Wednesday, January 11, 2017

Billig mat denna vecka

Jag skrev ju lite teoretiska tips i slutet av december kring hur vi håller matkostnaderna nere. Läs inlägget här

En väldigt viktig punkt när det kommer till billig mat är att köpa varor på kampanj. Både butikerna och leverantörerna kör regelbundet kampanjer där de säljer produkter med minusmarginal. För att locka till sig nya konsumenter av just deras varumärke i leverantörens fall. Och få in fler konsumenter för butikens skull och därmed samtidigt sälja varorna med plusmarginal.

Om man konsekvent utnyttjar detta och besöker lite olika butiker under veckan och då köper flera veckors behov av just denna veckans kampanjvaror kan man alltså köpa en stor del av sin mat till självkostnadspris (dvs med minimal marginal för producent och butik).

Två exempel denna vecka från Willys.

Kycklingfilé 29,90 för 900 gram (visserligen med 20% vatten i kycklingen så korrekta kilopriset är ca 40 kr per kg för 100% ren benfri kyckling). Ger ett pris på ca 5 kr per portion för kycklingen vilket gör att hela portionen lätt hamnar under 10 kr.


Blodpudding denna vecka för det smått otroliga priset 3 för 10 kr. Här äter jag en halv dvs 250 gram per måltid (min fru vägrar blodpudding så det blir de dagar vi äter olika tider eller hon är borta) dvs 6 portioner för 10 kr. Med mycket grönsaker och lite sylt så landar vi här på max 6-7 kr för hela måltiden.


Nu återstår bara besök på ICA och COOP den här veckan för att bunkra just deras kampanjvaror. Kanske även hinner förbi Lidl. 

34 comments:

 1. Anonymous8:38 PM

  Jag köper bara Kronfågels kyckling, de verkar vara de ända som inte halalslacktar sin kyckling. Tycker synd att kycklingarna ska behöva lida för att nån (ursäkta) jäkla religion ska styra.

  ReplyDelete
  Replies
  1. James8:51 PM

   Då har du nog missat hur kycklingslakt går till, och framförallt skillnaden på halhal och icke.

   Delete
  2. Anonymous9:35 PM

   Haha den mest okunniga kommentaren någonsin på denna blogg. Om du vill ha friskt, rent, frigående mm mm så väljer du halal, kosher mm. Vill du ha massa tillsatser och annat skit proppat i din kyckling så fine, välj bort halal.

   PS: halal är det arabiska ordet, på svenska är det "välmående friska djur". Du kanske bara är allergisk mot att det är muslimskt!

   Delete
  3. Anonymous8:41 AM

   Ska man rätta en kommentar så får man nog se till och ha rätt själv :)

   Halal betyder tillåten på Arabiska!

   Halal behöver absolut inte vara frigående och lagliga tillsatser är tillåtet i Halal.

   OBS. har inget emot Halal om det sköts på rätt sätt. Lika bra att säga det eftersom det verkar vara en känslig fråga.

   Delete
 2. Helt rätt! Jag har lagt till alla matbutikers erbjudanden-sida i mina bokmärken så kan man snabbt kolla igenom på måndag om man är intresserad av något. Matsmart kan också vara kul, beställde nyss 18pkt granola för ca 10kr/styck. Budgetlyx kallar jag det!

  ReplyDelete
 3. Anonymous8:56 PM

  James, berätta gärna.

  ReplyDelete
 4. Anonymous9:33 PM

  Kronfågel och ivars är samma kyckling förpackad i samma fabrik.

  ReplyDelete
 5. Anonymous9:52 PM

  Jag köper också mat på kampanjpris varje vecka, gärna i flera butiker. Men däremot så köper jag alltid svenskt kött, även kyckling. Så gör man som du köper utländsk kyckling så kan man såklart minska utgifterna ännu mer men jag tycker inte det är värt att köpa utländskt kött när svenskt ändå är så billigt.

  p.s. jag har dålig koll på eldorado eftersom det inte finns något Willys i närheten men jag gissar att den är utländsk.

  ReplyDelete
 6. Gillar att läsa om andras matspararvanor, tack för att du delar med dig! Jag har blivit bättre på inköpen men känner verkligen att jag med en ansträngning skulle kunna handla mycket billigare och bättre. Jag gillar speciellt det du berättade om tidigare, hur ni ser till att inte slänga mat. Det känns bra i både själ och plånbok. Kör just nu skafferirens och ser till att göra av med allt som gömt sig längst bak en längre tid. Jag har även kört en beställning från matsmart, mycket lyckat!

  //Humankapitalisten

  ReplyDelete
 7. Om halal-slaktad kyckling:
  http://djurskydd.ifokus.se/articles/5157ea0ace12c457470020c5-halalslaktade-kyklingar

  Läsvärt. Min enda reservation är möjligtvis att den mesta halalslaktade kycklingen kommer från danmark. Själv kör jag kyckling med högst kötthalt, marinering ordnar jag själv.

  ReplyDelete
 8. Anonymous10:43 PM

  Intressant att halal diskuteras.

  Se t.ex följande film som är ganska bra tycker jag, Johan Hedberg berättar lite mer:

  https://www.youtube.com/watch?v=ooH3RTfg9Pw

  ReplyDelete
 9. Anonymous11:50 PM

  Vad kör du för grönsaker till blodpuddingen :)?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olika, men riven morot är med i 90% av fallen.

   Delete
 10. Hej! Jag undrar i vilka indexfonder sparar du och gärna skriv delad med procent ,mvh Jonas

  ReplyDelete
  Replies
  1. 50% globalfond, 30% tillväxtmarknad, 20% Europa. Allt indexfonder. Mest Länsförsäkringar men har lite olika.

   Delete
 11. Anonymous8:45 AM

  Ett tips för att lättare applicera miljonärens strategi är att använda appen matpriskollen. Där kan man även skönja ett mönster tycker jag och det är att Ica, Willys, Coop och Hemköp kör exakt samma kampanjer samma veckor.

  MrB

  ReplyDelete
 12. Hej Miljonären,

  Var själv på Willys igår och tänkte att nu är det dags att gå "all in" blodpudding eftersom det även är barnens absoluta favorit...de blir så glada så att de hoppar upp och ner när jag säger att det är just detta på menyn. Det såldes även svenska kycklingklubbor för 15 kr kilot på samma butik vilket brukar vara populärt med familjen:-).

  För den som är intresserad så har jag sammanfattat mina bästa tips för att spara på maten i detta gamla inlägg...

  http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/mat-hur-vi-äter-billigt-och-bra

  ReplyDelete
 13. jag hitta glögg och 1,5 l julmust för 1kr styck på coop, håller till maj 2018 så kan bunkra till nästa jul redan nu ;)

  ReplyDelete
 14. Snyggt Robin. Betalade 5 kr för 1,5 liter julmust för några dagar sen, visserligen light. Försöker verkligen undvika att dricka sockrad läsk för att spara det sockret till godis eller annat som jag prioriterar.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous8:51 PM

   Jag kör aldrig lightprodukter. Tycker det smakar apa, dessutom är väl artificiella sötningsmedel som aspartam mycket mer hälsofarliga än naturråvaran socker.

   Delete
  2. 1) Socker är definitivt ingen "naturråvara". Det är lika "naturligt" som kokain.
   2) Socker är bland de mest beroendeframkallande och hälsovådliga droger som överhuvudtaget finns. Den drog som kostar samhället mest i sjuktal och dödsfall.
   3) Det har gjorts hundratals studier, och man har inte i något fall lyckats påvisade några som helst negativa hälsoeffekter med aspartam.

   Delete
 15. Anonymous4:09 PM

  Tips till andra som precis som jag bor i lägenhet med begränsade antal frysfack: köp en frysbox och ställ i källaren så att ni kan köpa på er större mängder. För egen del köper jag gärna 10kg exempelvis nötfärs eller kyckling när tillfälle ges, då gäller det att ha plats för det bara. För egen del köpte jag två boxar på blocket för 200kr/styck. Dem är snabbt hemräknade (i synnerhet när hyresvärden betalar elen).

  ReplyDelete
 16. Aha, du har frysen i ett källarförråd som hör till lägenheten? Det var ju nyskapande. Tror dock inte vi har eluttag i vår källare. Men har helt ok plats i frysen uppe i lägenheten.

  ReplyDelete
 17. James8:32 PM

  Man undrar ju om man kan få sin blodpudding Halhal? Oavsett så är det riktigt fint att göra "Magnus Lingonsallad" till, vitkål & lingonsylt. Perfekt utdragning av den dyra lingonsylten.

  ReplyDelete
 18. Smaken får man tycka vad man vill om. Men att påstå att "aspartam är mycket mer hälsofarligt än socker" saknar helt stöd i forskningen och i alla officiella rekommendationer.

  ReplyDelete
 19. Anonymous10:30 AM

  Ja, Miljonaren. Den står i mitt källarförråd som tillhör lägenheten. Jag har dragit förlängningssladd utanför gallret till närmsta eluttag. Har haft det i snart två år och hyresvärden har inte sagt någonting ännu.

  /Magnolia-tjötröven

  ReplyDelete
 20. Genidrag med det extra frysutrymmet, om än på gränsen.

  //Humankapitalisten

  ReplyDelete
 21. Anonymous3:19 PM

  Vet inte om du tipsat om det, men appen Matpriskollen summerar (alla anslutnas) butikers erbjudanden. Extremt bekvämt att snabbt kolla i appen istf att surfa runt. Jag bor i Sthlm och de flesta butiker är med där.

  ReplyDelete
 22. Anonymous9:33 PM

  Tur för dig Magnolia-tjötröven att vi inte är grannar. Jag hade dragit ur förlängningssladden till ditt förråd när du varit bortrest så att din mat fick slängas. Att vara snål är en sak, men att stjäla el från dina grannar!

  ReplyDelete
 23. Anonymous7:37 AM

  Tack Miljonären för ett välskrivet och mattnyttigt inlägg!

  Som nybliven snålvarg var det här inlägget en guldgruva för mig. Lite tveksam till blodpudding, men tror jag åt det senast på högstadiet så värt att ge det en chans, och 3 för 10kr är ju löjligt billigt! Har dessutom lite gammal lingonsylt i kylskåpet jag borde äta upp.

  Och tack alla som kommenterat med fina tips! Matsmart och matkollen verkar som två riktigt bra tjänster som troligen kommer utgöra hjärtat i min inköpsmaskin framöver. Helt galet vilka bra priser det fanns på matsmart, hade ingen aning om att det gick att handla så billigt och dessutom få det hemkört. Kanske borde även jag blogga om det här för att tipsa min lilla läsekrets.

  /Snålvargen

  ReplyDelete
 24. Jag är förvånad över att Netto aldrig nämns i dessa "billig mat" sammanhang.
  Finns dom inte längre upp i landet?

  20 ägg för 24,95:- 1,24:-/st (ibland kampanjer med 1:-/st)
  Ofta fläskytterfile och kassler för 40:-/kg
  Bordskyckling (påminner om Stinas Kyckling, fyrkantigt fryst pkt) 22:-/st (1,lkg).
  Potatis 5:-/kg nästan alltid, ibland 4:-/kg.
  Blandfärs 39,95:-
  Fryst torsk, 200gx5 109:-
  Falukorv x2 1,4kg 29,95:-

  Ofta billig kycklingfile, kaffe, fläsk, bacon och bröd.

  Kaffe är något man ALDRIG skall köpa för fullpris, kommer kampanjer regelbundet i dom olika butikerna, köp mycket vid dom tillfällena.
  Ägg skulle jag ALDRIG ge 2:-/st för.
  Såg potatis på hemköp för 9:-/kg.. jag blir fan irriterad :) Då äter jag hellre annat :)

  Klickade runt på matsmart.. blev oehört besviken, knappt några produkter som jag ens äter. Mycket godis, läsk, diverse skit, kakor? sylt?, såser? nä du..

  mvh


  ReplyDelete
 25. Anonymous7:58 PM

  Hej Dividendius,

  Har ingen Netto nära mig men kanske är det värt att åka lite.

  Dock bör du köpa din falukorv på Willys och inte Netto den här veckan då den är betydligt billigare där. 800g för 15kr.

  ReplyDelete
 26. Tack för tipset!
  Just nu har jag "bara" Netto,Ica och hemköp i närheten, men skall flytta om några månader så då blir det ett större utbud för min del :)

  mvh

  ReplyDelete