jobba kvar men att du då vill fakturera. Du kommer spara mycket skattepengar på att ta ut lönen under flera år istället för som nu.

  ReplyDelete
 35. Jag funderade på väktare ett tag. Företaget står för utbildningen och du får oftast puttra runt i en bil om nätterna i tjusig uniform, utan allt för mycket action. Sedan kan du släppa jobbet helt när du kommer hem.

  ReplyDelete
 36. Anonymous8:33 PM

  Om du ska köpa ett hus i en mindre ort - köp ett med ekonomibyggnader så att du kan hyra ut båtvinterplatser eller liknande. Kräver naturligtvis att du bor lite mer off, men kan vara en ok extrainkomst. Köp och sälj åkgräsklippare, traktorer el liknande. Med stor plats kan du passa på att köpa när tillfälle uppstår och sälja när tillfälle uppstår. Odla kräftor.

  ReplyDelete
 37. Anonymous9:24 PM

  Första gången jag kommenterar, trots att jag följt din blogg i ett par år. Kolla upp med räddningstjänsten i din kommun, Sveriges kommuner skriker efter deltidsbrandmän. Vår station har jour var fjärde vecka. Du behöver inte någon utbildning innan, räddningstjänsten utbildar dig. Vi ligger på i snitt 6 larm per vecka och för det får man mellan 5-8000 ut i månaden. C-kort har kommunen betalat, vårt enda fysiska krav är gångbandstestet 2 ggr per år. Sök för det är ett sjukt roligt och givande extrajobb! Plus att det är aldrig fel att tjäna pengar när man sover! :)

  ReplyDelete
 38. Anonymous6:08 AM

  I mina ögon, helt klart att du ska jobba ett eller kanske två år till. Under tiden kan du utbilda dig till andra yrken som deltidsbrandman om det är ngt som lockar.

  ReplyDelete
 39. Anonymous7:08 AM

  Känner igen dilemmat. Detta funderar vi ofta på under veckorna. Har pratat med chefen på det företag jag jobbar på nu och han sa rent ut att det inte går att jobba deltid, hade varit oerhört svårt att hitta kunder som vill ha en konsult på deltid. Och vi har sällan mindre uppdrag, typ support. Frun har betydligt lättare då hon jobbar i offentlig sektor (vård) och kan "hoppa in" eller bli timanställd i princip när som helst. Vårat mål är ju att inte sluta helt att jobba vid ett visst datum, utan att trappa ner gradvis vid 45-50. Hur detta ska gå att realisera återstår att lösa. Tror inte fru Snålgris är så pigg på att jobba medan jag går hemma och slappar...

  ReplyDelete
 40. Jag jobbade på en ICA-butik när jag pluggade. Då fick man inlogg till ett system där man kunde gå in och "plocka" lediga tider på avdelningarna man hade kompetens/OK att jobba på. Det skapar en stor flexibilitet om man t ex vill vara i Portugal i tre veckor.

  Sen kunde man välja att ha schemalagda tider också givetvis.

  ReplyDelete
 41. Andreas8:24 PM

  Det krävs en investering, men jag skulle rekommendera ta busskort. Det är alltid stor brist på chaufförer och det kommer att fattas fler de närmaste tio åren. En del bolag kan du också få köra skolbuss och ordna så att du kör på morgonen och har en lucka mitt på dagen och sedan köra hem barnen vid 14-15.00. Då har du 65 % tjänst, men är fri att ägna dig åt aktier under dagen .

  Kostnad hamnar runt 40-45.000 kr. En del företag erbjuder sig att betala om man skriver på för 2-3 års jobb.

  ReplyDelete
 42. Ekonomisk inte snål11:57 PM

  Hallå,

  Om du ändå ska flytta, skaffa ett hus antingen med en stuga på tomten eller en lägenhet i källaren. har en lägenhet i min källare som jag får in cirka 6600 kr i månaden på. Då är det inte mycket tid du behöver lägga på själva arbetet och kan få in dina 30000 per år utan problem. du behöver inte heller lämna hemmet för att gå till "jobbet".

  Måste säga att det är var rolig och inspererande läsning när jag hitta denna bloggen speciellt om dom snåla åren eller EKONOMISKA om jag själv hade fått namn ge det =)
  Då jag står ungefär där du började i 27 års ålder snål okunnig på aktier men tycker det är grymt kul att ha pengar som jobbar för en istället för att jobba själv hela livet =)

  ReplyDelete